Vegan/vegetarian

Σταφιδόπιτα

Σταφιδόπιτα

Κέικ-πίτα του Σεπτέμβρη! 

Πριν φυλάξω τις φετινές σταφίδες, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω μερικές για μια παραδοσιακή σταφιδόπιτα. Η συνταγή υπάρχει σε όλα σχεδόν τα σπίτια με μικρές παραλλαγές. Άλλες νοικοκυρές βάζουν αλουσιά (αλυσίβα) , άλλες κανελόζουμο, άλλες σκέτο νερό.

Σταφιδόπιτα

Ο όρος λοιπόν παραδοσιακή έχει κυρίως να κάνει με το «χαρακτήρα» αυτής της πίτας. Η σταφιδόπιτα δεν είναι κέικ με σταφίδες. Είναι πίτα με λάδι, χωρίς αυγά, κατά προτίμηση με αλεσμένες τις σταφίδες και μυρωδιά κανέλας και γαρύφαλου.

Σταφιδόπιτα

Παραδοσιακά οι σταφίδες αλέθονταν στην χειροκίνητη μηχανή του κιμά , gadgetάκι που έχει εγκαταλειφθεί πλέον.Ο πολτός αυτός είχε την ιδανική υφή. Τα αντίστοιχα ηλεκτρικά πολτοποιούν εντελώς την σταφίδα (όταν είναι πολύ δυνατά) και το αποτέλεσμα είναι συνήθως λασπώδες, ή κολλάνε και δεν την αλέθουν καθόλου.

Σταφιδόπιτα

Συνήθως πειράζω τις αγαπημένες μου θείες γιατί ερίζουν για τα «πρωτεία» της σταφιδόπιτάς της καθεμιά τους.H μια θεία μου μουσκεύει τις σταφίδες αποβραδίς σε κάποιο από τα υγρά της συνταγής (συνήθως στην αλουσιά ή τη ρακή) και τις αλέθει στο multi, η άλλη τις κόβει με το ψαλίδι της κουζίνας όπως έκανα κι εγώ αυτή τη φορά.
Με τις ποσότητες που δίνω, φτιάχνουμε μια αρκετά μεγάλη πίτα. Μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση.

 

Σταφιδόπιτα

 

 

 

Παρατηρήσεις

Παρατηρήσεις:

1) Η αλυσίβα είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Γίνεται με στάχτη από καθαρά ξύλα ως εξής: Βράζουμε μια κουταλιά στάχτη με μια κούπα νερό και αφήνουμε να κατασταλάξει. Σουρώνουμε πολύ προσεκτικά με σουρωτήρι που έχουμε καλύψει με τούλι και βαμβάκι.

2) Μια πολύ αξιόπιστη νοικοκυρά μου είχε πει κάποτε ότι σε συνταγές που περιέχεται αλυσίβα μπορώ να την αντικαθιστώ με μια κούπα λευκό κρασί και ένα κουταλάκι μπέικιν ανά κούπα αλυσίβας. Όπου το έχω εφαρμόσει μπορώ να πω ότι ήταν μάλλον καλύτερο και από την αρχική συνταγή.

3) Μη φοβάστε το αλκοόλ ακόμη και αν έχετε μικρά παιδιά σε συνταγές παρασκευασμάτων που μαγειρεύονται. Η αλκοόλη εξατμίζεται και μένουν τα υπόλοιπα υλικά του ποτού.

4) Αν δεν έχετε πασπαλίσει με σουσάμι μπορείτε να κοσκινίσετε λίγη άχνη όταν κρυώσει η πίτα

5) Αν δεν έχετε μικρά παιδιά , μπορείτε να ραντίσετε την σταφιδόπιτα με λικέρ ή κονιάκ ή μαύρο ρούμι , να την τυλίξετε σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και να την αφήσετε να ωριμάσει 2-3 μέρες. Είναι πολύ ωραία έτσι, αλλά μόνο για μεγάλους.

UPDATE 17-11-2010

Δείτε και αυτήν εδώ την εκδοχή της σταφιδόπιτας.Προσωπικά, την προτιμώ.

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο