Κέικ καρότου αλλιώς… Αλά κρητικά θα λέγαμε!
κρέμα τυριού, με καρύδα, με ξηρούς καρπούς , με κόντιτα, σε διάφορες αναλογίες και ποσότητες. Η εκδοχή που γράφω εδώ
είναι από τις πιο υγιεινές , χωρίς βούτυρο, χωρίς αυγά αλλά και χωρίς καμία έκπτωση στη νοστιμιά. Άλλωστε λίγα κέικ καρότου δεν είναι νόστιμα. Η υγρασία που εξασφαλίζει η πρώτη ύλη, τους δίνει τόσο ωραία υφή που αρέσουν στους περισσότερους.
Επί πλέον τούτο εδώ είναι πανεύκολο και δεν χρειάζεται μίξερ.
Υλικά
1ο μείγμα:
3 κούπες τριμμένο καρότο (350 gr)
1 μέτριο μήλο (180 gr)
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
2ο μείγμα:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (420 gr)
3 κουταλάκι μπέικιν (1 φακελάκι)
1 πρέζα αλάτι
1 κούπα σταφίδες
3ο μείγμα:
1 κούπα ελαιόλαδο (250 ml)
1 κούπα μαύρη ή καστανή ζάχαρη (180 gr)
½ κούπα λευκή ζάχαρη (110 gr)
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
¼ κούπας χυμό λεμονιού (60 ml)
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Λίγη αχνοζάχαρη για πασπάλισμα
(Η κουταλιά είναι 15 ml και το κουταλάκι 5 ml)
Επί το έργον
Το video απλουστεύει αρκετά τα πράγματα! Για περισσότερες διευκρινίσεις, δείτε τις οδηγίες και τις παρατηρήσεις παρακάτω αλλά μη διστάσετε και να μας ρωτήσετε!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Τρίβουμε τα καρότα (3-4 μεγάλα δίνουν την ποσότητα που χρειαζόμαστε, και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το multi με 2-3 κοφτά πατήματα του κουμπιού για να μη γίνουν πολτός). Τρίβουμε πάνω τους το μήλο στον τρίφτη της ντομάτας και τα πασπαλίζουμε με τα κανελογαρύφαλλα. Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν το αλάτι και τις σταφίδες. Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε το ελαιόλαδο με τις ζάχαρες και το ξύσμα και τις ανακατεύουμε με το χέρι για λίγο. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και την προσθέτουμε. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα καρότου μήλου και το μείγμα του αλευριού. Η ζύμη δεν είναι ρευστή όπως των άλλων κέικ και δεν πρέπει να είναι γιατί τα υλικά «κατεβάζουν» υγρασία. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλολαδωμένο ταψάκι 26 νούμερο.Βρέχουμε το χέρι μας ή ένα κουτάλι και στρώνουμε την επιφάνειά του. Ψήνουμε το κέικ σε θερμοκρασία 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, ή μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίσουμε σ’ αυτό να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στο ταψάκι και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Παρατηρήσεις
1)Επειδή αυτή η εκδοχή του κέικ είναι νηστίσιμη, δεν το σκεπάζω με κρέμα τυριού όπως κάνουμε συνήθως στα κέικ καρότου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν του ταιριάζει. Αν δεν βάλω κρέμα τυριού προτιμώ την 24 νούμερο φόρμα για να έχει κάποιο ύψος.
2)Μπορούμε να βάλουμε μόνο λευκή ή μόνο σκούρα ζάχαρη.
3)Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες για κέικ: δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από τα 40 λεπτά (τότε σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος αν χρειάζεται) , και ψήνουμε στην πρώτη σχάρα από την κάτω μεριά. Δείτε τις γενικές οδηγίες για ψήσιμο κέικ.
4)Πληροφορίες για τα carrotcakes πήρα από τα sites:
Φαίνεται πολύ ιδιαίτερη συνταγή και επειδή μ' αρέσει πολύ το κέικ καρότου λέω να την δοκιμάσω!!!
Γεύσεις και αρώματα!!!
Εξαιρετικός συνδυασμός υλικών!!!!!!
Πολλά φιλιά
Καλημέρα και καλό μήνα Βαγγελιώ
Καλό μήνα!!!
Κέικ καρότου δε θυμάμαι να έχω φτιάξει ποτέ, έχω δοκιμάσει από άλλες καλονοικοκυρές.
Σε αυτό πέραν του εύκολου μου αρέσουν τα υλικά.
Η συνταγή καταγράφηκε γιατί και ελαφριά φαίνεται αλλά και πολύ εύκολη είναι! Δεν λερώνεις και μίξερ… 😉
Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!
Ααααα τι ωραια συνταγή καροτοκέικ.. ειναι αυτή;; και νηστίσιμη…όπου νάναι θα μας χρειαστεί θα αποθυκευτεί παραυτα..ευχαριστουμε..!!! καλο μηνα να εχεις Βαγγελιώ μου..
Καλό μήνα Βαγγελιώ μου.
Ωραίο και μυρωδάτο το Κρητικό Καρότο Κέϊκ και όλα τα υλικά του μας βρίσκονται σχεδόν τις περισσότερες φορές διαθέσιμα, οπότε αποτελεί ωραία λύση. Άσε που το σκέφτομαι και σε κεκάκια…
Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Εξαιρετικό, Βαγγελιώ μου! Με ενδιαφέρει πάρα πολύ!
Ευχαριστώ για τη συνταγή. Το αποθήκευσα και θα το δοκιμάσω!
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια
Πολύ καλή συνταγή. Ευχαριστώ που τη μοιραστηκες.
Μαρία
kalimera vagelio mou!!thelo na se euxaristiso therma gia tin exeretiki sintagi tou oreou keik karotou milou!!!arese se oloi tin oikogeneia kai simera to eftiaxa gia deuteri fora!!polla sinxaritiria kali mou!!!na ise kala kai na pernas kala!!!ta xeretismata mou kai filia pola!!!
Καταπληκτική συνταγή και συνάμα πολύ ελαφριά!
Την εκανα τη συνταγη αλλα επειδη ημουν στο εξοχικο και δεν ειχα μηλο και σταφιδες εβαλα 4 κουπες καροτα τριμμενα (τα εστιψα λιγο με τα χερια να φυγουν τα υγρα τους) και εβαλα μονο λευκη ζαχαρη (μιαμιση κουπα δηλαδη). Εγινε ακριβως οπως στις φωτογραφιες του αρθρου! Και σχεδον για 5 μερες ηταν φρεσκο οπως την πρωτη μερα! Ευχαριστουμε πολυ! Θα δοκιμασω και με μηλο και σταφιδες την επομενη φορα!
Η Ευθυνη για τα περιττα κιλα της οικογενειας μου, ειναι ολη δικη σας με την υπεροχη συνταγη που μας σερβιρατε………. παρ' ολα αυτα σας ευ
χαριστουμε
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα καλά σας λόγια. Τι να πω… Θα αρχίσω να δημοσιεύω και συνταγές διαίτης :-). Να είστε καλά!
Εξαιρετική γεύση σχεδόν εθιστική. Αντί για σταφίδες έβαλα αντίστοιχη ποσότητα καρύδια (τριμμένα). Θα το ήθελα λίγο πιο συμπαγές, να μην θρυμματίζεται τόσο εύκολα. Να βάλω αυγά? Αν ναι, πόσα ? Και πάλι μπράβο για τη συνταγή.
Ειναι η μοναδική συνταγη κεικ καρότου που μου αρεσει οταν το φτιάχνω !!!! Ειναι τελειο !!!!! Ευχαριστω!!!!
Χαίρομαι που σας αρέσει και ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να γράψετε τη γνώμη σας! Ναι, είναι και πολύ υγιεινό και ελαφρύ εκτός των άλλων…
Είναι εξαιρετικό.To μόνο που φτιάχνω σε μόνιμη βάση.Αν προσθέσω 3 αυγά , τώρα που έριξα τη χοληστερίνη και θέλω να το ρίξω έξω, θα έχει και καλύτερη συνοχή?
Χρησιμοποιώ αμερικανική κούπα 237 ml. Εσείς ποιά χρησιμοποιείτε?
Είναι πάντοτε απόλαυση να σας διαβάζω.
