Ξερά σύκα με δύο τρόπους: Ολόκληρα και ανοιγμένα
η αποξήρανση ήταν εύκολη και ανέξοδη και έτσι οι σταφίδες και τα ξερά σύκα (και κάποτε και τα χαρούπια) ήταν
το δεκατιανό των σχολιαρόπαιδων σε παλιότερες εποχές.
(ποτό-απόσταγμα από σύκα) και αλευριές από σύκα (κατά τις μουσταλευριές, υπάρχουν και συκαλευριές).
Ξερά σύκα αρωματισμένα με μαστίχα, με μαραθόσπορους , με ούζο, τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα, σε καρυδόφυλλα, σε δαφνόφυλλα, φτιαγμένα με παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές, τα σύκα τα αγαπούμε όλοι και παντού! Μια απλή αναζήτηση στο google με
ζητούμενα “συνταγές με σύκα” ή “fresh figs recipes” θα σας εκπλήξει! Εδώ στην Κρήτη φτιάχνουμε συκοπιταρίδες! Έτσι λέμε τα αποξηραμένα σύκα και τα αρωματίζουμε με φύλλα δάφνης και κανέλα, ενώ τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Το πυκνοστρωμένο ταψί μετά από 3 μέρες στον ήλιο! |
Υλικά
Α μέθοδος:
Ώριμα σύκα
Σουσάμι
Κανέλα
Φύλλα δάφνης
Β μέθοδος:
Σύκα
1 κουταλάκι ξινό
Φύλλα δάφνης
Ξύλα κανέλας
Επί το έργον
Πλένουμε τα σύκα χωρίς να τα βυθίσουμε σε νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε τρυπητό. Τα ανοίγουμε και τα απλώνουμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ή βαμβακερές πετσέτες. Σκεπάζουμε με τούλι και τα αφήνουμε στον ήλιο 3-4 μέρες, ανάλογα τις θερμοκρασίες και το αεράκι που φυσά και τα στεγνώνει. Κάθε βράδυ βάζουμε τα σύκα μέσα στο σπίτι ή τα σκεπάζουμε για να μην τα πιάνει η υγρασία της νύχτας.
Απλώνουμε στο χέρι μας 3-4 Τα αφήνουμε να κρυώσουν και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τις πιταρίδες μας: ανοιγμένα σύκα στο χέρι μας ώστε να φαίνονται τα σποράκια , πασπαλίζουμε με σουσάμι και ελάχιστη κανέλα και κάνουμε άλλη μια στρώση. Επαναλαμβάνουμε άλλες δυο στρώσεις αλλά με την «καλή» πλευρά των σύκων τώρα προς τα πάνω. Στρογγυλεύουμε λίγο τις άκρες που εξέχουν και τα δένουμε με βαμβακερό νήμα ή ειδικό χόρτο(δεν είχα χόρτο όταν τα μάζεψα από τον ήλιο και γι αυτό έβγαλα μετά το φούρνισμα το νήμα και τα έδεσα με το χόρτο που είναι πιο όμορφο).
Κατ’ άλλη μέθοδο, βάζουμε σε ένα μπολ νήμα ή χόρτο (6-8 άκρες) και στρώνουμε τα σύκα πατώντας τα με το χέρι μας μέσα στο μπολ για να φορμαριστούν. Δένουμε το νήμα που εξέχει και ξεφορμάρουμε την συκοπιταρίδα. Όταν τελειώσουν, ανάβουμε
το φούρνο στους 100-120 βαθμούς και τις φουρνίζουμε για μια ώρα περίπου.
Οι συκοπιταρίδες δεν πρέπει να είναι πολύ παχιές, ώστε να ψηθούν μέχρι το εσωτερικό τους και να μυρίσει το σουσάμι τους. Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο είναι μαλακές, αλλά σκληραίνουν όταν κρυώσουν και έχουν ελαστική υφή. Αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά βάζοντας ανάμεσά τους φύλλα δάφνης και 1-2 ξύλα κανέλας.
