Το γλυκόπιοτο κι αρωματικό, σε δύο εκδοχές!
Πολύ καιρό έχω να φτιάξω λικέρ. Λίγο το γεγονός πως οι παρέες για φέτος κοπήκανε (και είναι αρκετό το λικέρ με τα κουκούτσια από δέσπολα που δεν μου λείπει), λίγο το ότι έχουμε κόψει τα πολλά οινοπνευματώδη πέρα από το κρασί, φέτος δεν έφτιαξα λικέρ ούτε με τα αγαπημένα μου εσπεριδοειδή… Έφτιαξα όμως τώρα τελευταία δυο πολύ αρωματικά, το λικέρ μπανάνα (και κρέμα μπανάνα!) που θα δείτε σήμερα και ένα ακόμη. Το δεύτερο, επίσης πολύ αρωματικό, λίγο αργότερα…
Βλέπω τώρα πως η τελευταία συνταγή λικέρ που έχω δημοσιεύσει είναι το λικέρ ρόδι, το Νοέμβριο του 2018! Κοντά 2 χρόνια! Με δεδομένο πως από τον άλλο μήνα θα έχουμε πολλές γιορτές, θα χρειαστούμε λικέρ έστω κι αν αυτές γίνονται πια με πολύ ολιγομελείς παρέες. Ένα λικεράκι γλυκαίνει τη στιγμή ακόμη κι εντελώς μοναχικών εορτασμών!
Το λικέρ μπανάνα λοιπόν ήταν ανέκαθεν στα ντουλάπια των μανάδων και των γιαγιάδων μας. Η δική μου η μάνα δεν το προτιμούσε λόγω χρώματος, δεν της άρεσε εκείνο το έντονο χρώμα που έδινα οι χρωστικές της εποχής. Το έντονο δεν “μπανανίσιο” άρωμα μάλλον οφειλόταν κι αυτό σε προσθήκη εσανς όπως διαβάζω σε παλιά τετράδια συνταγών.
Το δικό μου έχει ήπιο, γλυκό άρωμα μπανάνας που οφείλεται στις πολύ αρωματικές μπανάνες μας (αναζητείστε τις κρητικές μπανάνες, είναι πολύ πιο αρωματικές από τις εισαγόμενες κι ας είναι μικρού μεγέθους). Κι αν θέλετε να κιτρινίσει, λίγος κουρκουμάς ή ζαφορά στην άκρη του κουταλιού όταν βράσετε το σιρόπι του, θα δώσει ένα όμορφο χρώμα!
Αυτή τη φορά το δοκιμάσαμε και σε κρεμώδη εκδοχή, με προσθήκη σιροπιού γάλακτος. Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό! Και πολύ εύκολο να παρασκευαστεί με τον τρόπο που το έφτιαξα, ανά πάσα στιγμή. Το σερβίραμε μάλιστα και με ανθρακούχο νερό και είχαμε ένα υπέροχο αναψυκτικό, με ελάχιστο οινόπνευμα, πολύ δροσερό και με πολύ ευχάριστο άρωμα! Δείτε το στην παραλλαγή της συνταγής.
Υλικά
200 gr μπανάνες ώριμες
250 ml ρακή ή άλλο λευκό ποτό (τσίπουρο χωρίς άρωμα, βότκα, ρούμι λευκό…)
200 gr ζάχαρη
250 ml εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
Προαιρετικά, λίγος κουρκουμάς ή λίγη ζαφορά (σαφράν) σε σκόνη (λιγότερο από 1/3 κουταλάκι ή 2-3 κλωστές σαφράν, να δούμε να χρωματίζεται το σιρόπι)
(Στα δοσομετρικά κουταλάκια υπάρχει το μικρό, γράφει 1/3 tsp. Το 1 κουταλάκι είναι 5 ml)
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε κρύο αποστειρωμένο βάζο και προσθέτουμε τη ρακή. Κλείνουμε το βάζο και το φυλάσσουμε για 15-20 μέρες σε ένα ντουλάπι. Γράφουμε στο βάζο την ημερομηνία και ανακινούμε όποτε το θυμηθούμε!
Πρέπει να «μαυρίσουν» οι μπανάνες. Όταν είναι έτοιμες, φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και την ζαφορά για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, ίσα να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στραγγίζουμε τη ρακή από το βάζο με τις μπανάνες με τη βοήθεια λεπτού υφάσματος (τουλουπανιού) ή αν δεν έχουμε, με φίλτρο καφέ.
Ανακατεύουμε με το σιρόπι και ξαναβάζουμε στο βάζο. Περιμένουμε άλλες 15 μέρες να ωριμάσει και το σερβίρουμε σε μπουκάλια αποστειρωμένα αλλά κρύα. Αν έχει ίζημα (το δικό μου είχε),
το στραγγίζουμε προσεκτικά ή το περνάμε πάλι από τουλουπάνι.
Δείτε εδώ και την παρασκευή του κρεμώδους (τα υλικά και η διαδικασία παρακάτω)
Και το σερβίρισμα…
Κρεμώδες λικέρ μπανάνα
½ κούπα λικέρ μπανάνα (όταν ετοιμαστεί) ½ κούπα γάλα ή κρέμα γάλακτος (ανάλογα με το πόσο κρεμώδες το θέλουμε) 2 κουταλιές ζάχαρη Για το σερβίρισμα, παγάκια και προαιρετικά ανθρακούχο νερό ΖΑΡΟΣ Βράζουμε για 1-2 λεπτά το γάλα με τη ζάχαρη (να διαλυθεί η ζάχαρη) και αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε με το λικέρ και σερβίρουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Διατηρούμε στο ψυγείο. Η κούπα μου είναι 250 ml και η κουταλιά είναι 15 mlΠαρατηρήσεις
- Τα τελευταία χρόνια όπως έχω ξαναγράψει φτιάχνω τα περισσότερα λικέρ μου με την ιταλική πρακτική, παρόλο που οι αναλογίες των υλικών είναι των δικών μου συνταγών: πρώτα φρούτο με ρακή (χωρίς ζάχαρη) και μετά σιρόπι. Επειδή δεν βρίσκω οινόπνευμα ποτοποιίας χρησιμοποιώ ρακή αλλά αφήνω περισσότερο χρόνο απ’ όσο συστήνουν οι ιταλικές συνταγές το φρούτο μου μέσα σ’ αυτήν, επειδή έχει λιγότερους αλκοολικούς βαθμούς.
- Για το σιρόπι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό. Εμείς έχουμε το ΖΑΡΟΣ και το προτιμούμε έτσι κι αλλιώς στην καθημερινότητά μας αφού έχει καταταχθεί στα καλύτερα νερά του κόσμου!
- Αν δεν μας ενδιαφέρει το χρώμα μπορούμε να παραλείψουμε τα …χρωστικά! Άλλωστε δεν είναι άσχημο και το υπόλευκο χρώμα που έχει το λικέρ μας χωρίς αυτά. Στην παραπάνω παρασκευή χρησιμοποίησα κουρκουμά.
- Το «ίζημα» μετά την ωρίμανση του λικέρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσουμε ένα κέικ.
- Έφτιαξα λίγο λικέρ γιατί όπως είπα δεν καταναλώνουμε πια πολλά οινοπνευματώδη, και ειδικά φέτος οι γιορτές μας θα είναι πολύ μοναχικές οπότε δεν χρειαζόμαστε περισσότερο. Αν θέλετε διπλασιάστε την ποσότητα.
- Επειδή το κρεμώδες λικέρ περιέχει γάλα το διατηρούμε στο ψυγείο έστω και για λίγες μέρες. Είναι και πιο νόστιμο παγωμένο. Οι Ιταλοί συστήνουν διατήρηση μέχρι και 4 μήνες σε καταψύκτη, αλλά το φτιάχνουν αλλιώς! Εγώ λέω να μη φτιάχνουμε πολύ, όσο θα χρειαστούμε στα κεράσματά μας. Είναι πολύ εύκολη η παρασκευή του με τον τρόπο που δίνω άρα μπορούμε να την επαναλαμβάνουμε όποτε θέλουμε!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
πατάω για εκτύπωση και εκτυπώνει μόνο τη συνταγή χωρίς φωτογραφίες και χωρίς σχόλια παρακαλώ διορθώστε το
Κάναμε αυτή τη ρύθμιση γιατί μας παραπονιόταν πολλές φίλες για τις πολλές σελίδες που χρειαζόταν στην εκτύπωση. Επειδή κάποιες φίλες θέλουν και τις φωτογραφίες θα έχουμε σε λίγο και τις δυο δυνατότητες. Ευχαριστώ πολύ!
Nα είστε καλά! Εμένα μου αρέσει να εκτυπώνω και τις φωτογραφίες και τις παρατηρήσεις. Ειναι πολύ κατατοπιστικές! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
Το προσπαθούμε αλλά αν δεν γίνει εφικτό, μπορείτε πάντα να κάνετε copy-paste 😉 !
Γειά σας μ’αρέσουν.η
Σινταγε.σας.
Ευχαριστώ πολύ!