Είναι η εποχή της!
που το κλασικό γλυκό της Άνοιξης και του Πάσχα είναι για τους κρητικούς τα λυχναράκια (καλιτσούνια της στιγμής) για μας τους καστρινούς) και τα ανεβατά καλιτσούνια. Όσο για τα μυζηθροπιτάκια που φτιάχνουμε με αυτή είναι αληθινά γλυκίσματα.
Υλικά
1,5 κούπα γλυκιά μυζήθρα (την πατάμε με πιρούνι να γίνει σαν κρέμα και γεμίζουμε την κούπα)
2 μέτρια αυγά
¼ -1/3 κούπας ζάχαρη
1 σωληνάκι βανίλιας
2-3 κουταλιές κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου ή αλεύρι
½ κουταλάκι μπέικιν
Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το γαρνίρισμα
Επί το έργον
Κάνουμε το μείγμα για το κέικ καρότου και το αφήνουμε στην άκρη. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τα υλικά της γέμισης εκτός από το κορν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε με το μίξερ του χεριού και προσθέτουμε το κορν φλάουρ, στην αρχή τις 2 κουταλιές. Αν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια θα χρειαστεί και η τρίτη κουταλιά.
Σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα (ή σε αντικολλητική σιλικόνης) με διάμετρο 26cm στρώνουμε το μισό (η λίγο παραπάνω ) από το μείγμα του κέικ καρότου. Απλώνουμε την κρέμα μυζήθρας από πάνω και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα του καροτοκέικ.Ψήνουμε για 1 ώρα στην σχάρα που είναι λίγο κάτω από τη μεσαία του φούρνου, σύμφωνα με τις οδηγίες ψησίματος κέικ.
Αφήνουμε για 10 λεπτά το κέικ στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε. Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη και κανέλα όταν κρυώσει αρκετά.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να δώσουμε όψη μαρμπρέ στο κέικ μας ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ελαφρά τα μείγματα όπως στο συννεφιασμένο κέικ.
2)Παρέλειψα να ζυγίσω την μυζήθρα . την επόμενη φορά θα το κάνω για να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια η συνταγή, αν και η ποσότητα της γέμισης είναι ενδεικτική. Κάποιος θα μπορούσε να την αυξήσει ή να την ελαττώσει, προσαρμόζοντας τα υπόλοιπα υλικά.
3)Αν η μυζήθρα είναι πολύ στεγνή ή αν χρησιμοποιήσουμε άλλο πιο στεγνό τυρί, προσθέτουμε λίγο γάλα στη γέμιση. Πρέπει να έχει την υφή που έχουν τα μείγματα κέικ (όχι του καρότου που είναι πολύ σφικτό, του κλασικού κέικ).
Με "χτύπησες" σε πολύ ευαίσθητη χορδή Βαγγελιώ μου.
Η γλυκιά μυζήθρα, είναι ίσως από τα καλύτερα τυριά για τυρογλυκά, αλλά είναι λιγάκι δύσκολο να την βρεις εύκολα στα δικά μας τα μέρη :-))
Πρέπει να κάνω "μικρό ταξίδι' σε μαγαζί με κρητικά προϊόντα και δεν την πετυχαίνω πάντα φυσικά.
Γεια στα χέρια σου.
[…] Αλμυρό λοιπόν κέικ καρότου σήμερα σε αντιδιαστολή με τα δυο γλυκά που υπάρχουν στην σελίδα, ένα κλασικό κέικ καρότου με ελαιόλαδο και ένα κέικ καρότου γαρνιρισμένο με κρέμα μυζήθρας. […]