Τα αγαπημένα των Κρητικών!
Θα μου πείτε: υπάρχει χορταρικό που δεν αγαπάτε οι κρητικοί; Εμ, δεν γνωρίζω κανένα… Ίσως να αγαπάμε κάποια περισσότερο από άλλα, ίσως μερικοί να μη συμπαθούν κάποια αλλά γενικά είμαστε χορτοφαγικός λαός 🙂 !
Είναι ένα είδος λαχανίδας , παραπούλια τα λένε αλλού νομίζω. Τα συνηθίζουμε βραστά με μπόλικο λεμόνι και ελαιόλαδο ωμό. Πάντα σαν σαλάτα με κάποιο συμπλήρωμα γιατί από μόνα τους δεν χορταίνουν.
Είναι γνωστή η φράση «Μα τσιμούλια ήφαες ;» που λέμε σε κάποιον όταν θεωρούμε ότι δεν βάζει όλη του τη δύναμη σε μια δουλειά…
Πάντα φροντίζουμε να περισσέψουν λίγα όταν τα βράσουμε για σαλάτα για να τα κάνουμε ομελέτα…Έτσι βέβαια και χορταστικά είναι και σαφώς πιο νόστιμα.
Όπως βλέπετε τα χόρτα τα συνδυάζουμε με όλων των ειδών τις πρωτεΐνες στην Κρήτη. Με κρέας, με ψάρια και θαλασσινά, με αυγά.
Ομελέτα φτιάχνουμε και με σπαράγγια , με πικράσταχα , με αβρωνιές ,με κουνουπίδι, με μπρόκολα και με πολλά άλλα.
Με τα τσιμούλια είναι πολύ νόστιμη, αν και οι σημερινές μου φωτογραφίες την αδικούν γιατί έβαλα λιγότερο λάδι και λιγότερα αυγά από τα κανονικά, για ευνόητους λόγους.
Για να βράσουμε τα τσιμούλια, τα καθαρίζουμε από τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και χαράσσουμε σταυρωτά το βλαστό τους. Τα βάζουμε σε μπόλικο νερό με λίγο ξύδι ώστε τα έντομα και τα διάφορα ζωύφια που πιθανόν να έχουν ,να τα εγκαταλείψουν…
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μπόλικο νερό και όταν βράσει προσθέτουμε μια χούφτα αλάτι κατά προτίμηση χοντρό ( 1-2 κουταλιές της σούπας) και μετά τα τσιμούλια . Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα βλασταράκια τους.
– Να τα πιάνεις ανάμεσα στα δυο σου δακτύλια να κανονίζεις πόσο λιωμένα τα θες.
-Μα θα καώ…
-Δε καίγεσαι… Συνηθίζεις! Να βγάλεις ένα φυλλαράκι με την κουτάλα και να το λιώσεις.
-Και να μη τα δω μαύρα σα τα μαλλιά μου…. Νοικοκεραδάκι σε θέλω!
Αχ ρε γιαγιά!
Τα σπρώχνουμε που και που μέσα στο νερό με μια τρυπητή κουτάλα. Όσο πιο φρέσκα και τρυφερά είναι τόσο πιο γρήγορα βράζουν. Πρέπει να μείνουν πράσινα, κι αυτό εξασφαλίζεται με το πολύ νερό , το αλάτι, και την ξεσκέπαστη κατσαρόλα.
Τα σερβίρουμε με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι.
Η ομελέτα μας τώρα:
Υλικά
1 βαθύ πιάτο βρασμένα τσιμούλια στραγγισμένα.
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
4 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Επί το έργον
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
1) Στην ομελέτα των φωτογραφιών έβαλα μόνο μια κουταλιά λάδι γι αυτό δεν φαίνεται.
2) Μπορούμε να προσθέσουμε απάκι ή λουκάνικο ή τυρί διαφόρων ειδών (από γραβιέρα σε κυβάκια ως ξινομυζήθρα) και έτσι έχουμε ένα πιάτο τούρμπο μεν, πεντανόστιμο δε.
3) Με τον ίδιο τρόπο γίνονται και άλλα χόρτα ομελέτα
4) Μπορούμε να κάνουμε και ατομικές ομελέτες με δύο δύο αυγά σε μικρότερο τηγάνι.
Το παιγνίδι υφίσταται από την “εποχή της αθωότητας των blogs”. Το ξαναδιάβασα και δεν ήθελα να το σβήσω… Για να μην τη ξεχάσω…
Ας πάω τώρα στο βραβείο της Ανεράιδας και της Μαρίνας.
Κατά πρώτον, να την ευχαριστήσω. Κατά δεύτερον να το αφιερώσω και να το δώσω με τη σειρά μου σε όσους σχολιάσουν αυτό το post.(Την ιδέα την πήρα από τη Μαρίνα και μου άρεσε). Και κατά τρίτον ας γράψω 10 πράγματα που με ευχαριστούν (η σειρά είναι τυχαία):
1)Να διαβάζω
2)Να μαθαίνω
3) Να πίνω καφέ (παλιότερα με τσιγάρο, τώρα σκέτο αλλά καλής ποιότητας και καλοφτιαγμένο)
4)Να μαγειρεύω,να φτιάχνω γλυκά και να ζυμώνω
5)Να βλέπω ότι αυτά που φτιάχνω αρέσουν σε όσους τα δοκιμάζουν
6) Να βλέπω καλές ταινίες και να ακούω μουσική
7) Να σερφάρω
8)Να είμαι στη θάλασσα κι ας μη κολυμπάω
9)Να χαζεύω στα βιβλιοπωλεία, στα είδη κουζίνας, στις βιτρίνες και στην αγορά κι ας μην αγοράζω
10)Να επικοινωνώ με ανθρώπους που εκτιμώ και είναι στο ίδιο μήκος κύματος με μένα.Μ’ αρέσουν κι άλλα πολλά, σημαντικά κι ασήμαντα.Δεν ήθελα στα δέκα αυτά πράγματα να γράψω για την οικογένεια και τους δικούς μου ανθρώπους γιατί αυτά είναι δεδομένα και αυτονόητα!
Να'σαι καλά βρε Vita μου…συνέχεια μου φέρνεις στο μυαλό μου τους γονείς μου στην Ελλάδα! Τα παραπούλια, όπως τα λέει η μαμά μου, τους αρέσουν πολύ! Αύριο που θα μιλήσουμε θα της πω πως να τα κάνει και ομέλέτα. Τα σπαράγγια πάντως τα κάνει φανταστικά!
Όπως έγραψα και στη Μαίρη-Κλωθώ το ξέρω ότι μ'αγαπάτε αλλιώς δεν θα ερχόσασταν να με δείτε…Το ξέρω ότι καθόλου δε σας νοιάζουν τα δώρα, θα σχολιάζατε ούτος ή άλλος…Ελα όμως που εγώ ψάχνω ευκαιρία να σας χαρίσω κατι…κάτι έστω μικρό και ασήμαντο…αλλα με πολλή αγάπη! Κάτι για να λέτε "αυτό ήρθε από το Βέλγιο, από τη μπλογκοφίλη μου τη Μαρίνα, μια κρητικιά που ζεί τώρα εκεί αλλά θα επιστρεψει…,να'ναι καλά…"
Καλή επιτυχία και πολλά φιλιά!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!!(τουλάχιστον για μένα)!!!Μου ανοιξες την ορεξη βραδυάτικα Vita μου, και ου εδωσες και μια πολύ καλή ιδέα για το αυριανο φαγητό !!!
Φιλάκια Πολλά!!!!
Wonderful dish with the addition og eggs (protein), a complete meal.
αυτές οι σαλάτες μου αρέσουν τόσο πολύ που ευχαριστώς θα ζούσα μόνο μ' αυτές!
ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ!…
ΚΑΙ ΕΠΕΣΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ! ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!
ΚΑΙ ΣΕ ΟΜΕΛΕΤΑ ΚΑΙ ΤΣΙΜΟΥΛΙΑ….ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ!!
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!
Μαρίνα μου νάσαι καλά! Και με το καλό να επιστρέψετε. Να το απολαμβάνετε όμως όσο είστε εκεί. Η εμπειρία αυτή είναι ανεπανάληπτη και δεν τη ζει ο καθένας…
Ριρή μου ναι είναι απλό και νόστιμο και με περιορισμό του λαδιού, διαίτης θα το έλεγα 🙂
Joumana thank you! Have you tsimoylia at Beirut?
Γαστερόπληκτη μου κι εγώ δεν μπορώ να φανταστώ τραπέζι χωρίς σαλάτα βραστή ή ωμή!Δυστυχώς δεν μένω μόνο σ'αυτές …
Λούρδη μου σ' ευχαριστώ! Αξίζει σε πολλά blogs!Τώρα το πήρες κι εσύ.Μη το ξεχνάς 🙂
Αν στο εξωτερικό είχαν τον πλούτο των λαχανικών που έχουμε εμείς εδώ σχεδόν σε όλα τα posts θα τα χρησιμοποιούσαν. Είναι πολύ νόστιμοι και οι δύο τρόποι που τα έφτιαξες. Εγώ θα διάλεγα τον πρώτο και ο άντρας μου σίγουρα την ομελέτα.
Τα παραπούλια τα ξέρω, αγαπημένο σαλατικό της μανούλας μου!