ΜΦΧ
[…] με τα δυο γλυκά που υπάρχουν στην σελίδα, ένα κλασικό κέικ καρότου με ελαιόλαδο και ένα κέικ καρότου γαρνιρισμένο με κρέμα […]
[…] Την προηγούμενη Κυριακή κέικ με αβοκάντο, σήμερα σοκολατόπιτα με πράσινα κολοκύθια, δεν θ’ αφήσω μου φαίνεται λαχανικό για λαχανικό να μη το χρησιμοποιήσω αυτή την εποχή στη ζαχαροπλαστική. Υπόσχομαι ότι δεν θα βάλω ΚΑΙ με καρότο την άλλη Κυριακή! Εξάλλου υπάρχει τέτοιο στο site! […]
[…] Την προηγούμενη Κυριακή κέικ με αβοκάντο, σήμερα σοκολατόπιτα με πράσινα κολοκύθια, δεν θ’ αφήσω μου φαίνεται λαχανικό για λαχανικό να μη το χρησιμοποιήσω αυτή την εποχή στη ζαχαροπλαστική. Υπόσχομαι ότι δεν θα βάλω ΚΑΙ με καρότο την άλλη Κυριακή! Εξάλλου υπάρχει τέτοιο στο site! […]
[…] και χθες βράδυ σκεφτόμουνα να βρω σήμερα χρόνο για το κέικ με καρότο που πολύ το αγαπάμε και το θυμόμαστε συχνά ιδιαίτερα […]
kalispera! adi gia mhlo kai garufallo ti borw na valw?
Θα έβαζα αχλάδι, ή κίτρινη κολοκύθα, ή λίγα καρότα παραπάνω. Στις τελευταίες περιπτώσεις θα έβαζα λίγη ζάχαρη ακόμη ή μέλι. Πάντως δεν το έχω κάνει. Από την εμπειρία μου θα τα σύστηνα…
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ… ΧΘΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΟ ΚΕΙΚ -ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΙΑ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑΕΦΤΙΑΞΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΘΙΣΤΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ – ΟΜΩΣ ΕΒΑΛΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΙΤΡΙΝΗ. Η ΤΑΨΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΦΑΝΤΗ!! ΘΕΛΩ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΟΥ. ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΠΟΙΟ TOPPING -ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ- ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΚΡΕΜΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ. ΚΑΤΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΝΑΚΑΤΕΜΜΕΝΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ‘Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ . ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΕΣΥ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .
Φρόσω μουκαλησπέρα. Δοκίμασε αυτό, χωρίς το γάλα και “ρύθμισε” την ποσότητα του γιαουρτιού να στέκει το φρόστινγκ (και στο δικό μου χωρίο το λένε 🙂 ). Φιλιά!
Καλησπέρα,
Στην συνταγή του κέικ καρότο, όταν αναφέρετε “κούπα” εννοείτε φλυτζάνι (περίπου 250 ml) ή κάτι άλλο;
Ευχαριστώ πολύ
Να, η κούπα μου είναι η δοσομετρική και είναι 250 ml!
Καλησπέρα σας! Υπάρχει τρόπος να αντικατασταθεί εντελώς η ζάχαρη με εναλλακτικό γλυκαντικό, για παράδειγμα χουρμάδες? Αφαιρώντας τα 290 gr ζάχαρης, υπάρχει κάποιου είδους αναλογία που χρειάζεται να διατηρηθεί? Σας ευχαριστώ πολύ!
Δεν το έχω δοκιμάσει με τέτοια εκδοχή. Υποθέτω ότι θα γίνεται, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν οι ποσότητες των στερεών πράγμα που προϋποθέτει δοκιμές για να πετύχουμε σωστή υφή. Αν πειραματιστείτε, πείτε μας αποτελέσματα ;-)!
τελειες συνταγες
Ευχαριστούμε πολύ!
με ενδιαφέρει οτι έχει να κάνει με την υγιεινή διατροφή.ευχαριστώ.
Δοκιμάστε το, πιστεύω ότι θα σας αρέσει. Είναι από τα ωραία κέικ καρότου χωρίς περιττά λιπαρά!
Καλησπέρα σας. Το κάνω χρόνια και είναι τέλειο!πιστεύετε ότι μπορουμε να το κάνουμε μονο με μήλα; Και όχι καρότα;ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα! Χαίρομαι που σας αρέσει και το έχετε καθιερώσει! Για την αντικατάσταση των καρότων με μήλα, θα πρέπει να δοκιμάσουμε την ποσότητα των στερεών γιατί τα μήλα είναι πολύ πιο ζουμερά από τακαρότα συνήθως. Θέλει λοιπόν τις δοκιμές του, αλλά δεν είναι κακή ιδέα…