Μερικοί βρίσκουν αυτή τη διαδικασία κοπιαστική και έτσι την απλοποιούν ως εξής: Όταν τελειώσουν με το λιάσιμο των σύκων, τα πασπαλίζουν με σουσάμι και κανέλα και τα φουρνίζουν χωρίς να κάνουν πιταρίδες. Όταν κρυώσουν
ελαφρά τα βάζουν σε βάζο με φύλλα δάφνης ανάμεσά τους.
Όπως είπα παραπάνω, αποξήρανα μια παρτίδα σύκα και με ένα άλλο τρόπο που βασίστηκε σε μέθοδο που είχα διαβάσει κάπου, (δεν θυμάμαι πού ακριβώς) σύμφωνα με την οποία πρέπει να τα ζεματίσουμε πρώτα σε διάλυμα ξινού. Επειδή όμως εδώ στην
Κρήτη θεωρούμε σχεδόν απαραίτητο το φούρνισμα, έκανα πάλι τα δικά μου:
Β’ Μέθοδος:
Διαλέγουμε ώριμα γερά σύκα και τα πλένουμε χωρίς να ταανοίξουμε. Τα ζεματίσουμε σε νερό που βράζει και μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλάκι ξινό για 30 δευτερόλεπτα ως 1 λεπτό ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος της φλούδας, και τα βγάζουμε σε σουρωτήρι.
Όταν στραγγίξουν τα απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε με τούλι και τα βγάζουμε στον ήλιο. Τα ολόκληρα σύκα χρειάζονται λιάσιμο τουλάχιστον μια εβδομάδα. Τα γυρίζουμε καθημερινά από όλες τις πλευρές . Τις πρώτες μέρες αφήνουν ένα υγρό σαν μέλι αλλά μετά στεγνώνουν. Όταν αφυδατωθούν και αποκτήσουν ένα ανοικτό καφέ χρώμα, τα αποσύρουμε από τον ήλιο.
Εγώ σ’ αυτή τη φάση τα ξαναζεμάτισα για 1 λεπτό και αφού τα στράγγιξα σε σουρωτήρι τα φούρνισα για 1 ώρα στους 120 βαθμούς.
Όταν μισοκρύωσαν τα πάτησα λίγο να αποκτήσουν το γνωστό σχήμα που έχουν τα ξερά σύκα του εμπορίου και τα
έβαλα σε γυάλινο βάζο με φύλλα δάφνης και ξύλα κανέλας ανάμεσά τους . Έκλεισα το βάζο όταν είχαν κρυώσει τελείως για να μην «ιδρώσουν».
Παρατηρήσεις
1)Παλιότερα δεν έπλεναν καθόλου τα σύκα. Τα άνοιγαν και τα άπλωναν πάνω σε ξύλινους πάγκους ή καλαμωτές και το βράδυ τα σκέπαζαν για να μην τα πιάνει η υγρασία.Στις μέρες μας αυτά δεν τα ρισκάρουμε…
2)Μπορούμε να αρωματίσουμε τις συκοπιταρίδες μας με μαστίχα ή αμπερόριζα. Δεν παραλείπουμε όμως τη δάφνη γιατί εκτός του ότι τα αρωματίζει , αποτρέπει την εμφάνιση εντόμων.
3)Το φούρνισμα αποστειρώνει τα σύκα μας και παλιότερα γινόταν σε ξυλόφουρνους . Μετά από το ψήσιμο των ψωμιών φούρνιζαν τα σύκα για να πάρουν την τελευταία πυρά του φούρνου.
4) Λένε ότι είναι καλύτερα τα μαύρα σύκα για λιάσιμο. Εμένα μου φαίνονται εξίσου καλά και τα άσπρα. Ίσως θέλουν λίγο περισσότερο φούρνισμα.
5) Σε άλλες περιοχές προσθέτουν ξηρούς καρπούς στα ξερά σύκα. Εγώ δεν το κάνω σ’ αυτή τη φάση. Το χειμώνα, μπορούμε να ζεστάνουμε λίγο τα σύκα μας (ιδιαίτερα τα ολόκληρα) να τα ανοίξουμε και να τα γεμίσουμε με καρύδι. Ειδικά αν τα βουτήξουμε και σε σοκολάτα θα έχουμε πεντανόστιμα κερασματάκια.
