Αλμυρά

Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού!

Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού!

Top συνδυασμός ζυμαρικού-θαλασσινού!

Ναι, ναι του φτωχού! Γιατί γίνεται με μικρές γαρίδες που για την ώρα είναι πολύ οικονομικές. Θέλουν λίγη υπομονή να τις καθαρίσουμε αλλά το αποτέλεσμα είναι μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα που δεν υστερεί σε τίποτα από εκείνη με τις μεγάλες ακριβές γαρίδες που για να είμαι ειλικρινής εγώ τις προτιμώ σαχανάκι. (Αν τις χρησιμοποιήσω σε μακαρονάδα την φτιάχνω κάπως διαφορετικά από τούτη εδώ που την ονομάζω “του φτωχού”).

Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού!

Μόνο 4 ευρώ το κιλό τις είχε ο ψαράς μου τις γαρίδες και με δεδομένο ότι είμαστε πλέον λίγοι και λιγόφαγοι σ’ αυτό το σπίτι χρειάστηκε μόνο μισό κιλό για τρία κανονικά πιάτα. Αν θέλουμε τεράστιες μερίδες τότε θα φτάσουν για 2 τεράστια πιάτα. Λογαριάστε το κόστος κάθε πιάτου… Αυτές λοιπόν οι μικρούλες γαρίδες θέλουν ελάχιστο βράσιμο (ούτως ή άλλως όλες οι γαρίδες θέλουν λίγο βράσιμο για να μη γίνουν “λαστιχάκια”) οπότε όλο το ζόρι τους είναι το καθάρισμα.

Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού!

Για να περιορίσω το χρόνο βρασμού, τις επεξεργάζομαι ως εξής: Βάζω νερό με λίγο ξύδι να κοχλάσει  και αφού τις πλύνω καλά τις ρίχνω να πάρουν μια βράση ίσα ίσα. Αδειάζω το πρώτο νερό στο νεροχύτη και τις ξαναβάζω σε κρύο νερό αυτή τη φορά , ίσα που να
τις σκεπάζει. Όταν πάρουν βράση τραβάω την κατσαρόλα, σουρώνω το νερό σε μπολ (δεν το πετάω αυτή τη φορά) και αφού κρυώσουν λίγο οι γαρίδες τις καθαρίζω .  Μετά τις χρησιμοποιώ για μακαρονάδα ή γαριδοπίλαφο. 

Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού!

Γαριδομακαρονάδα λοιπόν μεσ’ το Χειμώνα! Μπορεί το πιάτο να θυμίζει καλοκαίρι και ακροθαλασσιά αλλά είναι ό,τι πρέπει και στη χειμωνιάτικη νηστεία των Χριστουγέννων, και στη νηστεία της Σαρακοστής του Πάσχα. Με μικρές, οικονομικές γαρίδες, ακόμη και κατεψυγμένες!

Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού!

Ξέρω ότι βλέποντας τις φωτογραφίες πολλοί θα έχουν ένσταση για το σερβίρισμα με τυρί επειδή το ιταλικό μοτίβο λέει συνήθως χωριστά τα γήινα από τα θαλασσινά υλικά. Εμείς, παρόλο που αγαπάμε την ιταλική κουζίνα και ειδικά τις μακαρονάδες τους, εδώ ακολουθούμε ελληνικό κανόνα ;-)! Τις γαρίδες, και στο σαγανάκι με τυρί τις συνδυάζουμε στην Ελλάδα!

Η γαριδομακαρονάδα του φτωχού!

Παρατηρήσεις

1)Η σάλτσα μας μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένες γαρίδες. Αν είναι ακαθάριστες τις επεξεργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Αν είναι καθαρισμένες απλώς τις ζεματάμε στο ξιδόνερο και τις χρησιμοποιούμε.
2)Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε στη σάλτσα πιπεριές κομμένες σε καρεδάκια ή ακόμη κι ελιές μαύρες και μανιτάρια. Εμείς τις προτιμούμε σκέτες,και δεν προσθέτω άλλα λαχανικά ειδικά αν έχω αρκετές. Αλλιώς είναι μια καλή λύση για να αυγατίσουν και να βγάλουν περισσότερα πιάτα.
3) Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να βάλουμε 100 γραμμάρια φέτα στη σάλτσα μαζί με τις γαρίδες. Προσθέτει νοστιμιά στη σάλτσα που τρώγεται ακόμη και σκέτη!
4)Το ελαιόλαδο βοηθά να μη κολλήσουν τα μακαρόνια. Το βάζουμε στο νερό που βράζουν ή όταν τα σουρώσουμε, ή και στα. Αυτές οι μακαρονάδες που ανακατεύονται με τη σάλτσα μένουν νόστιμες ακόμη κι αν ξαναζεσταθούν μ’ αυτό τον τρόπο!

Καλή όρεξη!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο