Αλμυρά

Κρεατότουρτα (χανιώτικη πασχαλινή κρεατόπιτα)

Κρεατότουρτα (χανιώτικη πασχαλινή κρεατόπιτα)

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους!

Υποθέτω ότι οι περισσότεροι αγοράσαμε περισσότερο αρνάκι απ’ όσο φάγαμε τελικά (ακόμα φέτος απ’ ότι φαίνεται…). Κι ότι έχουμε περίσσευμα είτε ψητού είτε ωμού αρνιού στο ψυγείο μας. Η πρόταση αξιοποίησής του είναι λοιπόν μια κρητική παραδοσιακή κρεατόπιτα, γνωστή στο κρητικό εδεσματολόγιο σαν κρεατότουρτα Χανίων. Ας πάμε λοιπόν δυτικά σήμερα!

Κρεατότουρτα (χανιώτικη πασχαλινή κρεατόπιτα)

Συνηθίζεται το Πάσχα ,προφανώς για να αξιοποιείται το αρνί που μας περισσεύει, ωμό ή βρασμένο. Η ονομασία «τούρτα» χρησιμοποιείται σε πολλά νησιά για κάποιες πίτες. Π.χ., στη Σύμη, στην Αλόννησο και αλλού, τούρτες λένε κάποιες πίτες με τυρί που φτιάχνουν με ανεβατή ζύμη και τις ψήνουν στο φούρνο. Η δικιά μας τούρτα είναι μια πεντανόστιμη κρεατόπιτα με αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας και μπόλικα τυριά.

Κρεατότουρτα (χανιώτικη πασχαλινή κρεατόπιτα)

Όπως είναι γνωστό, στην Κρήτη σουβλίζουμε αρνί μόνο τις τελευταίες δεκαετίες. Παραδοσιακά το κρητικό πασχαλινό τραπέζι περιελάμβανε αντικριστά, ψητά φούρνου (με διάφορους τρόπους), και βραστά αρνιά. Η χανιώτικη τούρτα γίνεται κατά βάση με βραστό αρνί , που βράζουμε επί τούτου ή μας έχει περισσέψει. Υποθέτω ότι δεν θα είναι άσχημη και με ψητό ή αρνί σούβλας που μας έχει περισσέψει, αλλά δεν την έχω φτιάξει ποτέ έτσι.

Όπως όλες οι παραδοσιακές συνταγές, η συνταγή της κρεατότουρτας συναντάται σε διάφορες παραλλαγές. Κάθε σπίτι έχει και τη δική του συνταγή για ζύμη, άλλοτε με μαγιά ή προζύμι κι άλλοτε με σόδα ή μπέικιν (οι πιο σύγχρονες).
Κοινός τόπος όμως όλων των συνταγών είναι η ανάμειξη αρνίσιου κρέατος με κρητικά τυριά και μάλιστα χανιώτικα. Επίσης οι περισσότερες συνταγές περιέχουν στάκα στη γέμιση ή έστω στακοβούτυρο. Φέτος έφτιαξα την πίτα μου με μια από τις συνταγές για ανεβατή ζύμη (έχω δυο τρεις συνταγές ζύμης με μαγιά και άλλες τόσες απλές, ενώ η γέμιση δεν έχει σημαντικές παραλλαγές ούτε συγκεκριμένες αναλογίες).

Παρατηρήσεις

1) Το  τυρί που χρησιμοποιούν οι χανιώτες σ’ αυτήν την πίτα είναι η λεγόμενη «μαλάκα» που όμως πολύ δύσκολα το βρίσκουμε ακόμη κι εμείς στην ανατολική Κρήτη. Δείτε εδώ για τα κρητικά τυριά, στην παρουσίαση του κ. Μαμαλάκη. Ο συνδυασμός των τυριών που δίνω έχει πολύ καλό αποτέλεσμα.
2) Όταν ανεπιάνω τη μαγιά, πάντα βάζω μισό κουταλάκι ζάχαρη ακόμη κι αν δεν το γράφει η συνταγή. Τη βοηθά πολύ να «ξυπνήσει».
3) Οι ποσότητες των τυριών της γέμισης μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Είναι όμως μια πίτα αρκετά πλούσια σε λιπαρά λόγω του κρέατος και προσπαθώ να μην υπερβάλλω…
4) Ο δυόσμος πηγαίνει θαυμάσια με τα φρέσκα μαλακά μας τυριά. Μην τον παραλείψετε.
5) Μπορούμε να κάνουμε δυο μικρότερες πίτες με αυτή τη δόση αντί μιας μεγάλης. (αυτό έκανα εγώ αυτή τη φορά). Ή μπορούμε να κάνουμε τη μισή δόση.Βγαίνει ένα κανονικό πυρέξ, αρκετή ποσότητα για οικογενειακή χρήση.
6) Αν το αρνί μας είναι από περίσσευμα  και δεν έχουμε ζωμό, βάζουμε στη ζύμη σκέτο νεράκι και στη γέμιση λίγο ζωμό που φτιάχνουμε  με κύβο λαχανικών  (τότε βέβαια προσέχουμε την ποσότητα του αλατιού).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο