Διαχρονικό κέρασμα!
Είναι πολύ στη μόδα τα vintage γλυκά τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι βέβαια τυχαίο. Πάντα σε δύσκολες καταστάσεις έχουμε ανάγκη να πιανόμαστε από ευχάριστες αναμνήσεις. Και οι αγαπημένες γεύσεις είναι στοιχείο ευχάριστων αναμνήσεων. Η γεύση της μνήμης είναι ισχυρή! Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή συνταγή, με γλυκό του περασμένου αιώνα, τα αγαπημένα πουράκια με φύλλο κρούστας και γέμιση αμυγδάλου ή καρυδιού!
Πρόσφατα μια φίλη της σελίδας με ρώτησε αν είχα τη συνταγή για τα μικρασιάτικα πουράκια που έφτιαχναν παλιά! Αιφνιδιάστηκα γιατί είχα την εντύπωση ότι ήταν πιο πρόσφατα στα συνταγολόγιά μας. Η φίλη βέβαια θυμάται σιροπιαστά πουράκια με κάποιες διαφοροποιήσεις στη γέμιση και μου «έβγαλε δουλειές» να αρχίσω να τα ψάχνω, αλλά για την ώρα δημοσιεύω εδώ τη συνταγή που συνηθίζαμε εμείς παλιά.
Κερασματάκια απλά και «κομψά», με πολύ λίγα υλικά, με τη μυρωδιά του καλού βούτυρου, της κανέλας και του γαρύφαλλου, γέμιζαν πιατέλες ολόκληρες στιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο! Φύλλο τραγανό, κριτσανιστό, που σε προκαλεί να φας κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο!
Πιο «καθαρό» από τα αντίστοιχα σιροπιαστά με φύλλο κρούστας, επέτρεπε εύκολο σερβίρισμα και διατηρούνταν περισσότερες μέρες κλεισμένο σε αεροστεγές μπολ. Κάποιες φορές εκτός από την κανέλα και το γαρύφαλο, πρόσθεταν μια «υποψία» ανθόνερου στη γέμιση ή τα ράντιζαν μετά το ψήσιμο και πριν το τύλιγμα με την άφθονη αχνοζάχαρη.
Σήμερα λοιπόν η συνταγή για τα υπέροχα παλιομοδίτικα πουράκια, επ’ ευκαιρίας και της αυριανής μεγάλης γιορτής! Προσαρμοσμένη η ποσότητα των υλικών στις φετινές μικρές συναθροίσεις, και μακάρι του χρόνου οι εορτάζουσες και εορτάζοντες να διπλασιάζουν και να τριπλασιάζουν τη δόση. Και για να ολοκληρώσουμε το vintage σερβίρισμα, βάλαμε δίπλα τους και το μυρωδάτο λικέρ μπανάνας!
Υλικά
6-7 φύλλα κρούστας για γλυκά
120 gr καρύδια ή αμύγδαλα κοπανισμένα (δείτε παρατηρήσεις)
1-2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
½ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
Ξύσμα πορτοκαλιού (αν υπάρχει)
Προαιρετικά, 1-2 κουταλιές καβουρδισμένο και κοπανισμένο σουσάμι
80-100 gr βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας
Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα
Επί το έργον
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Ανακατεύουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και τα κανελογαρύφαλλα. Χωρίζουμε τα φύλλα σε 3 ίσα μέρη κόβοντας παράλληλα με τη στενή τους πλευρά. Έτσι έχουμε 18 ή 21 κομμάτια. Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο με ένα πινέλο, βάζουμε στην στενή πλευρά 1 κουταλιά γέμιση και την απλώνουμε κατά μήκος.
Διπλώνουμε τα πλαϊνά αλλά όχι σε όλο το μήκος όπως στα μπουρεκάκια, μόνο για να μη φύγει η γέμιση. Ρολάρουμε το φύλλο ώστε να σχηματιστεί το πουράκι. Αραδιάζουμε τα πουράκια σε βουτυρωμένο σκεύος. Περνάμε με βούτυρο όλα τα πουράκια από πάνω.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε ένα ένα σε ζάχαρη άχνη: βάζουμε σε ένα πιατάκι αρκετή αχνοζάχαρη και κυλάμε κάθε πουράκι. Βάζουμε σε στρώσεις τα πουράκια σε πιατέλα και κοσκινίζουμε πάνω από κάθε στρώση λίγη άχνη ακόμη.
Παρατηρήσεις
- Όπως σε όλα τα γλυκά με φύλλο, καλό θα είναι το βούτυρό μας να είναι καθαρισμένο. Ή έστω να μη χρησιμοποιήσουμε στο βουτύρωμα το υγρό που μένει κάτω στο μπρίκι όταν λιώσουμε το βούτυρο.
- Αν θέλουμε να αποφύγουμε το βούτυρο ή σε περιόδους νηστείας το αντικαθιστούμε με καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
- Προσωπικά προτιμώ αυτό το γλυκό με γέμιση καρυδιού, αλλά αν χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα καλό θα είναι να τα καβουρδίσουμε πρώτα ή να τα ασπρίσουμε σε άλλη εκδοχή. Με τα ασπρισμένα αμύγδαλα ταιριάζει περισσότερο και το ανθόνερο που έλεγα στην εισαγωγή.
- Προσθήκες τριμμένης σοκολάτας, ψιλοκομμένων ξερών φρούτων, κλπ είναι νεωτερισμοί αλλά δεν απορρίπτονται! Σε μας αρέσει το καβουρδισμένο σουσάμι και γι αυτό το προτείνω και στα υλικά. Ταιριάζει πολύ!
Κα Κασαπάκη
Συγκινήθηκα ,δάκρυσα με τη συνταγά..πουράκια καρυδιού
Τό όνομα τού πατέρα μου ήταν Δημήτρης ,στην ονομαστική του εορτή η Σμυρνιά..μητέρα μου έκανε το τραπέζι της χρονιάς ,,
Μού εχουν μείνει στη μνήμη ..τα πουράκια με ανθόνερο
Η προετοιμασία και οι μυρωδιές ήταν μαγικές στό μυαλουδάκι μου
Κάθε τέτοια εποχή τα ..θυμάμαι
Ναι θα τα φτιάξω τα πουράκια ..να μάθουν τα εγγόνια
Σας ευχαριστώ πολύ.
Πόσο όμορφες εικόνες μας περιγράφετε κυρία Ευμορφία! Γιορτές ενός άλλου καιρού που τα σπίτια και οι αγκαλιές άνοιγαν! Να είστε καλά να θυμάστε τους αγαπημένους σας και να χαίρεστε τα εγγονάκια σας. Ναι, οφείλουμε να τα μαθαίνουμε πράγματα που τείνουν να ξεχαστούν!
Είμαι από την Άνω Βιάννο και μου αρέσουν οι συνταγές σας
Σας ευχαριστώ πολύ! Εγώ είμαι από το Αρκαλοχώρι, αλλά έχουμε σπίτι στον Κερατόκαμπο και είμαι σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο και τους μήνες του καλοκαιριού κάτω… Και τώρα από τον Κερατόκαμπο σας απαντώ!Μπορεί και να έχουμε συναντηθεί ;-)!