Vegan/vegetarian

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Τα αγαπημένα των Κρητικών!

Θα μου πείτε: υπάρχει χορταρικό που δεν αγαπάτε οι κρητικοί; Εμ, δεν γνωρίζω κανένα… Ίσως να αγαπάμε κάποια περισσότερο από άλλα, ίσως μερικοί να μη συμπαθούν κάποια αλλά γενικά είμαστε χορτοφαγικός λαός 🙂 !

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Πολλές αναρτήσεις με χορταρικά τελευταία στο blog μου! Λίγο η δίαιτα λίγο το γεγονός ότι είναι η εποχή τους, δεν υπάρχει μέρα που να μην έχουμε στο τραπέζι μας κάποιο χορταρικό. Ένα χαρακτηριστικό ήμερο, καλλιεργημένο χορταρικό της Κρήτης είναι τα τσιμούλια.
Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Είναι ένα είδος λαχανίδας , παραπούλια τα λένε αλλού νομίζω. Τα συνηθίζουμε βραστά με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο ωμό. Πάντα σαν σαλάτα με κάποιο συμπλήρωμα γιατί από μόνα τους δεν χορταίνουν.

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Είναι γνωστή η φράση «Μα τσιμούλια ήφαες ;» που λέμε σε κάποιον όταν θεωρούμε ότι δεν βάζει όλη του τη δύναμη σε μια δουλειά…

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Πάντα φροντίζουμε να περισσέψουν λίγα όταν τα βράσουμε για σαλάτα για να τα κάνουμε ομελέτα…Έτσι βέβαια και χορταστικά είναι και σαφώς πιο νόστιμα.

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Όπως βλέπετε τα χόρτα τα συνδυάζουμε με όλων των ειδών τις πρωτεΐνες στην Κρήτη. Με κρέας, με ψάρια και θαλασσινά, με αυγά.

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Ομελέτα φτιάχνουμε και με σπαράγγια , με πικράσταχα , με αβρωνιές ,με κουνουπίδι, με μπρόκολα και με πολλά άλλα.

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Με τα τσιμούλια είναι πολύ νόστιμη, αν και οι σημερινές μου φωτογραφίες την αδικούν γιατί έβαλα λιγότερο λάδι και λιγότερα αυγά από τα κανονικά, για ευνόητους λόγους.

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Για να βράσουμε τα τσιμούλια, τα καθαρίζουμε από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και χαράσσουμε σταυρωτά το βλαστό τους. Τα βάζουμε σε μπόλικο νερό με λίγο ξύδι ώστε τα έντομα και τα διάφορα ζωύφια που πιθανόν να έχουν ,να τα εγκαταλείψουν…

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μπόλικο νερό και όταν βράσει προσθέτουμε μια χούφτα αλάτι κατά προτίμηση χοντρό ( 1-2 κουταλιές της σούπας) και μετά τα τσιμούλια . Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα βλασταράκια τους.

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

– Να τα πιάνεις ανάμεσα στα δυο σου δακτύλια να κανονίζεις πόσο λιωμένα τα θες. 

-Μα θα καώ…

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

-Δε καίγεσαι… Συνηθίζεις!  Να βγάλεις ένα φυλλαράκι με την κουτάλα και να το λιώσεις. 

-Και να μη τα δω μαύρα σα τα μαλλιά μου…. Νοικοκεραδάκι σε θέλω!

Αχ ρε γιαγιά! 

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Τα σπρώχνουμε  που και που μέσα στο νερό με μια τρυπητή κουτάλα. Όσο πιο φρέσκα και τρυφερά είναι τόσο πιο γρήγορα βράζουν. Πρέπει να μείνουν πράσινα, κι αυτό εξασφαλίζεται με το πολύ νερό , το αλάτι, και την ξεσκέπαστη κατσαρόλα.

Tσιμούλια (και όχι μόνο) βραστά ή ομελέτα

Τα σερβίρουμε με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι.

Η ομελέτα μας τώρα:

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

1) Στην ομελέτα των φωτογραφιών έβαλα μόνο μια κουταλιά λάδι γι αυτό δεν φαίνεται.

2) Μπορούμε να προσθέσουμε απάκι ή λουκάνικο ή τυρί διαφόρων ειδών (από γραβιέρα σε κυβάκια ως ξινομυζήθρα) και έτσι έχουμε ένα πιάτο τούρμπο μεν, πεντανόστιμο δε.

3) Με τον ίδιο τρόπο γίνονται και άλλα χόρτα ομελέτα

4) Μπορούμε να κάνουμε και ατομικές ομελέτες με δύο δύο αυγά σε μικρότερο τηγάνι.

 

Το παιγνίδι υφίσταται από την “εποχή της αθωότητας των blogs”. Το ξαναδιάβασα και δεν ήθελα να το σβήσω… Για να μην τη ξεχάσω…

Ας πάω τώρα στο βραβείο της Ανεράιδας και της Μαρίνας.

Κατά πρώτον, να την ευχαριστήσω. Κατά δεύτερον να το αφιερώσω και να το δώσω με τη σειρά μου σε όσους σχολιάσουν αυτό το post.(Την ιδέα την πήρα από τη Μαρίνα και μου άρεσε). Και κατά τρίτον ας γράψω 10 πράγματα που με ευχαριστούν (η σειρά είναι τυχαία):
1)Να διαβάζω
2)Να μαθαίνω
3) Να πίνω καφέ (παλιότερα με τσιγάρο, τώρα σκέτο αλλά καλής ποιότητας και καλοφτιαγμένο)
4)Να μαγειρεύω,να φτιάχνω γλυκά και να ζυμώνω
5)Να βλέπω ότι αυτά που φτιάχνω αρέσουν σε όσους τα δοκιμάζουν
6) Να βλέπω καλές ταινίες και να ακούω μουσική
7) Να σερφάρω
8)Να είμαι στη θάλασσα κι ας μη κολυμπάω
9)Να χαζεύω στα βιβλιοπωλεία, στα είδη κουζίνας, στις βιτρίνες και στην αγορά κι ας μην αγοράζω
10)Να επικοινωνώ με ανθρώπους που εκτιμώ και είναι στο ίδιο μήκος κύματος με μένα.

Μ’ αρέσουν κι άλλα πολλά, σημαντικά κι ασήμαντα.Δεν ήθελα στα δέκα αυτά πράγματα να γράψω για την οικογένεια και τους δικούς μου ανθρώπους γιατί αυτά είναι δεδομένα και αυτονόητα!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο