Vegan/vegetarian

Σαλάτα με ψητή κίτρινη κολοκύθα, μανιτάρια και άλλα

Σαλάτα με ψητή κίτρινη κολοκύθα, μανιτάρια και άλλα
Είναι η εποχή τους ! Οι γλυκοκολοκύθες , πιο ανθεκτικές από τα πράσινα κολοκυθάκια είναι από τα πιο «επίκαιρα» λαχανικά της εποχής. Τρώγεται τρυφερή, πριν μεστώσει και σκληρύνει η φλούδα και οι σπόροι της, αλλά  και όταν κιτρινίσει πια και ολοκληρωθεί η ανάπτυξή της.
Σαλάτα με ψητή κίτρινη κολοκύθα, μανιτάρια και άλλα
Είχα πρόσφατα ένα e-mail από φίλο του blog  που περιείχε χρήσιμες πληροφορίες  και φωτογραφίες (αυτές που δεν έχουν το λογότυπο του blog είναι δικές του) για την χρήση της ντόπιας γλυκοκολοκύθας  στην κουζίνα μας . Μου θύμισε μάλιστα  μια νόστιμη σαλάτα με βραστό γλυκοκολόκυθο και πιπεριές, σερβιρισμένη με λαδόξυδο.  Είναι γεγονός ότι η γλυκοκολοκύθα ταιριάζει πολύ με το ξύδι κι εμείς στην Κρήτη το ξέρουμε καλά  γι αυτό  την φτιάχνουμε ακόμη και σαβόρε με ξύδι και  αρισμαρί.
Σαλάτα με ψητή κίτρινη κολοκύθα, μανιτάρια και άλλα
Λέει λοιπόν  ο καλός αναγνώστης του οποίου τα σχόλια και οι παρατηρήσεις είναι πάντα εποικοδομητικές ότι αυτά τα κολοκύθια-τα τουρκοκολόκυθα όπως λέγονται –  όσο είναι ακόμη τρυφερά τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, σε κολοκυθοκεφτέδες, με χοχλιούς , σφουγγάτο   και όπου αλλού χρησιμοποιούμε τα πράσινα κολοκύθια. Η υπόγλυκη γεύση τους είναι πολύ ιδιαίτερη.
Σαλάτα με ψητή κίτρινη κολοκύθα, μανιτάρια και άλλα
Η ποικιλία αυτή μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες και  είναι πολύ εύκολο να έχουμε δική μας παραγωγή
με πολύ νερό αλλά  ελάχιστη φροντίδα γιατί είναι πολύ ανθεκτική.Αν επιλέξουμε να έχουμε ώριμες κολοκύθες θα πάρουμε 2-3 από ένα φυτό. Αν όμως κόβουμε τρυφερά τα κολοκυθάκια μας θα μας δώσει άφθονα, καθώς και κάμποσους ανθούς για γέμισμα!   Άλλη
μια πρόταση λοιπόν  «οικιακής οικονομίας» στους δύσκολους καιρούς μας!
Σαλάτα με ψητή κίτρινη κολοκύθα, μανιτάρια και άλλα
Ευχαριστώ πολύ τον φίλο του blog για τις πληροφορίες του που ήταν πολύτιμες για τη δημιουργία αυτής της ανάρτησης και συμπληρώνω τις προτάσεις του  με τη δική μου σαλάτα .  Δεν θυμάμαι σε ποιο έντυπο είχα δει την ιδέα της χρήσης της ψητής κολοκύθας σε σαλάτα κι ούτε θυμάμαι   τι άλλα υλικά χρησιμοποιούνταν!  Μόνο την κολοκύθα, τα μανιτάρια  και τη …φωτογραφία θυμάμαι. Έτσι αυτοσχεδίασα !
Σαλάτα με ψητή κίτρινη κολοκύθα, μανιτάρια και άλλα
Με δεδομένο ότι εμείς συνδυάζουμε όπως λέω και παραπάνω πολύ συχνά την κολοκύθα με το ξύδι, επέλεξα να την αρτύσω μια φορά
με βαλσάμικο και μια άλλη φορά με κοινό ξύδι και πετιμέζι.  Το αποτέλεσμα και τις δύο φορές ήταν μια υπέροχη σαλάτα που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε!

Παρατηρήσεις

  • Αντί βαλσάμικο ξύδι μπορούμε να βάλουμε κοινό ξύδι και μια κουταλιά πετιμέζι
  • Αν είναι λίγο το ζουμάκι που έχει μείνει στο ταψάκι, συμπληρώνουμε με ωμό ελαιόλαδο
  • Αν φτιάχνουμε κάποιο φαγητό φούρνου μπορούμε να ψήσουμε ταυτόχρονα την κολοκύθα και τα μανιτάρια μας  και να τα περάσουμε ένα πεντάλεπτο από το grill.
  • Η επιλογή των ξηρών καρπών είναι τυχαία . Την έφτιαξα και με ασπρισμένα αμύγδαλα και ταίριαζαν πολύ. Επίσης τα μπαχαρικά είναι της επιλογής μας. Σκοπεύω να δοκιμάσω τη σαλάτα μου και με μοσκοκάρυδο και με τριμμένο θυμάρι ή  με αρισμαρί την επόμενη φορά που θα την φτιάξω.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο