Top συνδυασμός ζυμαρικού-θαλασσινού!
Ναι, ναι του φτωχού! Γιατί γίνεται με μικρές γαρίδες που για την ώρα είναι πολύ οικονομικές. Θέλουν λίγη υπομονή να τις καθαρίσουμε αλλά το αποτέλεσμα είναι μια πολύ νόστιμη μακαρονάδα που δεν υστερεί σε τίποτα από εκείνη με τις μεγάλες ακριβές γαρίδες που για να είμαι ειλικρινής εγώ τις προτιμώ σαχανάκι. (Αν τις χρησιμοποιήσω σε μακαρονάδα την φτιάχνω κάπως διαφορετικά από τούτη εδώ που την ονομάζω “του φτωχού”).
Μόνο 4 ευρώ το κιλό τις είχε ο ψαράς μου τις γαρίδες και με δεδομένο ότι είμαστε πλέον λίγοι και λιγόφαγοι σ’ αυτό το σπίτι χρειάστηκε μόνο μισό κιλό για τρία κανονικά πιάτα. Αν θέλουμε τεράστιες μερίδες τότε θα φτάσουν για 2 τεράστια πιάτα. Λογαριάστε το κόστος κάθε πιάτου… Αυτές λοιπόν οι μικρούλες γαρίδες θέλουν ελάχιστο βράσιμο (ούτως ή άλλως όλες οι γαρίδες θέλουν λίγο βράσιμο για να μη γίνουν “λαστιχάκια”) οπότε όλο το ζόρι τους είναι το καθάρισμα.
Για να περιορίσω το χρόνο βρασμού, τις επεξεργάζομαι ως εξής: Βάζω νερό με λίγο ξύδι να κοχλάσει και αφού τις πλύνω καλά τις ρίχνω να πάρουν μια βράση ίσα ίσα. Αδειάζω το πρώτο νερό στο νεροχύτη και τις ξαναβάζω σε κρύο νερό αυτή τη φορά , ίσα που να
τις σκεπάζει. Όταν πάρουν βράση τραβάω την κατσαρόλα, σουρώνω το νερό σε μπολ (δεν το πετάω αυτή τη φορά) και αφού κρυώσουν λίγο οι γαρίδες τις καθαρίζω . Μετά τις χρησιμοποιώ για μακαρονάδα ή γαριδοπίλαφο.
Γαριδομακαρονάδα λοιπόν μεσ’ το Χειμώνα! Μπορεί το πιάτο να θυμίζει καλοκαίρι και ακροθαλασσιά αλλά είναι ό,τι πρέπει και στη χειμωνιάτικη νηστεία των Χριστουγέννων, και στη νηστεία της Σαρακοστής του Πάσχα. Με μικρές, οικονομικές γαρίδες, ακόμη και κατεψυγμένες!
Ξέρω ότι βλέποντας τις φωτογραφίες πολλοί θα έχουν ένσταση για το σερβίρισμα με τυρί επειδή το ιταλικό μοτίβο λέει συνήθως χωριστά τα γήινα από τα θαλασσινά υλικά. Εμείς, παρόλο που αγαπάμε την ιταλική κουζίνα και ειδικά τις μακαρονάδες τους, εδώ ακολουθούμε ελληνικό κανόνα ;-)! Τις γαρίδες, και στο σαγανάκι με τυρί τις συνδυάζουμε στην Ελλάδα!
Υλικά
Για 2 μεγάλες ή 3 μέτριες μερίδες
2 κούπες περίπου καθαρισμένες μικρές γαρίδες
1 ξερό κρεμμύδι
1/3 κούπας ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 κανονικές ντομάτες τριμμένες (περίπου 450 ml ήταν στο multi ο πολτός) ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ κούπας ούζο ή 1/3 κούπας λευκό κρασί
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Προαιρετικά, 1-2 κουταλιές κάππαρη
300 γραμμάρια μακαρόνια λεπτά
Ανάλογο νερό (και το ζωμό που έβρασαν οι γαρίδες)
Αλάτι
2 κουταλιές
ελαιόλαδο
Επί το έργον
Αφού ετοιμάσουμε τις γαρίδες όπως περιγράφεται παραπάνω, κόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με το ελαιόλαδο και το σκόρδο στην κατσαρόλα μας. Σβήνουμε με το ποτό και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα.
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά της και προσθέτουμε το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Βάζουμε και λίγο από το …γαριδόζουμο (2-3 κουταλιές) και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε και τις γαρίδες.
Αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά και κατεβάζουμε από το μάτι τη σάλτσα μας. Βράζουμε όπως συνήθως τα μακαρόνια στο ζωμό που έχουμε κρατήσει από τις γαρίδες αφού συμπληρώσουμε με κατάλληλη ποσότητα νερό μέσα στο οποίο βάζουμε μια κουταλιά λάδι και λίγο αλάτι , να μείνουν al dente.
Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με την άλλη κουταλιά του λαδιού. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη μισή από τη σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Εδώ παρασκευή με κατεψυγμένες αποφλοιωμένες γαρίδες, στα γρήγορα:
Σερβίρουμε τα μακαρόνια βάζοντας 2-3 κουταλιές από την υπόλοιπη σάλτσα σε κάθε πιάτο και αν δεν νηστεύουμε λίγο τριμμένο τυρί. Εναλλακτικά, σερβίρουμε πάνω από κάθε πιάτο τη σάλτσα!
Παρατηρήσεις
1)Η σάλτσα μας μπορεί να γίνει και με κατεψυγμένες γαρίδες. Αν είναι ακαθάριστες τις επεξεργαζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Αν είναι καθαρισμένες απλώς τις ζεματάμε στο ξιδόνερο και τις χρησιμοποιούμε.
2)Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε στη σάλτσα πιπεριές κομμένες σε καρεδάκια ή ακόμη κι ελιές μαύρες και μανιτάρια. Εμείς τις προτιμούμε σκέτες,και δεν προσθέτω άλλα λαχανικά ειδικά αν έχω αρκετές. Αλλιώς είναι μια καλή λύση για να αυγατίσουν και να βγάλουν περισσότερα πιάτα.
3) Αν δεν νηστεύουμε μπορούμε να βάλουμε 100 γραμμάρια φέτα στη σάλτσα μαζί με τις γαρίδες. Προσθέτει νοστιμιά στη σάλτσα που τρώγεται ακόμη και σκέτη!
4)Το ελαιόλαδο βοηθά να μη κολλήσουν τα μακαρόνια. Το βάζουμε στο νερό που βράζουν ή όταν τα σουρώσουμε, ή και στα. Αυτές οι μακαρονάδες που ανακατεύονται με τη σάλτσα μένουν νόστιμες ακόμη κι αν ξαναζεσταθούν μ’ αυτό τον τρόπο!
Πολύ νόστιμο φαγητό και με εξαιρετικό χρώμα! Μου ανοίγεις την όρεξη και είναι ακόμη πρωί!
Καλημέρα!
Εύκολο και γρήγορο. Τι σ' εμποδίζει να το φτιάξεις αύριο; 🙂
Καλημερα !
Σημερα στο σπιτι θα φαμε Γαριδομακαροναδα του φτωχου<3!
ειναι μια συνταγη ευκολη και πολυ Νοστιμη:')!
Και σε ποιόν δεν αρέσει!! Εγώ βάζω και καυτερό πιπέρι!
Κι εμένα μ΄ αρέσει ψιλοκαυτερή Ελένη! Βάζω μπόλικο! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Καλημερα Βαγγελιω!
Ποιου φτωχου, μια χαρα γαριδομακαροναδα την βρισκω και ειναι και μερακλιδικα φτιαγμενη!
Φιλια!
Λόγω κόστους το λέω Μαρίνα γιατί είναι όντως φτηνές αυτή την εποχή οι μικρές γαρίδες!
Καλησπερα! αυτο ακριβως ηθελα να επισημανω και ευχαριστω για το υπαρχων σχολιο! Δεν υπαρχει κανενα φαγητο που να ειναι του " φτωχου " η του "πλουσιου" ειτε παιρνοντας ως υποψην το κοστος,ειτε τη γευση, ειτε οτιδηποτε! ειναι κριμα μια τοσο ωραια συνταγη να συνοδευεται απο ενα τοσο ασχημο ονομα! Καλη συνεχεια!
Γαρίδες κι όπως νάναι!! Καλημέρα.
Έχεις δίκιο Ξανθή. Ο ένας τρόπος καλύτερος από τον άλλο!
αγαπημενη συνταγη!οι μικρες γαριδες ειναι πολυ πιο νοστιμες απ τις μεγαλες,αρκει να ειναι ολοφρεσκες.
απορια. γιατι σε ξυδονερο?δεν επηρεαζει το λεπτεπιλεπτο αρωμα της γαριδας?
Γεωργια Αγ.
Βάζω μιά κουταλιά ίσα ίσα στο πρώτο νερό Γεωργία στο οποίο οι γαρίδες μένουν λίγα λεπτά. Δεν το νοιώθεις καθόλου και αποτρέπει την θρασίλα που βγάζουν οι γαρίδες μερικές φορές. Τονίζει και το χρώμα τους. Δοκίμασε το με λίγες και θα δεις τη διαφορά. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο
θα το κανω!
Άμα τρώει τέτοιες λαχταριστές γαρίδες ο φτωχός Βαγγελιώ μου, ΠΛΟΥΣΙΟΣ αισθάνεται καλή μου, είναι σίγουρο!!!
Γιατί να μη τρώει; Κόστος πιάτου 1,5 ευρώ, πολύ μικρότερο από άλλα φαγάκια! Μακάρι με κάτι τέτοια να αισθάνεται πλούσιος μα δύσκολο το βλέπω καλή μου…
Οι γαρίδες είναι οι αγαπημένες μου και με μακαρόνια, προ δίαιτας έτρωγα δύο μερίδες χα,χα!
Αχ Κατερίνα, ανοίγεις πληγές. Το είδες το τελευταίο πιατάκι χωρίς τα μακαρόνια; Ε, το δικό μου ήταν!
Μμμμμ! Φαίνεται πάρα πολύ νόστιμη! Όταν με το καλό τη φτιάξω, θα προσθέσω και την πιπεριά που μου αρέσει πολύ! Πλουσιότατη η μακαρονάδα σου Vita!
Καλό απόγευμα!
Ναι κοπελιά μου να προσθέσεις και την πιπεριά! Αρέσει σε πολλούς!
Μμμμμ μέχρι εδώ μύρισε οι γαριδομακαροναδα… Βαγγελιώ μου…λατρεμενο φαγητό….καθε μερα να το εχω δεν θα πώ όχι….να κανονίσουμε ..οσες ειμαστε Ηρακλειο να συναντηθούμε ..μετα τις γιορτές… καλό σου απογευμα….φιλιααα… πολλες φορες φιαχνω με τις συνταγές σου φαγητα και γλυκά…
Πολύ καλή ιδέα μια συνάντηση face to face Ρούλα! Το είχαμε κάνει πριν 2 χρόνια, να το επαναλάβουμε! Ειμαστε τόσο κοντά!
Πάρα πολύ ωραία Βαγγελιώ μου και μάλιστα πλούσια!!!
Φιλιά!!!
Ευχαριστώ Ελένη! Πλούσιο φαγητό με λίγα χρήματα!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΠΙΑΤΟ ,ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.!!!!!!….ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ,ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ,ΝΤΟΜΑΤΑ,ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΕΤΑ …..ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ, ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΟΥ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΜΟΥ..ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΟΜΟΡΦΑ ΜΑΣ ΠΡΟΦΕΡΕΙΣ !!!!!!
Βούλα καλώς όρισες κι εδώ! Να είσαι καλά, πάντα με τον καλό σου λόγο! Ευχαριστώ πολύ!
Θεική γεύση! Αν είναι να τρώνε έτσι οι φτωχοί, τότε τύφλα να έχουν οι πλούσιοι!!!
Καλημέρα, Βαγγελιώ μου!
Εγώ πολύ πλούσια τη βλέπω, καλομαγειρεμένη και καλοσερβιρισμένη, λαχταριστή. Πολύ ωραία πρόταση.
Φιλιά πολλά.
Δεν ξέρω αν είναι του φτωχού το πιάτο αυτό, πάντως είναι πλούσιο στο μάτι και στη νοστιμιά, στα σίγουρα!
Μωρε τι μακαρονάδα του φτωχού είναι τούτη, μου έρχεται να βουτήξω με το κεφάλι στο πιάτο Βαγγελιώ μου! Φιλιά πολλά!
Λατρευω γαριδα και ας ειμαι φτωχη…χαχαχαχα
τελειο!!!!!!!
Τελικα οι φτωχοι ξέρουν να τρώνε!
to eftiaksa k htan theiko dn emeine tpt! eilikrina bravo sou…
Ευχαριστώ πολύ για το τόσο θετικό σχόλιο! Χαίρομαι που σας άρεσε!
Εξυπνη διαδικασια και τροπος μαγειρεματος!!!
πολυ ωραια! αλλα ηταν του αστεγου!!! τις αγορασαμε 3ευρω!
Πολύ νόστιμη. Σ'ευχαριστώ που μοιράστικες τη συνταγή. Καλή Σαρακοστή:)
[…] γρήγορη λύση σε σχέση με τη γαριδομακαρονάδα και τη χταποδομακαρονάδα είναι οι μακαρονάδες με […]
[…] Ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού, μπορούμε να ετοιμάσουμε αυτό το πιάτο για 2 – 4 άτομα και φυσικά θα χρησιμοποιήσουμε ανάλογη ποσότητα υλικών. Προτιμούμε σχετικά μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες. Αν οι γαρίδες μας είναι μικρές προτιμούμε την γαριδομακαρονάδα παλιότερης συνταγής. […]
Πω!πω!
Νομίζω ότι θα είναι
πολύ νόστιμη!
Θα χαρώ να τη δοκιμάσετε και να σας αρέσει!