Ποίημα!
«Παχιά να την κάμεις. Όχι φτενή φτενή. Και τσι πατάτες να τσι κόψεις χοντρές , κυδωνάτες. Και να μην την κάψεις. Να πομείνει
ανοιχτόχρωμη.Μόλις σου χτυπήσει η μυρωδιά στα ρουθούνια να τηνε γυρίσεις. Κι ανε τη κάμεις βράδυ κι έχεις πράμα κρεατικό
από το μεσημέρι, κοτόπουλο ή κρέας, ψιλόκοψέ το κι αυτό»
(Ο Μ. αν και έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αθήνα, με τους κρητικούς μιλά άψογα κρητικά).
«Και πώς δα πομείνει ανοιχτόχρωμη αν είναι παχιά παχιά; Δα ψηθεί θέλει τ’ αυγό;»
«Να κατεβάσεις το μάτι στο 5. Να τη σιγοψήσεις».
Πετάχτηκε και η Μ. «Η μάνα μου την κάνει και πιάνει όλο το ύψος του τηγανιού. Και ζεστή και κρύα είναι τέλεια!». Αυτό και για μένα θεωρείται αυτονόητο! Η ομελέτα η δική μας η χωριάτικη δεν είναι λεπτή σαν κρέπα! Είναι παχιά και χορταστική!
Υλικά
Υλικά (για τηγάνι 26 νούμερο):
4-5 πατάτες (περίπου 600-750 gr ζυγισμένες καθαρισμένες)
4-5 μεγάλα αυγά
1 κούπα (150-200 gr ) ξινομυζήθρα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο για την εκδοχή με τις λεπτοκομμένες πατάτες
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ή λεπτές φέτες. Τις αλατίζουμε ελαφρά. Βάζουμε το ελαιόλαδο ( να είναι 1 δάκτυλο από τον πάτο του τηγανιού) να κάψει, και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε το μάτι να σιγοτηγανίζονται και να μαλακώσουν χωρίς να καούν. Ανακατεύουμε χωρίς να τις λιώσουμε, αλλά δεν μας πειράζει αν μερικές σπάσουν. Αν είναι πολλές τις τηγανίζουμε σε δόσεις (δείτε το βίντεο). Ωστόσο χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι σε ένα μπολ και σπάμε την ξινομυζήθρα. Όταν έχουν όλες οι πατάτες μαλακώσει, σκορπάμε πάνω τους την ξινομυζήθρα. Αυτό μπορεί να γίνει και μετά την προσθήκη του αυγού. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε λίγο να μπει λίγο αανάμεσά τους. Περιχύνουμε με τα χτυπημένα αυγά. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία κόβοντας που και που με το πιρούνι να εισέρχεται το ελαιόλαδο και να ψήνεται το αυγό μας. Η ομελέτα έρχεται και φουσκώνει και γεμίζει το τηγάνι μας. Μόλις μυρίσει ελαφρά την αναποδογυρίζουμε προσεχτικά, αδειάζοντας σε μπολ το ελαιόλαδο. Αφήνουμε να σιγοψηθεί από την άλλη πλευρά προσθέτοντας λίγο ή καθόλου από το ελαιόλαδο του
μπολ. Σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή, σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάλογα την πείνα, τα συνοδευτικά και την όρεξη μπορεί να δώσει από 2 ως 4 μερίδες!
Παρατηρήσεις
1)Η ξινομυζήθρα δεν λιώνει όπως άλλα τυριά. Και με φέτα η ομελέτα μας είναι νόστιμη αλλά δεν είναι ίδια. Εδώ βρίσκουμε τα κομματάκια της ξινομυζήθρας και είναι εξαιρετικό το γευστικό αποτέλεσμα.
2)Σε επόμενη παρασκευή θα προσθέσω ακολουθώντας τη συμβουλή του Μ. κρεατικό αν έχω, παρόλο που η
παραδοσιακή εκδοχή την θέλει με αυτά τα 4 υλικά μόνο.
3)Μη χτυπήσετε τα αυγά στο multi. Είναι καλύτερα με το πιρούνι σε μπολ και ας κρατάνε λίγο…
4)Η ομελέτα είναι παραδοσιακή αλλά δεν την συνηθίζουμε στην περιοχή μου με ξινομυζήθρα όπως τη φτιάχνουν σε άλλες περιοχές (πολλές απ’ ότι έμαθα) με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Εμείς
φτιάχνουμε το σφουγγάτο με γλυκιά μυζήθρα που έχω δώσει εδώ, χωρίς πατάτες, που είναι περισσότερο ορεκτικό παρά φαγητό. Είναι βέβαια και αυτή υπέροχη σε γεύση.
5)Μπορούμε να αδειάσουμε τοελαιόλαδο πριν προσθέσουμε τα αυγά αν θέλουμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Εγώ που το αδειάζω στο γύρισμα της ομελέτας, το χρησιμοποιώ για τηγάνισμα αυγών.
thank you
سعودي اوتو
Αχ αυτές οι αναρτήσεις σας!!! τόσο περιγραφικές,τόσο λεπτομερείς σαν να είμαι μαζί σας στη κουζίνα ………
να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ !!!!!!!!!
Δεν υπάρχει καλύτερο φαγητό! Καλό ΣΚ!
Πεθαίνω να ακούω κρητική διάλεκτο και μάλιστα για φαγητό! Οι πατάτες με αυγά, ήταν το αγαπημένο φαγητό στο πατρικό μου σπίτι. Με ξινομυζήθρα βέβαια, θα είναι όλα τα λεφτά!
κι έλεγα να φτιάξω ομελετα για αύριο… θα βάλω και λίγη ξινομυζήθρα από την κατάψυξη και θα γίνει σούπερ!!! Ευχαριστούμε@
Θα την κάνει “άλλο πράγμα”! Πείτε μας πώς σας φάνηκε!
[…] […]