Αλμυρά

Ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί, στο multi ή στο μπλέντερ

Ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί, στο multi ή στο μπλέντερ

Μια βελούδινη mousse ταραμά, σε λιγότερο από 5 λεπτά!

Ναι, την καθιερώσαμε αν σκεφτώ ότι ακόμη δεν άρχισε καλά καλά η Σαρακοστή και θα τη φτιάξω τρίτη φορά! Ίσως επειδή είναι σχετικά μικρή η ποσότητά της, ίσως επειδή τη δεύτερη φορά τη φάγαμε με παρέα και δεν περίσσεψε για δεύτερη μέρα, θέλουμε να την ξαναγευτούμε. Αυτή η ταραμοσαλάτα είναι άψογη για τα δικά μας γούστα! Δε λέω… καλή, άριστη είναι και η κλασική μου συνταγή, αλλά τούτη είναι πραγματικά βελούδινη.

Ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί, στο multi ή στο μπλέντερ

Είχα κι άλλες φορές επιχειρήσει να φτιάξω ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί (αμέτρητες συνταγές υπάρχουν στα συνταγολόγιά μου) αλλά κάτι δεν μου άρεσε στο αποτέλεσμα. Ίσως επειδή χτυπούσα τον ταραμά με κλασικό μίξερ. Είχα δοκιμάσει και του χεριού και το σταθερό. Δυνατά στο χτύπημα, αλλά δεν σπούσαν όσο ήθελα τα «αυγά» του ταραμά! Φυσικά σε κάποιους αρέσει να τα “καταλαβαίνουν”, οπότε δεν κάνει γι αυτούς τούτη εδώ, ας φτιάξουν την κλασική συνταγή

Ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί, στο multi ή στο μπλέντερ

Η χρήση του multi έκαμε θαύματα! Έπρεπε βέβαια να προσαρμόσω τις ποσότητες για να χτυπηθεί όπως πρέπει στο δοχείο της συσκευής που έχει σχετικά μικρή χωρητικότητα. Και φυσικά θέλει και τις δυο λεπίδες της συσκευής για να χτυπιέται καλά. Προκύπτει …αφρός! Όχι με την έννοια του αφρού που λένε οι σεφ, με την έννοια του πολύ απαλού και κρεμώδους παρακευάσματος.

Κι όμως είναι τόσο σταθερή, που κόβεται με το μαχαίρι! Φυσικά όσοι την προτιμούν πιο ρευστή μπορούν να προσθέσουν λίγο νερό, αλλά για μας έχει την ιδανική υφή. Πέτυχα λοιπόν φέτος την καλύτερη ταραμοσαλάτα που έχω φτιάξει, και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο! Δοκιμάστηκε και με κρεμμύδι-για την ακρίβεια κρεμμυδόζουμο- και χωρίς κρεμμύδι με νεράκι στη θέση του κρεμμυδόζουμου. Και τις δυο φορές μας άρεσε πολύ.

Ταραμοσαλάτα χωρίς ψωμί, στο multi ή στο μπλέντερ

Εμείς την προτιμούμε χωρίς κρεμμύδι επειδή μένει συνήθως αφού για ευνόητους λόγους καταναλώνουμε μικρές ποσότητες και θεωρώ ότι το κρεμμύδι την βαραίνει τη δεύτερη μέρα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι της πηγαίνει το κρεμμυδόζουμο την πρώτη μέρα.  Θα χαρώ να την δοκιμάσετε και να μου πείτε εντυπώσεις!

Παρατηρήσεις

  1. Για να φτιάξουμε το κρεμμυδόζουμο τρίβουμε ένα μικρό κρεμμύδι στον τρίφτη της ντομάτας. Βάζουμε σε σουρωτήρι τον πολτό και παίρνουμε το ζουμί του. Το υπόλοιπο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε φαγητό ή σε νρέσινγκ πράσινης σαλάτας.
  2. Στην παρασκευή με το νερό χρειάστηκαν ακόμη 2 κουταλιές ελαιόλαδο για να έχει η ταραμοσαλάτα την υφή που αρέσει σε μας. Ξεκινάμε λοιπόν με 250ml ελαιόλαδο και αν θέλουμε πιο σταθερή την ταραμοσαλάτα μας προσθέτουμε περίπου 30ml ακόμη. Εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής, αλλά για τέτοιες παρασκευές που κυριαρχεί το ελαιόλαδο προτείνω έξτρα παρθένο.
  3. Της πηγαίνει πολύ το ξύσμα λεμονιού. Αν τα λεμόνια μας είναι φρέσκα, αράντιστα και ακέρωτα, τρίβουμε λίγο ξύσμα στο σερβίρισμα της ταραμοσαλάτας μας.
  4. Δεν έχω δοκιμάσει αυτήν τη συνταγή με ροζ ταραμά, δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί…
  5. Αν υπάρχει κουζινομηχανή με μεγαλύτερο κάδο, μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζοντας τη δόση. Νομίζω όμως ότι είναι αρκετή για μικρές οικογένειες ή μικρά τραπεζώματα γιατί ως γνωστόν η ταραμοσαλάτα και θερμίδες έχει και αρκετό αλατάκι 😉 …

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο