Εξαιρετικό πιάτο για τις Απόκριες!
Υλικά
1000-1200 γραμμάρια κρέας για κατσαρόλα από αρνάκι ή κατσικάκι
½ ως ¾ κούπας ελαιόλαδο
½ κούπα άσπρο ή ροζέ κρασί
Προαιρετικά 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
Περίπου 700 γραμμάρια σταμναγκάθι
Χυμό 1-2 λεμονιών
Αλάτι
Για το σερβίρισμα, γιαούρτι ή ξύγαλο ή κάποιο τυρί κρέμα της επιλογής μας
Επί το έργον
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει το κρέας σε μέτριες μερίδες. Το πλένουμε καλά και το αφήνουμε να στραγγίξει. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Το γυρίζουμε όταν αρχίσει να ξεκολλά από τον πάτο της κατσαρόλας μόνο του.
Όταν αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι (αν βάλουμε) και το γυρίζουμε μια δυο φορές να αρχίσει να τσιγαρίζεται. Προσθέτουμε το κρασί και μόλις ξαναπάρει βράση , αλατίζουμε χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή τη θερμοκρασία , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγομαγειρεύεται το κρέας μας.
Ωστόσο καθαρίζουμε το σταμναγκάθι και το πλένουμε πολύ καλά πολλά νερά (στο πρώτο νερό αφήνουμε να μείνει κάμποση ώρα με λίγο ξύδι για να φύγουν τα χώματα). Μετά το τελευταίο νερό, το αφήνουμε σε σκεύος γεμάτο με νερό. Όταν το κρέας τσιμπιέται για καλά με το πιρούνι αλλά δεν πέφτει, προσθέτουμε το σταμναγκάθι με όσο νερό κρατάει βγάζοντάς το από το σκεύος με το νερό που το είχαμε αφήσει (δηλαδή δεν το στραγγίζουμε).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφού ρίξουμε λίγο ακόμη αλάτι και αφήνουμε να χαμηλώσουν τα χόρτα. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να μαγειρευτεί το σταμναγκάθι μας. Συνήθως – αν σιγομαγειρεύεται- δεν θέλει άλλο νερό, αλλά προκειμένου να κολλήσει προσθέτουμε λίγο αν χρειάζεται.
Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιών, αφήνουμε να πάρει βράση και σβήνουμε το μάτι χωρίς να τραβήξουμε την κατσαρόλα.Όταν ηρεμήσει, είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Η σάλτσα του δένει εκπληκτικά με όποιο γαλακτοκομικό κι αν διαλέξουμε . Αν μάλιστα το συνδυάσουμε και με φρεσκοψημένο ψωμί …
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να παραλείψουμε το κρεμμύδι αν το κρέας μας είναι κατσικάκι . Στο αρνάκι το θεωρώ μάλλον αναγκαίο.
2)Το μυστικό σ’ αυτό το φαγητό είναι το σιγανό μαγείρεμα ώστε να μη χρειαστεί να προσθέσουμε πολλά υγρά. Είναι θα λέγαμε ένα είδος τσιγαριαστού. Εγώ σήμερα πρόσθεσα μόνο το κρασί και όσο νεράκι είχαν τα χόρτα από το πλύσιμό τους.
3)Σε προηγούμενη ανάρτηση με σταμναγκάθι, είχα παράπονα από αναγνώστριες και φίλες ότι είναι πολύ ακριβό. Εδώ το πληρώνουμε 5 € το κιλό και φτουράει πολύ. Με δεδομένο ότι δεν πέταξα ούτε φυλλαράκι (τόσο φρέσκο ήταν) μάλλον μου ήρθε φθηνότερα από σπανάκι… Επίσης δεν είναι καθόλου δύσκολο στο πλύσιμο οπότε προκειμένου να αγοράσουμε πλυμένο σπανάκι (πανάκριβο κατά τη γνώμη μου) ας κάνουμε μια φορά το έξοδο. Εντάξει δεν είναι φαγητό για κάθε μέρα αλλά είπαμε: Απόκριες!
4)Πολλές φίλες μου μου έχουν πει ότι ζεματίζουν πρώτα το σταμναγκάθι σε νερό που βράζει για 5 λεπτά ίσα ίσα για να αποφύγουν την πικράδα. Εγώ τη θεωρώ ήπια και δεν κάνω αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν την απορρίπτω αν θέλουμε να την αποφύγουμε εντελώς. Εξάλλου ούτως ή άλλως μετριάζεται με το λεμόνι και το γιαούρτι…
5)Συνήθως οι εντράδες με “οζίστικα” κρέατα έχουν μερίδες με κοκκαλάκια. Στο πλύσιμο αφαιρούμε όσα φεύγουνε, όχι όμως όλα. Η αλήθεια είναι ότι κι αυτά δίνουν νοστιμιά στο φαγητό μας αλλά θέλουν προσοχή στο φάγωμα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να καταναλωθούν και από παιδιά. Όταν είχα μικρά τα παιδιά μου έφτιαχνα αυτά τα φαγητά αποκλειστικά με μερίδες χωρίς κόκκαλο, αλλά δεν είναι το ίδιο νόστιμα…Καλό βράδυ και καλή βδομάδα από αύριο!
Πολύ ωραίο πιάτο Βαγγελιώ! Μακάρι να μπορούσα να βρω εδώ σταμναγκάθι. Πολλά ζητάω 🙂 Το ψωμί σου φαίνεται μούρλια.
Αχ!! το καλυτερότερο μου φαγητο Βαγγελιω μου τοσα χρονια στην Κρήτη ειναι ενα παο τα σπέσιαλ κρητικα φαγητα.. και εγώ το σταμανγκαθι το βαζω ομώ.. μου αρέσει αυτή η λίγη πικράδα του.. σηνυθως το κανω με αυγολεμονο αλλα την επόμενη φορα θα το κανω με σκετο λεμονακι.. καλή τυρινη εβδομαδα να έχεις φιλάκιαααα
Καλή Αποκριά!!
Η αλήθεια είναι ότι αυτό το σταμναγκάθι που βρίσκω στη λαϊκή δεν με προσελκύσει, ένα έχει λίγο καλύτερο αλλά δεν συμφέρει το έχει διπλάσια τιμή από όλους τους άλλους.
Τι μας κάνεις Βαγγελιώ μέρες που είναι και δεν είναι εύκολο να βρώ και σταμναγκάθι.
Περιττό να πω ότι φαίνεται μούρλια. Μήπως περισσεύει κανένα πιάτο;
Αγαπημένο φαγητό !!! Το φτιάχνουμε συχνά αφού παντα υπάρχει σταμναγκάθι και στην κατάψυξη .
Φυσικά με τον ίδιο τρόπο ακριβώς όπως και εσύ αναφέρεις
Ναι από τις πιο “κρητικές γεύσεις” είναι αυτό το πιάτο. Απλό,λιτό και νόστιμο! Τώρα πια βρίσκουμε σχεδόν ολοχρονίς σταμναγκάθι έστω και καλλιεργημένο…
Βαγγελιω μου παινεμη, αυτο θα μαγειρεψω σημερα… Σε ευχαριστω για αλλη μια φορα…
Κορυφαίο! Ζηλεύω… Καλή όρεξη! Κι εγώ σ’ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Απορώ πολλές φορές αφού ο άντρας μου είναι Κρητικός τι κάνουμε εδώ πάνω στα βόρεια. . . Πριν από πολλά χρόνια μας έφτιαξε αυτό το φαγητό ένας μπάρμπας μας στα όρη στην Ιεράπετρα, χωρίς αυγό και πατημένο στο λεμόνι και με δικό του αρνάκι! Ακόμη θυμάμαι τη νοστιμιά του! Φαγητό για μεγάλα τραπέζια! ! Νομίζω ήρθε ο καιρός να βρω λίγο αρνί και . . . χόρτα γιατί εδώ σταμναγκαθι δεν προβλέπεται! Αχ! τι μου θύμησες κυρία Ευαγγελία ! Να’σαι καλά! Κι αύριο με το καλό!
[…] Αρνί με σταμναγκάθι θα βρείτε υπέροχο Κορινθιακό αρνί εδώ […]
Αν ξεβραστεί το σταμναγκαθι τότε χάνει ολα τα ωφέλημα που έχει αλλωστε μην ξεχνάμε ότι καποιοι πίνουν του ζουμί από το βράσιμο
Όπως θα είδατε δεν συστήνω το ξέβρασμα… Αλλά κάποιοι δεν συμπαθούν τις πικρές γεύσεις οπότε έιναι μια λύση!