Ο κλασικός κι αγαπημένος σιμιγδαλένιος χαλβάς!
Προτελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής –πότε πέρασε!- και οι περισσότεροι πια νηστεύουν. Πολλοί βέβαια μόνο και μόνο για να φάνε με μεγαλύτερη όρεξη τον πασχαλινό οβελία. Κι αυτό θα πείτε μια προετοιμασία πασχαλινή είναι …
Υπάρχει καλύτερο νηστίσιμο γλυκό από το σιμιγδαλένιο χαλβά; Παρόλο που όλοι γνωρίζουν τη βασική συνταγή του 1-2-3-4, σε κάθε τόπο μικρές λεπτομέρειες δημιουργούν διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Τουλάχιστον 6 παραλλαγές του υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Σουσαμοχαλβάδες, με σιμιγδάλι, με αλεύρι, με μέλι, με πετιμέζι, με αμύγδαλα, με φιστίκια , με χυμό πορτοκαλιού, με κουκουνάρι , με σταφίδες, με γλυκά του κουταλιού!
Αν και τον φτιάχνουμε σε όλη την Ελλάδα, θεωρείται ότι η προέλευση του είναι τουρκική όπως άλλωστε και η ονομασία του που προέρχεται από την τουρκική λέξη helva. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς από μια βόλτα στο διαδίκτυο ο χαλβάς είναι γλυκό που αν και η ονομασία του (και πιθανόν η αρχική του προέλευση ) έχει τούρκικη ρίζα, συναντάται στα Βαλκάνια και σε όλη την Ανατολή. Τουρκία, Συρία , Λίβανος Ιράν , Ιράκ, και όλα τα κράτη του Κόλπου, ακόμη και Ινδία στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν φτιάχνουν τις δικές τους παραλλαγές .
Στην Κρήτη τον εμπλουτίζουμε με τι άλλο; Με σταφίδες και αμύγδαλα που τουλάχιστον στο παρελθόν υπήρχαν σε κάθε σπίτι, και μερικές φορές με γλυκό του κουταλιού. Τις περισσότερες φορές τον γλύκαιναν με μέλι ή πετιμέζι. Η γιαγιά μου έφτιαχνε ένα θαυμάσιο κουταλάτο χαλβά με αλεύρι και πετιμέζι.
Στο τετράδιό της η συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά αναφέρεται με τις αναλογίες 1,2,3,4 αλλά …κατά βάρος. Συγκεκριμένα λέει 100 δράμια λάδι, 200 σιμιγδάλι, 300 ζάχαρη και 1 οκά νερό! Δηλαδή 320 γραμ λάδι, 640 σιμιγδάλι, 960 ζάχαρη , 1280 νερό! Σήμερα μόνο το πρόσεξα, και την επόμενη φορά θα κάνω μισή δόση με αυτές τις αναλογίες. Είμαι περίεργη…
Αν και θεωρείται εύκολο γλυκό έχει κι αυτός τα μυστικά του. Η αλήθεια είναι ότι άλλοι τον προτιμούν καλοκαβουρντισμένο και άλλοι πιο ελαφρύ. Το καλοκαβουρντισμένος, δεν σημαίνει αναγκαστικά και σκούρος.
Αν το καβούρντισμα του σιμιγδαλιού γίνει με υπομονή σε χαμηλή θερμοκρασία, δεν σκουραίνει πολύ και ταυτόχρονα αποκτά την ωραία μυρουδιά που χρειάζεται ο νόστιμος χαλβάς.
Σίγουρα ο χαλβάς μου δεν παίρνει ISO με τίποτα. Κάθε φορά και κάτι διαφορετικό θα κάνω… σε σημεία.
Κάντε τις δικές προσθαφαιρέσεις και απολαύστε τον!
Υλικά
1 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ( καλός είναι και με ¾ της κούπας)
2 κούπες σιμιγδάλι (συνήθως βάζω 1,5 κούπα χονδρό και 0,5 κούπα ψιλό)
Για το σιρόπι:
2,5 ως 3 κούπες ζάχαρη ( ή 1,5-2 κούπες ζάχαρη και μια κούπα μέλι ή πετιμέζι, ή 1,5-2 κούπες ζάχαρη και μια κούπα γλυκό του κουταλιού κατά προτίμηση σταφύλι)
4 κούπες νερό.
2 ξύλα κανέλας 5 εκατοστά καθένα
2-3 φλούδες πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Επίσης προαιρετικά, κάτι από τα παρακάτω ή κάποιον συνδυασμό τους: Μισή κούπα σταφίδες, ξύσμα ενός πορτοκαλιού, μισή κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα, μισή κούπα καθαρισμένα αράπικα φιστίκια (χωρίς αλάτι βέβαια), ινδική καρύδα, μαστίχα κοπανισμένη, φρουί γλασέ ψιλοκομμένα, σουσάμι και γενικά …ό,τι προαιρείσθε!
Επί το έργον
Δείτε το κατατοπιστικό μας βιντεάκι για να διευκολυνθείτε!
Βάζουμε τα υλικά του σιροπιού να βράσουν και σε 1-2 λεπτά μετά που θα αρχίσει ο βρασμός κλείνουμε το μάτι χωρίς να απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ αυτό.
Παράλληλα βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και μόλις κάψει αλλά πριν καπνίσει, ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μυρίσει γλυκά το σιμιγδάλι και να σκουρύνει ελάχιστα. Δεν βιαζόμαστε!
Με κουτάλα της σούπας ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα που καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι το σιρόπι. Δεν το ρίχνουμε μαζεμένο αλλά λίγο λίγο και περιμένουμε να απορροφηθεί πριν προσθέσουμε το υπόλοιπο. Προσέχουμε πολύ τα φλιπ-φλοπ γιατί η θερμοκρασία τους είναι υψηλή.
Όταν τελειώσει το σιρόπι και απορροφηθεί τελείως ώστε να ξεκολλά το σιμιγδάλι από την κατσαρόλα, τον κατεβάζουμε και τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 10-15 λεπτά.
Μετά τον φορμάρουμε στη γνωστή στρογγυλή φόρμα ή σε φόρμα σιλικόνης, τον αφήνουμε να κρυώσει, τον αναποδογυρίζουμε και τον γαρνίρουμε όπως μας αρέσει ή απλώς τον πασπαλίζουμε με κανέλα.
Εναλλακτικά τον βγάζουμε σε πιατέλα και του δίνουμε σχήμα με δυο κουτάλια.
Παρατηρήσεις
1) Αν βάλουμε σταφίδες τις ρίχνουμε στο σιρόπι . Έτσι φουσκώνουν λίγο. Φυσικά αν χρησιμοποιήσουμε γλυκό του κουταλιού δεν βάζουμε σταφίδες!
2) Αν βάλουμε αμύγδαλα, φυστίκια ή κουκουνάρι, τα καβουρντίζουμε μαζί με το λάδι.
3) Για να αποφύγουμε να βγάλει το λάδι του ο χαλβάς μετά που θα κρυώσει, αφενός καλοκαβουρντίζουμε το σιμιγδάλι και αφετέρου προσθέτουμε το σιρόπι λίγο λίγο και όχι μαζεμένο.Μπορεί να έχει περισσότερο κόπο αλλά έχει τη σημασία του…
εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο γλυκάκι!! Το λατρεύω!
Ήρθα και παίρνω ένα μεγάλο κομμάτι
Φιλιά
Καλό βράδυ
Τον έφτιαξα ήδη!!! Εμ…νηστεία-ξενηστεία το θέλουμε το γλυκάκι μας!!! Και μου αρέσει…Ολλανδέζικος….δηλαδή ξανθός!!!!
…χα….χα….χα….
Αχ και να είχα λίγο!!!!!!!!
Από τα καλύτερα γλυκά, γι αυτό κρατάω τις ιδέες παραλλαγής και εμπλουτισμού.
Αγαπημένο μου γλυκάκι!! Και για τη νηστεία ιδανικός! Με το κουτάλι μας τον σέρβιρε και η μαμά μου παλιά!
Θέλω να σας συγχαρώ για την ακρίβεια και τη σαφήνεια των συνταγών σας και τα εξαιρετικά ελληνικά σας. Αποδεικνύετε όσο λίγοι στο διαδίκτυο ότι η κουζίνα είναι πολιτισμός πάνω απ΄όλα.