ευχαριστώ για την υπέροχη ιδέα!!!!Καιέχω καταπληκτικά σύκα από την μαμά μου σκέτη γλύκα!!!!!οπότε μέσα στην εβδομάδα θα γίνει πραγματικότητα η συνταγή σου!!!!!
Τώνια είναι εύκολο και υγιεινό σνακ και αν έχεις σύκα αξίζει να τα φτιάξεις
Μια η Όλγα και μια εσύ κάνατε πλήρη αναφορά στην υπόθεση σύκα. Πολύτιμες πληροφορίες.
Μου έλεγε το απόγευμα η αδελφή μου ότι στη γειτονιά της έχει τόσα πολλά σύκα και κανείς δεν τα μαζεύει.
Αν μου μαζέψει και τα βάλει στο ψυγείο θα μπορώ λες να τα επεξεργαστώ μετά από μέρες;;
Καλή εβδομάδα και βοήθεια μας του Αγ. Φανουρίου.
Η ανάρτηση της Όλγας είναι καταπληκτική! Δεν ξέρω βρε Ξανθή μου, τι να σου πω. Κρατάνε στο ψυγείο μέχρι και εβδομάδα αν δεν είναι λιωμένα αλλά για παραπάνω δεν ξέρω…
Καλησπερα vita.Εμεις εδω μετα το φουρνισμα τα πλενουμε με ρακι τα πασπαλιζουμε με κανελλα και καβουρδισμενο αλεσμενο σουσαμι η καβουρδισμενα αλεσμενα αμυγδαλα και τα φυλαγουμε στα βαζα.
΄Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες Βαγγελιώ μου…Έχω πολλές συκιές και δεν ξέρω τι να κάνω τα σύκα που περισσεύουν…Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου…Ευχαριστώ πολύ…
εγω διαβαζω και ζηλευω. ολες εχετε συκα και δεν ξερετε τι να τα κανετε!!! οριστε ενα σωρο ιδεες.
vita, δεν παω μακρυα, εγω μωρο θυμαμαι κλειδωμενα τα φονταν!!!
ειρηνη
πωπω, έτσι θα τις φτιάξω την επόμενη φορά! Με την κρητική μέθοδο, ανοιγμένα τα σύκα με σουσαμάκι! Υπέροχες φαίνονται! Καλημέρες!!! :))
Εμείς πάλι θα αρκεστούμε σε αυτά που θα αγοράσουμε έτοιμα πια!
Τι να κάνουμε που δεν είμαστε σε "παραγωγό περιοχή";
Και του χρόνου πάλι σε καλή συγκομιδή να ευχηθώ Βαγγελιώ μου.
Ούτε εγώ έχω τη δυνατότητα να αποξηραίνω και τα προμηθεύομαι από το εμπόριο.
Μερικές πληροφορίες που αποκόμισα ψάχνοντας για τα σύκα από το εμπόριο.
Υπάρχουν δύο "τύποι" :
1. ο φυσικός (σκουρόχρωμος) τύπος με χρώμα καφέ (προς το ανοικτό)
2. ο λευκός τύπος (λευκό χρώμα φλούδας), ο οποίος παράγεται αφού το σύκο, με χρήση ατμών, υποστεί θείωση με θείο (SO2), σε ειδικούς κλιβανους.
Συνεπώς, το βέλτιστο κατά τη γνώμη μου, είναι ο φυσικός τύπος, ο οποίος είναι και δυσκολότερο να τον βρεις.
Επίσης, οι παραγωγοί της Κύμης, ισχυρίζονται ότι το περιβάλλον της Κύμης εμποδίζει τον κηροπλάστη που είναι και ο βασικότερος εχθρός της συκιάς, δηλαδή δε χρειάζεται λιπάσματα, άρα πιθανότατα και λιγότερο επιβαρυμένα με χημικές ουσίες.
Επίσης, να προσέχεις την ημερομηνία συλλογής, εάν σε ενδιαφέρει να μην είναι πολυκαιρισμένα τα αποξηραμένα σύκα.
Και το χειμώνα ανοίγεις το βαζάκι και μοσχοβολά η κουζίνα από τα αρώματα!!!
Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!! Να τι θα γίνουν τα επόμενα σύκα που θα μπούνε στο σπίτι!! Θα δοκιμάσω και τους δύο τρόπους, λίγα στον καθένα! Η μητέρα μου τρελαίνεται για σύκα οπότε θα είναι ευχάριστη έκπληξη!!
Καλή εβδομάδα να έχεις!!
Δεν μου αρέσουν απλά αυτά που φτιάχνεις…
μου αρέσουν τρελά όπως τα φτιάχνεις και ακόμα περισσότερο όπως τα παρουσιάζεις…-:))
Καταπληκτική συνταγή ρίξτε μια ματιά στο site μας :
marmabia.blogspot.com ευχαριστώ και συνεχίστε την καλή δουλειά
Πολύ χρήσιμο ποστ Βαγγελιώ (παρόλο που τα σύκα τα τρώω μόνο σαν μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού). Και του χρόνου και καλό κουράγιο από βδομάδα 😉
λεβεντογενα κρητη με τισ παραδοσεισ σου και τισ ωραιεσ συνταγεσ σου
Καλημέρα σας 🙂
Πολύ ωραία δείχνουν όλα!
Θα ήθελα όμως να ρωτήσω, όταν τα βάζεις με το ταψί στον ήλιο, δεν γεμίζουν αυτά τα μικρά μιγάκια; Γιατί τα δικά μου που τα έβαλα χθες, σήμερα είναι μέσα στο μυγάκι.
Αχ! Γιατί καλή μου! Δεν τα σκέπασες με τούλι;
Τα σκέπασα. Εννοώ τα μυγάκια που βγαίνουν όταν αρχίζει κάτι να χαλάει. Επίσης πριν τα βάλω στον ήλιο, τα βούτηξα σε ζεστό νερό με λεμόνι.
Ακριβώς έτσι γέμισαν μυγακια παρόλο που ήταν σκεπασμένα με τούλι κάτι δεν λέτε σωστά ή δεν θέλετε να πείτε ευχαριστώ
Δεν μου έχει συμβεί ποτέ! Προφανώς κάποιο ήταν χαλασμένο ή υπερβολικά ώριμο, στα όρια του σάπιου. Επίσης αν είναι πολύ ρηχό το ταψί, ακόμη κι αν σκεπαστεί με τούλι τα έντομα μπορεί να φτάσουν τα σύκα. Λυπάμαι αν δεν έχετε αντιληφθεί ότι σ’ αυτό το site δεν κρατάμε μυστικά στις συνταγές μας… Κανείς άλλος ποτέ δεν έχει εκφράσει τέτοια άποψη γιατί απλώς δεν είμαστε αυτής της νοοτροπίας. Και σ’ αυτόν και στον άλλο τρόπο δεν ειχα ποτέ αποτυχία! Δείτε κι εδώ: https://staging.cretangastronmy.gr/2016/10/%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82/
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο, και λυπάμαι αν δεν είχατε καλό αποτέλεσμα.
Δηλαδη αν γεμισουν με μυγακια ειναι αχρηστα; Γιατι τα δικα μου ξεραθηκαν κανονικα αλλα εχουν μυγακια… να τα βρασω για απεντομωση και να τα σφραγισω;
Δεν μου έχει συμβεί ποτέ! Μάλλον ήταν κάποιο με σκουλικάκια και προέκυψαν τα μυγάκια. Ελέγξτε το και πράξτε αναλόγως. Δεν πρέπει να είναι όλα για πέταμα, και όντως το πλύσιμο και το ζεμάτισμα θα τα αποστειρώσει. Δείτε και τον άλλο τρόπο που έχω δημοσιεύσει που επιβάλλει το πλύσιμο και το ζεμάτισμα πριν την τελική αποξήρανση https://staging.cretangastronmy.gr/2016/10/%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82/