Apple butter στο slow cooker ή στην κανονική κατσαρόλα
Για τα fruit butter είχα ξανακάνει αναφορά στη σχετική συνταγή με πρώτη ύλη βανίλιες ή δαμάσκηνα. Μοιάζουν με μαρμελάδα αλλά είναι πιο λεία στην υφή, πιο συμπυκνωμένα, πράγματι σαν βούτυρο! Η σημαντική τους όμως διαφορά είναι η πολύ λιγότερη ζάχαρη που περιέχουν και το αργό τους βράσιμο. Ένα τέτοιο παρασκεύασμα είναι και το σημερινό άλειμμα μήλου (apple butter) παρασκευασμένο πολύ εύκολα στο slow cooker!
Και για το slow cooker, το καινούριο μου απόκτημα σας έχω ξαναμιλήσει. Μια συσκευή που μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στη χώρα μας, παρόλο που αρκετά από τα πιο νόστιμα ελληνικά πιάτα μαγειρεύονται ιδανικά με αργό μαγείρεμα! Αφορμή για να την προμηθευτώ και να αρχίσω να την χρησιμοποιώ ήταν το εξαιρετικό βιβλίο της Ελένης του foodie corner που είχα παρουσιάσει. Από την Ελένη άλλωστε μπορούμε να προμηθευτούμε και την συσκευή (δείτε εδώ).
Είναι η αλήθεια ότι όταν έψαχνα για συνταγές για «βούτυρα φρούτων» όπως λέγονται αυτά τα αλείμματα, έπεφτα συνεχώς πάνω σε sites που πρότειναν την παρασκευή τους σε slow cooker. Η αναζήτηση τέτοιων συνταγών έγινε όχι γιατί δεν μας αρέσει η μαρμελάδα μήλου-μια χαρά είναι- αλλά γιατί η σημαντική ελάττωση της ζάχαρης είναι δέλεαρ για την αντικαταστήσουμε με ένα νόστιμο υποκατάστατο με σημαντικά λιγότερες θερμίδες!
Τα αλείμματα φρούτων χρησιμοποιούνται σε σάλτσες για ψητά και για συνοδευτικά τυριών με καλύτερο αποτέλεσμα από τις κλασικές μαρμελάδες αφού είναι λιγότερο γλυκά. Παρόλο λοιπόν που έφτιαξα το πρώτο μου butter σε απλή κατσαρόλα, η πρώτη μου σκέψη για γλυκιά συνταγή με την περίφημη συσκευή ήταν ένα fruit butter! Και αφού αυτή την εποχή είναι στις δόξες τους τα μήλα, η δοκιμή έγινε με ένα αρωματικό και νόστιμο apple butter. Εδώ βέβαια έχουμε μια συνταγή “δύο σε ένα” αφού όπως θα διαβάσετε μπορούμε να σταματήσουμε την παρασκευή στο στάδιο που τα μήλα μας έχουν γίνει μια ελαφριά και εύγεστη αρωματική κομπόστα.
Το apple butter μου μπορεί να γίνει και με συμβατικό τρόπο όπως θα δείτε στο “επί το έργον”. Αλλά αν έχετε slow cooker ή αν σκοπεύετε να αποκτήσετε (αξίζει η δαπάνη), θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ πιο εύκολη η παρασκευή του με αυτήν την πολύ χρήσιμη τελικά ηλεκτρική γάστρα αργού ψησίματος.
Υλικά
Περίπου 600 gr μήλα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
200 gr ζάχαρη καστανή ή λευκή (δείτε παρατηρήσεις)
60 ml μηλόξιδο
30 ml χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
Επί το έργον
Α. Σε συμβατική, κοινή κατσαρόλα:
Θα βάλουμε όλα τα υλικά και θα σιγοβράσουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Εδώ όμως θέλει προσοχή για να μην πιάσουν οπότε πρέπει να είμαστε από πάνω από την κατσαρόλα μας. Όταν μαλακώσουν εντελώς, θα τα αλέσουμε και θα συνεχίσουμε το βράσιμο μέχρι να συμπυκνωθεί εντελώς ο πολτός, προσέχοντας πάλι πολύ να μην πιάσει. Δείτε τη σχετική διαδικασία και περισσότερες λεπτομέρειες και εδώ.
Β. Στο slow cooker:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 8 ή περισσότερα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα αραδιάζουμε στη λεκάνη της συσκευής. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, περιχύνουμε με το μηλόξιδο ή το χυμό λεμονιού και ρυθμίζουμε τη συσκευή στο low για 6 ώρες.
Στο σημείο αυτό, έχουμε ένα πολύ νόστιμο γλυκό, μια ελαφριά κομπόστα μήλου που μπορούμε να καταναλώσουμε όπως είναι! Για το άλειμμα, αλέθουμε στο multi τα μήλα και αδειάζουμε ξανά τον πολτό στη λεκάνη του slow cooker. Μαγειρεύουμε για άλλες 6 ώρες στο low και το άλειμμά μας είναι έτοιμο!
Δοκιμάζουμε το δέσιμο όπως συνήθως στις μαρμελάδες, ή αφήνοντας να πέσει μια μικρή ποσότητα από ένα κουταλάκι. Δεν πρέπει να ρέει αλλά να πέφτει όλη μαζί.
Σερβίρουμε σε βάζα και διατηρούμε στο ψυγείο (δείτε παρατηρήσεις).
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτά τα αλείμματα καλό είναι να κάνουμε κονσερβοποίηση βράζοντάς τα για μισή ώρα τουλάχιστον (με την τεχνική που περιγράφεται στην κονσερβοποίηση ντομάτας). Η ζάχαρη που περιέχουν είναι λίγη και δεν βάζουμε άλλο συντηρητικό οπότε καλύτερα να διατηρούνται στο ψυγείο.
- Αν δεν έχει συμπυκνωθεί πολύ ο πολτός μετά το δεύτερο εξάωρο (εξαρτάται από την υγρασία που περιέχουν τα μήλα), συνεχίζουμε το βράσιμο για 1-2 ώρες ακόμη με ξεσκέπαστη συσκευή. Τα δικά μου ήταν ντόπιας ποικιλίας (λασιθιώτικα), πολύ φρέσκα και χρειάστηκαν λίγο ακόμη βράσιμο. Στη συμβατική κατσαρόλα είναι πιο εύκολος ο χειρισμός σε αυτό το σημείο.
- Μπορούμε να παραλείψουμε τη ζάχαρη ή να την αντικαταστήσουμε με γλυκαντικό κατάλληλο για μαγείρεμα ή μέλι. Πιθανόν να χρειάζεται τότε περισσότερο χρόνο για να συμπυκνωθεί ο πολτός μήλων. Επίσης αν δεν έχουμε μηλόξιδο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λευκό ξύδι, σκέτο νερό ή κάποιο λικέρ.
- Έχω φτιάξει άλλη μια φορά τη συνταγή ως κομπόστα, χρησιμοποιώντας λευκή ζάχαρη. Είχε διαφορά στη γεύση όπως ήταν αναμενόμενο αλλά υπήρχε διαφοροποίση και στο χρώμα (δεν κατόρθωσα για τεχνικούς λόγους να βγάλω φωτογραφία).