Ένα ελαφρύ επιδόρπιο για την τελευταία ανάρτηση της χρονιάς!
Για το κλείσιμο των -ούτως ή άλλως- φορτωμένων γιορταστικών τραπεζιών των ημερών, τα ελαφριά επιδόρπια είναι πάντα μια καλή επιλογή.
Τα σιροπιαστά και τα σοκολατένια γλυκά τα «τσιμπάμε» όλη μέρα εμείς οι λιχούδηδες, οπότε αφήνουμε τα ελαφριά για κλείσιμο των τραπεζιών. Όχι δηλαδή πως δεν πάει και άλλες ώρες αυτό το μυρωδάτο απαλό γλύκισμα…
Εξάλλου και σκέτη αυτή η σάλτσα που δεν θέλει πάνω από μισή ώρα να παρασκευαστεί είναι ένα εξαιρετικό γλυκό κουταλιού, χειμωνιάτικο και γιορταστικό!
Χωρίς άλλα λόγια λοιπόν σήμερα, για να προλάβουμε να το φτιάξουμε και να το αφήσουμε να περιμένει για να κλείσει το αποψινό δείπνο ή το αυριανό γεύμα.
Υλικά
400-500 gr ανάμεικτα ξερά φρούτα (δαμάσκηνα, σταφίδες, χουρμάδες, σύκα, βερίκοκα)
200-250 gr μέλι θυμαρίσιο
100 gr καστανή ζάχαρη
300ml χυμούς εσπεριδοειδών ( κυρίως πορτοκαλιού και λίγο λεμονιού και μανταρινιού)
1ξυλάκι κανέλας
5-6 γαρύφαλλα καρφάκια
Φλούδα μισού πορτοκαλιού
Για το σερβίρισμα ½ -3/4 κιλού γιαούρτι σταγγιστό
Επί το έργον
Κόβουμε τα ξερά φρούτα εκτός από τις σταφίδες σε 4-6 κομματάκια. Βάζουμε το χυμό, το μέλι και τη ζάχαρη να βράσουν με τα μυρωδικά.
Μόλις λιώσει η ζάχαρη και το μέλι προσθέτουμε τα ξερά φρούτα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Δοκιμάζουμε το δέσιμο όπως στα υπόλοιπα γλυκά του κουταλιού ή αν έχουμε θερμόμετρο αφήνουμε μέχρι τους 103 βαθμούς. Αν θέλουμε το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα όπως τα υπόλοιπα γλυκά του κουταλιού, αλλιώς το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε πάνω από στραγγιστό γιαούρτι που απλώνουμε σε ρηχές πιατέλες.
Τις βάζουμε στη μέση του τραπεζιού με ένα κουτάλι και παίρνει καθένας όση ποσότητα θέλει.
Παρατηρήσεις
1)Μπορούμε να παραλείψουμε κάποιο από τα προτεινόμενα ξερά φρούτα και να προσθέσουμε άλλα της επιλογής μας.
2)Η καστανή ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί από λευκή κρυσταλλική.
3)Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά πριν το αποσύρουμε από το μάτι προσθέτουμε 1 σφηνάκι κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας. Αυτό μορεί να γίνει και την ώρα του σερβιρίσματος.
4)Στο σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε με ξηρούς καρπούς (το καρύδι ταιριάζει εξαιρετικά) ή με καβουρδισμένο σουσάμι.
5)Επειδή δεν είχα βερίκοκα που η αλήθεια είναι ότι δίνουν χρώμα σ’ αυτή τη “σάλτσα” έβαλα στο σερβίρισμα λίγες φέτες γλυκό πορτοκάλι και ταίριαξε πολύ με τις υπόλοιπες γεύσεις.
[…] Γιαούρτι με «σάλτσα» ξερών φρούτων […]