Vegan/vegetarian

Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου

Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Αγαπημένη και πολυμορφική...
Η ζύμη για την τάρτα αυτή είναι από τις αγαπημένες μας. Τραγανή και αρωματική, ταιριάζει με πολλές γεμίσεις . Γεμίζεται ψημένη, με γεμίσεις που δεν θέλουν ψήσιμο.
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Έτσι μπορούμε να την ετοιμάσουμε ακόμη και λίγες μέρες πριν
να την χρησιμοποιήσουμε . Διατηρείται τραγανή και αρωματική. Μερικές φορές
αντικαθιστώ κι εδώ το βούτυρο με ελαιόλαδο, αλλά όχι όταν τη θέλω κάπως πιο
εορταστική.
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Παρόλο που η ανάρτηση της μέρας θα έπρεπε ίσως να είναι μια
πιο παραδοσιακή συνταγή, αποφάσισα να την παρουσιάσω σήμερα αφού αυτές τις μέρες
όλο και κάτι παραπάνω θα ετοιμάσουμε από γλυκά. Μη παραβλέψουμε βέβαια ότι
κάποιοι γιορτάζουν το προσεχές Σάββατο! Να μη γίνω κι εγώ λίγο επίκαιρη;
Την προηγούμενη Κυριακή που την έφτιαξα δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου καρδούλες! Την καινούρια μαρμελάδα πορτοκάλι ήθελα να δοκιμάσουμε… Είδα όμως  μια ανάρτηση σχετική σε φιλικό blog, θυμήθηκα τον ξενόφερτο Άγιο που όλοι ξορκίζουμε αλλά οι περισσότεροι τελικά τον γιορτάζουν,  και
έτσι δεν σκόρπισα τα κερασάκια στην τούρτα, αλλά «ζωγράφισα»  την καρδούλα! Έκανα δηλαδή προεόρτια!
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Σήμερα λοιπόν σκέφτηκα να τη δημοσιεύω στην  εκδοχή με τις καρδούλες για να είμαι κι εγώ μια χρονιά στο πνεύμα των ημερών! Η ζύμη είναι τόσο ωραία που θα την ξαναδείτε κι άλλες φορές , με άλλες γεμίσεις. Απορώ μάλιστα γιατί δεν την είχα βάλει μέχρι τώρα στο blog. Ίσως δεν την θεωρούσα αρκετά συναφή με την κρητική διατροφή, και μάλλον δεν είναι . Πότε πότε όμως χρειαζόμαστε γλυκά για να  δίνουν μια νότα γιορτής στις μέρες μας! Κι αυτό είναι απόλυτα κρητική νοοτροπία…
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Τα γλυκά με τριμμένο αμύγδαλο από τις  πιο παραδοσιακές  ως τις πιο σύγχρονές τους εκδοχές  είναι από τα πιο αγαπημένα. Πούδρα αμυγδάλου βρίσκουμε πια ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι αφού ασπρίσουμε τα αμύγδαλα, τα στεγνώσουμε και τα αλέσουμε στο multi.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1/2 κούπα βούτυρο παγωμένο ( κόβω το μισό από μια πλάκα
βουτύρου των 250 gr)
1 κούπα
λεπτοτριμμένο αμύγδαλο
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελάχιστο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1 κουταλιά κακάο
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας νερό
 
Για τη γέμιση:
1 δόση μείγματος για βελούδινα σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα( στο οποίο ελαττώνουμε κατά  100 gr τη
σοκολάτα. Δηλαδή 1 κουτί γάλα -400 gr σοκολάτα )
 
Για το μοντάρισμα:
2 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι (κατά προτίμηση)
½ κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκοπανισμένα
 
Για το γαρνίρισμα:
Λίγο κακάο και φρουί γλασέ
ή  λίγα χοντροκοπανισμένα
καβουρντισμένα αμύγδαλα
 
Επί το έργον:
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια,
και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το αλάτι και το μπέικιν  το ανακατεύουμε πρώτα με το αλεύρι). Περνάμε
από σήτα το κακάο  να μην έχει σβόλους.
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Τα
ζυμώνουμε με το χέρι μας ως ότου έχουμε μια συμπαγή ζύμη. Το βούτυρο λιώνει με
τη θερμότητα του χεριού μας και ενσωματώνεται με τα υπόλοιπα υλικά. Δεν
χρειάζεται όμως να είναι ομοιογενές το μείγμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί
μισή ώρα (το καλοκαίρι στο ψυγείο αλλά τώρα δεν χρειάζεται…).
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Απλώνουμε με το
χέρι μας σε ταρτιέρα βουτυρωμένη 28 νούμερο. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος  και βάζουμε κάποιο όσπριο ή τα ειδικά «βότσαλα»
ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο  στους
180 βαθμούς φούρνο για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί με το όσπριο και
συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να χρυσίσει η τάρτα (άλλα 20 λεπτά περίπου).
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Αν σκοπεύουμε να την βγάλουμε από την
ταρτιέρα για το σερβίρισμα το κάνουμε πριν κρυώσει εντελώς  και παγώσει το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Επίσης αν δεν έχουμε καβουρντισμένα αμύγδαλα,
καβουρντίζουμε λίγα σε ένα τηγανάκι.
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Απλώνουμε στην τάρτα τη μαρμελάδα και
σκορπάμε τα αμύγδαλα.
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Απλώνουμε και τη γέμιση σοκολάτας και αφήνουμε να
κρυώσει. Πασπαλίζουμε με κακάο και στολίζουμε με φρουί γλασέ.
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
Τη βάζουμε στο ψυγείο αλλά όταν είναι να σερβίρουμε αφήνουμε
για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
Τάρτα σοκολάτας με ζύμη αμυγδάλου
 
Παρατηρήσεις:
1)Την Άνοιξη μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαρμελάδα
πορτοκάλι με μαρμελάδα φράουλα και να χρησιμοποιήσουμε φράουλες στο γαρνίρισμα της
τάρτας.
2)Λόγω των ημερών έβαλα κερασάκια αλλά συνήθως χρησιμοποιώ
γλυκό νεράντζι το οποίο έχω αφήσει να στραγγίξει από το σιρόπι.
3)Σχεδιάζουμε στην επιφάνεια ό,τι θέλουμε (όνομα, ευχή,
σχήμα) με μια οδοντογλυφίδα   και το ολοκληρώνουμε με κομματάκια από
κόντιτα, ή αμύγδαλα.
4)Αν δεν έχουμε πολλή ζέστη στο σπίτι , μπορούμε να μη την
βάλουμε στο ψυγείο τώρα το Χειμώνα.
5)Μπορούμε με την ίδια ζύμη να κάνουμε δύο τάρτες σε
ταρτιέρες 20-22 νούμερο. Έτσι έκανα εγώ αυτή τη φορά (μια 20 και μια 22
χρησιμοποίησα). Έτσι  για την μία τάρτα των
φωτογραφιών έκανα μισή δόση γέμισης. Θα σας δείξω πώς γέμισα την άλλη , σε
επόμενη ανάρτηση. Διατηρείται τυλιγμένη σε μεμβράνη μακριά από υγρασία…
Καλά Τσικνίσματα, καλά να περάσετε!

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο