σοκολάτα δεν ενθουσιάζεται με τα σοκολατένια γλυκά!Αντίθετα λατρεύει την κανέλα, που ούτως ή άλλως είναι πολύ συνηθισμένο υλικό στην κρητική ζαχαροπλαστική.
Υλικά
¾ κούπας ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο γάλακτος (ακόμη και στακοβούτυρο έχω
βάλει!)
2 κούπες ζάχαρη
4 αυγά
1 κούπα γάλα
½ κουταλάκι γλυκού υγρή βανίλια ή δύο σωληνάκια βανίλια
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή ενός λεμονιού
1 κουταλιά σούπας κανέλα
4 κούπες αλεύρι που
φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι για όλες
τις χρήσεις μαζί με ένα φακελάκι μπέικιν και 1 κοφτό κουταλάκι σόδα)
Προαιρετικά λίγη αχνοζάχαρη για πασπάλισμα
Επί το έργον
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το ελαιόλαδο, το βούτυρο τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα σε μεσαία ταχύτητα (το μίξερ μου έχει μέγιστη διαβάθμιση το 6 και το χτυπάω στο 4). Μετά από 3-4 λεπτά φαίνεται σαν να είναι μείγμα βουτύρου και όχι ελαιολάδου!
Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο , τη βανίλια και το ξύσμα και- αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα- το αλεύρι (κοσκινισμένο κατά προτίμηση) . Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα ίσα ίσα για να ενσωματωθεί το αλεύρι , ή –ακόμα καλύτερα- το ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
Βγάζουμε το 1/3 του μείγματος σε ένα βαθύ πιάτο και το αναμειγνύουμε με την κανέλα. Σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 28 νούμερο, βάζουμε το μισό από το «άσπρο» μείγμα, από πάνω προσθέτουμε το μείγμα της κανέλας και από πάνω το υπόλοιπο άσπρο.
Με ένα κουτάλι δημιουργούμε τα σχέδια ως εξής: βυθίζουμε το κουτάλι, ανασηκώνουμε λίγο μείγμα, το αφήνουμε να πέσει λίγο πιο πέρα, ξαναβυθίζουμε 5-6 cm πιο πέρα το κουτάλι κι ούτω κάθε εξής μέχρι να διατρέξουμε όλο το κέικ.
To ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 70 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέικ μας. Το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε.
Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αχνοζάχαρη και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Παρατηρήσεις
- Όπως σε όλα τα κέικ, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 45 πρώτα λεπτά . Ψήνω τα κέικ στη μεσαία σχάρα, και τα σκεπάζω με
χαρτί ψησίματος αν δω ότι παίρνει πολύ χρώμα η επιφάνειά τους (πάντα μετά από τα 45 λεπτά) - Αν η φόρμα μου δεν σας φαίνεται αλευρωμένη, δεν έχετε άδικο. Τελευταία έχω προμηθευτεί ένα σπρέι λαδιού για κέικ και είναι σωτήριο!
- Μπορούμε να βάλουμε το μείγμα σε δύο μακρόστενες φόρμες . Τότε ελαττώνεται ο χρόνος ψησίματος κατά 10-15 λεπτά
- Αν δεν μας αρέσει το ελαιόλαδο στα κέικ και χρησιμοποιήσουμε βούτυρο, ελαττώνουμε κατά μισή κούπα το αλεύρι της συνταγής.
- Στο μείγμα της κανέλας μπορούμε να βάλουμε και ελάχιστο γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο και ακόμη μισή κούπα τριμμένο καρύδι.
Στην αρχή νόμιζα ότι είναι ένα κλασσικό κέικ μαρμπρε με κακάο, μετά είδα ότι ήταν με κανέλα και πολύ μου άρεσε η ιδέα!
Το ελαιόλαδο λίγο το φοβάμαι στα κέικς, κάποια στιγμή όμως θέλω να το τολμήσω!
Φιλιά!
Δοκίμασέ το σταδιακά το ελαιόλαδο Έλενα. Θα δεις ότι είναι πολύ ωραίο. Μια κουταλιά βούτυρο για άρωμα φτάνει!
Μ' άρεσε πολύ ο τίτλος "συννεφιασμένο", κι όπως βλέπω απέξω είναι και "χιονισμένο". Πάντως είναι σίγουρα λαχταριστό παντός καιρού!
Μάρθα έχεις δίκιο! από μέσα σύννεφα κι απ' έξω χιόνι 🙂 !
Χρησιμοποιησα αποκλειστικα ελαιολαδο σε κεϊκ πολυ προσφατα. Αυτο εγινε απρογραμματιστα, καθως απλως δεν ειχα προμηθευτει βουτυρο! Ειχα πολλες αμφιβολιες για το αποτελεσμα αλλα τελικα δεν μπορω να πω οτι δεν μου αρεσε η γευση του. Απο την στιγμη που περιεχει και καποιο αρωματικο (το δικο μου ειχε μαστιχα) δεν καταλαβαινεις την παρουσια του ελαιολαδου. Εξαιρετικη η ιδεα του χρωματισμου με την κανελλα!
Βάζω και μια κουταλιά βούτυρο για το άρωμα αν δεν είναι νηστίσιμο και έτσι στα "καθημερινά" μας κέικ αποφεύγω τα "κακά" λιπαρά!
Τι ωραίο που φαίνεται Βαγγελιώ μου κε γώ πάντως σχεδον το έχω κόψει το βουτυρο στα κεικ, τους ταιριάζει πολύ το ελαιόλαδο!
φιλιά πολλά!
Και διατηρούνται περισσότερες μέρες έτσι, συμφωνείς Έρη;
Μ΄αρέσει ο τίτλος του συννεφιασμένου και η προσθήκη του ελαιολάδου.
Καλημέρα και καλό Σ/Κ
Δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο της μαμάς μου το μαρμπρέ Ξανθή 🙂
Σημείο αναφοράς για άλλη μια φορά!!!
Υπέροχο, θα "εκτελεσθεί" άμεσα 🙂
Φιλιά
καλημέρα Βαγγελιώ
Μερικές φορές οι υπερβολές μας κάνουν χαρούμενους Γιώργο :-). Ευχαριστώ!
ελαιόλαδο χρσιμοποιώ κι εγώ Βαγγελιώ πολλές φορές…δεν μου χαλάει τη γεύση,το αντίθετο θα έλεγα…
χθες έφτιαξα ένα κέικ μπαχαρικών που γίνεται καταπληκτικό και μυρωδάτο,αν είχα δει και το δικό σου θα το έκανα και " συννεφιασμένο "…
την επόμενη φορά…
φιλιά πολλά ηλιόλουστα από δω…-:))
A! θα περιμένουμε τη συνταγή. Όσο χειμωνιάζει τα μπαχαρικά ταιριάζουν στα κέικ μας!
Βαγγελιώ μου πάρα πολύ ωραίο. Όταν το είδα νόμισα πως είχε κακάο. Εξαιρετική συνταγή, τα μπαχαρικά τα λατρεύω ιδίως την κανέλα οπότε μπαίνει στα υπ΄οψιν!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Φιλιά!
Ελένη είναι πράγματι διαφορετικό από το αντίστοιχο με κακάο! Δοκίμασέ το!
Λατρεύω τα κεκάκια! Φαίνεται πολύ νόστιμο και μου αρέσει που έχει ελαιόλαδο!
Καλό μεσημέρι και καλό Σαββατοκύριακο Vita!
Είναι και πιο υγιεινό Selcouth έτσι δεν είναι;
Τι όμορφος τίτλος για ένα αντίστοιχα πολύ όμορφο κέικ!
Πολύ πρωτότυπη η διχρωμία με την κανέλα, μπράβο στη μανούλα για την εξαιρετική συνταγή αλλά και σε σένα για την άψογη εκτέλεση!
Φιλιά και καλό ΣΚ!
Ευχαριστώ Ερμιόνη! Να είσαι καλά!
Συννεφιασμένο κέικ ! Άψογη επικεφαλίδα και δημιουργία.
Καλό σαββατοκύριακο σε όλους/ες
Καμικαζι ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο! Να είσαι καλά κι εσύ!
Μου άρεσε πολύ η σκέψη σου να συνδυάσεις το ελαιόλαδο με το καλό βούτυρο, Βαγγελιώ μου. Σε ιδανική αναλογία όπως τουλάχιστον θεωρώ εγώ.
Δίνει άρωμα και "αφρατοσύνη" στο κέϊκ.
Όσο για το άρωμα της κανέλας, ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ!!
Πηνελόπη το κάνω τα τελευταία χρόνια συστηματικά και μάλλον είναι καλύτερο στα κέικ από το σκέτο βούτυρο! Τα διατηρεί πιο φρέσκα νομίζω!
Καλημέρα, Βαγγελιώ!
Καλά έκανε η Πηνελόπη και το ανέφερε το υπέροχο κέικ σου, γιατί εγώ το είχα χάσει, όταν δεν είχα ιντερνέτ!
Μου αρέσει που χρησιμοποιείς ελαιόλαδο και θα το δοκιμάσω. Ευχαριστώ.
Φιλά.
Το έφτιαξα μόλις. Με σοκολάτα, φυσικά, αντί κανέλας. Και το χυμό του πορτακαλιού μέσα και τη μισή ζάχαρη. Γιάμμιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!!
Διδάσκομαι δεύτερη φορά και μάλιστα με "νόστιμο μάθημα" όπως λέει κι ένας μαθητής μου όταν χρησιμοποιώ προβλήματα με… φαγητό στα Μαθηματικά. χιχιχιχι!
Φιλάκι
Υπέροχο μπραβο !!!!!! :o)
Το εφτιαξα.Καταπληκτικο!!! Πηρα συγχαρητηρια απο ολους,αν και εχω φτιαξει πολλες συναγες μεχρι τωρα,αυτο ειναι το κατι αλλο .ΜΠΡΑΒΟ.
Θα ηθελα να προσθεσω οτι την κανελλα 1 1/2 κουταλια σουπας την ανακατευω με ολα τα υπολοιπα υλικα.Ειναι θεσπεσιο και λογω του ελαιολαδου παραμενει το ιδιο μαλακο και μετα απο 3-4 ημερες.
Το εχω φτιαξει ηδη 2 φορες. Οσοι το δοκιμασαν το λατρεψαν κι εγω μαζι! Ειδικα οταν ειναι ακομα ζεστο! Αναθεματισμενες θερμιδες!!!!!!
Μπορω να αντικαταστησω τη ζαχαρη με καστανη;;
Η καστανή ζάχαρη καραμελώνει πιο εύκολα και μπορεί να μη γίνει πολύ αφράτο το κέικ. Αν δεν σας ενοχλεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη μισή. Το έχω κάνει σε πολλά κέικ και έχει καλό αποτέλεσμα. Θα χαρώ να μου πείτε τα αποτελέσματα. Καλή επιτυχία!
Την αντκατεστησα ολη με μαυρη κ ομολογω οτι εγινε φανταστικο….πολυ αφρατο και μυρωδατο..σας ευχαριστω και παλι για την τελεια συνταγη
Χαίρομαι! Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω έτσι! Να είστε καλά.
Θαυμάζω με τον τρόπο που δίνετε τις οδηγίες και τις πληροφορίες.
Σας ευχαριστώ. Απολαμβάνω να διαβάζω τις συνταγές σας.
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά!