Εύκολη, γρήγορη, όσο καυτερή τη θέλουμε!
Συνταγή της φίλη μου της Χ. σας έχω ξαναδώσει. Είναι εκείνη με το υπέροχο στιφάδο της που όσοι το έφτιαξαν μου έστειλαν ενθουσιώδη σχόλια.
Μιλώντας λοιπόν με τη Χ. περί πολλών και διαφόρων, πάντα πετιέται στην κουβέντα μας μια συνταγή, ένα μπαχαρικό, ένα γλυκό, μια σάλτσα , μια μαρινάδα… Έτσι πετάχτηκε και τούτο το καυτερό ντιπ.
Το έχω φτιάξει κάμποσες φορές από εκείνη τη στιγμή που μου έδωσε τη συνταγή η Χ., και όσοι το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν. «Τρία υλικά όλα κι όλα» μου λέει λοιπον η Χ «και εξαφανίζεται από το τραπέζι όποτε τη φτιάξω».
Σε όσα τραπέζια λοιπόν τις γιορτές που μας πέρασαν είχα κάτι ψητό (και όχι μόνο) , έφτιαχνα και μια δόση από το πεντανόστιμο αυτό συνοδευτικό, αυτή τη σάλτσα τύπου “πέστο” που δεν έχει όμως ούτε τυρί ούτε ελαιόλαδο και έτσι είναι πιο ελαφριά.
Με κοτόπουλο, με χοιρινό, με λουκάνικα, με μπιφτέκια, αλλά και με φασολάδα ή φακές δεν αφήσαμε κι εμείς ίχνος από τη σάλτσα πιπεριάς της σημερινής συνταγής . Κάποιες φορές έφτιαξα ολόκληρη τη δόση, άλλες έβαζα 2-3 πιπεριές στο multi με 1-2 κουταλιές κουκουνάρι και μπούκοβο και… έτοιμη στο λεπτό η καυτερή μου σάλτσα!
Υλικά
300-350 gr ψητές πιπεριές Φλωρίνης (έτοιμες από βάζο ή δικής μας παρασκευής)
3-4 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
Μπούκοβο ή πάπρικα, καυτερά ή γλυκά (κατ’ επιλογή και αντοχή…)
Αλάτι
Επί το έργον
Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και αλέθουμε μέχρι να αποκτήσει η σάλτσα μας την υφή που μας αρέσει.
Ελέγχουμε αν θέλει αλάτι και προσθέτουμε αναλόγως . Σερβίρουμε με ψητά κρέατα, ψάρια, λαχανικά αλλά και με όσπρια πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι .
Παρατηρήσεις
- Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο και στη γεύση και στο χρώμα όταν έφτιαξα τη σάλτσα με δικές μου ψητές πιπεριές.
- Έφτιαξα τη σάλτσα με γλυκιά και καυτερή πάπρικα καθώς και με γλυκό ή καυτερό μπούκοβο . Κάποια απ’ όλες τις φορές έβαλα και από τα δύο. Είναι θέμα επιλογής .
- Μπορούμε να μεταβάλουμε λίγο τις ποσότητες των υλικών μέχρι να βρούμε σε ποιά αναλογία προτιμούμε τη σάλτσα μας.
- Η Χ. δεν βάζει ελαιόλαδο γιατί το κουκουνάρι είναι αρκετά ελαιώδης καρπός, αλλά εγώ σε μια εφαρμογή πρόσθεσα μια κουταλιά στις παραπάνω ποσότητες . Οι γνώμες διχάστηκαν για το πώς είναι καλύτερο.
- Η υφή μας άρεσε καλύτερα σε μια μεσαία κατάσταση . Σε άλλους ίσως να αρέσει καλύτερα εντελώς βελουτέ. Κι αυτό θέμα επιλογής είναι!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Πολύ γευστική και την έκανα καυτερή που μας αρέσει. Την επόμενη φορά θα κάνω την σάλτσα κόκκινης πιπεριάς.
Μα δεν είναι εξαιρετικό συνοδευτικό; Κι εγώ τη φτιάχνω πολύ συχνά!