Το vegetarian που μπορεί να γίνει και εντελώς vegan!
Τρόπος να ξεγελάσουμε τα παιδιά και να φάνε ευχάριστα τα λαχανικά; Όχι μόνο! Το παστίτσιο λαχανικών είναι ένα ολοκληρωμένο πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Από τα οικογενειακά πιάτα που όλοι έχουμε φτιάξει κάποια στιγμή. Οι μικρομάνες συχνά λένε «έχει ένα μικρό κόπο, αλλά έχω φαγητό και για το βράδυ». Κι έτσι είναι… Αλλάζοντας δε τα λαχανικά, το τελικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό κάθε φορά!
Η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να το φτιάξω γιατί τέτοια πιάτα προϋποθέτουν οικογένειες με αριθμό ατόμων μεγαλύτερο του 2. Για 2 άτομα δεν φτιάχνεις συχνά παστίτσιο και στα τραπεζώματα (που τον τελευταίο καιρό έχουν εκλείψει κι αυτά…) φτιάχνεις κάτι πιο επίσημο, ή έστω κλασικό παστίτσιο! Το τελευταίο καλοκαίρι, με τις εγγονούλες μου να γεμίζουν το σπίτι και την αγκαλιά μου, το ξαναθυμήθηκα και το έφτιαξα 2-3 φορές…
Η συνταγή έμεινε «στας καλένδας» αφού πήραν τη θέση της άλλες… Τη θυμήθηκα προχθές όταν μια μαμά με μικρά παιδάκια με ευχαρίστησε για το σφουγγάτο με πατάτες και φέτα που τη διευκολύνει για το ταπεράκι του ολοήμερου, επειδή τρώγεται και κρύο, και με παρακάλεσε να βάλω κι άλλες συνταγές για ταπεράκι! Της υπενθύμισα αρκετές (πρέπει κάποια στιγμή να τις συγκεντρώσω…) αλλά σ’ ένα flash back της μνήμης μου θυμήθηκα και τούτην εδώ. Αναζήτησα στα αρχεία μου τις φωτογραφίες της συνταγής και επιτέλους σήμερα ετοίμασα τη σχετική ανάρτηση.
Δεν ξέρω πόσο θα πεισθούν τα δύσκολα παιδάκια, πάντως γενικά το αγαπούν αυτό το φαγητό. Ειδικά με τα χρωματιστά ζυμαρικά αποκτά μια παραπάνω «τσαχπινιά» που τους αρέσει. Δοκιμάστε το με ζυμαρικά και με λαχανικά της επιλογής σας, κάθε φορά θα έχετε διαφορετικό πιάτο! Ακόμα και με κατεψυγμένα λαχανικά (αυτά που είναι στην ίδια συσκευασία ποικιλία λαχανικών), το «παστίτσιο» γίνεται εξαιρετικό και έτσι μπορούμε να το φτιάχνουμε όλο τον χρόνο!
Υλικά
½ κούπα (125 ml) ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
120 gr αρακάς
100 gr φασολάκια κομμένα σε κομματάκια 3-4 cm
100 gr κολοκυθάκια ή κίτρινη κολοκύθα σε λετές φέτες
100 gr καρότα τριμμένα ή σε λεπτές φέτες
100 gr μελιτζάνα σε κύβους ή πιπεριές σε καρεδάκια
250-300 gr ντομάτα τριμμένη
5-6 κλαδάκια μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
100 gr φέτα ή ξινομυζήθρα ή άλλο τυρί της επιλογής μας
350 gr ζυμαρικά κατάλληλα για παστίτσιο (τα χρωματιστά των φωτογραφιών είναι πολύ καλή επιλογή)
Επί το έργον
Πρώτα μαγειρεύουμε τα λαχανικά: τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμυδάκι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομματάκια. Σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (αλλά να μη λιώσουν).
Παράλληλα βράζουμε και τα ζυμαρικά μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου αλλά ελαττώνουμε το χρόνο βρασμού κατά 2-3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε στο σκεύος που θα ετοιμάσουμε το παστίτσιο. Από πάνω στρώνουμε τα λαχανικά και σκορπάμε το τυρί.
Ανακατεύουμε να αναμειχθούν ζυμαρικά με λαχανικά. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής συνταγής και την απλώνουμε από πάνω. Στρώνουμε την επιφάνεια και με ένα κουτάλι αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο να γίνει λεία.
Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε το παστίτσιο μας στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις), στη μεσαία σχάρα, για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να μείνει κανένα εικοσάλεπτο και σερβίρουμε. Τρώγεται ζεστό, χλιαρό και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- Στη μπεσαμέλ αυτού του παστίτσιου βάζω ελαιόλαδο αντί βούτυρο. Επίσης σε περιόδους νηστείας ή αν έχουμε επιλέξει vegan ή vegetarian διατροφή μπορούμε να παραλείψουμε το τυρί και τα αυγά από την κρέμα, και να τη φτιάξουμε με ζωμό λαχανικών αντί γάλα. Έτσι φτιάχνουμε ένα εντελώς νηστίσιμο ή χορτοφαγικό πιάτο!
- Το συνολικό βάρος των λαχανικών (εκτός από την ντομάτα και το κρεμμύδι) πρέπει να είναι γύρω στο μισό κιλό. Αυξομειώνουμε τις ποσότητες σύμφωνα με ό,τι μας αρέσει πιο πολύ, παραλείπουμε ή προσθέτουμε ό,τι έχουμε ανάλογα με την εποχή! Όπως προανέφερα, και μια συσκευασία ποικιλίας κατεψυγμένων λαχανικών που είναι περίπου 450 gr είναι πολύ ωραία λύση γι αυτό το φαγητό!
- Αντιθέτως, αν θέλουμε μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γέμιση με κάποιο αλλαντικό. Το απάκι αλλά και κάποιο λουκάνικο της επιλογής μας σε κομματάκια ταιριάζουν τέλεια!
- Προτιμώ το πασπάλισμα με φρυγανιά στα παστίτσια, στα παπουτσάκια και τον μουσακά μου. Νομίζω ότι έτσι είναι πιο ωραία η τελική όψη της επιφάνειας επειδή το τυρί μαυρίζει. Άλλωστε μπορούμε να βάλουμε όσο τυρί θέλουμε ΜΕΣΑ στην κρέμα ή τα ζυμαρικά.
- Μπορούμε να μην ανακατέψουμε τα λαχανικά αλλά να τα βάλουμε ως ενδιάμεση στρώση ανάμεσα σε δυο στρώσεις ζυμαρικών όπως κάνουμε με τον κιμά στο κλασικό παστίτσιο. Στην περίπτωση αυτή ανακατεύω τα ασπράδια αυγών με τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα πριν τα μοιράσω στο σκεύος ψησίματος. Το ασπράδι δένει τα ζυμαρικά και δεν σκορπούν στο κόψιμο.
Υπέροχη συνταγή! Την έχω φτιάξει πολλές φορές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μας αρέσει πολύ και θέλουμε να φάμε μεγάλη ποσότητα και χαλάμε τη δίαιτα.
Χαίρομαι που σας αρέσει! Μετράει και η ποσότητα 😉 , και σίγουρα είναι λιγότερο παχυντικό από το κλασικό! Ευχαριστώ πολύ!
Υπέροχη συνταγή!!!
Θα τη φτιάξω αύριο!!!