Vegan/vegetarian

Μυζηθροπιτάκια – γλύκισμα!

Μυζηθροπιτάκια – γλύκισμα!

Από τις πιο αγαπημένες εκδοχές!

Με το που ανοίγει το Τριώδιο, στην Κρήτη ξεκινά η εποχή της μυζηθρόπιτας. Όχι δηλαδή ότι τον υπόλοιπο χρόνο – όταν υπάρχει μυζήθρα- δεν τα τιμούμε τα μυζηθροπιτάκια μας, αλλά ειδικά αυτή την εποχή οι μυζήθρες είναι στο φόρτε τους οπότε είναι συχνό κέρασμα σε κάθε σπίτι. Μυζηθρόπιτες πολλών λογιών με διάφορα τυριά, από την Ανατολή ως τη Δύση της Κρήτης!

Μυζηθροπιτάκια – γλύκισμα!

Ήδη έχω δώσει συνταγές για τις σαρικόπιτες , τις σφακιανές πίτες, τις αγνιόπιτες, και τα μαλεβυζώτικα μυζηθροπιτάκια.

Τούτα εδώ όμως είναι τα πιο κλασικά, αυτά που φέρνει κανείς στο νου του όταν ακούει τη λέξη μυζηθροπιτάκια. Είναι γλύκισμα, γίνονται με γλυκιά μυζήθρα που αρωματίζεται άλλοτε με κανέλα και άλλοτε με αβάρσαμο (σε πιό σύγχρονες εκδοχές και με ξύσμα λεμονιού και με μαστίχα).

Μυζηθροπιτάκια – γλύκισμα!

Σερβίρονται με μέλι ή με αχνοζάχαρη και με τη συνοδεία της ρακής είναι το αποκριάτικο καλωσόρισμα στα σπίτια μας αλλά και το απαραίτητο κλείσιμο του γεύματος της Τυρινής. Δεν νοείται Τσικνοπέμπτη ή Μεγάλη Αποκρά (όπως λέμε την Τυρινή) χωρίς μυζηθροπιτάκια!

Παρατηρήσεις

1) Στο post φαίνονται και τα δυό είδη γέμισης. Από ένα κιλό μυζήθρα, ήταν γύρω στα 700γρ αυτή που χρησιμοποίησα για την πρώτη εκδοχή και την υπόλοιπη για τη δεύτερη.Ολόκληρη ήταν 1300 γρ. αλλά πάντα δοκιμάζουμε μια φέτα σκέτη!

2)Αν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια την αφήνουμε μια μέρα να στραγγίξει τα υγρά της βάζοντας τη πάνω σε βαμβακερή πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας και φυσικά στο ψυγείο.

3)Μπορούμε να φτιάξουμε τις μυζηθρόπιτες στο κλασικό σχήμα που έχω εδώ στις χορτόπιτες. Τότε το φύλλο μπορεί να γίνει και λίγο πιο παχύ. Συνηθίζω αυτό το σχήμα ή τις σαρικόπιτες, αν η μυζήθρα μου είναι ξινή (ξινομυζήθρα που λέμε) και είναι διαφορετικές αυτές.

4) Οι ποσότητες των υλικών είναι ενδεικτικές γιατί αν το φύλλο π.χ. είναι πιο χοντρό θα τελειώσει πριν τη γέμιση. Πάντως προτιμούμε να περισσέψει φύλλο γιατί διατηρείται στην κατάψυξη πολύ καλά ή το φτιάχνουμε ωραιότατες τηγανόπιτες.

5) Τα μυζηθροπιτάκια μας διατηρούνται στην κατάψυξη. Τα βάζουμε σε στρώσεις με χαρτί κουζίνας ανάμεσά τους μέσα σε μπολ κατάψυξης, ή σε κάποιο δισκάκι που το σκεπάζουμε με μεμβράνη, και όταν τα χρειαστούμε τα τηγανίζουμε χωρίς να τα ξεπαγώσουμε.

6)UPDATE 24-2-2011
Ο Χατζίκος,  χανιώτης επισκέπτης  του blog ,σχολίασε το post ως εξής:
“ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ.

Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΥΡΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΙΠΟΙΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΘΟΤΥΡΟΣ. ΜΥΖΗΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΤΥΡΙ . ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΥΜΑ(ΤΥΡΟΓΑΛΟ) ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ Ο ΑΘΟΤΥΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΥΖΗΘΡΑ”


Προσθέτω το σχόλιό του αντί άλλης παρατήρησης, για να αναφέρω και την χανιώτικη ονομασία της γλυκιάς λιχουδιάς.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο