Vegan/vegetarian

Σφουγγάτο με μπάμιες, μια πρωτότυπη ομελέτα!

Σφουγγάτο με μπάμιες, μια πρωτότυπη ομελέτα!

Κι όμως! Οι μπάμιες ταιριάζουν και με τα αυγά!

Ομολογώ ότι αυτή η συνταγή μου ήταν άγνωστη πέρα για πέρα! Ήξερα και έχω φτιάξει μπάμιες τηγανητές με αλεύρι ή με χυλό αλλά για σφουγγάτο με μπάμιες δεν ήξερα. Είναι βέβαια πολύ κοινή πρακτική στην Κρήτη η αξιοποίηση με την προσθήκη αυγών όταν περισσεύουν λαδερά (π.χ. φασολάκια) ή χόρτα (π.χ. τσιμούλια)  και δεν έπρεπε να με παραξενέψει, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είχα ξαναδοκιμάσει τέτοιο σφουγγάτο! Αυγά με μπάμιες λοιπόν σήμερα, σε μια πρωτότυπη ομελέτα!

Σφουγγάτο με μπάμιες, μια πρωτότυπη ομελέτα!

Ο διάλογος έχει ως εξής, ανάμεσα σε δυο φιλενάδες, ώρα λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι,παραλία:

-Να πάω να μαγερέψω γιατί ξάργησα σήμερο…

-Και ήντα καλό δα ψήσεις  (στην Κρήτη όλα τα ψήνουμε, το ρήμα είναι συνώνυμο με το μαγειρεύω!)

-Ήφερε δυο μπάμιες από το κηπούλι και δα τοσε σπάσω δυο αυγά να φάμε γιατί είναι λίγες για άλλο πράμα

Σφουγγάτο με μπάμιες, μια πρωτότυπη ομελέτα!

Εδώ επεμβαίνω εγώ αδιάκριτα και δυνατά (αφού και στην παραλία αποστάσεις τηρούμε φέτος)  αποκαλύπτοντας ότι κρυφάκουγα …

-Πρώτη φορά το ακούω αυτό το σφουγγάτο! Πώς το φτιάχνετε;

Η περιγραφή εδόθη ευχαρίστως, χωρίς να παρεξηγηθεί η αδιακρισία μου, με ακρίβεια στη μέθοδο, αλλά χωρίς ποσότητες αφού σ’ αυτές τις συνταγές δεν παίζουν και μεγάλη σημασία. Φυσικά επισημάνθηκε ότι το φαγητό μπορεί να γίνει και με μπάμιες που έχουν περισσέψει ακόμη κι αν τις έχουμε φτιάξει με κοτόπουλο, ακόμη κι αν έχουμε βάλει μια πατατούλα μέσα.

Σφουγγάτο με μπάμιες, μια πρωτότυπη ομελέτα!

Το πιάτο δοκιμάστηκε μετά την αποχώρηση των κοριτσιών μου αφού η μεγάλη μου είχε δηλώσει από την  πρώτη στιγμή πως μπάμιες δεν θέλει ούτε να δει! Κατανοητό… το ίδιο ένοιωθα κι εγώ στην ηλικία της και από ένα σημείο και μετά άρχισα να τις λατρεύω! Το έχουν αυτό οι μπάμιες όπως έχουμε ξαναπεί! Ή τις μισείς ή τις λατρεύεις!

Σφουγγάτο με μπάμιες, μια πρωτότυπη ομελέτα!

Παρατηρήσεις

  • H συνταγή παρασκευάστηκε όπως μου δόθηκε, με μοναδική δική μου παρέμβαση την προσθήκη του ξιδιού για ευνόητους λόγους. Μας άρεσε πολύ και θα επαναληφθεί πιθανόν και με άλλες προσθήκες (μυρωδικών ή/και τυριών).
  • Το τηγάνι μου ήταν 24 νούμερο και ήταν κανονικό μέγεθος για τις παραπάνω ποσότητες. Η ομελέτα ήταν αρκετή για 2 άτομα ως κύριο πιάτο με σαλάτα και ψωμί.
  • Το κόψιμο σε μικρά κομμάτια είναι προαιρετικό, ειδικά αν οι μπάμιες είναι μικρές. Οι δικές μας ποικιλίες δίνουν μακριές μπάμιες οπότε μάλλον επιβάλλεται για να έχει σωστή μορφή η ομελέτα!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο