Κι όμως! Οι μπάμιες ταιριάζουν και με τα αυγά!
Ομολογώ ότι αυτή η συνταγή μου ήταν άγνωστη πέρα για πέρα! Ήξερα και έχω φτιάξει μπάμιες τηγανητές με αλεύρι ή με χυλό αλλά για σφουγγάτο με μπάμιες δεν ήξερα. Είναι βέβαια πολύ κοινή πρακτική στην Κρήτη η αξιοποίηση με την προσθήκη αυγών όταν περισσεύουν λαδερά (π.χ. φασολάκια) ή χόρτα (π.χ. τσιμούλια) και δεν έπρεπε να με παραξενέψει, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είχα ξαναδοκιμάσει τέτοιο σφουγγάτο! Αυγά με μπάμιες λοιπόν σήμερα, σε μια πρωτότυπη ομελέτα!
Ο διάλογος έχει ως εξής, ανάμεσα σε δυο φιλενάδες, ώρα λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι,παραλία:
-Να πάω να μαγερέψω γιατί ξάργησα σήμερο…
-Και ήντα καλό δα ψήσεις (στην Κρήτη όλα τα ψήνουμε, το ρήμα είναι συνώνυμο με το μαγειρεύω!)
-Ήφερε δυο μπάμιες από το κηπούλι και δα τοσε σπάσω δυο αυγά να φάμε γιατί είναι λίγες για άλλο πράμα
Εδώ επεμβαίνω εγώ αδιάκριτα και δυνατά (αφού και στην παραλία αποστάσεις τηρούμε φέτος) αποκαλύπτοντας ότι κρυφάκουγα …
-Πρώτη φορά το ακούω αυτό το σφουγγάτο! Πώς το φτιάχνετε;
Η περιγραφή εδόθη ευχαρίστως, χωρίς να παρεξηγηθεί η αδιακρισία μου, με ακρίβεια στη μέθοδο, αλλά χωρίς ποσότητες αφού σ’ αυτές τις συνταγές δεν παίζουν και μεγάλη σημασία. Φυσικά επισημάνθηκε ότι το φαγητό μπορεί να γίνει και με μπάμιες που έχουν περισσέψει ακόμη κι αν τις έχουμε φτιάξει με κοτόπουλο, ακόμη κι αν έχουμε βάλει μια πατατούλα μέσα.
Το πιάτο δοκιμάστηκε μετά την αποχώρηση των κοριτσιών μου αφού η μεγάλη μου είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως μπάμιες δεν θέλει ούτε να δει! Κατανοητό… το ίδιο ένοιωθα κι εγώ στην ηλικία της και από ένα σημείο και μετά άρχισα να τις λατρεύω! Το έχουν αυτό οι μπάμιες όπως έχουμε ξαναπεί! Ή τις μισείς ή τις λατρεύεις!
Υλικά
300-350 gr μπάμιες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
100 ml ελαιόλαδο
150 gr ντομάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
3-4 αυγά
Δική μου προσθήκη: 1 κουταλάκι ξύδι από κρασί
Επί το έργον
Πλένουμε τις μπάμιες, τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις καθαρίζουμε κατά τα γνωστά. Τις κόβουμε σε κομματάκια 3-4cm. Βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τις μπάμιες και τις γυρίζουμε 1-2 φορές στο τηγάνι να λαδωθούν. Όταν αρχίσουν να τσιγαρίζονται σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε λίγο νερό και αλατίζουμε ελαφρά. Μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε τη ντομάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να είναι έτοιμες οι μπάμιες και να έχει μείνει με τη σάλτσα του το φαγητό μας. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα πιάτο και τα αλατοπιπερώνουμε.
Περιχύνουμε τις μπάμιες και όταν στερεοποιηθούν από τη μια πλευρά τα αυγά γυρίζουμε με σκέπασμα ή με γάλο πιάτο την ομελέτα μας για να ψηθεί και από την άλλη. Η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά και με video στο σφουγγάτο με κολοκύθια. Σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
- H συνταγή παρασκευάστηκε όπως μου δόθηκε, με μοναδική δική μου παρέμβαση την προσθήκη του ξιδιού για ευνόητους λόγους. Μας άρεσε πολύ και θα επαναληφθεί πιθανόν και με άλλες προσθήκες (μυρωδικών ή/και τυριών).
- Το τηγάνι μου ήταν 24 νούμερο και ήταν κανονικό μέγεθος για τις παραπάνω ποσότητες. Η ομελέτα ήταν αρκετή για 2 άτομα ως κύριο πιάτο με σαλάτα και ψωμί.
- Το κόψιμο σε μικρά κομμάτια είναι προαιρετικό, ειδικά αν οι μπάμιες είναι μικρές. Οι δικές μας ποικιλίες δίνουν μακριές μπάμιες οπότε μάλλον επιβάλλεται για να έχει σωστή μορφή η ομελέτα!