Εύκολα και σίγουρα!
Τα τελευταία χρόνια πειραματίζομαι με την παρασκευή πολλών γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδων στον φούρνο. Θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο αλλά γίνονται πολύ πιο εύκολα και η επιτυχία τους είναι σίγουρη. Μετά το κορυφαίο δαμάσκηνο στον φούρνο, μεγάλη επιτυχία έχουν τα ώριμα σύκα στον φούρνο. Φέτος το πείραμα αφορούσε τα αχλάδια! Και το αχλάδι λοιπόν στο φούρνο!
Περισσότερο κατέφυγα στο φούρνο λόγω έλλειψης χρόνου. Με δυο μικρούλες στο σπίτι δεν ήθελα να είμαι πάνω από μια κατσαρόλα να ξαφρίζω, να περιμένω να δέσει, να κινδυνεύουν με πιτσιλίσματα όσοι πλησίαζαν. Εξάλλου ήταν πολύ λίγα τα αχλαδάκια μου, ίσα για τα καλοκαιρινά γιαουρτάκια γαρνίρισμα το ήθελα το γλυκό μου κι όχι για αποθήκευση.
Κι έτσι θέλω να το εκλάβετε, γιατί μεγαλύτερες ποσότητες θα θέλουν περισσότερο χρόνο και θα είναι ασύμφορο να φτιάξουμε το γλυκό μας στο φούρνο. Όμως για μισό κιλό αχλαδάκια που έφτιαξα εγώ, δεν γεννήθηκε θέμα… Το σκεύος που το έφτιαξα χωρούσε μαζί με ακόμη ένα στον φούρνο κι έτσι ψήνοντας ένα κέικ σε μακρόστενη φόρμα έκανα και οικονομία θα έλεγα!
Την επόμενη φορά που θα βάλετε μια γάστρα ή ένα μακρόστενο κέικ στο φούρνο, θυμηθείτε κι αυτό το γλυκό. Θα σας αρέσει το αποτέλεσμα γιατί το σιρόπι μελώνει πολύ ωραία και έτσι ως γαρνίρισμα κρέμας ή γιαουρτιού το αχλαδάκι μας είναι ιδανικό!
Υλικά
500 gr αχλάδια (ζυγισμένα καθαρισμένα)
300 gr ζάχαρη
30 ml χυμό λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
Επί το έργον
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις. Πλένουμε καλά τα αχλάδια, αν θέλουμε τα καθαρίζουμε (δείτε παρατηρήσεις) και τα κόβουμε σε 2 ή σε 4 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους.
Βγάζουμε τα κουκούτσια και τα σκληρά μέρη. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος (ένα πυρέξ είναι ό,τι πρέπει), απλώνουμε πάνω τους τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να πάει παντού. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, και σκορπάμε εδώ κι εκεί τα μυρωδικά. Δεν χρειάζεται νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στον φούρνο (ακόμη κι αν δεν έχει σβήσει το φωτάκι).
Σε 40 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ανακατεύουμε λίγο το γλυκό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να δέσει (χρειάστηκε άλλη μισή ώρα περίπου). Σερβίρουμε σε καθαρό στεγνό βάζο αφού κρυώσει λίγο και διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα θα αποθηκεύσουμε το γλυκό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα ως συνήθως που θα κλείσουμε και θα αφήσουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Επειδή όμως η ποσότητα είναι μικρή, δεν χρειάζεται αυτή η διαδικασία. Έχω διατηρήσει το γλυκό πάνω από μήνα και ακόμη είναι μια χαρά!
- Τα δικά μου αχλάδια στην παρασκευή που φωτογραφήθηκε ήταν κοντούλες ολόφρεσκες, πεσκέσι φίλου χωρίς ραντίσματα και φυτοφάρμακα, γι αυτό δεν αφαίρεσα τη φλούδα. Σε μια άλλη παρασκευή (με ακόμη μικρότερη ποσότητα που έγινε βράδυ και δεν φωτογραφήθηκε), χρησιμοποίησα δροσάπιδα (δεν ξέρω πώς λέγεται αλλού αυτή η ποικιλία) που τα καθάρισα. Κάποιοι από τους δοκιμαστές είπαν ότι το προτιμούν καθαρισμένο, αλλά κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι του πηγαίνει το καραμελωμένο φλούδι.
- Είχα τα παιδιά, που το ευχαριστήθηκαν πολύ πάνω σε γιαούρτι, αλλιώς θα προσέθετα και ένα σφηνάκι ποτό! Την επόμενη φορά! Προτείνω το αγαπημένο μου λικέρ δέσπολο που έχει γεύση αμαρέτο ή ίσως κάποιο με άρωμα κανέλας.
- Επειδή δεν έχουμε θέμα στο άνοιγμα του φούρνου γι αυτό το γλυκό, το πρωτοβάζουμε στον φούρνο και αμέσως μετά βάζουμε το κέικ που σας έλεγα…Έτσι στα 40 λεπτά που θα ανοίξουμε τον φούρνο δεν χαλάει το κέικ μας! Τη δεύτερη φορά το έψησα μαζί με τάρτα μελιτζάνας οπότε δεν υπήρξε θέμα!