Γλυκά

“Συννεφιασμένο” κέικ κανέλας με ελαιόλαδο

“Συννεφιασμένο” κέικ κανέλας με ελαιόλαδο
Ένα κλασικό κέικ που η μητέρα μου ποτέ δεν το έφτιαξε με κακάο γιατί είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που ενώ αγαπά την σκέτη
σοκολάτα δεν ενθουσιάζεται με τα σοκολατένια γλυκά!Αντίθετα λατρεύει την κανέλα, που ούτως ή άλλως είναι πολύ συνηθισμένο υλικό στην κρητική ζαχαροπλαστική.
“Συννεφιασμένο” κέικ κανέλας με ελαιόλαδο
 Έτσι , όποτε ανασύρω στη μνήμη μου κέικ από τα παιδικά μου χρόνια τούτο εδώ είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό και λόγω εμφάνισης και λόγω γεύσης.  Στο παλιό τετράδιο είναι γραμμένη η συνταγή του με τίτλο «συννεφιασμένο» . Η λέξη μαρμπρέ μάλλον δεν συνηθιζόταν την δεκαετία του 60…
“Συννεφιασμένο” κέικ κανέλας με ελαιόλαδο
Έκανα κι εγώ τις μετατροπές μου στην συνταγή της μητέρας μου και έχει προκύψει ένα μυρωδάτο κέικ που διατηρείται φρέσκο αρκετές μέρες εξ αιτίας του ελαιολάδου και συνοδεύει ευχάριστα καφέδες, χυμούς και ροφήματα.
Αυτή είναι και η βασική μου επέμβαση: η χρήση του ελαιολάδου αντί της μαργαρίνης της αρχικής συνταγής. Στην αρχή έγινε βούτυρο, μετά μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο και τελευταία σχεδόν ολοκληρωτικά ελαιόλαδο όπως θα δείτε.
“Συννεφιασμένο” κέικ κανέλας με ελαιόλαδο

Παρατηρήσεις

  1. Όπως σε όλα τα κέικ, δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 45 πρώτα λεπτά . Ψήνω τα κέικ στη μεσαία σχάρα, και τα σκεπάζω με
    χαρτί ψησίματος αν δω ότι παίρνει πολύ χρώμα η επιφάνειά τους (πάντα μετά από τα 45 λεπτά)
  2. Αν η φόρμα μου δεν σας φαίνεται αλευρωμένη, δεν έχετε άδικο. Τελευταία έχω προμηθευτεί ένα σπρέι λαδιού για κέικ και είναι σωτήριο!
  3. Μπορούμε να βάλουμε το μείγμα σε δύο μακρόστενες φόρμες . Τότε ελαττώνεται ο χρόνος ψησίματος κατά 10-15 λεπτά
  4. Αν δεν μας αρέσει το ελαιόλαδο στα κέικ και χρησιμοποιήσουμε βούτυρο, ελαττώνουμε κατά μισή κούπα το αλεύρι της συνταγής.
  5. Στο μείγμα της κανέλας μπορούμε να βάλουμε και ελάχιστο γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο και ακόμη μισή κούπα τριμμένο καρύδι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο