Αλμυρά

Αγκιναράτο χωρίς αυγολέμονο

Αγκιναράτο χωρίς αυγολέμονο

Αρνάκι ή κατσικάκι με αγκινάρες, αλλά αλλιώς!

Παραδοσιακά το αγκιναράτο μας –παραδοσιακό πιάτο αυτής της εποχής- το τελειώνουμε με αυγολέμονο. Μπορείτε να το βρείτε βέβαια σ’ αυτήν την εκδοχή στη σχετική ανάρτηση. Εγώ την ξανάφτιαξα τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως έχω εδώ και χρόνια καθιερώσει. Μπορώ να πω πως είναι από τα πιο αγαπημένα μου φρικασέ!

Αγκιναράτο χωρίς αυγολέμονο

Επειδή ξεφύγαμε όμως στα λιπαρά και στις ζάχαρες, είπα να τα περιορίσω όπου γίνεται. Θα μου πείτε: λίγα λιπαρά έχει το αρνάκι έτσι κι αλλιώς; Και δεν έχω αντίρρηση, ίσως γι αυτό είπα να μην επιβαρύνω κι άλλο αυτό το πιάτο. Δηλαδή αν ήταν μοσχαράκι, μπορεί και να το αυγόκοβα, αλλά εμείς θεωρούμε ότι οι αγκινάρες ταιριάζουν με αρνάκι ή κατσικάκι.

Αγκιναράτο χωρίς αυγολέμονο

Έτσι μάθαμε, από τα μικράτα μας και κάθε άλλος συνδυασμός θεωρώ ότι υστερεί. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω βρει τρόπο μαγειρέματος σε άλλο κρέας που να ξεπερνά το «ωζίστικο» όταν συνδυάζεται με αγκινάρες είτε με, είτε χωρίς αυγολέμονο.

Προέκυψε λοιπόν τούτο το πιάτο που είναι αρκετά ανοιξιάτικο, αλλά ταιριάζει και σε όλα τα καλοκαιρινά τραπέζια για όσους έχουμε καταψύξει αγκινάρες ή για όσους συνηθίζουν τις κατεψυγμένες του εμπορίου. Εμείς έχουμε την τύχη πάνω που τελειώνουν οι αγκινάρες της περιοχής να έρχονται από το Οροπέδιο Λασιθίου για λίγο ακόμη καιρό φρέσκιες. Εννοείται πάντα αγκινάρες με τα αγκάθια! Τεράστια διαφορά…

Αγκιναράτο χωρίς αυγολέμονο

Θα το έλεγα λοιπόν αυτό το φαγητό μια παραλλαγή των «αλά πολίτα» με κρέας, αν δεν ήταν τόσο καθημερινό φαινόμενο στην σπιτική κρητική κουζίνα η παραλλαγή συνταγών ανάλογα με το υπάρχει ή δεν υπάρχει στο σπίτι…

Αγκιναράτο χωρίς αυγολέμονο

Παρατηρήσεις

  1. Για τα φαγητά κατσαρόλας κατάλληλο είναι το «χεράκι» του ζώου αλλά και τα πλευράκια. Συνήθως όσο είναι το κρέας σε γραμμάρια, τόσο ή και λίγο περισσότερο είναι και το σύνολο των λαχανικών που βάζω (ζυγισμένα καθαρισμένα).
  2. Στα λεμονάτα μου φαγητά αν τα λεμόνια είναι αράντιστα και ακέρωτα τρίβω λίγο ξύσμα στην κατσαρόλα.
  3. Αν το φαγητό σιγομαγειρευτεί δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολλά υγρά.
  4. Όπως φαίνεται στην κατσαρόλα το φαγητό δεν έχει ανακατευτεί με κουτάλα καθόλου! Μόνο κούνημα της κατσαρόλας κάνω σ’ αυτά τα μαγειρέματα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο