Vegan/vegetarian

Πουράκια αμυγδάλου ή καρυδιού

Πουράκια αμυγδάλου ή καρυδιού

Διαχρονικό κέρασμα!

Είναι πολύ στη μόδα τα vintage γλυκά τον τελευταίο καιρό. Δεν είναι βέβαια τυχαίο. Πάντα σε δύσκολες καταστάσεις έχουμε ανάγκη να πιανόμαστε από ευχάριστες αναμνήσεις. Και οι αγαπημένες γεύσεις είναι στοιχείο ευχάριστων αναμνήσεων. Η γεύση της μνήμης είναι ισχυρή! Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή συνταγή, με γλυκό του περασμένου αιώνα, τα αγαπημένα πουράκια με φύλλο κρούστας και γέμιση αμυγδάλου ή καρυδιού!

Πουράκια αμυγδάλου ή καρυδιού

Πρόσφατα μια φίλη της σελίδας με ρώτησε αν είχα τη συνταγή για τα μικρασιάτικα πουράκια που έφτιαχναν παλιά! Αιφνιδιάστηκα γιατί είχα την εντύπωση ότι ήταν πιο πρόσφατα στα συνταγολόγιά μας. Η φίλη βέβαια θυμάται σιροπιαστά πουράκια με κάποιες διαφοροποιήσεις στη γέμιση και μου «έβγαλε δουλειές» να αρχίσω να τα ψάχνω, αλλά για την ώρα δημοσιεύω εδώ τη συνταγή που συνηθίζαμε εμείς παλιά.

Πουράκια αμυγδάλου ή καρυδιού

Κερασματάκια απλά και «κομψά», με πολύ λίγα υλικά, με τη μυρωδιά του καλού βούτυρου, της κανέλας και του γαρύφαλλου, γέμιζαν πιατέλες ολόκληρες στιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο! Φύλλο τραγανό, κριτσανιστό, που σε προκαλεί να φας κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο!

Πουράκια αμυγδάλου ή καρυδιού

Πιο «καθαρό» από τα αντίστοιχα σιροπιαστά με φύλλο κρούστας, επέτρεπε εύκολο σερβίρισμα και διατηρούνταν περισσότερες μέρες κλεισμένο σε αεροστεγές μπολ. Κάποιες φορές εκτός από την κανέλα και το γαρύφαλο, πρόσθεταν μια «υποψία» ανθόνερου στη γέμιση ή τα ράντιζαν μετά το ψήσιμο και πριν το τύλιγμα με την άφθονη αχνοζάχαρη.

Πουράκια αμυγδάλου ή καρυδιού

Σήμερα λοιπόν η συνταγή για τα υπέροχα παλιομοδίτικα πουράκια, επ’ ευκαιρίας και της αυριανής μεγάλης γιορτής! Προσαρμοσμένη η ποσότητα των υλικών στις φετινές μικρές συναθροίσεις, και μακάρι του χρόνου οι εορτάζουσες και εορτάζοντες να διπλασιάζουν και να τριπλασιάζουν τη δόση. Και για να ολοκληρώσουμε το vintage σερβίρισμα, βάλαμε δίπλα τους και το μυρωδάτο λικέρ μπανάνας!

Πουράκια αμυγδάλου ή καρυδιού

Παρατηρήσεις

  • Όπως σε όλα τα γλυκά με φύλλο, καλό θα είναι το βούτυρό μας να είναι καθαρισμένο. Ή έστω να μη χρησιμοποιήσουμε στο βουτύρωμα το υγρό που μένει κάτω στο μπρίκι όταν λιώσουμε το βούτυρο.
  • Αν θέλουμε να αποφύγουμε το βούτυρο ή σε περιόδους νηστείας το αντικαθιστούμε με καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
  • Προσωπικά προτιμώ αυτό το γλυκό με γέμιση καρυδιού, αλλά αν χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα καλό θα είναι να τα καβουρδίσουμε πρώτα ή να τα ασπρίσουμε σε άλλη εκδοχή. Με τα ασπρισμένα αμύγδαλα ταιριάζει περισσότερο και το ανθόνερο που έλεγα στην εισαγωγή.
  • Προσθήκες τριμμένης σοκολάτας, ψιλοκομμένων ξερών φρούτων, κλπ είναι νεωτερισμοί αλλά δεν απορρίπτονται! Σε μας αρέσει το καβουρδισμένο σουσάμι και γι αυτό το προτείνω και στα υλικά. Ταιριάζει πολύ!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Χρόνια Πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν αύριο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο