Αλμυρά

Ομελέτα με μπρόκολο

Ομελέτα με μπρόκολο

Ένα πεντανόστιμο σφουγγάτο!

Παλιά συνήθεια… «Επερισσέψανε χόρτα; Σπάσε και δυο αυγά να γενεί φαΐ»! Τσιμουλάκια, σταχάκια, κουνουπίδι, και σχεδόν ό,τι άλλο πράσινο κυκλοφορεί, αυγάτιζε με δυο αυγά (ο λόγος το λέει δυο, παραπάνω ήτανε πάντα…) και φρεσκαριζότανε για να ξανασερβιριστεί και: α) να μη πάει χαμένο  β) να διαφοροποιηθεί γευστικά και να σπάσει τη μονοτονία του ίδιου φαγητού.

Ομελέτα με μπρόκολο

Δεν μιλώ για τα σφουγγάτα που εξ αρχής τα υλικά τους προοριζόταν γι αυτόν τον σκοπό. Μιλώ για την αξιοποίηση του περισσεύματος, βασική αρχή της οικιακής οικονομίας ανέκαθεν που τώρα επανέρχεται με τη μορφή κινήματος, θα το έχετε ακουστά ως zero waste cooking. Όσοι το ακολουθούν του δίνουν βέβαια και οικολογικές προεκτάσεις.

Ομελέτα με μπρόκολο

Προσωπικά είμαι λάτρης των αυγών, κι ευτυχώς η υγεία μου μού επιτρέπει την κατανάλωσή τους σε βαθμό σχεδόν υπερβολής. Έτσι πολλές φορές φτιάχνω ομελέτες. Είναι η εύκολη (και διαιτητική…) λύση για μένα. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμένω να περισσέψουν λαχανικά για να σπάσω αυγά! Τα κάνω εγώ να περισσεύουν 😉 !

Ομελέτα με μπρόκολο

Ειδικά ετούτη εδώ η ομελέτα προέκυψε στην τύχη την πρώτη φορά και μετά καθιερώθηκε! Δηλαδή, όποτε βράζω μπρόκολο για σαλάτα σκέτη ή πιο elegant φροντίζω να περισσέψει λίγο για τούτην εδώ την ομελέτα (οι φωτογραφίες είναι από 2 τουλάχιστον διαφορετικές παρασκευές…). Κι επειδή τα μπρόκολα είναι από τα λαχανικά που αγαπούμε πολύ και τα χρησιμοποιώ σε πολλές παρασκευές (αλήθεια έχετε δοκιμάσει το συνδυασμό τους με ζυμαρικά και την τάρτα με μπρόκολο, απάκι και κρητικά τυριά;),  έχω σχεδόν πάντα στο σπίτι.

Ομελέτα με μπρόκολο

 

Έτσι-ειδικά σε περιόδους που θέλω να περιορίσω θερμίδες- ένα μέρος τους θα γίνει και με τα αυγά! Ε, ανάλογα το πόσο θέλω να τις περιορίσω, θα εμπλουτίσω την ομελέτα μου και με λίγη γραβιέρα ή/και με κάποιο αλλαντικό. Αλλά ας περάσω στη βασική συνταγή…

Παρατηρήσεις

  1. Αν μας δυσκολεύει στο γύρισμα η ομελέτα μπορούμε να ανακατέψουμε τα αυγά αφού στερεοποιηθούν από τη μια πλευρά ώστε να γίνουν και από την άλλη. Μπορεί το παρασκεύασμά μας να μην έχει την εμφάνιση ομελέτας αλλά αυγών σκραμπλ, αλλά θα είναι πολύ νόστιμο!
  2. Έχω φτιάξει την ομελέτα και με τυρί χαμηλών λιπαρών που λιώνει, και έγινε πολύ νόστιμη!
  3. To ελαφρύ “καψάλισμα” της πάει!
  4. Προτιμώ να κάνω ατομικές ομελέτες με τα μπρόκολα, αλλά μέχρι και διπλή δόση δένει πολύ καλά και σερβίρεται ωραία!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο