Vegan/vegetarian

Αχλάδι γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Αχλάδι γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Εύκολα και σίγουρα!

Τα τελευταία χρόνια πειραματίζομαι με την παρασκευή πολλών γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδων στον φούρνο. Θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο αλλά γίνονται πολύ πιο εύκολα και η επιτυχία τους είναι σίγουρη.  Μετά το κορυφαίο δαμάσκηνο στον φούρνο, μεγάλη επιτυχία έχουν τα ώριμα σύκα στον φούρνο. Φέτος το πείραμα αφορούσε τα αχλάδια! Και το αχλάδι λοιπόν στο φούρνο!

Αχλάδι γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Περισσότερο κατέφυγα στο φούρνο λόγω έλλειψης χρόνου. Με δυο μικρούλες στο σπίτι δεν ήθελα να είμαι πάνω από μια κατσαρόλα να ξαφρίζω, να περιμένω να δέσει, να κινδυνεύουν με πιτσιλίσματα όσοι πλησίαζαν. Εξάλλου ήταν πολύ λίγα τα αχλαδάκια μου, ίσα για τα καλοκαιρινά γιαουρτάκια γαρνίρισμα το ήθελα το γλυκό μου κι όχι για αποθήκευση.

Αχλάδι γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Κι έτσι θέλω να το εκλάβετε, γιατί μεγαλύτερες ποσότητες θα θέλουν περισσότερο χρόνο και θα είναι ασύμφορο να φτιάξουμε το γλυκό μας στο φούρνο. Όμως για μισό κιλό αχλαδάκια που έφτιαξα εγώ, δεν γεννήθηκε θέμα… Το σκεύος που το έφτιαξα χωρούσε μαζί με ακόμη ένα στον φούρνο κι έτσι ψήνοντας ένα κέικ σε μακρόστενη φόρμα έκανα και οικονομία θα έλεγα!

Αχλάδι γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Την επόμενη φορά που θα βάλετε μια γάστρα ή ένα μακρόστενο κέικ στο φούρνο, θυμηθείτε κι αυτό το γλυκό. Θα σας αρέσει το αποτέλεσμα γιατί το σιρόπι μελώνει πολύ ωραία και έτσι ως γαρνίρισμα κρέμας ή γιαουρτιού το αχλαδάκι μας είναι ιδανικό!

Αχλάδι γλυκό του κουταλιού στον φούρνο

Παρατηρήσεις

  • Αν θέλουμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα θα αποθηκεύσουμε το γλυκό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα ως συνήθως που θα κλείσουμε και θα αφήσουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Επειδή όμως η ποσότητα είναι μικρή, δεν χρειάζεται αυτή η διαδικασία. Έχω διατηρήσει το γλυκό πάνω από μήνα και ακόμη είναι μια χαρά!
  • Τα δικά μου αχλάδια στην παρασκευή που φωτογραφήθηκε ήταν κοντούλες ολόφρεσκες, πεσκέσι φίλου χωρίς ραντίσματα και φυτοφάρμακα,  γι αυτό δεν αφαίρεσα τη φλούδα.  Σε μια άλλη παρασκευή (με ακόμη μικρότερη ποσότητα που έγινε βράδυ και δεν φωτογραφήθηκε), χρησιμοποίησα δροσάπιδα (δεν ξέρω πώς λέγεται αλλού αυτή η ποικιλία) που τα καθάρισα. Κάποιοι από τους δοκιμαστές είπαν ότι το προτιμούν καθαρισμένο, αλλά κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι του πηγαίνει το καραμελωμένο φλούδι.
  • Είχα τα παιδιά, που το ευχαριστήθηκαν πολύ πάνω σε γιαούρτι, αλλιώς θα προσέθετα και ένα σφηνάκι ποτό! Την επόμενη φορά! Προτείνω το αγαπημένο μου λικέρ δέσπολο που έχει γεύση αμαρέτο ή ίσως κάποιο με άρωμα κανέλας.
  • Επειδή δεν έχουμε θέμα στο άνοιγμα του φούρνου γι αυτό το γλυκό, το πρωτοβάζουμε στον φούρνο και αμέσως μετά βάζουμε το κέικ που σας έλεγα…Έτσι στα 40 λεπτά που θα ανοίξουμε τον φούρνο δεν χαλάει το κέικ μας! Τη δεύτερη φορά το έψησα μαζί με τάρτα μελιτζάνας οπότε δεν υπήρξε θέμα!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο