Παραδοσιακό σφουγγάτο εκπληκτικής νοστιμιάς!
Ξέρετε τι είναι οι καρολάδες; Μπορεί βέβαια να τα λέτε αλλιώς στα μέρη σας αφού κι εγώ άκουσα διάφορες ονομασίες για το ίδιο πράγμα! Καρολάδες λοιπόν είναι τα στελέχη και τα άνθη από τα πράσινα κρεμμυδάκια! Αλλού τους λένε καρόλους, αλλού κάρωνες.
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω την προέλευση ή την ετυμολογία της λέξης, ίσως σχετίζεται με το καρόλι. Καρόλι λέμε στην Κρήτη το καρούλι της κλωστής,που αν θυμάστε οι παλιότεροι είχε σχήμα κυλινδρικού σωλήνα όπως ακριβώς οι καρολάδες.
Τρώγονται θα μου πείτε; Ναι, τρώγονται και μάλιστα συνδυασμένοι με τα αυγά δίνουν ένα εξαιρετικό σφουγγάτο! Θα μου πείτε βέβαια, και με το δίκιο σας «πού θα τους βρούμε αν δεν έχουμε κρεμμυδόκηπο τους καρολάδες;». Ε, λοιπόν εμείς δοκιμάσαμε το σφουγγάτο και με πράσινα τρυφερά κρεμμυδάκια και είναι εξίσου νόστιμο! Και βέβαια, πράσινα τρυφερά κρεμμυδάκια μπορούμε βέβαια να βρούμε παντού και ολοχρονίς!
Σας έχω ξαναπεί από δω ότι εμείς στην Κρήτη κάνουμε σφουγγάτα με ό,τι έχουμε! Κολοκύθια, μελιτζάνες, φασολάκια, μπάμιες, αγκινάρες, αγριόχορτα, πικράσταχα, σπαράγγια, αβρωνιές, τσιμούλια! Αυτά, και πολλά άλλα χόρτα και λαχανικά τηγανίζονται με αυγά και δίνουν πεντανόστιμες ομελέτες.
Η συνταγή λοιπόν αυτή δεν είναι άγνωστη σε πολλές περιοχές της Κρήτης (ίσως και ολόκληρης της Ελλάδας). Είναι όμως εγκαταλελειμμένη. Αλλά είναι τόσο νόστιμη αυτή η ομελέτα που αξίζει να την επανεντάξουμε στη διατροφή μας.
Ακόμη κι αν δεν βρείτε καρολάδες, δοκιμάστε αυτό το πιάτο με πράσινα κρεμμυδάκια. Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά του! Συνδυάζεται υπέροχα με φέτα ή άλλο μαλακό τυρί και μπορεί να σερβιριστεί ως πρόχειρο και γρήγορο κύριο πιάτο αλλά και ως ορεκτικό.
Υλικά:
Για μια ατομική ομελέτα:
100-150 γραμμάρια πράσινα κρεμμυδάκια ή καρολάδες σε ροδέλες (ζυγισμένα καθαρισμένα)
2-3 αυγά
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Επί το έργον:
Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα τηγάνι με διάμετρο 18-20 cm και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Αλατίζουμε ελαφρά και τα ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία να μαραθούν. Όταν είναι έτοιμα, χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλατοπίπερο σε ένα πιάτο και περιχύνουμε τα κρεμμυδάκια.
Κόβουμε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι για να περνά το λάδι και να ψήνεται το αυγό. Όταν ροδίσει από μια πλευρά, την αναποδογυρίζουμε να ροδίσει και από την άλλη. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
- Σε μια από τις παρασκευές (έχω φτιάξει αρκετές φορές αυτή την ομελέτα φέτος γιατί έχουμε δικά μας κρεμμυδάκια και καρολάδες), έστρωσα πάνω από την έτοιμη ομελέτα λίγες λεπτές φέτες τυρομάλαμα ( το χανιώτικο τυρί μαλάκα) και άφησα να λιώσει με την ζεστασιά. Δεν σας λέω τίποτα…
- Μπορούμε να αυξήσουμε τις ποσότητες για παραπάνω μερίδες αλλά εγώ προτιμώ να φτιάχνω μια μια τις ομελέτες αυτές γιατί γυρίζουν πιο εύκολα, μόνο με τη βοήθεια ενός ρηχού πιάτου.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στα αυγά 1-2 κουταλιές γάλα ή γιαούρτι. Αφρατεύει η ομελέτα αλλά προσωπικά δεν την προτιμώ έτσι.