Είχα πρόσφατα ένα e-mail από φίλο του blog που περιείχε χρήσιμες πληροφορίες και φωτογραφίες (αυτές που δεν έχουν το λογότυπο του blog είναι δικές του) για την χρήση της ντόπιας γλυκοκολοκύθας στην κουζίνα μας . Μου θύμισε μάλιστα μια νόστιμη σαλάτα με βραστό γλυκοκολόκυθο και πιπεριές, σερβιρισμένη με λαδόξυδο. Είναι γεγονός ότι η γλυκοκολοκύθα ταιριάζει πολύ με το ξύδι κι εμείς στην Κρήτη το ξέρουμε καλά γι αυτό την φτιάχνουμε ακόμη και σαβόρε με ξύδι και αρισμαρί.
με πολύ νερό αλλά ελάχιστη φροντίδα γιατί είναι πολύ ανθεκτική.Αν επιλέξουμε να έχουμε ώριμες κολοκύθες θα πάρουμε 2-3 από ένα φυτό. Αν όμως κόβουμε τρυφερά τα κολοκυθάκια μας θα μας δώσει άφθονα, καθώς και κάμποσους ανθούς για γέμισμα! Άλλη
μια πρόταση λοιπόν «οικιακής οικονομίας» στους δύσκολους καιρούς μας!
με βαλσάμικο και μια άλλη φορά με κοινό ξύδι και πετιμέζι. Το αποτέλεσμα και τις δύο φορές ήταν μια υπέροχη σαλάτα που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε!
Υλικά
400-500 γραμμάρια κίτρινη κολοκύθα
4-5 ασπρομανίταρα
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
1/3 κούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές βαλσάμικο ξύδι
Από μία κουταλιά ηλιόσπορους, κουκουνάρι , ψιλοκομμένο
καρύδι και σταφίδες
2-3 κλαράκια μαϊντανό
1 κριθαροκουλούρα ή ντάκο ή 5-6 παξιμαδάκια κριθαρένια ή σικάλεως
Επί το έργον
Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά καρεδάκια πάχους περίπου 1 cm και την αλατίζουμε.
Πλένουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φετάκια . Βάζουμε κολοκύθα και μανιτάριακαι το σκόρδο κομμένο σε φετάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλωτά, και τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά μας.Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο ,τα ανακατεύουμε και τα ψήνουμε στο grill . Δεν βάζουμε στην πάνω πάνω θέση για να μη καούν πριν μαλακώσουν.
Το ψήσιμο παίρνει περίπου μισή ώρα, και τα ανακατεύουμε ενδιάμεσα προσέχοντας να διατηρηθούν ολόκληρα τα καρεδάκια της κολοκύθας.Όταν γίνουν, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά . Σπάμε την κριθαροκουλούρα ή τα παξιμαδάκια σε μια ρηχή σαλατιέρα.Από πάνω απλώνουμε την κολοκύθα και τα μανιτάρια χωρίς να πάρουμε το ζουμί που έχει μείνει στο σκεύος που τα ψήσαμε. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες .
Αδειάζουμε σε ένα βαζάκι (ή σέικερ) το ζουμάκι τους (πρέπει να είναι 5-6 κουταλιές) και προσθέτουμε το ξύδι . Τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Πλένουμε τον μαϊντανό και τον σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας (ή τον αφήνουμε να στραγγίξει) και τον ψιλοκόβουμε πάνω από τη σαλάτα.
Τη σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Συνοδεύει ψητά κρεατικά αλλά και μόνη της είναι ένα ελαφρύ γευστικό πιάτο.
Παρατηρήσεις
- Αντί βαλσάμικο ξύδι μπορούμε να βάλουμε κοινό ξύδι και μια κουταλιά πετιμέζι
- Αν είναι λίγο το ζουμάκι που έχει μείνει στο ταψάκι, συμπληρώνουμε με ωμό ελαιόλαδο
- Αν φτιάχνουμε κάποιο φαγητό φούρνου μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα την κολοκύθα και τα μανιτάρια μας και να τα περάσουμε ένα πεντάλεπτο από το grill.
