Vegan/vegetarian

Άλειμμα μήλου (ή κομπόστα μήλου) με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη

Άλειμμα μήλου (ή κομπόστα μήλου) με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη

Apple butter στο slow cooker ή στην κανονική κατσαρόλα

Για τα fruit butter είχα ξανακάνει αναφορά στη σχετική συνταγή με πρώτη ύλη βανίλιες ή δαμάσκηνα. Μοιάζουν με μαρμελάδα αλλά είναι πιο λεία στην υφή, πιο συμπυκνωμένα, πράγματι σαν βούτυρο! Η σημαντική τους όμως διαφορά είναι η πολύ λιγότερη ζάχαρη που περιέχουν και το αργό τους βράσιμο. Ένα τέτοιο παρασκεύασμα είναι και το σημερινό άλειμμα μήλου (apple butter) παρασκευασμένο πολύ εύκολα στο slow cooker!

Άλειμμα μήλου (ή κομπόστα μήλου) με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη

Και για το slow cooker, το καινούριο μου απόκτημα σας έχω ξαναμιλήσει. Μια συσκευή που μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στη χώρα μας, παρόλο που αρκετά από τα πιο νόστιμα ελληνικά πιάτα μαγειρεύονται ιδανικά με αργό μαγείρεμα! Αφορμή για να την προμηθευτώ και να αρχίσω να την χρησιμοποιώ ήταν το εξαιρετικό βιβλίο της Ελένης του foodie corner  που είχα παρουσιάσει. Από την Ελένη άλλωστε μπορούμε να προμηθευτούμε και την συσκευή (δείτε εδώ).

Άλειμμα μήλου (ή κομπόστα μήλου) με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη

Είναι η αλήθεια ότι όταν έψαχνα για συνταγές για «βούτυρα φρούτων» όπως λέγονται αυτά τα αλείμματα, έπεφτα συνεχώς πάνω σε sites που πρότειναν την παρασκευή τους σε slow cooker. Η αναζήτηση τέτοιων συνταγών έγινε όχι γιατί δεν μας αρέσει η μαρμελάδα μήλου-μια χαρά είναι- αλλά γιατί η σημαντική ελάττωση της ζάχαρης είναι δέλεαρ για την αντικαταστήσουμε με ένα νόστιμο υποκατάστατο με σημαντικά λιγότερες θερμίδες!

Άλειμμα μήλου (ή κομπόστα μήλου) με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη

Τα αλείμματα φρούτων χρησιμοποιούνται σε σάλτσες για ψητά και για συνοδευτικά τυριών με καλύτερο αποτέλεσμα από τις κλασικές μαρμελάδες αφού είναι λιγότερο γλυκά. Παρόλο λοιπόν που έφτιαξα το πρώτο μου butter σε απλή κατσαρόλα, η πρώτη μου σκέψη για γλυκιά συνταγή με την περίφημη συσκευή ήταν ένα fruit butter! Και αφού αυτή την εποχή είναι στις δόξες τους τα μήλα, η δοκιμή έγινε με ένα αρωματικό και νόστιμο apple butter. Εδώ βέβαια έχουμε μια συνταγή “δύο σε ένα” αφού όπως θα διαβάσετε μπορούμε να σταματήσουμε την παρασκευή στο στάδιο που τα μήλα μας έχουν γίνει μια ελαφριά και εύγεστη αρωματική κομπόστα.

Άλειμμα μήλου (ή κομπόστα μήλου) με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη

Το apple butter μου μπορεί να γίνει και με συμβατικό τρόπο όπως θα δείτε στο “επί το έργον”.  Αλλά αν έχετε slow cooker ή αν σκοπεύετε να αποκτήσετε (αξίζει η δαπάνη), θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ πιο εύκολη η παρασκευή του με αυτήν την πολύ χρήσιμη τελικά ηλεκτρική γάστρα αργού ψησίματος.

Άλειμμα μήλου (ή κομπόστα μήλου) με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη

Παρατηρήσεις

  • Αν θέλουμε να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτά τα αλείμματα καλό είναι να κάνουμε κονσερβοποίηση βράζοντάς τα για μισή ώρα τουλάχιστον (με την τεχνική που περιγράφεται στην κονσερβοποίηση ντομάτας). Η ζάχαρη που περιέχουν είναι λίγη και δεν βάζουμε άλλο συντηρητικό οπότε καλύτερα να διατηρούνται στο ψυγείο.
  • Αν δεν έχει συμπυκνωθεί πολύ ο πολτός μετά το δεύτερο εξάωρο (εξαρτάται από την υγρασία που περιέχουν τα μήλα), συνεχίζουμε το βράσιμο για 1-2 ώρες ακόμη με ξεσκέπαστη συσκευή. Τα δικά μου ήταν ντόπιας ποικιλίας (λασιθιώτικα), πολύ φρέσκα και χρειάστηκαν λίγο ακόμη βράσιμο. Στη συμβατική κατσαρόλα είναι πιο εύκολος ο χειρισμός σε αυτό το σημείο.
  • Μπορούμε να παραλείψουμε τη ζάχαρη ή να την αντικαταστήσουμε με γλυκαντικό κατάλληλο για μαγείρεμα ή μέλι. Πιθανόν να χρειάζεται τότε περισσότερο χρόνο για να συμπυκνωθεί ο πολτός μήλων. Επίσης αν δεν έχουμε μηλόξιδο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λευκό ξύδι, σκέτο νερό ή κάποιο λικέρ.
  • Έχω φτιάξει άλλη μια φορά τη συνταγή ως κομπόστα, χρησιμοποιώντας λευκή ζάχαρη. Είχε διαφορά στη γεύση όπως ήταν αναμενόμενο αλλά υπήρχε διαφοροποίση και στο χρώμα (δεν κατόρθωσα για τεχνικούς λόγους να βγάλω φωτογραφία).

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο