Τα πιο εύκολα κρητικά μυζηθροπιτάκια σε νέα version
Απόκριες στην Κρήτη χωρίς μυζηθρόπιτες και μυζηθροπιτάκια δεν νοούνται. Σε πολλές εκδοχές εύκολες και ζόρικες, μόνο για έμπειρες. Με το άνοιγμα του Τριωδίου, έχουμε ξαναφτιάξει όλες σχεδόν τις παραλλαγές!
Αυτά εδώ είναι κατά τη γνώμη μου τα πιο εύκολα μυζηθροπιτάκια. Ακόμη και μια εντελώς άπειρη νοικοκυρά μπορεί να τα φτιάξει. Είναι όμως από τα πιο νόστιμα και γι αυτό τα αγαπούμε εξ ίσου με τα δύσκολα.
Η παραδοσιακή συνταγή έχει δημοσιευτεί πριν από πεντέμιση χρόνια. Συνεχώς όμως εξελίσσεται, τουλάχιστον στη δική μου κουζίνα. Έτσι αφαιρέθηκε το αυγό και προστέθηκαν στο χυλό διάφορα αρωματικά κατά καιρούς. Ξύσμα λεμονιού, άρωμα βανίλιας, κανέλα, μαστίχα ή κάποιος συνδυασμός τους εμπλουτίζουν το άρωμα και τη γεύση τους.
Η μυζήθρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτη, κομμένη σε μέγεθος λουκουμιού ή ζυμωμένη με αρωματικά όπως ο δυόσμος και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και πλασμένη σε μπαλάκια όπως τα κεφτεδάκια.
Σερβίρονται κατά προτίμηση ζεστά, πασπαλισμένα συνήθως με αχνοζάχαρη και κανέλα ή περιχυμένα με μέλι. Μια από τις τελευταίες φορές -τα κάνω συχνότερα από τα υπόλοιπα λόγω της ευκολίας τους- τα σέρβιρα με μαρμελάδα λεμόνι . Ο συνδυασμός ήταν απόλυτα επιτυχημένος! H φωτογραφία που δημοσίευσα στην ανάρτηση με τη μαρμελάδα λεμόνι, προκάλεσε την περιέργεια πολλών φίλων που αναρωτήθηκαν τι γλυκό είναι και μου ζήτησαν τη συνταγή.
Δεν θα σας δυσκολέψουν καθόλου και θα δώσουν άρωμα Κρήτης στο αποκριάτικο τραπέζι, κυρίως ως επιδόρπιο με συνοδευτικό μια παγωμένης ρακή!
Υλικά
Για το χυλό:
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλάκι μπέικιν)
¾ κούπας γάλα
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Για άρωμα, ξύσμα λεμονιού ή βανίλιας ή ελάχιστη μαστίχα ή κανέλα
Προαιρετικά, 1 κουταλιά ζάχαρη
Γέμιση
Περίπου 400 gr γλυκιά μυζήθρα Κρήτης κομμένη σε μέγεθος μεγάλων λουκουμιών
ή ζυμωμένη σε μέγεθος κεφτέδων με λίγο δυόσμο και ξύσμα λεμονιού ή όποιο άλλο αρωματικό μας αρέσει
Για το τηγάνισμα ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα, μέλι ή αχνοζάχαρη και κανέλα ή μαρμελάδα ( προτιμώ κάποιου εσπεριδοειδούς)
Επί το έργον
Βάζουμε τα υλικά για το χυλό σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε να έχουμε ένα πηκτό χυλό όπως των λουκουμάδων. Αφήνουμε να μείνει περίπου μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ κόβουμε τη μυζήθρα σε κομματάκια ή τη ζυμώνουμε με τα αρωματικά και την πλάθουμε σε «κεφτεδάκια».
Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε ένα τηγάνι και αφού βουτήξουμε τα κομμάτια ή τα μπαλάκια της μυζήθρας στο χυλό να καλυφθούν γύρω γύρω, τα τηγανίζουμε.
Γυρίζουμε να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά, με μέλι ή με αχνοζάχαρη και κανέλα ή με κάποια αραιή ή αραιωμένη μαρμελάδα.
Παρατηρήσεις
- Επισημαίνω ότι η γλυκιά μυζήθρα των Ηρακλειωτών είναι ο νωπός ανθότυρος για τους Χανιώτες…
- Αν είναι πολύ φρέσκια, την ζυμώνουμε και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι για να σφίξει λίγο.
- Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε με μαρμελάδα την αραιώνουμε με ελάχιστο νερό ή λικέρ αν είναι σφικτή ή την απλώνουμε όσο είναι ζεστά οπότε ρευστοποιείται.
- Αν περισσέψει χυλός, κάνει ωραιότατες τηγανίτες, γι αυτό φτιάχνω συνήθως διπλή δόση.
- Ξεχάστηκα και δεν φωτογράφισα τα “κεφτεδάκια” μου που είχαν πασπαλιστεί με αχνοζάχαρη και κανέλα. Σχετική φωτογραφία την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω, δηλαδή πολύ σύντομα!
Καλές Απόκριες, με υγεία και ευτυχία μαζί με όσους αγαπάτε!
Τι υπέροχα πραγματάκια είναι αυτά Βαγγελιώ!!!!
Χρυσές μπουκιές, γεμάτες απόλαυση 🙂
Καλή αποκριά!!
Γιώργο δεν τους προλάβαινα! Καλά να περάσετε το τριήμερο!
Δεν έχει τύχει να δω αυτή την έκδοση για τυροπιτάκια γλυκιάς μυζήθρας με κουρκούτι. Εύκολη, γρήγορη και πιστεύω πολύ νόστιμη. Θα την δοκιμάσω.Πολύ ωραία ιδέα να τα σερβίρεις με μαρμελάδα λεμονιού.
Πολύ ωραία Βαγγελιώ.
Κι εγώ προτιμώ την μαρμελάδα που έβαλες, ταιριάζει πιο πολύ.
Φιλιά 🙂
Κ εδώ στην ΑΜΕΡΙΚΗ δεν εχουμε Μιζηθρα τι αλλο τυρί μπορούμε να χρεισημοποιη σου με;
Κάποιο μαλακό κατσικίσιο τυρί ανάλατο ή ελαφρά αλατισμένο θα ήταν κατάλληλο. Η ιταλική ρικόττα είναι μια εναλλακτική…(όχι βέβαια ότι θα είναι ακριβώς ίδια). Δεν ξέρω είδη αμερικάνικων τυριών για να σας βοηθήσω περισσότερο, σας λέω μόνο τα χαρακτηριστικά: Μαλακό, κατσικίσιο, όχι ρευστό, ανάλατο ή ελαφρά αλατισμένο…
goat cheese from costco is nice thats what i use here in Canada
Goat cheese from Costco is nice and good price that is what i use
Thank you! A lot of friends ask us about “alternative” cheeses!