Ένα πεντανόστιμο σφουγγάτο!
Παλιά συνήθεια… «Επερισσέψανε χόρτα; Σπάσε και δυο αυγά να γενεί φαΐ»! Τσιμουλάκια, σταχάκια, κουνουπίδι, και σχεδόν ό,τι άλλο πράσινο κυκλοφορεί, αυγάτιζε με δυο αυγά (ο λόγος το λέει δυο, παραπάνω ήτανε πάντα…) και φρεσκαριζότανε για να ξανασερβιριστεί και: α) να μη πάει χαμένο β) να διαφοροποιηθεί γευστικά και να σπάσει τη μονοτονία του ίδιου φαγητού.
Δεν μιλώ για τα σφουγγάτα που εξ αρχής τα υλικά τους προοριζόταν γι αυτόν τον σκοπό. Μιλώ για την αξιοποίηση του περισσεύματος, βασική αρχή της οικιακής οικονομίας ανέκαθεν που τώρα επανέρχεται με τη μορφή κινήματος, θα το έχετε ακουστά ως zero waste cooking. Όσοι το ακολουθούν του δίνουν βέβαια και οικολογικές προεκτάσεις.
Προσωπικά είμαι λάτρης των αυγών, κι ευτυχώς η υγεία μου μού επιτρέπει την κατανάλωσή τους σε βαθμό σχεδόν υπερβολής. Έτσι πολλές φορές φτιάχνω ομελέτες. Είναι η εύκολη (και διαιτητική…) λύση για μένα. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμένω να περισσέψουν λαχανικά για να σπάσω αυγά! Τα κάνω εγώ να περισσεύουν 😉 !
Ειδικά ετούτη εδώ η ομελέτα προέκυψε στην τύχη την πρώτη φορά και μετά καθιερώθηκε! Δηλαδή, όποτε βράζω μπρόκολο για σαλάτα σκέτη ή πιο elegant φροντίζω να περισσέψει λίγο για τούτην εδώ την ομελέτα (οι φωτογραφίες είναι από 2 τουλάχιστον διαφορετικές παρασκευές…). Κι επειδή τα μπρόκολα είναι από τα λαχανικά που αγαπούμε πολύ και τα χρησιμοποιώ σε πολλές παρασκευές (αλήθεια έχετε δοκιμάσει το συνδυασμό τους με ζυμαρικά και την τάρτα με μπρόκολο, απάκι και κρητικά τυριά;), έχω σχεδόν πάντα στο σπίτι.
Έτσι-ειδικά σε περιόδους που θέλω να περιορίσω θερμίδες- ένα μέρος τους θα γίνει και με τα αυγά! Ε, ανάλογα το πόσο θέλω να τις περιορίσω, θα εμπλουτίσω την ομελέτα μου και με λίγη γραβιέρα ή/και με κάποιο αλλαντικό. Αλλά ας περάσω στη βασική συνταγή…
Υλικά
Για κάθε μερίδα:
5-6 φουντίτσες μπρόκολο βρασμένο
2 αυγά
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
30 -50 gr γραβιέρα σε κυβάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, μια φέτα αλλαντικού της επιλογής μας.
Επί το έργον
Έχουμε στραγγίξει το μπρόκολο (το αλατίζουμε ελαφρά αν χρειάζεται). Σε αντικολλητικό τηγανάκι με διάμετρο περίπου 16 cm γι αυτές τις ποσότητες, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ και προσθέτουμε το βρασμένο μπρόκολο. Το γυρνάμε να λαδωθεί απ’ όλες τις πλευρές προσέχοντας να μη διαλυθεί. Χτυπάμε τα αυγά και τους προσθέτομε το αλάτι.
Περιχύνουμε το μπρόκολο με τα χτυπημένα αυγά και όταν αρχίσουν να πήζουν σκορπάμε τα κυβάκια της γραβιέρας. Αν θέλουμε προσθέτουμε και το αλλαντικό σε κομματάκια. Σπάμε εδώ κι εκεί την επιφάνεια για να τηγανίζεται και στο κέντρο η ομελέτα μας. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει από τη μια πλευρά και με τη βοήθεια ενός πιάτου την γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Σερβίρουμε την ομελέτα μας ζεστή, με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Παρατηρήσεις
- Αν μας δυσκολεύει στο γύρισμα η ομελέτα μπορούμε να ανακατέψουμε τα αυγά αφού στερεοποιηθούν από τη μια πλευρά ώστε να γίνουν και από την άλλη. Μπορεί το παρασκεύασμά μας να μην έχει την εμφάνιση ομελέτας αλλά αυγών σκραμπλ, αλλά θα είναι πολύ νόστιμο!
- Έχω φτιάξει την ομελέτα και με τυρί χαμηλών λιπαρών που λιώνει, και έγινε πολύ νόστιμη!
- To ελαφρύ “καψάλισμα” της πάει!
- Προτιμώ να κάνω ατομικές ομελέτες με τα μπρόκολα, αλλά μέχρι και διπλή δόση δένει πολύ καλά και σερβίρεται ωραία!