- Η επιλογή των ξηρών καρπών είναι τυχαία . Την έφτιαξα και με ασπρισμένα αμύγδαλα και ταίριαζαν πολύ. Επίσης τα μπαχαρικά είναι της επιλογής μας. Σκοπεύω να δοκιμάσω τη σαλάτα μου και με μοσκοκάρυδο και με τριμμένο θυμάρι ή με αρισμαρί την επόμενη φορά που θα την φτιάξω.
Πάνω στο τραπέζι υπάρχει ένα κομμάτι κολοκύθας για μαρμελάδα, θα κλέψω λίγη για σαλάτα.
Την κάνω συνήθως ψητή με μπαχαρικά ως συνοδευτικό.
Καλησπέρα.
Ξανθή την έχω καθιερώσει αυτή τη σαλάτα γιατί μας αρέσει πολύ. Δοκιμάστε τη!
Τι όμορφη σαλάτα! Θρεπτική και υγιεινή!
Για την σαλτσούλα η ιδέα το ξιδιού με το πετιμέζι πρέπει να είναι υπέροχη!
Εμείς ούτως ή άλλως συνδυάζαμε την κολοκύθα με ξύδι Αγγελική μου. Όντως είναι νόστιμη σαλάτα!
Πάρα πολύ ωραία, κρατάω τη συνταγή γιατί έχω μια τεράάάστια κολοκύθα και δεν ξέρω τι να την κάνω! Σ' ευχαριστώ!
Μάρθα ότι κι αν την κάνεις , κάνε ένα μέρος και σαλάτα! Θα σας αρέσει.
Με το που σκέφτηκα ότι θα ήθελα κάτι τραγανό με αυτη τη σαλάτα είδα τα παξιμαδάκια χιχι! Τέλεια Βαγγελιώ μου, φιλιά πολλά!
Και οι ξηροί καρποί Έρη μου "τραγανίζουν" 🙂
Πολύ ενδιαφέρουσα σαλάτα! Μ'αρέσει που έχει κουκουνάρι, το λατρεύω! Κολοκύθα δεν έχω φάει ποτέ, αλλά λέω να δοκιμάσω! Ελπίζω αυτή τη φορά να βρω στο σούπερ μάρκετ.
Καλό μεσημέρι Vita!
Είναι πολύ νόστιμη Selcouth. Την έχω ήδη φτιάξει 3 φορές!
Έκανα πρόσφατα τη σαλάτα της Σκοτεινής Σεφ με κολοκύθα και πολύ μου άρεσε. Τώρα Βαγγελιώ μου, βλέπω την δική σου και με βλέπω να πηγαίνω για αγορά κολοκύθας μιας και μου άρεσε και πάλι ο όλος συνδυασμός.
Είναι η εποχή τους Πηνελόπη μου και γίνονται με χίλιους τρόπους. Οπότε τόλμησε την αγορά 🙂
Βαγγελιώ μου απίθανη η σαλάτα σου, πάρα πολύ ωραία!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ελένη μου.Να τη δοκιμάσεις!
Μπράβο βρε Βαγγελιώ ακόμα μια φορά
Απίθανα πράγματα φτιάχνεις εδώ μέσα
Φανταστικός συνδυασμός υλικών και γεύσεων
Φιλιά
Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργο και πάλι σ' ευχαριστώ για τις επαινετικές σου υπερβολές 🙂
Την έφτιαξα, έβαλα κολοκυθοσπορο και καρύδια βγήκε νοστιμότατη, ότι πρέπει για την περίοδο της νηστείας!!
Πράγματι! Αλλά και με λίγες φλούδες γραβιέρας ή κάποιο αλλαντικό, θα την απολαύσουμε και εκτός νηστείας!