Τον λατρεύω τον χαλβά και τον φτιάχνω συχνά και εκτός νηστείας!!!
Αγαπημένο γλυκό!!Οι συνταγή σου και η παρουσίαση πραγματικά υπέροχη
Οι κουταλιές μου αρέσουν περισσότερο καθώς μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια και την προγιαγιά μου από την Προύσσα!!!! Χαίρομαι να σε διαβάζω.
Φιλάκια
Μ αρεσει ο σιμιγδαλενιος χαλβας, αλλα επειδη τρωω μονο εγω στο σπιτι μου δεν φτιαχνω συχνα!
Πολύ ωραια διακοσμηση εχεις κανει!
Απο χθες σκέφτομαι να φτιάξω μια φόρμα, αλλά τελικά έκανα το τελευταίο μάλλον μηλογλυκό της χρονιάς…οπότε με βλέπω για το ΣΚ να μην του αντιστέκομαι με τίποτε Vita μου.
Και τι όμορφα που τον διακόσμησες!!!
Υπέροχη η παρουσίασή σου, όπως πάντα!
Φιλιά!
Από τα πλέον αγαπημένα μου γλυκά που με συνοδεύουν γεμάτα μνήμες. Ήταν το γλυκό των γενεθλίων μου από τα παιδικά χρόνια μιας και πάντα σχεδόν ήταν μέσα στη νηστεία αλλά και γιατί τούρτες δεν ξέραμε στο χωριό.
Η διακόσμηση σου υπέροχη.
Πολλά φιλιά!!
vita καλησπερα!!πριν 3 ωρες εφτιαξα τον χαλβα σου…υπεροχη η συνταγη…κατατοπιστικη…με υπομονη που την χρειαστηκα(ειχα χρονια να φτιαξω και ειχα ξεχασει τον χρονο που χρειαζεται)αλλα σκεφτομουν συνεχως τη συμβουλη σου…δεν βιαζομαστε!!!!εκανα την απλη εκδοχη αλλα την επομενη φορα θα δοκιμασω με αμυγδαλα που μου αρεσουν..σημερα δεν ειχα…ευχαριστω για τις νοστιμες συνταγες σου!!!
Maria mas όπως τα λες… Λίγο στο "γρήγορο" θα διαφωνήσω αλλά σε σχέση με άλλα δεν έχεις άδικο…
Αστέρι 1,5 δόση έφτιαξα. Πάρε όσο θέλεις!
Μαρίνα έχει τις θερμίδες του αλλά τουλάχιστον είναι υγιεινός αφού δεν έχει αυγά και βούτυρο…
Θαλασσένια μου ειδικά με γλυκό σταφύλι στον συστήνω ανεπιφύλακτα…Τελευταία τον έφτιαξα και με σιρόπι που είχε περισσέψει στο βάζο του γλυκού πορτοκάλι και ήταν θαυμάσιος!
Έφη έτσι οι μερίδες είναι και διαίτης 🙂
Γυριστρούλα καλώς όρισες! Ευχαριστώ για τα παινέματα! Ναι η κουζίνα και οι διατροφικές συνήθειες είναι πολιτισμός! Το πιστεύω απόλυτα.
Με τη γλώσσα το παλεύω όσο μπορώ…
Λίλα κι εγώ τον φτιάχνω και εκτός νηστείας.Είναι η εύκολη λύση για γλυκό. Ούτε φούρνος ούτε πολλά πολλά σκεύη
Νίκη σ' ευχαριστώ! Το νεραντζάκι και το συκαλάκι προσφέρονται για διακόσμηση…
Μανουσίνα κουταλάτο σερβίρω συνήθως τον χαλβά με αλεύρι. Πότε θα μας δώσεις τη συνταγή της γιαγιάς σου;
Ελπινίκη έλα να πάρεις λίγο από το δικό μου :-).
Πηνελόπη δεν υπάρχει πιο κατάλληλο γλυκό για την Μεγαλοβδομάδα.
Έλενα τα γλυκά του κουταλιού έχουν πολλαπλές χρήσεις στην κουζίνα μου 🙂
Ξανθή και ο δικός μου τέτοιο ρόλο έπαιξε :-). Νηστίσιμης τούρτας για τη μαμά μου ο διακοσμημένος.
Κατερίνα χαίρομαι που σας άρεσε! Έχει άλλη χάρη και άλλη γεύση όταν τον φτιάξεις με υπομονή! Με αμύγδαλα αναβαθμίζεται πολύ! Να τον φτιάξεις την Μεγαλοβδομάδα.
Αυτό με το σιρόπι , λίγο λίγο θα το δοκιμάσω … γιατί όλο μαζί είναι άκρως επικίνδυνο!
πολύ μου αρέσουν οι φωτό σου , σαν ζωγραφιά είναι!
καλό απόγευμα Vita 🙂
Aφροδίτη μου όχι μόνο πιο ακίνδυνο αλλά και πιο κατάλληλο είναι το "λιγο λίγο σιρόπι"
Χαίρομαι όταν παινεύουν τις φωτογραφίες μου γιατί νοιώθω εντελώς ανεπαρκής…
χαλβάς εκ του αραβικού χέλουα, που σημαίνει απλώς γλυκό και τίποτε περισσότερο. Πιθανότατα πρόκειται για πανάρχαιο γλυκό της ανατολικ΄ςη Μεσογείου. Εξ ου και πρακτικά ανώνυμο, απλώς το Γλυκό (χαλβά).
Θα σχολιάσω λίγο καθυστερημένα, καθώς πριν λίγες εβδομάδες ανακάλυψα το blog σου. Πολύ καλή παρουσίαση όπως είπαν πολλοί πριν από μένα αλλά αυτό που πραγματικά με άγγιξε είναι τα φλιπ-φλοπ. Πρώτη φορά ακούω τον όρο αυτό για τις πιτσιλιές. Θα χαρώ πολύ να περάσεις μια βόλτα από το δικό μου blog και να μου πεις τη γνώμη σου. Εσείς οι παλιότεροι (blogικά εννοώ..) είστε οι δάσκαλοί μας. Ευχαριστώ
slowchefs.blogspot.com
Vita μου τι ωραίος που είναι ο χαλβάς σου! Να που έμαθα και κάτι που δεν ήξερα: ότι θέλει σιγανό καβούρδισμα το σιμιγδάλι! Για το σιρόπι, είναι ακριβώς όπως το λες, σιγά σιγά, να δώσουμε χρόνο στο σιμιγδάλι να το ρουφήξει. Τώρα που διάβαζα μάλιστα τη συνταγή σου, ωραία ιδέα μου ακούγεται να βάλουμε γλυκό κουταλιού αντί για σταφίδες… μμμ… μου έβαλες ιδέες! χαχα Καλά να περάσεις το τριήμερο!
Είδες πόσο μοιάζει με της γιαγιάς σου;
Για να προσθέσουμε σιρόπι από γλυκό κουταλιού, πόσο νερό και πόση ζάχαρη αντικαθιστούμε;
Αν έχετε 1 κούπα σιρόπι, θα ελαττώσετε κατά μία κούπα το νερό οπότε θα ελαττώσετε κατά το 1/4 την ποσότητα της ζάχαρης που σκοπεύετε να βάλετε. Ρίξτε όμως και το σιρόπι του γλυκού στο νέο σιρόπι για να είναι καυτό όταν θα το προσθέσετε.
Σας ευχαριστώ!
[…] έχω παρουσιάσει τον κλασικό χαλβά όπως τον φτιάχνω εγώ με λεπτομέρειες και κάποια […]
[…] κουταλιού, πορτοκαλόπιτα, κουλουράκια με πορτοκάλι, σιμιγδαλένιο χαλβά με πορτοκάλι, παγωτό με γεύση πορτοκάλι, πορτοκαλάδα, λεμονάδα, […]
Μου φαίνεται τέλεια η συνταγή! Εχω φτιάξει άλλες δικές σας και ξέρω ότι δεν θα αποτύχει! Συγχαρητήρια για τη συνολική σας παρουσίαση!
Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη! Θα χαρώ να σας αρέσει!