Αγαπημένη και πολυμορφική...
Η ζύμη για την τάρτα αυτή είναι από τις αγαπημένες μας. Τραγανή και αρωματική, ταιριάζει με πολλές γεμίσεις . Γεμίζεται ψημένη, με γεμίσεις που δεν θέλουν ψήσιμο.
Έτσι μπορούμε να την ετοιμάσουμε ακόμη και λίγες μέρες πριν
να την χρησιμοποιήσουμε . Διατηρείται τραγανή και αρωματική. Μερικές φορές
αντικαθιστώ κι εδώ το βούτυρο με ελαιόλαδο, αλλά όχι όταν τη θέλω κάπως πιο
εορταστική.
να την χρησιμοποιήσουμε . Διατηρείται τραγανή και αρωματική. Μερικές φορές
αντικαθιστώ κι εδώ το βούτυρο με ελαιόλαδο, αλλά όχι όταν τη θέλω κάπως πιο
εορταστική.
Παρόλο που η ανάρτηση της μέρας θα έπρεπε ίσως να είναι μια
πιο παραδοσιακή συνταγή, αποφάσισα να την παρουσιάσω σήμερα αφού αυτές τις μέρες
όλο και κάτι παραπάνω θα ετοιμάσουμε από γλυκά. Μη παραβλέψουμε βέβαια ότι
κάποιοι γιορτάζουν το προσεχές Σάββατο! Να μη γίνω κι εγώ λίγο επίκαιρη;
πιο παραδοσιακή συνταγή, αποφάσισα να την παρουσιάσω σήμερα αφού αυτές τις μέρες
όλο και κάτι παραπάνω θα ετοιμάσουμε από γλυκά. Μη παραβλέψουμε βέβαια ότι
κάποιοι γιορτάζουν το προσεχές Σάββατο! Να μη γίνω κι εγώ λίγο επίκαιρη;
Την προηγούμενη Κυριακή που την έφτιαξα δεν είχα καθόλου στο μυαλό μου καρδούλες! Την καινούρια μαρμελάδα πορτοκάλι ήθελα να δοκιμάσουμε… Είδα όμως μια ανάρτηση σχετική σε φιλικό blog, θυμήθηκα τον ξενόφερτο Άγιο που όλοι ξορκίζουμε αλλά οι περισσότεροι τελικά τον γιορτάζουν, και
έτσι δεν σκόρπισα τα κερασάκια στην τούρτα, αλλά «ζωγράφισα» την καρδούλα! Έκανα δηλαδή προεόρτια!
έτσι δεν σκόρπισα τα κερασάκια στην τούρτα, αλλά «ζωγράφισα» την καρδούλα! Έκανα δηλαδή προεόρτια!
Σήμερα λοιπόν σκέφτηκα να τη δημοσιεύω στην εκδοχή με τις καρδούλες για να είμαι κι εγώ μια χρονιά στο πνεύμα των ημερών! Η ζύμη είναι τόσο ωραία που θα την ξαναδείτε κι άλλες φορές , με άλλες γεμίσεις. Απορώ μάλιστα γιατί δεν την είχα βάλει μέχρι τώρα στο blog. Ίσως δεν την θεωρούσα αρκετά συναφή με την κρητική διατροφή, και μάλλον δεν είναι . Πότε πότε όμως χρειαζόμαστε γλυκά για να δίνουν μια νότα γιορτής στις μέρες μας! Κι αυτό είναι απόλυτα κρητική νοοτροπία…
Τα γλυκά με τριμμένο αμύγδαλο από τις πιο παραδοσιακές ως τις πιο σύγχρονές τους εκδοχές είναι από τα πιο αγαπημένα. Πούδρα αμυγδάλου βρίσκουμε πια ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι αφού ασπρίσουμε τα αμύγδαλα, τα στεγνώσουμε και τα αλέσουμε στο multi.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
1/2 κούπα βούτυρο παγωμένο ( κόβω το μισό από μια πλάκα
βουτύρου των 250 gr)
βουτύρου των 250 gr)
1 κούπα
λεπτοτριμμένο αμύγδαλο
λεπτοτριμμένο αμύγδαλο
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελάχιστο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1 κουταλιά κακάο
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας νερό
Για τη γέμιση:
1 δόση μείγματος για βελούδινα σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα( στο οποίο ελαττώνουμε κατά 100 gr τη
σοκολάτα. Δηλαδή 1 κουτί γάλα -400 gr σοκολάτα )
σοκολάτα. Δηλαδή 1 κουτί γάλα -400 gr σοκολάτα )
Για το μοντάρισμα:
2 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι (κατά προτίμηση)
½ κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκοπανισμένα
Για το γαρνίρισμα:
Λίγο κακάο και φρουί γλασέ
ή λίγα χοντροκοπανισμένα
καβουρντισμένα αμύγδαλα
καβουρντισμένα αμύγδαλα
Επί το έργον:
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια,
και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το αλάτι και το μπέικιν το ανακατεύουμε πρώτα με το αλεύρι). Περνάμε
από σήτα το κακάο να μην έχει σβόλους.
και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το αλάτι και το μπέικιν το ανακατεύουμε πρώτα με το αλεύρι). Περνάμε
από σήτα το κακάο να μην έχει σβόλους.
Τα
ζυμώνουμε με το χέρι μας ως ότου έχουμε μια συμπαγή ζύμη. Το βούτυρο λιώνει με
τη θερμότητα του χεριού μας και ενσωματώνεται με τα υπόλοιπα υλικά. Δεν
χρειάζεται όμως να είναι ομοιογενές το μείγμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί
μισή ώρα (το καλοκαίρι στο ψυγείο αλλά τώρα δεν χρειάζεται…).
ζυμώνουμε με το χέρι μας ως ότου έχουμε μια συμπαγή ζύμη. Το βούτυρο λιώνει με
τη θερμότητα του χεριού μας και ενσωματώνεται με τα υπόλοιπα υλικά. Δεν
χρειάζεται όμως να είναι ομοιογενές το μείγμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί
μισή ώρα (το καλοκαίρι στο ψυγείο αλλά τώρα δεν χρειάζεται…).
Απλώνουμε με το
χέρι μας σε ταρτιέρα βουτυρωμένη 28 νούμερο. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και βάζουμε κάποιο όσπριο ή τα ειδικά «βότσαλα»
ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους
180 βαθμούς φούρνο για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί με το όσπριο και
συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να χρυσίσει η τάρτα (άλλα 20 λεπτά περίπου).
χέρι μας σε ταρτιέρα βουτυρωμένη 28 νούμερο. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και βάζουμε κάποιο όσπριο ή τα ειδικά «βότσαλα»
ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους
180 βαθμούς φούρνο για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί με το όσπριο και
συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να χρυσίσει η τάρτα (άλλα 20 λεπτά περίπου).
Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Αν σκοπεύουμε να την βγάλουμε από την
ταρτιέρα για το σερβίρισμα το κάνουμε πριν κρυώσει εντελώς και παγώσει το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Επίσης αν δεν έχουμε καβουρντισμένα αμύγδαλα,
καβουρντίζουμε λίγα σε ένα τηγανάκι.
Αν σκοπεύουμε να την βγάλουμε από την
ταρτιέρα για το σερβίρισμα το κάνουμε πριν κρυώσει εντελώς και παγώσει το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Επίσης αν δεν έχουμε καβουρντισμένα αμύγδαλα,
καβουρντίζουμε λίγα σε ένα τηγανάκι.
Απλώνουμε στην τάρτα τη μαρμελάδα και
σκορπάμε τα αμύγδαλα.
σκορπάμε τα αμύγδαλα.
Απλώνουμε και τη γέμιση σοκολάτας και αφήνουμε να
κρυώσει. Πασπαλίζουμε με κακάο και στολίζουμε με φρουί γλασέ.
κρυώσει. Πασπαλίζουμε με κακάο και στολίζουμε με φρουί γλασέ.
Τη βάζουμε στο ψυγείο αλλά όταν είναι να σερβίρουμε αφήνουμε
για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
1)Την Άνοιξη μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαρμελάδα
πορτοκάλι με μαρμελάδα φράουλα και να χρησιμοποιήσουμε φράουλες στο γαρνίρισμα της
τάρτας.
πορτοκάλι με μαρμελάδα φράουλα και να χρησιμοποιήσουμε φράουλες στο γαρνίρισμα της
τάρτας.
2)Λόγω των ημερών έβαλα κερασάκια αλλά συνήθως χρησιμοποιώ
γλυκό νεράντζι το οποίο έχω αφήσει να στραγγίξει από το σιρόπι.
γλυκό νεράντζι το οποίο έχω αφήσει να στραγγίξει από το σιρόπι.
3)Σχεδιάζουμε στην επιφάνεια ό,τι θέλουμε (όνομα, ευχή,
σχήμα) με μια οδοντογλυφίδα και το ολοκληρώνουμε με κομματάκια από
κόντιτα, ή αμύγδαλα.
σχήμα) με μια οδοντογλυφίδα και το ολοκληρώνουμε με κομματάκια από
κόντιτα, ή αμύγδαλα.
4)Αν δεν έχουμε πολλή ζέστη στο σπίτι , μπορούμε να μη την
βάλουμε στο ψυγείο τώρα το Χειμώνα.
βάλουμε στο ψυγείο τώρα το Χειμώνα.
5)Μπορούμε με την ίδια ζύμη να κάνουμε δύο τάρτες σε
ταρτιέρες 20-22 νούμερο. Έτσι έκανα εγώ αυτή τη φορά (μια 20 και μια 22
χρησιμοποίησα). Έτσι για την μία τάρτα των
φωτογραφιών έκανα μισή δόση γέμισης. Θα σας δείξω πώς γέμισα την άλλη , σε
επόμενη ανάρτηση. Διατηρείται τυλιγμένη σε μεμβράνη μακριά από υγρασία…
ταρτιέρες 20-22 νούμερο. Έτσι έκανα εγώ αυτή τη φορά (μια 20 και μια 22
χρησιμοποίησα). Έτσι για την μία τάρτα των
φωτογραφιών έκανα μισή δόση γέμισης. Θα σας δείξω πώς γέμισα την άλλη , σε
επόμενη ανάρτηση. Διατηρείται τυλιγμένη σε μεμβράνη μακριά από υγρασία…
Καλά Τσικνίσματα, καλά να περάσετε!
Φαινεται νοστιμότατη!
Καλή Τσικνοπέμπτη 🙂
Μ' αρέσει το αγαπησιάρικο γλυκό σου και η βάση δείχνει πραγματικά εξαιρετική!
Καλή Τσικνοπέμπτη Βαγγελιώ μου, να περάσεις πολύ όμορφα!
Φιλιά!
Ωραία συνταγή! Δείχνει να είναι από τα πλούσια εκείνα σοκολατένια γλυκά που τα βάζεις στο στόμα σου και σού το κολλάνε- και μετά έχεις μια μικρή δυσκολία να καταπιείς! Αλλά πολύ μού αρέσουν τέτοια γλυκά: χορταστικά και χειμωνιάτικα! 🙂
Λαχταριστό το γλυκάκι σου και πολύ χειμωνιάτικο! Μου αρέσει!
Για τον Βαλεντινο ή οχι, οπως και να εχει ειναι μια πολυ νοστιμη ταρτα!
[…] δόσης ζύμης τάρτας (εδώ, χωρίς το κακάο ή […]
[…] λέμε λοιπόν (για ολόκληρη τη δόση): Υλικά: 1 δόση ζύμης αμυγδάλου 2-3 μπανάνες ή άλλα φρούτα της επιλογής μας ¾ -1 κούπα […]
[…] ημερών είχα αναρτήσει τη συνταγή μιας τάρτας σοκολάτας κυρίως για την καταγραφή της ζύμης αμυγδάλου που για […]
Απίθανες συνταγές ευχαριστώ πολύ
Σας ευχαριστώ πολύ!
ειδα τις συνταγες σας και μου αρεσαν,γι αυτο επιθυμο να μου στελνετε νεα σας….. ευχαρισρω απο ΜΑΚΕΔΙΝΙΑ
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Μπορείτε να συμπληρώσετε το e-mail σας κάτω αριστερά στο τέλος της σελίδας για να παίρνετε τις συνταγές στο e-mail σας. Σας ευχαριστούμε!