Χαλβάς με σιμιγδάλι (VIDEO)

Ο κλασικός κι αγαπημένος σιμιγδαλένιος χαλβάς! 

Προτελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής –πότε πέρασε!- και οι περισσότεροι πια νηστεύουν. Πολλοί βέβαια μόνο και μόνο για να φάνε με μεγαλύτερη όρεξη τον πασχαλινό οβελία. Κι αυτό θα πείτε μια προετοιμασία πασχαλινή είναι …

 

Υπάρχει καλύτερο νηστίσιμο γλυκό από το σιμιγδαλένιο χαλβά; Παρόλο που όλοι γνωρίζουν τη βασική συνταγή του 1-2-3-4, σε κάθε τόπο μικρές λεπτομέρειες δημιουργούν διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Τουλάχιστον 6 παραλλαγές του υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Σουσαμοχαλβάδες, με σιμιγδάλι, με αλεύρι, με μέλι, με πετιμέζι, με αμύγδαλα, με φιστίκια , με χυμό πορτοκαλιού, με κουκουνάρι , με σταφίδες, με γλυκά του κουταλιού!

 

Αν και τον φτιάχνουμε σε όλη την Ελλάδα, θεωρείται ότι η προέλευση του είναι τουρκική όπως άλλωστε και η ονομασία του που προέρχεται από την τουρκική λέξη helva. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς από μια βόλτα στο διαδίκτυο ο χαλβάς είναι γλυκό που αν και η ονομασία του (και πιθανόν η αρχική του προέλευση ) έχει τούρκικη ρίζα, συναντάται στα Βαλκάνια και σε όλη την Ανατολή. Τουρκία, Συρία , Λίβανος Ιράν , Ιράκ, και όλα τα κράτη του Κόλπου, ακόμη και Ινδία στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν φτιάχνουν τις δικές τους παραλλαγές .

 

 

Στην Κρήτη τον εμπλουτίζουμε με τι άλλο; Με σταφίδες και αμύγδαλα που τουλάχιστον στο παρελθόν υπήρχαν σε κάθε σπίτι, και μερικές φορές με γλυκό του κουταλιού. Τις περισσότερες φορές τον γλύκαιναν με μέλι ή πετιμέζι. Η γιαγιά μου έφτιαχνε ένα θαυμάσιο κουταλάτο χαλβά με αλεύρι και πετιμέζι.

 

 Στο τετράδιό της η συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά αναφέρεται με τις αναλογίες 1,2,3,4 αλλά …κατά βάρος. Συγκεκριμένα λέει 100 δράμια λάδι, 200 σιμιγδάλι, 300 ζάχαρη και 1 οκά νερό! Δηλαδή 320 γραμ λάδι, 640 σιμιγδάλι, 960 ζάχαρη , 1280 νερό! Σήμερα μόνο το πρόσεξα,  και την επόμενη φορά θα κάνω  μισή δόση με αυτές τις αναλογίες. Είμαι περίεργη…

 

Αν και θεωρείται εύκολο γλυκό έχει κι αυτός τα μυστικά του. Η αλήθεια είναι ότι άλλοι τον προτιμούν καλοκαβουρντισμένο και άλλοι πιο ελαφρύ. Το καλοκαβουρντισμένος, δεν σημαίνει αναγκαστικά και σκούρος.

Αν το καβούρντισμα του σιμιγδαλιού γίνει με υπομονή σε χαμηλή θερμοκρασία, δεν σκουραίνει πολύ και ταυτόχρονα αποκτά την ωραία μυρουδιά που χρειάζεται ο νόστιμος χαλβάς.
Σίγουρα ο χαλβάς μου δεν παίρνει ISO με τίποτα. Κάθε φορά και κάτι διαφορετικό θα κάνω… σε σημεία. 

 

Υλικά:

1 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ( καλός είναι και με ¾ της κούπας)
2 κούπες σιμιγδάλι (συνήθως βάζω 1,5 κούπα χονδρό και 0,5 κούπα ψιλό)

Για το σιρόπι:

2,5 ως 3 κούπες ζάχαρη ( ή 1,5-2 κούπες ζάχαρη και μια κούπα μέλι ή πετιμέζι, ή 1,5-2 κούπες ζάχαρη και μια κούπα γλυκό του κουταλιού κατά προτίμηση σταφύλι)
4 κούπες νερό.
2 ξύλα κανέλας 5 εκατοστά καθένα
2-3 φλούδες πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Επίσης προαιρετικά, κάτι από τα παρακάτω ή κάποιον συνδυασμό τους: Μισή κούπα σταφίδες, ξύσμα ενός πορτοκαλιού, μισή κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα, μισή κούπα καθαρισμένα αράπικα φιστίκια (χωρίς αλάτι βέβαια), ινδική καρύδα, μαστίχα κοπανισμένη, φρουί γλασέ ψιλοκομμένα, σουσάμι  και γενικά …ό,τι προαιρείσθε! 

Επί το έργον:

Δείτε το κατατοπιστικό μας βιντεάκι για να διευκολυνθείτε!

 

Βάζουμε τα υλικά του σιροπιού να βράσουν και σε 1-2 λεπτά μετά που θα αρχίσει ο βρασμός κλείνουμε το μάτι χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ αυτό.

Παράλληλα βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και μόλις κάψει αλλά πριν καπνίσει, ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μυρίσει γλυκά το σιμιγδάλι και να σκουρύνει ελάχιστα. Δεν βιαζόμαστε!

Με κουτάλα της σούπας ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα που καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι το σιρόπι. Δεν το ρίχνουμε μαζεμένο αλλά λίγο λίγο και περιμένουμε να απορροφηθεί πριν προσθέσουμε το υπόλοιπο. Προσέχουμε πολύ τα φλιπ-φλοπ γιατί η θερμοκρασία τους είναι υψηλή.

 Όταν τελειώσει το σιρόπι και απορροφηθεί τελείως ώστε να ξεκολλά το σιμιγδάλι από την κατσαρόλα, τον κατεβάζουμε και τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 10-15 λεπτά.

Μετά τον φορμάρουμε  στη γνωστή στρογγυλή φόρμα  ή σε φόρμα σιλικόνης, τον αφήνουμε να κρυώσει, τον αναποδογυρίζουμε και τον γαρνίρουμε όπως μας αρέσει ή απλώς τον πασπαλίζουμε με κανέλα.

 

Εναλλακτικά τον βγάζουμε σε πιατέλα και του δίνουμε σχήμα με δυο κουτάλια.

 

Παρατηρήσεις:

1) Αν βάλουμε σταφίδες τις ρίχνουμε στο σιρόπι . Έτσι φουσκώνουν λίγο. Φυσικά αν χρησιμοποιήσουμε γλυκό του κουταλιού δεν βάζουμε σταφίδες!

2) Αν βάλουμε αμύγδαλα, φυστίκια ή κουκουνάρι, τα καβουρντίζουμε μαζί με το λάδι.

3) Για να αποφύγουμε να βγάλει το λάδι του ο χαλβάς μετά που θα κρυώσει, αφενός καλοκαβουρντίζουμε το σιμιγδάλι και αφετέρου προσθέτουμε το σιρόπι λίγο λίγο και όχι μαζεμένο.Μπορεί να έχει περισσότερο κόπο αλλά έχει τη σημασία του…

Κάντε τις δικές προσθαφαιρέσεις και απολαύστε τον!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email