Αρνάκι ή κατσικάκι με αγκινάρες, αλλά αλλιώς!
Παραδοσιακά το αγκιναράτο μας –παραδοσιακό πιάτο αυτής της εποχής- το τελειώνουμε με αυγολέμονο. Μπορείτε να το βρείτε βέβαια σ’ αυτήν την εκδοχή στη σχετική ανάρτηση. Εγώ την ξανάφτιαξα τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως έχω εδώ και χρόνια καθιερώσει. Μπορώ να πω πως είναι από τα πιο αγαπημένα μου φρικασέ!
Επειδή ξεφύγαμε όμως στα λιπαρά και στις ζάχαρες, είπα να τα περιορίσω όπου γίνεται. Θα μου πείτε: λίγα λιπαρά έχει το αρνάκι έτσι κι αλλιώς; Και δεν έχω αντίρρηση, ίσως γι αυτό είπα να μην επιβαρύνω κι άλλο αυτό το πιάτο. Δηλαδή αν ήταν μοσχαράκι, μπορεί και να το αυγόκοβα, αλλά εμείς θεωρούμε ότι οι αγκινάρες ταιριάζουν με αρνάκι ή κατσικάκι.
Έτσι μάθαμε, από τα μικράτα μας και κάθε άλλος συνδυασμός θεωρώ ότι υστερεί. Τουλάχιστον εγώ δεν έχω βρει τρόπο μαγειρέματος σε άλλο κρέας που να ξεπερνά το «ωζίστικο» όταν συνδυάζεται με αγκινάρες είτε με, είτε χωρίς αυγολέμονο.
Προέκυψε λοιπόν τούτο το πιάτο που είναι αρκετά ανοιξιάτικο, αλλά ταιριάζει και σε όλα τα καλοκαιρινά τραπέζια για όσους έχουμε καταψύξει αγκινάρες ή για όσους συνηθίζουν τις κατεψυγμένες του εμπορίου. Εμείς έχουμε την τύχη πάνω που τελειώνουν οι αγκινάρες της περιοχής να έρχονται από το Οροπέδιο Λασιθίου για λίγο ακόμη καιρό φρέσκιες. Εννοείται πάντα αγκινάρες με τα αγκάθια! Τεράστια διαφορά…
Θα το έλεγα λοιπόν αυτό το φαγητό μια παραλλαγή των «αλά πολίτα» με κρέας, αν δεν ήταν τόσο καθημερινό φαινόμενο στην σπιτική κρητική κουζίνα η παραλλαγή συνταγών ανάλογα με το υπάρχει ή δεν υπάρχει στο σπίτι…
Υλικά
Για 700-1000gr αρνάκι ή κατσικάκι, κομμένο σε μερίδες
½-3/4 κούπας ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το κρέας)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι και 2-3 πράσινα κρεμμυδάκια (αν υπάρχουν)
6-7 αγκινάρες
2 μέτρια καρότα
2-3 μέτριες πατάτες
Λίγο άνηθο
Αλάτι
Χυμό 1-2 λεμονιών
Προαιρετικά 1/3 κούπας κρασί λευκό ή ροζέ
Η κούπα μου είναι 250ml
Επί το έργον
Σε ρηχή κατσαρόλα μαραίνουμε το ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε καρεδάκια) και τα πράσινα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο, και προσθέτουμε το κρέας σε μερίδες αφού το πλύνουμε και το αφήσουμε να στραγγίξει. Αλατίζουμε ελαφρά, το γυρίσουμε να αλλάξει χρώμα και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει το σβήνουμε με το κρασί αν βάλουμε, αλλιώς προσθέτουμε λίγο νερό. Χαμηλώνουμε το μάτι, το σκεπάζουμε και αρχίζουμε να καθαρίζουμε τις αγκινάρες με τον τρόπο που περιγράφεται στο σχετικό βίντεο. Τις προσθέτουμε στο φαγητό. Προσθέτουμε τα καρότα σε ραβδάκια, τις πατάτες «κυδωνάτες» και τον άνηθο ψιλοκομμένο, και λίγο ακόμη αλάτι. Αν χρειάζεται υγρά προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να είναι έτοιμα το κρέας και τα λαχανικά μας και να έχει δέσει η σάλτσα του φαγητού μας. Λίγο πριν το αποσύρουμε προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών. Αφήνουμε να «μαρουβίσει» και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Για τα φαγητά κατσαρόλας κατάλληλο είναι το «χεράκι» του ζώου αλλά και τα πλευράκια. Συνήθως όσο είναι το κρέας σε γραμμάρια, τόσο ή και λίγο περισσότερο είναι και το σύνολο των λαχανικών που βάζω (ζυγισμένα καθαρισμένα).
- Στα λεμονάτα μου φαγητά αν τα λεμόνια είναι αράντιστα και ακέρωτα τρίβω λίγο ξύσμα στην κατσαρόλα.
- Αν το φαγητό σιγομαγειρευτεί δεν χρειάζεται να προσθέσουμε πολλά υγρά.
- Όπως φαίνεται στην κατσαρόλα το φαγητό δεν έχει ανακατευτεί με κουτάλα καθόλου! Μόνο κούνημα της κατσαρόλας κάνω σ’ αυτά τα μαγειρέματα.