Αλμυρά

Κοτοσαλάτα με αβοκάντο

Κοτοσαλάτα με αβοκάντο

Ένας πολύ ωραίος συνδυασμός!

Το αβοκάντο είναι ένα από τα νέα κρητικά προϊόντα που έχει μπει για τα καλά στην κουζίνα μου. Το χρησιμοποιώ σε σαλάτες (εδώ μια εξαιρετική ανοιξιάτικη με φράουλες), σε «ντιπ», το έχω βάλει σε ταραμοσαλάτα, ακόμη και σε γλυκά. Αυτή την εποχή υπάρχουν αβοκάντο σχεδόν πάντα στο σπίτι, σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης γιατί τα προσθέτω σε όλες τις πράσινες σαλάτες. Αυτή τη φορά αντικατέστησε ένα μέρος της μαγιονέζας σε παλιά αγαπημένη συνταγή για κοτοσαλάτα, με άριστα αποτελέσματα τουλάχιστον για τα δικά μας γούστα!

Οι κοτοσαλάτες ήταν πολύ «της μόδας» τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Σε όλα σχεδόν τα τραπέζια μας-νέες νοικοκυρές τότε- φτιάχναμε κοτόπιτες, κρέπες με κοτόπουλο, κοτοσαλάτες. Ειδικά σε πάρτι παιδικών γενεθλίων είχαν πάντα μια θέση στον μπουφέ γιατί τα αγαπούσαν και τα παιδάκια και οι μεγάλοι. Μαζί με το πιλάφι , το ψητό και το τηγανητό κουνελάκι που δεν τα εγκαταλείψαμε ποτέ, είχαμε και τα νεωτεριστικά μας!

Κοτοσαλάτα με αβοκάντο

Τότε, το υλικό που συνέδεε τα συστατικά μιας κρεμώδους σαλάτας, ήταν κυρίως η μαγιονέζα που πολλές φορές την ανακατεύαμε με στραγγιστό γιαούρτι για πιο ελαφριά γεύση. Ευρωπαϊκές επιρροές που ήρθαν για να μείνουν, που πέρασαν από δικά μας φίλτρα και τελικά καθιερώθηκαν σε διάφορες παραλλαγές. Τώρα, έχουμε κάπως πιο ελαφριά μείγματα συχνά μόνο με γιαούρτι ή με απλές βινεγκρέτ.

Κοτοσαλάτα με αβοκάντο

Η σημερινή συνταγή είναι μια από αυτές τις παραλλαγές με μια ακόμη νεώτερη προσθήκη, αυτήν του αβοκάντο. Ευελιξία πάντα υπάρχει στις συνταγές για σαλάτες. Προσθαφαίρεση υλικών, διαφορετικό ντρέσσινγκ και φτιάχνεις μια καινούρια εκδοχή! Έτσι προέκυψε η κοτοσαλάτα που βλέπετε. Ένα μόνο θα πω, τρεις φορές βγάλαμε από το ψυγείο το μπολ που την είχα φτιάξει και ξανασερβιριστήκαμε!

Κοτοσαλάτα με αβοκάντο

Παρατηρήσεις

  • Η μαγιονέζα μπορεί να αντικατασταθεί με στραγγιστό γιαούρτι, 1 κουταλιά μουστάρδα, και λίγο λαδόξυδο ακόμη. Άλλο αποτέλεσμα αλλά εξίσου γευστικό.
  • Η σαλάτα είναι πολύ νόστιμη και την επόμενη μέρα!
  • Αντί κάππαρη μπορούμε να βάλουμε άλλο τουρσί της επιλογής μας κομμένο σε κυβάκια. Σε μας αρέσει περισσότερο με την κάππαρη, μάλιστα ο δοκιμαστής μου σχολίασε «ας έβαζες λίγη κάππαρη ακόμη…».
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περίσσευμα βραστού ή ψητού κοτόπουλου από στήθος ή μπούτι, όχι αναγκαστικά βρασμένο στήθος κοτόπουλου.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο