Μια βελούδινη mousse ταραμά, σε λιγότερο από 5 λεπτά!
Ναι, την καθιερώσαμε αν σκεφτώ ότι ακόμη δεν άρχισε καλά καλά η Σαρακοστή και θα τη φτιάξω τρίτη φορά! Ίσως επειδή είναι σχετικά μικρή η ποσότητά της, ίσως επειδή τη δεύτερη φορά τη φάγαμε με παρέα και δεν περίσσεψε για δεύτερη μέρα, θέλουμε να την ξαναγευτούμε. Αυτή η ταραμοσαλάτα είναι άψογη για τα δικά μας γούστα! Δε λέω… καλή, άριστη είναι και η κλασική μου συνταγή, αλλά τούτη είναι πραγματικά βελούδινη.
Είχα κι άλλες φορές επιχειρήσει να φτιάξω ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί (αμέτρητες συνταγές υπάρχουν στα συνταγολόγιά μου) αλλά κάτι δεν μου άρεσε στο αποτέλεσμα. Ίσως επειδή χτυπούσα τον ταραμά με κλασικό μίξερ. Είχα δοκιμάσει και του χεριού και το σταθερό. Δυνατά στο χτύπημα, αλλά δεν σπούσαν όσο ήθελα τα «αυγά» του ταραμά! Φυσικά σε κάποιους αρέσει να τα “καταλαβαίνουν”, οπότε δεν κάνει γι αυτούς τούτη εδώ, ας φτιάξουν την κλασική συνταγή…
Η χρήση του multi έκαμε θαύματα! Έπρεπε βέβαια να προσαρμόσω τις ποσότητες για να χτυπηθεί όπως πρέπει στο δοχείο της συσκευής που έχει σχετικά μικρή χωρητικότητα. Και φυσικά θέλει και τις δυο λεπίδες της συσκευής για να χτυπιέται καλά. Προκύπτει …αφρός! Όχι με την έννοια του αφρού που λένε οι σεφ, με την έννοια του πολύ απαλού και κρεμώδους παρακευάσματος.
Κι όμως είναι τόσο σταθερή, που κόβεται με το μαχαίρι! Φυσικά όσοι την προτιμούν πιο ρευστή μπορούν να προσθέσουν λίγο νερό, αλλά για μας έχει την ιδανική υφή. Πέτυχα λοιπόν φέτος την καλύτερη ταραμοσαλάτα που έχω φτιάξει, και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο! Δοκιμάστηκε και με κρεμμύδι-για την ακρίβεια κρεμμυδόζουμο- και χωρίς κρεμμύδι με νεράκι στη θέση του κρεμμυδόζουμου. Και τις δυο φορές μας άρεσε πολύ.
Εμείς την προτιμούμε χωρίς κρεμμύδι επειδή μένει συνήθως αφού για ευνόητους λόγους καταναλώνουμε μικρές ποσότητες και θεωρώ ότι το κρεμμύδι την βαραίνει τη δεύτερη μέρα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι της πηγαίνει το κρεμμυδόζουμο την πρώτη μέρα. Θα χαρώ να την δοκιμάσετε και να μου πείτε εντυπώσεις!
Υλικά
60gr λευκό ταραμά
30ml (2 κουταλιές) κρεμμυδόζουμο ή νερό (δείτε παρατηρήσεις)
30-60ml (2-4 κουταλιές) χυμό λεμονιού
250-280ml ελαιόλαδο
Επί το έργον
Βάζουμε στο δοχείο του multi τον ταραμά με τον χυμό λεμονιού και το κρεμμυδόζουμο και με διπλές λεπίδες τα χτυπάμε για 30sec σε δυνατή ταχύτητα. Ανοίγουμε το δοχείο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε 3 δόσεις χτυπώντας κάθε φορά για 20-30sec. Αν χρειάζεται, μαζεύουμε κάθε φορά με μια σπάτουλα το μείγμα από τα τοιχώματα του δοχείου.
Αυτό ήταν! Αδειάζουμε σε μπολ, αφήνουμε για κανένα μισάωρο στο ψυγείο και σερβίρουμε!
Παρατηρήσεις
- Για να φτιάξουμε το κρεμμυδόζουμο τρίβουμε ένα μικρό κρεμμύδι στον τρίφτη της ντομάτας. Βάζουμε σε σουρωτήρι τον πολτό και παίρνουμε το ζουμί του. Το υπόλοιπο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε φαγητό ή σε νρέσινγκ πράσινης σαλάτας.
- Στην παρασκευή με το νερό χρειάστηκαν ακόμη 2 κουταλιές ελαιόλαδο για να έχει η ταραμοσαλάτα την υφή που αρέσει σε μας. Ξεκινάμε λοιπόν με 250ml ελαιόλαδο και αν θέλουμε πιο σταθερή την ταραμοσαλάτα μας προσθέτουμε περίπου 30ml ακόμη. Εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής, αλλά για τέτοιες παρασκευές που κυριαρχεί το ελαιόλαδο προτείνω έξτρα παρθένο.
- Της πηγαίνει πολύ το ξύσμα λεμονιού. Αν τα λεμόνια μας είναι φρέσκα, αράντιστα και ακέρωτα, τρίβουμε λίγο ξύσμα στο σερβίρισμα της ταραμοσαλάτας μας.
- Δεν έχω δοκιμάσει αυτήν τη συνταγή με ροζ ταραμά, δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί…
- Αν υπάρχει κουζινομηχανή με μεγαλύτερο κάδο, μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζοντας τη δόση. Νομίζω όμως ότι είναι αρκετή για μικρές οικογένειες ή μικρά τραπεζώματα γιατί ως γνωστόν η ταραμοσαλάτα και θερμίδες έχει και αρκετό αλατάκι 😉 …
Γίνεται και με ροζ ταραμά. Η μαμά μου την έφτιαχνε την ταραμοσαλάτα με ροζ ταραμά, μισο κρεμμύδι , χυμό λεμόνι, και λαδι ελιάς.
Και βέβαια γίνεται με ροζ ταραμά, αλλά είναι γεμάτος χρωστικές και γι αυτό προτείνουμε τον λευκό. Παλιά δεν γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν τον ροζ…