Από τις πιο αγαπημένες εκδοχές!
Με το που ανοίγει το Τριώδιο, στην Κρήτη ξεκινά η εποχή της μυζηθρόπιτας. Όχι δηλαδή ότι τον υπόλοιπο χρόνο – όταν υπάρχει μυζήθρα- δεν τα τιμούμε τα μυζηθροπιτάκια μας, αλλά ειδικά αυτή την εποχή οι μυζήθρες είναι στο φόρτε τους οπότε είναι συχνό κέρασμα σε κάθε σπίτι. Μυζηθρόπιτες πολλών λογιών με διάφορα τυριά, από την Ανατολή ως τη Δύση της Κρήτης!
Ήδη έχω δώσει συνταγές για τις σαρικόπιτες , τις σφακιανές πίτες, τις αγνιόπιτες, και τα μαλεβυζώτικα μυζηθροπιτάκια.
Τούτα εδώ όμως είναι τα πιο κλασικά, αυτά που φέρνει κανείς στο νου του όταν ακούει τη λέξη μυζηθροπιτάκια. Είναι γλύκισμα, γίνονται με γλυκιά μυζήθρα που αρωματίζεται άλλοτε με κανέλα και άλλοτε με αβάρσαμο (σε πιό σύγχρονες εκδοχές και με ξύσμα λεμονιού και με μαστίχα).
Σερβίρονται με μέλι ή με αχνοζάχαρη και με τη συνοδεία της ρακής είναι το αποκριάτικο καλωσόρισμα στα σπίτια μας αλλά και το απαραίτητο κλείσιμο του γεύματος της Τυρινής. Δεν νοείται Τσικνοπέμπτη ή Μεγάλη Αποκρά (όπως λέμε την Τυρινή) χωρίς μυζηθροπιτάκια!
Υλικά
Α.Ζύμη
1 κούπα χλιαρό νερό
½ κούπα λάδι
¼ κούπας ρακή
Χυμό ενός μέτριου λεμονιού
Μισό κουταλάκι αλάτι
Περίπου 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( και λίγο ακόμη για το άνοιγμα του φύλλου)
Β.Γέμιση
Και στις δύο εκδοχές η ποσότητα της ζάχαρης είναι ενδεικτική. Μπορούμε να μη βάλουμε καθόλου (και να τα γλυκάνουμε στο σερβίρισμα), ή να την αντικαταστήσουμε με μέλι.
1η εκδοχή:
1 κιλό γλυκιά μυζήθρα
4-5 κουταλιές ζάχαρη
1-2 αυγά (ανάλογα με το πόσο υδαρής είναι η μυζήθρα. Μπορούμε να βάλουμε 1 κρόκο και ένα ολόκληρο ή μόνο τους κρόκους)
1 κουταλάκι κανέλα
2η εκδοχή:
1 κιλό μυζήθρα
2-3 κουταλιές ζάχαρη
3-4 κουταλιές αβάρσαμο ψιλοκομένο (προαιρετικά)
Γ.Τηγάνισμα και γαρνίρισμα:
1 -1,5 κούπα ελαιόλαδο
Μέλι ή πετιμέζι ή αχνοζάχαρη ή κοινή ζάχαρη
Κανέλα
Επί το έργον
Σε μια λεκάνη βάζουμε τα υγρά υλικά της ζύμης και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μη κολλά στα χέρια αλλά όχι σκληρή. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο μισή ώρα.
Σε άλλη λεκανίτσα λιώνουμε με το πιρούνι τη μυζήθρα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά . Τα ανακατεύουμε με το πιρούνι να γίνουν σαν κρέμα.
Ανοίγουμε φύλλο αρκετά λεπτό. Δείτε εδώ το κατατοπιστικό μας βίντεο και γραφτείτε στο κανάλι μας στο youtube:
Βάζουμε από ένα κουταλάκι του γλυκού μυζήθρα σε κατάλληλη απόσταση τραβάμε το φύλλο να τα σκεπάσει και κόβουμε κυκλικά ή ημικυκλικά πιτάκια με ένα γυάλινο ποτήρι κρασιού (το δικό μου έχει διάμετρο 5,5 εκατοστά αλλά ας είναι και μεγαλύτερο).
Εναλλακτικά, σκεπάζουμε τη μυζήθρα με το φύλλο και το γυρίζουμε άλλη μια φορά τυλίγοντάς τη μέσα στο φύλλο. Πατάμε με το δάκτυλο στο μεσοδιάστημα το φύλλο να κολλήσει και τα κόβουμε λοξά , όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Τα τοποθετούμε σε δισκάκι φροντίζοντας να μη κολλήσουν το ένα με το άλλο.
Όταν τελειώσουμε, βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο (1 κούπα περίπου) σε ένα τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ αλλά όχι να καπνίσει (εγώ βάζω ένα κομματάκι ζύμης σαν ρεβυθάκι και όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει γύρω του το λάδι είναι έτοιμο). Βάζουμε τα πιτάκια λίγα λίγα και τα τηγανίζουμε γυρίζοντάς τα και από τις δυό πλευρές.
Τηγανίζονται πολύ γρήγορα γιατί το φύλλο είναι λεπτό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μετά την πρώτη τηγανιά χαμηλώνουμε λίγο το μάτι για να μη καίγονται.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι.
Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι και τα σερβίρουμε με κοινή ζάχαρη ή αχνοζάχαρη ή μέλι ή πετιμέζι . Πασπαλίζουμε με κανέλα.Είναι υπέροχα ζεστά αλλά τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι το ιδανικό γλυκό συνοδευτικό της ρακής αυτή την εποχή.
Παρατηρήσεις
1) Στο post φαίνονται και τα δυό είδη γέμισης. Από ένα κιλό μυζήθρα, ήταν γύρω στα 700γρ αυτή που χρησιμοποίησα για την πρώτη εκδοχή και την υπόλοιπη για τη δεύτερη.Ολόκληρη ήταν 1300 γρ. αλλά πάντα δοκιμάζουμε μια φέτα σκέτη!
2)Αν η μυζήθρα είναι πολύ φρέσκια την αφήνουμε μια μέρα να στραγγίξει τα υγρά της βάζοντας τη πάνω σε βαμβακερή πετσέτα ή σε χαρτί κουζίνας και φυσικά στο ψυγείο.
3)Μπορούμε να φτιάξουμε τις μυζηθρόπιτες στο κλασικό σχήμα που έχω εδώ στις χορτόπιτες. Τότε το φύλλο μπορεί να γίνει και λίγο πιο παχύ. Συνηθίζω αυτό το σχήμα ή τις σαρικόπιτες, αν η μυζήθρα μου είναι ξινή (ξινομυζήθρα που λέμε) και είναι διαφορετικές αυτές.
4) Οι ποσότητες των υλικών είναι ενδεικτικές γιατί αν το φύλλο π.χ. είναι πιο χοντρό θα τελειώσει πριν τη γέμιση. Πάντως προτιμούμε να περισσέψει φύλλο γιατί διατηρείται στην κατάψυξη πολύ καλά ή το φτιάχνουμε ωραιότατες τηγανόπιτες.
5) Τα μυζηθροπιτάκια μας διατηρούνται στην κατάψυξη. Τα βάζουμε σε στρώσεις με χαρτί κουζίνας ανάμεσά τους μέσα σε μπολ κατάψυξης, ή σε κάποιο δισκάκι που το σκεπάζουμε με μεμβράνη, και όταν τα χρειαστούμε τα τηγανίζουμε χωρίς να τα ξεπαγώσουμε.
6)UPDATE 24-2-2011
Ο Χατζίκος, χανιώτης επισκέπτης του blog ,σχολίασε το post ως εξής:
“ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ.
Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΥΡΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΙΠΟΙΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΘΟΤΥΡΟΣ. ΜΥΖΗΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΤΥΡΙ . ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΥΜΑ(ΤΥΡΟΓΑΛΟ) ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ Ο ΑΘΟΤΥΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΥΖΗΘΡΑ”
Προσθέτω το σχόλιό του αντί άλλης παρατήρησης, για να αναφέρω και την χανιώτικη ονομασία της γλυκιάς λιχουδιάς.
Σίγουρα είναι τόσο νόστιμα όσο φαίνονται!!! Τι να το κάνεις……φάτε μάτια (ψάρια)μυζηθροπιτάκια…!!!!
Μπορω να φανταστω την νοστιμιά τους!!!!μόνο που δεν μπορω να τις γευτω και πολύ με σταναχωρει αυτό!!!(οχι λόγω δίαιτας-αλλά λόγω απόστασης)
Πως καταφέρνεις και με ξεσηκώνεις κάθε φορά που κάνεις ανάρτηση.. ..πάω στο ψυγείο να δώ πόση μυζήθρα εχω….ξελογιάστρα!!!!
Φαίνονται απλά …. θεσπέσια!
Εμείς πάλι αυτά τα γλυκάκια (μυζυθροπιτάκια, λυχναράκια κλπ) τα συνηθίζουμε ανήμερα το Πάσχα, ως ένα μικρό, ελαφρύ (λέμε τώρα) γλυκάκι, μετά από ένα πλούσιο πασχαλινό τραπέζι.
KAΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!!
ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ!!!!!
ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!!
Vita με ξεσήκωσες κι εμένα αλλά είναι πολλά!
Θα φτιάξω τη μισή δόση και πάλι θα βάλω και στην κατάψυξη.
Πολύ θα ήθελα να ήμουν τώρα στην Κρήτη να γευτώ όλα τούτα από νοικοκυρές εκεί αλλά και με τα τοπικά προϊόντα σας.
Καλό βράδυ
έτσι ακριβώς τα κάνει και η μαμά μου και είναι πεντανόστιμα!Τα τρώμε με μέλι και κανέλλα!
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ.
Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΥΡΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΙΠΟΙΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΘΟΤΥΡΟΣ.ΜΥΖΗΘΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΤΥΡΙ .ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΥΜΑ(ΤΥΡΟΓΑΛΟ) ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ Ο ΑΘΟΤΥΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΜΥΖΗΘΡΑ.
ένα απο τα πολλά που καμαρώνω που είμαι απο την Κρήτη είανι όλα τα πιτοειδή μας,και ιδιαιτέρα τα καλιτσούνια!!και αυτό που καμαρώνω σε μένα είναι ότι ξέρω να τα φτιάχνω!!άντε ερχεται και το Πάσχα να φαμε και τα πασχαλιάτικα καλιτσούνια!!!γιαμ γιαμ!
Vita, efhsristo gia tis poles photos kai odigies na ftiaxnomai afto to oraio glykaki.
Μου τρέχουν τα σάλια! ΑΥΤΑ τα μυζηθροπιτάκια έτρωγα όταν είχα έρθει για πρωινό, χειροποίητα και τα είχα λατρέψει!!!!
Όλα τα παραδοσιακά,κρητικά πιτάκια είναι νοστιμότατα!
Με μέλι είναι τέλεια-πολύ μου αρέσουν!
Φιλιά!
Έχει έρθει η πεθερά του αδελφού μου από την Κρήτη, θα της ζητήσω να μου τα φτιάξει. τώρα που τα είδα, ζήλεψα!
Φυσικά, με αυτό το είδος των συνταγών είναι μια επιθυμία να φύγει για την Κρήτη. Έχω ήδη στο νησί σας, αλλά θέλω να επιστρέψουν presto.In τώρα το μόνο συστατικό που έχω στο σπίτι στην Κρήτη είναι κριθινος ντακος από αρτοποιιον βετερανο του ιεραπετρα. Ξέρετε σας που μου έδωσε μια συνταγή που χρησιμοποιεί αυτό το συστατικό. Ευχαριστώ.
Καλές απόκριες και σε 'σένα!!!!
Όταν μπαίνω στο blog σου ομολογώ ότι με ταξιδεύεις στο τόπο μου και πάντα φέρνεις στο μυαλό μου πολύ χαρούμενες αναμνήσεις!
πωπω.. αυτά τα κρητικά μυζηθροπιτάκια δεν παίζονται! (τί μου κάνεις τέτοιες ώρες κι είμαστε και σε δίαιτα!!!) ε, κάποια στιγμή δε θα κρατηθώ και θα τα φτιάξω! Καλές Απόκριες, λοιπόν! (α! σου έγραψα και στις "παπούλες"… )
Εαν έκανες πολλά, μπορείς, εάν θες, να μου τα στείλεις ταχυδρομικά. Lol!!!!!
Μου άνοιξες την……..χαμένη όρεξη!
Καταπληκτικά!!!!!!!! τα έχω φάει στην Κρήτη και είναι όνειρο!!!!
Θα τα φτιάξω σίγουρα κάποια στιγμή
Φιλάκια
Θέλω να δαγκώσω την οθόνη!!!!!
Είναι τα αγαπημένα μου:))
Καλό μεσημέρι..
Δύσκολη στιγμή….. Θα κάνω υπομονή μέχρι το Πάσχα που θα κατέβω…
Μαρίνα μου! Και δεν πάει και μακριά η μυζήθρα αλλιώς θα σου έστελνα 🙂
Ριρή μου κι εγώ δεν τις δοκίμασα :-(. Γιατί δυστυχώς δεν μπορώ να μείνω σε μία.Είμαι ή όλα ή τίποτα…
Έλενα εμείς από τώρα και μετά που η φρέσκια μυζήθρα είναι άφθονη τα κάνουμε συχνά πυκνά. Όσοι δηλαδή δεν νηστεύουν…
Λούρδη πράγματι λαχταριστά.Δύσκολα αντιστέκεται κανείς …
Ξανθή ναι έκανα κάμποσα για να μη ξαναζυμώνω την Τσικνοπέμπτη 🙂
Ειρήνη πάνω κάτω όλες οι κρητικές έτσι τα κάνουμε :-).Οι διαφορές είναι στα σημεία…
Χατζίκο ξέρω τις διαφορές με τους Χανιώτες στην ονομασία του εδέσματος αλλά και του τυριού…Έχεις δίκιο παράλειψή μου. Θα το συμπληρώσω σε παρατήρηση.
Νίκη τα γλυκά πιτοειδή μας του τηγανιού γιατί οι πίτες φούρνου οι βορειοελλαδίτικες είναι αξεπέραστες…
Πήτερ πολύ χαίρομαι που σε βοηθούν οι φωτογραφίες μου να τα φτιάξεις.
Κική μακάρι να μπορούσα να σου στείλω! Η μυζήθρα κάνει τη διαφορά…
Ελένη ευχαριστώ. Όχι μόνο το μέλι…όλα τα υλικά έχουν τη σημασία τους!
Κατερίνα μόνο να βρείτε καλή μυζήθρα γιατί αυτή κάνει τη διαφορά!
Annamaria μακάρι να έλθεις στην Κρήτη! Θα σου τα φτιάξω οπωσδήποτε!
Ellada μου δεν πάνε μακρυά καρντιά μου! Έλα εσύ εδώ 🙂
Xristin χαίρομαι! Καλώς ήρθες!
Αστεράκι μυζήθρα βρίσκετε πια και στην Αθήνα.Άρα μπορείς να τα φτιάξεις.Τόσα φτιάχνεις, αυτά δεν θα καταφέρεις;
Μαρία κάποια στιγμή δεν μπορεί θα γίνεται κι αυτό 🙂
Μανουσίνα αυτό είναι είδηση! Αν φανείς από το Ηράκλειο πρέπει να βρεθούμε εντάξει;
Ειρήνη αυτός είναι ο σκοπός του blog! Να συγκεντρώσει παλιές και νέες συνταγές με άρωμα Κρήτης…
Όλγα έβαλαν τους υπόλοιπους να τα φάνε όλα γιατί αν έμενε κανένα θα τη χαλούσα τη δίαιτα 🙂
Vita καλές απόκριες!:-)
Πολύ μου αρέσουν τα μυζηθροπιτάκια σου!!!!
Το πιάτο της δεύτερης φωτογραφίας μήπως γίνεται να το έχω μ' ένα courier;
Αχ μωρέ Vita, τι ωραίες που είναι αυτές οι γεύσεις…
Ευχαριστώ πολύ. Η καρδιά σας είναι όπως αυτή του όμορφου νησιού σας.
Βίτα μου ειναι όνειρο! Ειδικά τα τρίτα από πάνω, για την φοτόμιλάω, είναι να σου τρέχουν τα σάλια. Μου αρέσει πολύ πολύ που ανοιγεις φύλλο!!
Αφροδίτη μου σ' ευχαριστώ.Μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω 🙂
Πηνελόπη ειδικά αυτό το πιάτο με τις μυζήθρες, μάλλον δύσκολα θα το έπαιρνε κούριερ :-).Ήταν τόσο φρέσκιες που έτρεχαν υγρά…
Annamaria τι όμορφα λόγια είναι αυτά! Σ' ευχαριστώ πολύ….
Royal σ' ευχαριστώ πολύ και για την επίσκεψη και και για το επαινετικό σχόλιο. Καλώς όρισες!
vita
Εύγε!!!
Είσαι υπέροχη!!!
Όλα είναι φανταστικά!!!
Καλή αποκριά!!!
[…] ή με ξινή μυζήθρα, μαλεβυζιώτικα ή σφακιανά ή …παγκρήτια, με μπόλικο μέλι και κανέλα, φρεσκοτηγανισμένα και […]
Δείτε ξανά τα υλικά της συνταγής σας τα οποία δίνουν μια υγρασία στο 107,5% !! Στην κυριολεξία βγαίνει ένας χυλός και όχι ζυμάρι !!
Δοκιμάστε και εσείς να βάλετε τα υλικά σύμφωνα με το βίντεο !!
Πρόσθεσα τουλάχιστον 150γρ αλεύρι για να την κάνω ζυμάρι !!!
Με εκτίμηση Αλέξανδρος
Καλημέρα σας. Πώς προκύπτει η αναλογία που λέτε; Λογαριάζοντας τα υγρά της συνταγής είδα ότι είναι 435ml (με την δοσομετρική κούπα των250ml) και το βάρος του αλευριού είναι από 560 gr ως 700 gr (η κούπα χωρά 140gr αλεύρι). Αν το λογαριάσουμε κατ’ όγκον είναι ακόμη πιο πολύ το αλεύρι αναλογικά… Δεν καταλαβαίνω το 107,5 %. Στο βίντεο δεν αναγράφονται ποσότητες, παραπέμπω στη συνταγή. Πείτε μου σας παρακαλώ τι δεν είναι σαφές…
Τα υγρά στο σύνολο δεν είναι 435, αλλά 465 σύμφωνα με τα υλικά που δίνετε στη αρχή αρχή του βίντεο !!!
Εκει γράφεται επίσης για 1/2 (μισό κιλό αλεύρι) και λίγο για το άνοιγμα του φύλλου !
την υγρασία την έβγαλα λάθος, και το σωστό είναι 93% !!! Ένα πάρα πολύ υδαρές ζυμάρι για άνοιγμα φύλλου !!
Και προσωπικά ως ερασιτέχνης αρτοποιός για να έχω επαναλαμβανόμενες επιτυχίες στα ζυμάρια μου γενικότερα μετράω πάντα μα πάντα με ζυγαριές ακριβείας και όχι με κούπες !!
Δείτε το βίντεο σας από την αρχή αρχή !!
Καλησπέρα σας, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, δεν είχα internet από το πρωί που είδα το σχόλιοό σας. Η ζύμη αυτή έχει φτιαχτεί πάρα πολλές φορές και παρόλο που ξέρω τη συμπεριφορά της την ξανάφτιαξα απόψε αφού έτσι κι αλλιώς θα έφτιαχνα μυζηθρόπιτες. Πήρε 504 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Προφανώς το ελαιόλαδο στα υλικά δεν έχει την ίδια απορροφητικότητα με το νερό για να το μετράμε ως υγρασία. Ξέρουμε ακόμη και οι ερασιτέχνες -όπως είμαι κι εγώ-ότι η ποσότητα του αλευριού εξαρτάται πάρα πολύ από την ποιότητά του, την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας τους περιβάλλοντος. Ναι, είναι πολύ μαλακή η ζύμη, μια θεία μου έλεγε χαρακτηριστικά πως πρέπει να είναι όπως το λοβό του αυτιού… Στο άνοιγμα χρησιμοποιούμε αλεύρι για να μην κολλάει στο πλαστήρι. Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν είναι υδαρής. Επίσης να προσθέσω ότι έχω 3 ζυγαριές “ακριβείας” και κάθε μια δείχνει διαφορετικά γραμμάρια για την ίδια ποσότητα υλικού. Μικρές διαφορές, αλλά υπαρκτές. Δεν παραξενεύομαι γιατί ως μαθηματικός είχα μάθημα “Θεωρία Σφαλμάτων” όπου διδαχτήκαμε ότι ακόμη και τα πιο ακριβή και ακριβά όργανα έχουν αποκλίσεις και ότι όλες οι μετρήσεις έχουν σφάλματα και λόγω αυτού του γεγονότος και λόγω ανθρωπίνων λαθών. Φυσικά οι ζυγαριές μου δεν είναι δυνατοτήτων επαγγελματικού εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής, είναι κατασκευασμένες για ερασιτέχνες…Έτσι οι διαφορές +/- 20-30 γραμμαρίων δεν με παραξενεύουν γι αυτό στις περισσότερες συνταγές δίνω στο περίπου το αλεύρι. Στις τελευταίες προσπαθώ να έχω και όγκους και γραμμάρια καθώς δεν έχουν όλοι ζυγαριές αλλά πάντα αφήνω το +/- περιθώριο. Ελπίζω τουλάχιστον να σας άρεσε το αποτέλεσμα. Καλές δημιουργίες εύχομαι!
[…] Στην προηγούμενη ανάρτησή μου, έλεγα πως προτιμώ να τελειώνει η γέμιση όταν […]
[…] φτιάξουμε καλιτσούνια (εδώ κι εδώ) και μυζηθρόπιτες (εδώ κι εδώ κι εδώ )εφάμιλλες –για πολλούς καλύτερες- με […]
Καλημέρα !!
Τα Μυζηθροπιτάκια βγήκαν τέλεια, και θα τα φτιάξω ξανά και σύντομα !! Τελευταία έχω ξεκινήσει και ερασιτεχνική τυροκομία στο σπίτι οπότε η μυζήθρα είναι δική μου παραγωγή !!!
Θα συμφωνήσω για την θερμοκρασία του χώρου μας, καθώς και την ποιότητα των αλεύρων όσο αναφορά την απορροφητικότητά τους σύμφωνα και με τον δείκτη πρωτείνης τους !! Συνήθως χρησιμοποιώ στα προζυμένια ψωμιά μου (με φυσική προζύμι φτιάχνω ψωμί στο 100% και σχεδόν ποτέ με μαγιά) άλευρα με πρωτεΐνες από 13% – 15% !!
Για το λάδι όμως θα διαφωνήσω μιας και θεωρείτε υγρό προσδίδοντας μια σχετική υγρασία στις ζύμες !!
Ευχαριστώ και όμορφες δημιουργίες εύχομαι και σε εσάς !!!