Το διασημότερο πασχαλινό γλυκό της Κρήτης!
Τι ζητάνε φίλοι και συγγενείς να τους κρατάμε από την Κρήτη όταν ανεβαίνουμε στην πάνω Ελλάδα; Από μια πρόχειρη στατιστική, 9 στις 10 φορές ανάμεσα στα άλλα που ζητάνε είναι τα καλιτσούνια. Αν και πρόκειται για χαρακτηριστικό πασχαλινό έδεσμα, το φτιάχνουμε πια όλες τις εποχές που βρίσκουμε φρέσκια γλυκιά μυζήθρα.
Φυσικά ποτέ δεν λείπει από το πασχαλινό τραπέζι.Στα ζαχαροπλαστεία υπάρχει όλο το χρόνο και έχει πλέον καθιερωθεί σε χαρές και σε λύπες στα κρητικά σπίτια. Τα έφτιαξα λοιπόν , αν και δεν είναι η εποχή τους, για πεσκέσι εκτός Κρήτης…
Αυτές οι μικρές διάσημες κρητικές ταρτλέτες που αρέσουν σχεδόν σε όλους φτιάχνονται σε πολλές παραλλαγές. Στο τετράδιό μου υπάρχουν τουλάχιστον 12 συνταγές όλες με ονοματεπώνυμο της Λ.Λ, της κουμπάρας Χ, της θείας Μ., της κ. Α, κλπ . Οι βασικές τους όμως παραλλαγές είναι δύο.
Καλιτσουνάκια της στιγμής όπως τα λέμε (αν και δεν είναι της στιγμής!) και καλιτσουνάκια ανεβατά δηλαδή με μαγιά ή προζύμι. Κάθε σπίτι έχει τη συνταγή του.Υπάρχουν παραλλαγές
ανάμεσα στις συνταγές της Ανατολικής και της Δυτικής Κρήτης.
Στη γέμιση για μυρωδιά, άλλες νοικοκυρές βάζουν κανέλα, άλλες μαστίχα, άλλες ξύσμα λεμονιού, άλλες βάρσαμο (δυόσμο), άλλες εσάνς αμυγδάλου, μερικές τα τελευταία χρόνια εσάνς βανίλιας, άλλες συνδυασμό κάποιων από τα παραπάνω. Τα σχήματά τους επίσης ποικίλλουν με επικρατέστερο το γνωστό λυχναράκι στα καλιτσούνια της στιγμής και το τετράγωνο στα ανεβατά.Τα δικά μας έχουν παχύτερο φύλλο από τα μελιτίνια της Σαντορίνης γι’ αυτό δεν σηκώνουν τόσα “τσιμπήματα”.Δέκα – δώδεκα είναι αρκετά.
Για μένα τα καλιτσουνάκια της στιγμής είναι στην καλύτερή τους στιγμή μισή ώρα μετά που θα βγουν από το φούρνο. Μ΄αρέσουν ζεστά και γι αυτό το τελευταίο ταψάκι το Μεγάλο Σάββατο το ψήνω την ώρα που τρώμε τη μαγειρίτσα ώστε να τα έχουμε ζεστά σαν επιδόρπιο. Γι αυτό προτείνω να φτιάξετε στο σπίτι σας καλιτσουνάκια, να τα δοκιμάσετε ζεστά και να δείτε τη διαφορά από αυτά που έχουν κρυώσει.
Η συνταγή είναι για τα καλιτσουνάκια της στιγμής που φτιάχνουμε στο σπίτι μας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Την είχα δώσει στο hungry πριν πολλά πολλάααα χρόνια μαζί με μια άλλη για ανεβατά καλιτσούνια οπότε κάποιοι μπορεί να την έχουν ξαναδεί….
Για όσους νομίζουν ότι κάπου έχουν ξαναδεί τη συνταγή κάπου αλλού: Την είχα στείλει στο γνωστό hungry πριν πολλά χρόνιαόπως προανέφερα. Διαπίστωσα εκ των υστέρων, κυκλοφορεί χωρίς αναφορά στην πηγή σε διάφορα sites κατά την προσφιλή μέθοδο copy-paste (εκείνου του παλιού κειμένου που είχα στείλει και που κρατώ στο αρχείο μου) πολλών διαδικτυακών “μαγείρων”…Τουλάχιστον ας την έφτιαχναν να έβαζαν και καμιά δική τους φωτογραφία!
Υλικά
Για τη ζύμη:
(Η κούπα μου είναι δοσομετρική και έχει όγκο 250 ml)
1 κούπα λάδι
1 κούπα γιαούρτι
1 αυγό
1,5 φακελλάκι μπέικιν (4,5 κουταλάκια )
1,5 κούπα ζάχαρη
Το χυμό μισού ζουμερού πορτοκαλιού
Περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Για τη γέμιση:
1 κιλό μυζήθρα
1 κούπα ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε και λίγο λιγότερη ή λίγο περισσότερη)
1 κρόκο και 1 ολόκληρο αυγό (η ποσότητα των αυγών έχει να κάνει με το πόσο φρέσκια είναι η μυζήθρα. Αν είναι πολύ φρέσκια μπορεί να χρειαστεί μόνο κρόκους γιατί είναι αρκετά υδαρής. Αν είναι πιο στεγνή μπορούμε να βάλουμε στο κιλό και περισσότερα από δύο ολόκληρα αυγά.)
1 γεμάτο κουταλάκι κανέλα
Για την κάλυψη:
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό
Προαιρετικά κανέλα ή άσπρο (αποφλοιωμένο) σουσάμι
Επί το έργον
Ανακατεύουμε το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό και τη ζάχαρη στο χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πάλι. Αναμειγνύουμε το μπέικιν σε μια κούπα αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα. Σιγά σιγά και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή μεν αλλά που να μην κολλά στα χέρια. Η ζύμη της συγκεκριμένης συνταγής είναι αφράτη και δεν ανοίγει τεράστια φύλλα. Γύρω στα 4-5 φυλλαράκια βγάζουμε σε κάθε άνοιγμα, άρα είναι εύκολο και για τις αρχάριες του φύλλου να την φτιάξουν, ενώ οι πιο έμπειρες μπορεί να βαρεθούν αφού δεν θα μπορούν να ανοίξουν ένα τεράστιο και να τελειώνουν μια κι έξω.
Αφήνουμε κανένα μισάωρο να ξεκουραστεί, και ετοιμάζουμε τη μυζήθρα. Την αλέθουμε σε μύλο του πουρέ ή την πατάμε με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ (εκείνο που έχουν πολλά σετ κουτάλες) ή απλά με ένα πηρούνι ώστε να γίνει σαν πολτός. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά , την κανέλα και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μικρά φυλλαράκια όχι πολύ λεπτά, γύρω στα 3 χιλιοστά πάχος ή και περισσότερο αν σας αρέσουν πιο ζυμάτα. Κόβουμε κύκλους με διάμετρο 10-12 εκατοστά , βάζουμε μια καλή κουταλιά ζύμη στο κέντρο, την στρώνουμε να γίνει επίπεδη και τα «τσιμπάμε» σε λυχναράκια ή τα διπλώνουμε σε τριγωνάκια ή τετράγωνα, έτσι ώστε να σκεπαστεί η γέμιση κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Τα αλείφουμε με το αυγό με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο βαθμούς φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
Ταιριάζουν ωραία με παγωμένη ρακή ή με κάποιο δροσερό λικέρ, με αναψυκτικό και με καφέ παντός είδους!
Παρατηρήσεις:
Παρατηρήσεις
1)Αν η μυζήθρα είναι πολύ υδαρής, τα καλιτσούνια ανοίγουν στο ψήσιμο. Γι αυτό πολλές νοικοκυρές βάζουν για μια μέρα την μυζήθρα που προορίζεται για καλιτσούνια να σταθεί σε βαμβακερή πετσέτα ώστε να απορροφηθούν τα υγρά της.
2)Αντί να βάλετε τη κανέλα μέσα στη μυζήθρα μπορείτε να τα πασπαλίσετε πάνω από το αυγό. Συνήθως αυτό το κάνουν όσες νοικοκυρές βάζουν αβάρσαμο στη μυζήθρα.
3) Αν η μυζήθρα σας είναι στεγνή, και χρειαστείτε παραπάνω αυγά, μη τα βάλετε μαζεμένα, αλλά ένα ένα ως ότου επιτύχετε την επιθυμητή υφή.
4) Μια φίλη μου στην πολύ φρέσκια μυζήθρα βάζει 1-2 κουταλιές κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου βανίλια για να τραβήξει τα υγρά.
5)Μη κρατήσετε τα καλιτσούνια πάνω από 4-5 μέρες. Ακόμη κι αν δεν μουχλιάσουν δεν είναι νόστιμα πια.Αν τα βάλετε στο ψυγείο κρατάνε λίγο παραπάνω.Βγάλτε τα όμως πριν τα σερβίρετε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
6) Μπορείτε να τα καταψύξετε άψητα και να τα ξεπαγώσετε όταν θα τα χρειαστείτε. Τότε βέβαια δεν θα τα αλείψετε με αυγό παρά μόνο την ώρα του ψησίματος.
Καλησπέρα!!
Τα έχω δοκιμάσει από νοικοκυρές της Κρήτης και της Ανατολικής αλλά και της Δυτικής, κάθε ένα έχει τη χάρη του. Ζεστά βέβαια δεν έχω φάει αλλά όταν μου δοθεί ευκαιρία θα φτιάξω μόνη μου αν τα καταφέρω βέβαια. Έχουν τέχνη στο "τσίμπημα".
Καλή εβδομάδα.
Vita, koita ti omorfa pou eginam ta Kalitsounia! Tha ta dokimaso sintoma.
Αχ καλιτσουνάκια!!! θα αντιγράψω τη συνταγή για μελλοντική χρήση…Ίσως τη φτιάξω τα Χριστούγεννα που θα'ρθει και η αδερφή μου για να της κάνω εκπληξη! Ελπίζω να βρω μυζίθρα στο ελληνικό μαγαζί. Να προσθέσω στη συντήρησή τους ότι τα φυλάω στην κατάψυξη ψημένα για πολύ καιρό και όταν έρχονται φίλοι τα βάζω στον φούρνο (στον αέρα) και τα τρώμε ζεστά.
Καλή εβδομάδα από τις χιονισμένες Βρυξέλλες!!!!
Εδώ, Βόρεια, καλτσούνια έχουν τα ζαχαροπλαστεία, πριν τα Χριστούγεννα και πριν το Πάσχα, νηστίσιμα.
Είναι σαν μισοφέγγαρα, με γέμιση κόντιτα και σταφίδες και πασπαλισμένα με άχνη. Και είναι γλυκά.
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η Κρητική (γνήσια) συνταγή, για όλο το χρόνο.
Καλή εβδομάδα!
Αχ βρέ Vita μου, μάθε με να κάνω λυχναράκια!!!στο τσίμπημα εχω το πρόβλημα!!!Ενώ φαίνονται οσο ειναι άψητα ''Καλλιτεχνικά φτιαγμένα"", οταν βγουν απο το φούρνο , εχουν ''ξαπλώσει'' ,εχουν ανοίξει..,, Τί κάνω λάθος???
Με τα ανεβατα , δεν εχω πρόβλημα..
Πρίν ξεκινήσω να φτιάξω την συνταγή, πές μου τι πρέπει να προσέξω!!!!
Φιλάκια
Αχχχχ το πόσο μου αρέσουν δεν φαντάζεσε.Του χρόνου με το καλό αν ξανάρθω θα σου έρθω επίσκεψη!
Φιλιά
Πόσο δίκιο έχεις!! Κάθε φορά που κάποιος δικός μου επισκέπτεται την Κρήτη…..αυτό του ζητάω, λυχναράκια!!!! Είναι καταπληκτικά!! Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω, αν καταφέρω να βρω καλής ποιότητας τυρί.
Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!!!!
Καλημέρες..
Tα λατρεύω τα σκαλτσούνια….ευχαριστώ για την συνταγή!
Πράγματι τα καλιτσούνια είναι από τα πιο διάσημα Κρητικά γλυκάκια. Και εμένα μου αρέσουν πολύ. Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω. Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου στο blog μου.
Αχ τα λατρεύω πόσο θα ήθελα να έχω 2 -3,4 και 5 μη σου πω.Ζηλεύω….είναι από τα αγαπημένα μου.Θα προσπαθήσω να τα φτιάξω.
Μου αρέσουν πολύ και όταν τα βρίσκω …σε κάποιο φούρνο τα αγοράζω πάντα.Ευκαιρία είναι να δοκιμάσω να τα κάνω μόνη μου.
Σ'ευχαριστώ
Λατρεύω τα καλιτσούνια κι έχω να τα φάω πολύ καιρό. Τα έφτιαξες τόσο όμορφα.
Σ' ευχαριστώ για τη συνταγή, θα τα φτιάξω. Δε θα χρησιμοποιήσω μυζήθρα γιατί εδώ δεν μπορώ να την βρω αλλά θα τα δοκιμάσω με κάποιο παρόμοιο τυρί.
Μάγδα
αντιγραφω την συνταγη τωρα!!!
Ξανθή στους περισσότερους αρέσουν ζεστά. Όχι καυτά αλλά πάντως ζεστά.Να τα δοκιμάσεις…
Peter ευχαριστώ! Περιμένω τη γνώμη σου μετά τη δοκιμή.Τι τυρί θα βάλεις; Μη μου πεις ότι βρίσκετε μυζήθρα !
Μαρίνα αν δεν βρεις μυζήθρα ένα μαλακό τυρί όχι ξυνό θα δίνει καλό αποτέλεσμα.Και η ιταλική ρικότα ίσως αν και είναι λιγότερη γευστική από τη μυζήθρα
Δύσπιστε αυτά είναι τα σκαλτσούνια.Τούτα δω τα λέμε καλιτσούνια και είναι με τυρί.Στα Χανιά λένε χορτοκαλίτσουνα και τις χορτόπιτες
Ριρή αν δεν είναι πολύ υδαρές το μίγμα της μυζήθρας, δεν ανοίγουν.Επίσης τα τσιμπηματάκια πρέπει να τα σπρώχνουμε λίγο προς τα μέσα ωστε όταν φουσκώσει στο ψήσιμο η μυζήθρα να γίνουν κατακόρυφα
Αστεράκι δεν φαντάζεσαι πόσο θα χαρώ.Τριώ λογιώ θα σου φτιάξω 🙂
Μαρία καλώς ήρθες! Άλλη μια επιβεβαίωση της στατιστικής μου :-).Νομίζω ότι αν είσαι στην Αθήνα πολλά σούπερ μάρκετ έχουν πλέον τυποποιημένη κρητική μυζήθρα που δεν είναι κακή
Λίλα κι εγώ τα λατρεύω και να σκεφτείς ότι αυτή τη φορά δεν τα δοκίμασα λόγω νηστείας και δίαιτας 🙁
Κατερίνα σε βρήκα από την Κική ακριβώς την ημέρα της γιορτής σου.Οι ευχές ήταν αυθόρμητες χωρίς να σε γνωρίζω καν !
Νάντια κι εγώ δυστυχώς όταν αρχίσω δεν σταματώ στο ένα…Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω!
Δήμητρα ποτέ των φούρνων δεν είναι τα ίδια με τα δικά μας (και αυτό δεν αφορά μόνο τα καλιτσούνια) Ακόμη κι εδώ κάτω εμείς βρίσκουμε καλό καλιτσούνι σε πολύ επιλεγμένα ζαχαροπλαστεία ή φούρνους.Αν βρεις μυζήθρα φτιάξε τα.
Μάγδα σ'ευχαριστώ. Ένα μαλακό τυρί όχι ξυνό δεν θα ήταν ασχημο ακόμη κι αν δεν είναι το αυθεντικό.
Ειρήνη εύχομαι να μπορέσεις και να τη δοκιμάσεις σύντομα.Θα χαρώ να μου πεις εντυπώσεις
Γεια στα χέρια σου! Όταν κατέβαινα στην κόρη μου που σπούδαζε, τα τάραζα! Και ήταν και αγοραστά, που να έτρωγα και φτιαχτά!
Πολύ ωραία συνταγή!
φιλιά
A!χαρηκα που σε βρηκα απο τη Ριρι..εγω γιατι τοσο καιρο δεν ειχα ερθει στο σπιτι σου!!..μαι νοστιμια ειναι ολο!!μπραβο!!!
Η συνταγη δε ονειρο!!!
Καλο βραδυ!!
Big mama να τα φτιάξεις αφού σου αρέσουν.Είναι ευκολότερα απ' όσο δείχνουν
Γεωργία σ' ευχαριστώ!Και οι δικές σου συνταγές δεν πάνε πίσω απ' ότι είδα 🙂
Λούρδη καλώς όρισες!Ευχαριστώ και για την επίσκεψη και για τα καλά λόγια.Νάναι καλά η Ριρή!
Τί όμορφα Vita mia??
Τα έφτιαξα για πρώτη φορά το Πάσχα και τηρουμένων των αναλογιών καλά μου βγήκαν. Τώρα όμως που έχω τη δική σου συνταγή, θα τα φτιάχνω συνέχεια!!!! Φαίνονται εξωφρενικά υπέροχα 🙂
Πριν από λίγα χρόνια είχαμε περάσει το Πάσχα στις Αρχάνες! Δε μπορείς να φανταστείς τη χαρά και την έκπληξή μας όταν ανοίξαμε την πόρτα του δωματίου μας και βρεθήκαμε μπροστά σε 1 δίσκο με υπέροχα καλιτσούνια, 1 μπουκάλι λάδι και 1 μπουκάλι κρασί!!!!
Αξέχαστη εμπειρία
Ευχαριστούμε για τη συνταγή
Φιλιά
Καλό βράδυ
Είναι η λατρεία μου!!!!
Μπορώ να τα φάω οποιαδήποτε ώρα και στιγμή τη ημέρας και της νύχτας ακόμα!!!!
Είναι τέλειαααα!!!!
:-)))
η γιαγια μου που ήταν χανιώτικα καλτσούνια εννοούσε τα αλμυρα…
Γιώργο όσοι τα έχουν δοκιμάσει μου λένε ότι είναι πολύ καλά. Αρκεί να βρεις καλή μυζήθρα.
Στις Αρχάνες έχουν πολύ καλή κουζίνα και σε σπιτικό και σε επαγγελματικό επίπεδο…
Kikop κι εγώ όταν αρχίσω δύσκολα σταματώ…
Και λοιπόν κλπ.Οι χανιώτες λένε καλιτσούνια και τις πίτες του τηγανιού.Έχουν σε μερικά άλλη ορολογία 🙂
Εγώ αυτό το ποστ, ΠΩΣ το έχασα;;; Μάλλον ήταν με τις προετοιμασίες για την παρουσίαση! Τα λατρευω!!! Έψαχνα τώρα να δω τα ανεβατά κουλουράκια σου και έπεσα πάνω του!
Φανταστικά!! Θέλω πάρα πολύ να τα φτιάξω ή καλύτερα να προσπαθήσω να τα φτιάξω. Αναρωτιέμαι αν μπορώ να αντικαταστήσω το αυγό στη ζύμη με κάτι άλλο ή να το παραλείψω όπως και στη γέμιση. Θα ήθελα τη γνώμη σου.
Χίλια ευχαριστώ και να΄σαι πάντα καλά!
Μαρία
Κική τώρα μόνο είδα το σχόλιο 🙂 Κι εμένα μου ξέφυγε.Τώρα ξέρω τι θα σε κεράσω όταν μου κάνεις επίσκεψη 🙂
Μαρία καλώς όρισες! Να τα φτιάξεις.Αν κάνεις το σχέδιο με τα τριγωνάκια δεν θα δυσκολευτείς καθόλου. Το αυγό στη γέμιση το βάζουμε για να γίνει πιο αφράτη η μυζήθρα. Δεν το έχω παραλήψει ποτέ και μπορεί να στεγνώνει στο ψήσιμο αν το παραλείψουμε.Στη γεύση δεν το καταλαβαίνεις. Σε μυζηθροπιτάκια που δεν βάζω καθόλου αυγό δεν παθαίνουν τίποτα. Στη ζύμη θα έβαζα λίγο παραπάνω γιαούρτι και μισό κουταλάκι μπέικιν ακόμη γιατί το αυγό τις φουσκώνει τις ζύμες.
Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!
Να΄σαι καλά!!
Μαρία
Ελενη
Τα φτιαχνω τώρα!!λέει όμως στα υλικά χυμό απο μισό πορτοκαλι αλλα στην εκτέλεση πουθενά!παρακαλώ άμεση απάντηση !!!
Μετά το ανακάτεμα των ζάχαρη , γιουρτιού κλπ, και πριν το αλεύρι προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού. Ελπίζω να σε πρόλαβα. ΄Συμπληρώνω αμέσως!
καλησπερα σας κι απο μενα!! υπεροχα υπεροχα ειναι!! να ρωτησω κι εγω κατι;; μπορουμε να αντικαταστησουμε το χυμο πορτοκαλιου με καποιο αλλο υγρο;; ευχαριστω πολυυυ!!!
Ωχ! άργησα να δω το σχόλιο! Μπορείς να βάλεις αλουσιά, ή γάλα. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Εμένα η μάνα μου συνήθηζε να τα βάζει σε ένα ψάθινο πανέρι, χωρίς πετσέτα από κάτω γιά να αερίζονται, και έβαζε ανάμεσα στις στρώσεις των καλτσουνιών φρέσκα λεμονόφυλλα που τα εκαναν να μοσχοβολούν με ένα άρωμα μοναδικό και που πάντα μου θυμίζει Ανάσταση!
Εξαιρετκό επιδόρπιο. και όχι μόνο, αντάξιο της Κρήτης μας.
πω πω πω!! πολύ γλυκά ρε παιδί μου!!
πως φτιαχνεις τα λυχναράκια και δεν απλωνουνε στο ψήσιμο?
Μια διευκρίνηση: Άλλο τα σκαλτσούνια που είναι όπως τα περιγράφει ένας φίλος πιο πάνω (νηστήσιμα με κόντιτα άχνη κ.λ.π) και άλλο τα κρητικά καλιτσούνια. Καμμία σχέση. Παρόμοια στην εμφάνιση με τα σκαλτσούνια είναι τα δικά μας (κρητικά) πατούδα. Διαφέρουν βέβαια στη γέμιση και ίσως και στα συστατικά του φύλλου. Αντί κόντιτα και σταφίδες έχουν αλεσμένα αμύγδαλα, καρύδια,σησάμι, μέλι, κανελλογαρύφαλα καμμιά φορά και σταφίδες, σε διάφορες αναλογίες. Είναι υπέροχα βεβαίως!