Την λέξη τσιμούλια πρώτη φορά την άκουσα!
Μου άρεσε πολύ η ιδέα της ομελέτας!
Φιλιά!
Αυτό το φαγητό το ξέρω ως λαχανίδα, και μου αρέσει πολλή………………….
Για περάστε να πάρετε μια Νεραϊδούλα – γούρι από το blog μου!!
Άλλη μια ωραία συνταγή με χορταρικά.
ααααα αυτά τα βρίσκω και ιταλία…αν κατάλαβα τι είναι…τα φτιάχνουν με ζυμαρικά
θέλω ένα σεμινάριο με τα χόρτα δεν ξέρω τίποτα 🙁
καλώς σε βρίσκω…στο σπίτι μου!Αυτό μου θύμισε η ομελέτα σου !Στον τόπο ου μεγάλωσα στο Πήλιο τέτοιοι συνδιασμοί δεν είναι άγνωστοι !
Κατερίνα κι εγώ θεωρώ πως είμαστε τυχεροί κι εμείς και οι υπόλοιποι μεσογειακοί λαοί για την χλωρίδα μας.
Έλενα μόνο αυτή δεν έχεις ακούσει από τις κρητικές λέξεις; 🙂 Είναι μάλλον απολύτως κρητική ονομασία του συγκεκριμένου χορταρικού
Ellada έτσι το λένε, λαχανίδα, στην υπόλοιπη Ελλάδα
Λίλα σ' ευχαριστώ!
Μανουσίνα πράγματι! Οι συνταγές με λαχανικά είναι αγαπημένες στους περισσότερους
΄Και λοιπόν κλπ, μοιάζουν με τα μπρόκολα σε μυρωδιά οπότε γιατί όχι και με ζυμαρικά;
kostaslogh καλώς όρισες! Ναι είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής κουζίνας όλοι αυτοί οι συνδυασμοί. Εμείς εδώ κάτω το παρακάνουμε 🙂
Φοβερή ομελέτα!! Από τα καλύτερά μου!! Την έκφραση ομολογώ δεν την ήξερα….μάλλον δεν τη λέμε στο χωριό μου…
Ανεράιδα μου, η νοστιμιά στην απλότητα για άλλη μια φορά. Αλήθεια, δεν τη λέτε εσείς;
ετοιμάζω τα τσιμούλια …σαλάτα κ ομελέτα…κερνάω και ρακάκι ελάτε ")
Νάστια κρίμα που είδα αργά την πρόσκληση:-). Ελπίζω να τα απολαύσατε!
Παιδιά, τα παραπούλια στα κρητικά τα λένε παπούλες. Οι λαχανίδες είναι τα τσιμούλια.
Παραπούλια στην Κρήτη δεν έχω ακούσει να λέμε τίποτε… Σε ποια περιοχή τα λένε έτσι;
[…] τα βραστά χόρτα, βλέπουν συχνά φωτογραφίες από τα καταπράσινα τσιμουλάκια μου (παραπούλια) τα πικράσταχά μου αλλά και τα καλοκαιρινά […]
αγαπημένη Vita,Διαβάζω συνταγές από το μπλογκ εδώ και αρκετά χρόνια και ένας λόγος που αγαπώ τόσο πολύ την κριτική κουζίνα είσαι και συ,να ξέρεις. Έχω φτιάξει πολλές συνταγές και πάντα,μα πάντα βγαίνουν φανταστικές! Σ’ ευχαριστώ για όλα όσα γράφεις και φτιάχνεις με τόση αγάπη και μας τα μεταφέρεις με τόσο όμορφο και απλό τρόπο! Πάντα μαθαίνω κάτι καινούριο όπως τώρα για την ομελέτα με λαχανιδες που δεν το είχα σκεφτεί ! Θα την φτιάξω και είμαι σίγουρη ότι θα αρέσει στην οικογένεια μου. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στους όμορφους δρόμους τις γαστρονομικής παράδοσης! Ευχαριστώ!
Καλησπέρα σας! Το σχόλιο σας είναι από τα πιο τιμητικά που μου έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό. Σας ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση, για την αγάπη που δείχνετε από την αρχή ακόμη του σχολίου σας. Εκτιμώ πολύ τους αναγνώστες που στέκονται και στο υπόλοιπο κομμάτι των αναρτήσεων και όχι μόνο στην παράθεση υλικών. Χαίρομαι που γνωρίσατε και αγαπήσατε την κρητική κουζίνα από δω μέσα, είναι από τα πιο συγκινητικά πράγματα που μου έχουν πει. Να είστε καλά! Και πάλι σας ευχαριστώ για τις επισκέψεις, το ζεστό σας λόγο και την αγάπη σας!