Γιατί ένα κέικ είναι πάντα ευπρόσδεκτο!
Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών οπότε καλό είναι να
αδειάσουμε τα ντουλάπια μας από τα περυσινά ξερά φρούτα, αφού σε λίγο θα έχουμε
νέας εσοδείας… Ας τα χρησιμοποιήσουμε σε κέικ
ή σε μπισκότα ή σε παξιμαδάκια. Τα βουτήματα και τα κέικ είναι πάντα
ευπρόσδεκτα, ακόμη και στις μεγάλες ζέστες
για να συνοδέψουμε τον χυμό ή τον παγωμένο πια καφέ μας.
αδειάσουμε τα ντουλάπια μας από τα περυσινά ξερά φρούτα, αφού σε λίγο θα έχουμε
νέας εσοδείας… Ας τα χρησιμοποιήσουμε σε κέικ
ή σε μπισκότα ή σε παξιμαδάκια. Τα βουτήματα και τα κέικ είναι πάντα
ευπρόσδεκτα, ακόμη και στις μεγάλες ζέστες
για να συνοδέψουμε τον χυμό ή τον παγωμένο πια καφέ μας.
Το κέικ τούτο είναι
«ευέλικτο» αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
όποιο ξερό φρούτο μας έχει ξεμείνει από σύκα και δαμάσκηνα ως βερίκοκα και σταφίδες.
Η συνταγή στο παλιό τετράδιο της μαμάς μου ήταν «πίτα με ξερά σύκα». Όπως έχω ξαναγράψει
πίτες λέγανε παλιά και τα παρασκευάσματα αυτού του είδους, τα σημερινά κέικ. Έτσι είχαμε
καρυδόπιτες, γιαουρτόπιτες, πορτοκαλόπιτες, σταφιδόπιτες κλπ.
«ευέλικτο» αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
όποιο ξερό φρούτο μας έχει ξεμείνει από σύκα και δαμάσκηνα ως βερίκοκα και σταφίδες.
Η συνταγή στο παλιό τετράδιο της μαμάς μου ήταν «πίτα με ξερά σύκα». Όπως έχω ξαναγράψει
πίτες λέγανε παλιά και τα παρασκευάσματα αυτού του είδους, τα σημερινά κέικ. Έτσι είχαμε
καρυδόπιτες, γιαουρτόπιτες, πορτοκαλόπιτες, σταφιδόπιτες κλπ.
Έχω φτιάξει αυτό το
κέικ και με ξερά σύκα (και αυτή τη φορά τα περισσότερα φρούτα σύκα ήταν, από αυτά που είχα αποξηράνει μόνη μου), και με ξερά δαμάσκηνα και με ξερά βερίκοκα και με λίγα απ’
όλα, με διαφορετικό βέβαια γευστικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Όπως σε όλα σχεδόν τα καθημερινά μας κέικ χρησιμοποιώ
ελαιόλαδο καλής ποιότητας. Όμως αυτό το κέικ δεν είναι νηστίσιμο αφού περιέχει
αυγά. Τα αυγά κάνουν πιο οπωσδήποτε πιο συμπαγή τα κέικ και όταν δεν είναι πολλά δεν τα επιβαρύνουν σε
λιπαρά. Για να το κάνουμε ακόμη πιο υγιεινό μπορούμε να βάλουμε μαύρη ζάχαρη
αντί κρυσταλλική.
κέικ και με ξερά σύκα (και αυτή τη φορά τα περισσότερα φρούτα σύκα ήταν, από αυτά που είχα αποξηράνει μόνη μου), και με ξερά δαμάσκηνα και με ξερά βερίκοκα και με λίγα απ’
όλα, με διαφορετικό βέβαια γευστικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Όπως σε όλα σχεδόν τα καθημερινά μας κέικ χρησιμοποιώ
ελαιόλαδο καλής ποιότητας. Όμως αυτό το κέικ δεν είναι νηστίσιμο αφού περιέχει
αυγά. Τα αυγά κάνουν πιο οπωσδήποτε πιο συμπαγή τα κέικ και όταν δεν είναι πολλά δεν τα επιβαρύνουν σε
λιπαρά. Για να το κάνουμε ακόμη πιο υγιεινό μπορούμε να βάλουμε μαύρη ζάχαρη
αντί κρυσταλλική.
Υλικά:
2 κούπες ξερά φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες ή απ’ όλα) ψιλοκομμένα
¼ κούπας κονιάκ ή ρακή ή λικέρ
¾ κούπας νερό
½ κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύσμα εσπεριδοειδούς
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη (λευκή ή σκούρα)
2,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Επί το έργον:
Βάζουμε τα φρούτα σε μπολ και τα περιχύνουμε με το ποτό και
με το νερό. Τα αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
με το νερό. Τα αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
Χτυπάμε με
το μίξερ του χεριού (ή με το χέρι) το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη να ομογενοποιηθούν
και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα
και το μισό αλεύρι . Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα μαζί με
το υγρό που έχουν μουσκέψει. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και
ανακατεύουμε.
το μίξερ του χεριού (ή με το χέρι) το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη να ομογενοποιηθούν
και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το ξύσμα
και το μισό αλεύρι . Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα μαζί με
το υγρό που έχουν μουσκέψει. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και
ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα νούμερο 26
και το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο φούρνο για 50-60 λεπτά ή ως ότου βγαίνει
καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ μας. Όταν ψηθεί αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και
το αναποδογυρίζουμε. Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
και το ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180ο φούρνο για 50-60 λεπτά ή ως ότου βγαίνει
καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέικ μας. Όταν ψηθεί αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και
το αναποδογυρίζουμε. Πασπαλίζουμε με αχνοζάχαρη.
Παρατηρήσεις:
1)Όταν ψήνουμε κέικ δεν ανοίγουμε τον φούρνο τα πρώτα 40-45 λεπτά. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε
τότε το κέικ μας με χαρτί ψησίματος. Ακόμη και το μαχαίρι της δοκιμής το
βυθίζουμε μετά τα 50 λεπτά στο κέικ αλλιώς ξεφουσκώνει.
τότε το κέικ μας με χαρτί ψησίματος. Ακόμη και το μαχαίρι της δοκιμής το
βυθίζουμε μετά τα 50 λεπτά στο κέικ αλλιώς ξεφουσκώνει.
2)Αντί για ξύσμα μπορούμε να βάλουμε κανέλα αλλά πιστεύω ότι
με κανέλα είναι πιο χειμωνιάτικο.Επίσης αντί νερό μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού ή γάλα.
με κανέλα είναι πιο χειμωνιάτικο.Επίσης αντί νερό μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού ή γάλα.
3)Το πώς από την ωραία στρογγυλή κόκκινη φόρμα μου, προέκυψε
μακρόστενο κέικ είναι πονεμένη ιστορία. Την ώρα που το έβαζα στο φούρνο είχαμε
διακοπή ρεύματος. Τα έχουμε βλέπετε αυτά στην επαρχία. Το ρεύμα ήρθε αμέσως
αλλά η ζημιά έγινε. Έφυγε το τσέρκι της ωραίας κόκκινης στρογγυλής φόρμας μου (είναι λυόμενη)
όταν την τράβηξα απότομα για να τη βγάλω από το φούρνο . Βλέπετε , αν η διακοπή
διαρκούσε θα « αρρώσταινε» το κέικ μου μέσα στο φούρνο. Μέχρι να την ξανασυναρμολογήσω είχε χυθεί
αρκετό μείγμα στο πάτωμα και μέσα στον καυτό φούρνο. Μέσα σε καπνούς και σε βρισιές
έσωσα αρκετή ποσότητα για μια μικρότερη μακρόστενη φόρμα…
μακρόστενο κέικ είναι πονεμένη ιστορία. Την ώρα που το έβαζα στο φούρνο είχαμε
διακοπή ρεύματος. Τα έχουμε βλέπετε αυτά στην επαρχία. Το ρεύμα ήρθε αμέσως
αλλά η ζημιά έγινε. Έφυγε το τσέρκι της ωραίας κόκκινης στρογγυλής φόρμας μου (είναι λυόμενη)
όταν την τράβηξα απότομα για να τη βγάλω από το φούρνο . Βλέπετε , αν η διακοπή
διαρκούσε θα « αρρώσταινε» το κέικ μου μέσα στο φούρνο. Μέχρι να την ξανασυναρμολογήσω είχε χυθεί
αρκετό μείγμα στο πάτωμα και μέσα στον καυτό φούρνο. Μέσα σε καπνούς και σε βρισιές
έσωσα αρκετή ποσότητα για μια μικρότερη μακρόστενη φόρμα…
Vita μου λατρεύω τα κέικ-πίτες με λάδι! Είναι πιο ζουμερά! Και το δικό σου φαίνεται τέλειο!
Αν βασανίστηκε τόσο με διακοπή ρεύματος αλλαγή φόρμας και βγήκε έτσι!!! Σκέψου πως θα ήταν κάτω απο αλλες συνθήκες!
Σκέφτομαι ότι δεν είμαι η μόνη που αντιδρώ με ασυνήθιστο τρόπο για την αγωγή μου, όταν πέφτει το ρεύμα, γίνει ο φούρνος με πυκνούς καπνούς, χτυπά ο συναγερμός για φωτιά κλπ κλπ
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς!
Μου αρέσει πολύ που είναι με ελαιόλαδο, φαίνεται εξαιρετικό και πεντανόστιμο!!!
Μπράβο,Vita μου!Υπέροχο κέικ κ πολύ υγιεινό!
Πολλά φιλιά!
Παρά το ατύχημα, το κέικ σου βγήκε υπέροχο! Πρέπει να είναι πολύ αρωματικό και ιδιαίτερα νόστιμο από την γλύκα των φρούτων! Σλουρπ!
Φιλάκια!
Τέλεια!
Έχω δαμάσκηνα και κράνμπερις οπότε επειδή ένα κέικ είναι πάντα ευπρόσδεκτο όπως πολύ σωστά είπες Βαγγελιώ μου, θα τα αξιοποιήσω έτσι να αδειάσουν και τα ντουλάπια μου 🙂
Φιλιά πολλά!
Ενα τέτοιο κεκάκι συνοδεύει ωραιότατα και το παγωμένο μας καφεδάκι Βαγγελιώ μου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Βαγγελιώ μου υπέροχο το κεκάκι σου και μου αρέσουν πολύ τα υλικά που χρησιμοποίησες!!!
Φιλιά!
Δεν του λείπει τίποτα! Υπέροχο φαίνεται! Για το ατύχημα δεν έχω να πω τίποτα άλλο παρά ότι σε νιώθω……εγώ ακόμα θα έβριζα…αχαχαχαχ!
Φιλιά!
Μπραβο Βαγγελιω, παρ'ολο το "ατυχημα" υπεροχο εγινε το κεϊκ σου!
Πολυ ωραιο θα ειναι και με την κανελλιτσα!
Υπέροχο κεκάκι!Γεια στα χέρια σου Βαγγελιώ, σε ματιάξανε χρυσοχέρα μου!
Πολλά φιλάκια από την Ξάνθη!!!