Καλημέρα.Έχω συνταγή και για τα πατούδα στο blog ( http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/02/blog-post_13.html ) και έχω επισημάνει πολλές φορές την "λεπτομέρεια" του "ι" στην ονομασία. Νομίζω μάλιστα ότι έχω γίνει και κακή σε σχόλια σε κάποια άλλα blog για τη συγκεκριμένη διαφορά. Υποθέτω ότι δεν γίνεται για μένα η διευκρίνηση. Νομίζω ότι είναι φανερό ότι τις στοιχειώδεις γνώσεις για την κρητική ορολογία της μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής τις έχω. Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Θα ηθελα μια διευκρινιση πρακαλω..όταν λετε 1,5 ζαχαρη ενοειται μιάμιση κουπα ή μιση? Ευχαριστω…
Μιάμιση . Η μισή κούπα αριθμητικά είναι ή 1/2 ή 0,5 . Ο αριθμός 1,5 σημαίνει μία και μισή. Καλή επιτυχία!
Συγχαρητήρια νοστιμα και απλά!!!! Σήμερα θα τα ξανά κάνω για τρίτη φορά τα παιδιά τα καταβροχθίζουν!!!
Υπέροχα! Τα εφτιαξα χτες και ενθουσιαστηκαμε ολοι!
Ευχαριστουμε για τη συνταγη! Το μονο που δεν καταφερα να φτιαξω ηταν το τριγωνακι… πολυ μου αρεσε στη φωτογραφια σου!
Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη και το σχόλιο! Φτιάξατε τα λυχναράκια και δεν καταφέρατε τα τριγωνάκια; Είναι πολύ εύκολα! Όταν θα τα ξαναφτιάξω θα βάλω πιο αναλυτικές φωτογραφίες!
Μου αρέσει αυτή η συνταγή γιατί δεν έχει βούτηρο, και αυγά. (ένα μόνο )
Νομίζω το ζυμάρι θα πειθαρχεί καλύτερα στα τσιμπήματα για τα λιχναρακια. Θα πω μόνο οτι στη μυζήθρα βάζω λίγη ζάχαρη, γιατί σκληραίνει την μυζήθρα μετά το ψήσιμο. Επίσης δοκιμάστε λίγο μπέικιν στη μυζήθρα. Την κάνει αφράτη.
Ευχαριστώ πολύ κυρία Άξια. Η ζάχαρη είναι και λίγο θέμα γούστου. Κι εγώ δεν τα θέλω πολύ γλυκά. Το έχω ξανακούσει για το μπέικιν αλλά δεν το έχω δοκιμάσει. Θα το δω αφού το συστήνετε κι εσείς.
Μπορούμε να βάλουμε οποιαδήποτε μυζήθρα;
Όχι ξινομυζήθρα, ούτε ξηρή μυζήθρα. Μπορούμε να βάλουμε νωπό ανθότυρο. Γλυκιά μυζήθρα τη λέμε εμείς στην Κρήτη.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Θα τα φτιάξω τη Λαμπρή. Συγχαρητήρια για το site. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ,ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΨΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ ΑΠΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΛΑΘΟΣ,ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΒΓΗΚΑΝ ΥΠΕΡΟΧΑ,3 ΤΑΨΙΑ ΕΚΑΝΑ,ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1,5 ΠΑΚΕΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΗΡΕ
[…] cretangastronomy.gr […]
Λατρεύω την Κρητική κουζίνα και ιδιαίτερα τα λυχναράκια. Εδώ που είμαι είναι δύσκολο να βρω μυζήθρα αλλά με την πρώτη ευκαιρία που θα είμαι Ελλάδα θα τα φτιάξω. Σ’ευχαριστώ για τη ωραία συνταγή και συμφωνώ, ζεστά είναι πιο νόστιμα!
Απλά Τέλεια!!!!!
Πλησιάζει παλι το Πάσχα!!! Καιρος για τα υπεροχα κρητικα καλιτσουνακια απο τη μοναδική συνταγη σας που δεν την αλλαζω με τιποτα!!!! Καλη ανασταση με υγεια σας ευχομαι !!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!
[…] του νησιού τα ίδια πράγματα κι έτσι θα βρείτε σίγουρα λυχναράκια στα Χανιά και χορτοκαλίτσουνα στο Ηράκλειο, αλλά τα […]
Τελεια η συνταγη σου!!!
Μια διευκρινιση ομως! Οταν λες γλυκια μυζηθρα, εννοεις τον ανθοτυρο;;
Καλησπέρα. Ναι, νωπό ανθότυρο. Έτσι τον λέμε στην Ανατολική Κρήτη. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Ευχαριστώ για την λεπτομερή και ακριβή συνταγή! Ζω στο εξωτερικό, οπότε θα προσπαθήσω να τα κάνω με ricotta. Αν δεν βγουν καλά θα επιχειρήσω να φτιάξω μόνη μου μυζήθρα.
Μια ερώτηση μόνο για πρακτικούς λόγους: με αυτές τις δοσολογίες πόσα λυχναράκια βγαίνουν περίπου; καμιά τριανταριά;
Κι εγώ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Όχι βγαίνουν αρκετά παραπάνω από 30. Δείτε εδώ το τυροζούλι και αν δεν σας αρέσουν με ρικότα φτιάξτε το. Νωπό είναι το ίδιο νόστιμο με τη μυζήθρα (αφού στραγγίξουν τα υγρά του). Για μερικούς και πιο νόστιμο!
https://staging.cretangastronmy.gr/2011/07/%CF%84%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9-2/
[…] τυροζούλι μπορούμε να φτιάξουμε καλιτσούνια (εδώ κι εδώ) και μυζηθρόπιτες (εδώ κι εδώ κι εδώ )εφάμιλλες –για […]
Φαίνονται ,πολύ ωραία,ότι φτιάχνεις είναι πάντα πετυχημένο! δεν ξέρω αν μπορείς να με βοηθήσεις πρόσφατα μου έφεραν απο την Κρήτη(Χανιά) έτοιμα και είχαν μου φάνηκε περισσότερη ζύμη γύρω γύρω και μαλακιά;είναι το ίδιο ή κάτι άλλο;;σε ευχαρστώ!!!
Καλησπέρα! Τα παραδοσιακά χανιώτικα καλιτσούνια δεν είναι τα ίδια με τα ηρακλειώτικα. Τα τελευταία χρόνια φτιάχνουμε κι εμείς χανιώτικα και στα Χανιά ηρακλειώτικα, αλλά πιθανόν να μην είναι η ίδια συνταγή. Αν θέλετε συνταγή για τα χανιώτικα, πείτε μου να σας δώσω λινκ…Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο και την εμπιστοσύνη!
Eυχαριστώ για την άμεση απάντηση, πολύ θα ήθελα το σχετικό λίνκ!η αλήθεια είναι ότι πια που χρόνος και υλικά είναι πολύτιμα δεν εμπιστεύεσαι απλά μια συνταγη που σου έβγαλε η αναζήτηση αλλά κάνεις εσύ αναζήτηση μόνο σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, όπως το δικό σας μέρος!!!oπότε και να την “κλέψεί”κάποιος την συνταγή σας για μένα είναι άχρηστο ,εξαρχής δεν μπαίνω σε όποιο τυχαίο site…και φαντάζομαι αυτό ισχυει για τους περισσότερους μας!!!καλή δημιουργική συνέχεια!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο τιμητικό σχόλιο! Παρουσιάζω κάθε συνταγή ακριβώς όπως τη φτιάχνω. Μπορεί να μην είναι οη καλύτερη στο είδος της αλλά είναι αληθινή και δική μου. Έχετε δίκιο, με όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και δυστυχώς και σε πολλά περιοδικά. Έχουμε όλες μας πετάξει… πολλά υλικά! Και πάλι σας ευχαριστώ!
[…] τη ζύμη (οδηγίες εδώ, όπου θα βρείτε και video) και την αφήνουμε να […]
[…] Διαβάστε την υπόλοιπη συνταγή στο cretangastronomy.gr… […]
Ειναι τελειαα μπραβο…………..
Ευχαριστώ πολύ!
Παρολο που το μειγμα τυριων ηταν σφικτο τα λυχναρακια ανοιξαν. Πολυ κουραστικη διαδικασια. Ανοιγμα φυλλου- γεμισμα για αρκετη ωρα. Οι αναλογιες οχι ιδιαιτερα μελετημενες. Να ειστε προσεκτικοι /κες
Δεν μου έχουν ανοίξει ποτέ! Οι αναλογίες είναι μελετημένες για παραπάνω από 50 χρόνια, και ναι το φύλλο είναι πιο δύσκολο από άλλων συνταγών αλλά είναι πιο νόστιμο και γι αυτό το προτιμούμε και το προτείνουμε. Το αναφέρουμε εξάλλου ότι πρέπει να γίνει πιο παχύ και βγάζει λίγα φυλλαράκια κάθε φορά. Αν δείτε τα άλλα σχόλια, δεν συμφωνούν με τη δικά σας άποψη. Μπορεί εσείς να μη ξέρετε καλά την τεχνική του τσιμπήματος και να σας άνοιξαν. Δεν είναι και πολύ εύκολο πράγμα εδώ που τα λέμε. Ευχαριστούμε για τις συστάσεις σας αλλά προσεκτικοί είμαστε, παραπάνω ίσως απ’ όσο χρειάζεται και δεν υπάρχει συνταγή στο site που να μην έχει φτιαχτεί πριν δημοσιευτεί. Το μαρτυρούνε άλλωστε και οι φωτογραφίες. Με το ίδιο ακριβώς φύλλο έχουν φτιαχτεί τα λυχναράκια και στις φωτογραφίες και στο βίντεο και νομίζω ότι είναι επιτυχημένα. Καλή Ανάσταση και σε σας!
[…] πασχαλινές! Βέβαια το πρώτο δεκαπενθήμερο «σάρωσαν» τα λυχναράκια και τα φετινά εύκολα τσουρέκια με μαγιά, αλλά τις […]
[…] Πηγή: cretangastronomy.gr […]
[…] Πηγή: cretangastronomy.gr […]
Γιατί μου άπλωσαν στο ψήσιμο;; Ήταν τόσο όμορφα άψητα…
Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές: πολλή υγρασία στη μυζήθρα, όχι καλό σκέπασμα στο κλείσιμο, πιο παχύ φύλλο από όσο πρέπει. Θέλει μια μικρή εξάσκηση είναι αλήθεια, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι πολύ νόστιμα και δεν μένει κανένα! Αν τα θέλετε για κέρασμα και όχι για την οικογένεια όταν ξαναφτιάξετε κάντε λίγα λυχναράκια για εξάσκηση και τα υπόλοιπα τρίγωνα. Καλοφάγωτα πάντως!
Η αλήθεια είναι ότι είναι πεντανόστιμα! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, οι συνταγές σας είναι όλες καταπληκτικές!
Σας ευχαριστώ κι εγώ για την εμπιστοσύνη!
Αν τα βάλω κατάψυξη…να τα βγάλω το προηγούμενο βράδυ πριν τα ψήσω κ να τα βάλω στο ψυγείο η απ την κατάψυξη κατευθείαν φουρνο;
Εγώ δεν θα τα έβγαζα από το προηγούμενο βράδυ. Θα τα άφηνα 2-3 ώρες εκτός κατάψυξης. Μυζηθρόπιτες καταψύχουμε πολύ συχνά και ανεβατά καλιτσούνια (αυτά τα αφήνω να ξεπαγώσουν τελείως γιατί η ζύμη τους έχει μαγιά). Τα καλιτσούνια της στιγμής τα έχω καταψύξει μόνο ψημένα και διατηρούνται πολύ καλά. Άψητα δεν έχω καταψύξει είναι αλήθεια…
Γραψτε μας και τις αλλες συνταγες που εχετε!!! Ειναι τοσο νοστιμα , ειχα δοκιμασει στις διακοπες μου στην Κρητη! Συγκενριμενα απο φουρνο στο Ηρακλειο!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Σιγά σιγά θα μπουν και άλλες με νέα σύσταση ζύμης… Να είστε καλά!
Η κούπα που λέτε πόσα γραμμάρια είναι ακριβώς;;
Οι κούπες μετρούν όγκο, όχι γραμμάρια.Δηλαδή αν γεμίσετε μια κούπα με νερό, θα έχετε άλλα γραμμάρια από το αν τη γεμίσετε με αλεύρι ή ζάχαρη ή μέλι. Η κούπα μου λοιπόν είναι η δοσομετρική πυρέξ των 250ml. Αν δείτε το δοχείο του multi γράφει στο πλάι ml, οπότε μπορείτε να ΄μετρήσετε ml. Ενδεικτικά, η κούπα των 250ml xωράει 135-140 γρ αλεύρι και 220 γρ ζάχαρη. Ένα από τα λίγα υλικά που ταυτίζονται ml με gr είναι το νερό. Δηλαδή 250 ml νερό ζυγίζουν 250 gr. Ελπίζω να βοήθησα…Καλημέρα σας!
Πολύ νόστιμα τα λυχναράκια αλλά ανοίγουν στο ψήσιμο και πάνε τσάμπα οι τσιμπιές. Τα έφτιαξα δύο φορές γιατί μου είπαν μήπως η μυζήθρα είχε πολλά υγρά αλλά και με πιό σφιχτή μυζήθρα πάλι ανοίγουν.
Μια άλλη αιτία που ανοίγουν τα λυχναράκια είναι το σχετικά χοντρό φύλλο. Πρέπει να έχει το σωστό πάχος και να σκεπάσει τη γέμιση, να μην είναι κατακόρυφα τα τοιχώματα. Επίσης να κολλήσει η μια πλευρά με την άλλη του τσιμπήματος. Θα τα καταφέρετε, δεν είναι δύσκολο. Εξάσκηση θέλουν!