Vegan/vegetarian

«Παστίτσιο» με λαχανικά

«Παστίτσιο» με λαχανικά

Το vegetarian που μπορεί να γίνει και εντελώς vegan!

Τρόπος να ξεγελάσουμε τα παιδιά και να φάνε ευχάριστα τα λαχανικά; Όχι μόνο! Το παστίτσιο λαχανικών είναι ένα ολοκληρωμένο πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Από τα οικογενειακά πιάτα που όλοι έχουμε φτιάξει κάποια στιγμή. Οι μικρομάνες συχνά λένε «έχει ένα μικρό κόπο, αλλά έχω φαγητό και για το βράδυ». Κι έτσι είναι… Αλλάζοντας δε τα λαχανικά, το τελικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό κάθε φορά!

«Παστίτσιο» με λαχανικά

Η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να το φτιάξω γιατί τέτοια πιάτα προϋποθέτουν οικογένειες με αριθμό ατόμων μεγαλύτερο του 2. Για 2 άτομα δεν φτιάχνεις συχνά παστίτσιο και στα τραπεζώματα (που τον τελευταίο καιρό έχουν εκλείψει κι αυτά…) φτιάχνεις κάτι πιο επίσημο, ή έστω κλασικό παστίτσιο! Το τελευταίο καλοκαίρι, με τις εγγονούλες μου να γεμίζουν το σπίτι και την αγκαλιά μου, το ξαναθυμήθηκα και το έφτιαξα 2-3 φορές…

«Παστίτσιο» με λαχανικά

Η συνταγή έμεινε «στας καλένδας» αφού πήραν τη θέση της άλλες… Τη θυμήθηκα προχθές όταν μια μαμά με μικρά παιδάκια με ευχαρίστησε για το σφουγγάτο με πατάτες και φέτα που τη διευκολύνει για το ταπεράκι του ολοήμερου, επειδή τρώγεται και κρύο, και με παρακάλεσε να βάλω κι άλλες συνταγές για ταπεράκι! Της υπενθύμισα αρκετές (πρέπει κάποια στιγμή να τις συγκεντρώσω…) αλλά σ’ ένα flash back της μνήμης μου θυμήθηκα και τούτην εδώ. Αναζήτησα στα αρχεία μου τις φωτογραφίες της συνταγής και επιτέλους σήμερα ετοίμασα τη σχετική ανάρτηση.

«Παστίτσιο» με λαχανικά

Δεν ξέρω πόσο θα πεισθούν τα δύσκολα παιδάκια, πάντως γενικά το αγαπούν αυτό το φαγητό. Ειδικά με τα χρωματιστά ζυμαρικά αποκτά μια παραπάνω «τσαχπινιά» που τους αρέσει. Δοκιμάστε το με ζυμαρικά και με λαχανικά της επιλογής σας, κάθε φορά θα έχετε διαφορετικό πιάτο! Ακόμα και με κατεψυγμένα λαχανικά (αυτά που είναι στην ίδια συσκευασία ποικιλία λαχανικών), το «παστίτσιο» γίνεται εξαιρετικό και έτσι μπορούμε να το φτιάχνουμε όλο τον χρόνο!

«Παστίτσιο» με λαχανικά

Παρατηρήσεις

  • Στη μπεσαμέλ αυτού του παστίτσιου βάζω ελαιόλαδο αντί βούτυρο. Επίσης σε περιόδους νηστείας ή αν έχουμε επιλέξει vegan ή vegetarian διατροφή μπορούμε να παραλείψουμε το τυρί και τα αυγά από την κρέμα, και να τη φτιάξουμε με ζωμό λαχανικών αντί γάλα. Έτσι φτιάχνουμε ένα εντελώς νηστίσιμο ή χορτοφαγικό πιάτο!
  • Το συνολικό βάρος των λαχανικών (εκτός από την ντομάτα και το κρεμμύδι) πρέπει να είναι γύρω στο μισό κιλό. Αυξομειώνουμε τις ποσότητες σύμφωνα με ό,τι μας αρέσει πιο πολύ, παραλείπουμε ή προσθέτουμε ό,τι έχουμε ανάλογα με την εποχή! Όπως προανέφερα, και μια συσκευασία ποικιλίας κατεψυγμένων λαχανικών που είναι περίπου 450 gr είναι πολύ ωραία λύση γι αυτό το φαγητό!
  • Αντιθέτως, αν θέλουμε μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γέμιση με κάποιο αλλαντικό. Το απάκι αλλά και κάποιο λουκάνικο της επιλογής μας σε κομματάκια ταιριάζουν τέλεια!
  • Προτιμώ το πασπάλισμα με φρυγανιά στα παστίτσια, στα παπουτσάκια και τον μουσακά μου. Νομίζω ότι έτσι είναι πιο ωραία η τελική όψη της επιφάνειας επειδή το τυρί μαυρίζει. Άλλωστε μπορούμε να βάλουμε όσο τυρί θέλουμε ΜΕΣΑ στην κρέμα ή τα ζυμαρικά.
  • Μπορούμε να μην ανακατέψουμε τα λαχανικά αλλά να τα βάλουμε ως ενδιάμεση στρώση ανάμεσα σε δυο στρώσεις ζυμαρικών όπως κάνουμε με τον κιμά στο κλασικό παστίτσιο. Στην περίπτωση αυτή ανακατεύω τα ασπράδια αυγών με τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα πριν τα μοιράσω στο σκεύος ψησίματος. Το ασπράδι δένει τα ζυμαρικά και δεν σκορπούν στο κόψιμο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο