H δική μου εκδοχή για ένα αγαπημένο γλυκό…
Γιορτή σήμερα, γιορτή και αύριο! Της Αγίας Φωτεινής, της Σαμαρείτιδος. Το εκκλησάκι της στην περιοχή μας, από τα πιο αγαπητά. Και το πανηγύρι της πολυπληθέστατο κάθε χρόνο. Η γιορτή κινητή, συνδέεται με την ημερομηνία του Πάσχα.
Από πίνακα του Δανού ζωγράφου Carl Bloch (1834-1890). |
Με τα πόδια πηγαίναμε κάθε χρόνο οι φιλενάδες όλες σαν απόψε. Η φύση Μάη μήνα φορά τα καλά της, η ζέστη δεν είναι υπερβολική, και ήταν απόλαυση ο ποδαρόδρομος. Τριανταφυλλιές στα περβόλια των ανθρώπων και γιασεμιά στις αυλές τους, έδιναν άρωμα στην ημέρα. Και ολονύχτια γλέντια. Άλλες εποχές… Οι παλιότεροι τα ζούσαν ακόμη πιο έντονα από μας-όπως λένε- που διασκεδάζαμε πιο συχνά.
Στο σπίτι μας είχαμε και έχουμε πρόσθετο λόγο να τη γιορτάζουμε την Αγία. Φωτεινή η γιαγιά μας και Φωτεινές πολλές τελικά στο σόι μας ως συνηθιζόταν για χάρη της γιαγιάς! Ανάμεσά τους και η αδελφούλα μου η αγαπημένη!
Η μάνα μου πήγε όπως κάθε χρόνο τους άρτους στην εκκλησία και μας έφερε αγίασμα από τη χάρη της. Στην εκκλησούλα της υπάρχει πηγάδι. Ο ίδιος ο Χριστός ζήτησε νερό από την Αγία Φωτεινή όπως λέει η παράδοση γι αυτό και στις περισσότερες εικόνες της υπάρχει πηγάδι…
Κι εγώ θα σας κεράσω την πορτοκαλόπιτα με τις δικές μου παραλλαγές για τη γιορτή της αδελφής μου παρόλο που και η ίδια μόνο διαδικτυακά θα κεραστεί αφού δεν είμαστε κοντά…
Επειδή σπορέλαιο δεν χρησιμοποιώ ποτέ, βάζω το πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο (0,3 οξύτητα!) που έχουμε την τύχη να παράγουμε στην Κρήτη. Έγινε μια χαρά και το καθιέρωσα. Ξέρω, ξέρω, θα πείτε βαρύ δεν είναι το ελαιόλαδο σε μερικά γλυκά;
Όχι όλα τα ελαιόλαδα! Υπάρχει ελαιόλαδο τόσο φίνο και ελαφρύ που δεν πικρίζει καθόλου και δίνει υπέροχα αποτελέσματα!
Η πρώτη μου λοιπόν παραλλαγή είναι το ελαιόλαδο.
Η δεύτερη, είναι η προσθήκη μαρμελάδας πορτοκαλιού (ή άλλου εσπεριδοειδούς) στην πορτοκαλόπιτα. Ιδίαιτερα αν είναι σπιτική και έχει μέσα μικρούτσικα κομματάκια φλούδας, της δίνει απίστευτο άρωμα! Δοκιμάστε τη και θα δείτε ότι θα την καθιερώσετε στις πορτοκαλόπιτές σας. Αν δεν έχετε σπιτική μαρμελάδα, δείτε την εναλλακτική πρόταση στα υλικά…
Υλικά
Πίτα:
3/4 κούπας ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
3 βανίλιες
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κεσέ γιαούρτι στραγγιστό ( μπορεί να είναι και 2%)
1 πακέτο των 450 gr φύλλο κρούστας πολύ λεπτό
1 μπέικιν (3,5 κουταλάκια γλυκού)
3 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκαλιού (ή άλλου εσπεριδοειδούς)
Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε σπιτική μαρμελάδα, βράζουμε ένα πορτοκάλι μέχρι να μαλακώσει η φλούδα του, αλλάζοντας 1-2 φορές το νερό, βγάζουμε τα κουκούτσια (αν έχει) και το αλέθουμε στο multi, ή χρησιμοποιούμε ½ κούπα ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκάλι μαζί με το σιρόπι του, ελαττώνοντας λίγο τη ζάχαρη.
Σιρόπι (δείτε και την 3η παρατήρηση):
1,5 κούπα ζάχαρη
Το χυμό των δύο πορτοκαλιών που χρησιμοποιήσαμε για το ξύσμα, συμπληρωμένο με νερό ώστε να έχουμε 2 κούπες υγρό.
1 ξύλο κανέλας 5 εκατοστά
Επί το έργον
Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο μας παρακάτω και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να βλέπετε όλα τα βίντεο:
Χτυπάμε στο μίξερ (καλό είναι και το μίξερ του χεριού σ’ αυτό το γλυκό) το λάδι με τα αυγά και με τη ζάχαρη να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι , τις βανίλιες, το ξύσμα, το μπέικιν, τη μαρμελάδα και χτυπάμε ξανά ώστε να διαλυθεί το γιαούρτι και η μαρμελάδα.
Συνεχίζουμε χωρίς το μίξερ: Σκίζουμε σε κομματάκια ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα προσθέτουμε στο μίγμα ανακατεύοντας κάθε φορά. Πρέπει να γίνεται αυτό και να πηγαίνει μίγμα σε όλο το φύλλο αλλιώς θα λασπώσουν. Πολύ εύκολα γίνεται και με τον τρόπο που υποδεικνύω στο βίντεο παραπάνω.
Όταν τελειώσουν όλα τα φύλλα, αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και το αδειάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ (το δικό μου έχει μήκος 39 cm) ή σε ταψί 30-32 νούμερο (δεν πειράζει αν γίνει και πιο λεπτή, γι αυτό αναφέρω το 32)
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 λεπτά περίπου, ή ως ότου αποκτήσει μια σκούρα, καραμελέ επιφάνεια.
Την αφήνουμε να κρυώσει.
Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 8-10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό μας με ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να τραβήξει, να κρυώσει το γλυκό και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή σοκολάτα ή απλά με μια σως σοκολάτας.
Παρατηρήσεις
1)Βάζω την πορτοκαλόπιτα σε πυρέξ γιατί θέλω να ελέγχω αν έχει ψηθεί καλά και από την κάτω μεριά. Αυτό το γλυκό αν δεν ψηθεί καλά, λασπώνει στο σιρόπιασμα και χάνει την νοστιμιά του.
2) Αν θέλετε μπορείτε να «στεγνώσετε» τα φύλλα κρούστας για 10-15 λεπτά στον αέρα του φούρνου για να σπάνε πιο εύκολα και να εξασφαλίσετε ότι δεν θα λασπώσουν. Ακόμη μπορείτε να τα αφήσετε έξω από τη συσκευασία τους για κανένα μισάωρο απλωμένα σε ένα ταψάκι.
3)Στο σιρόπι μπορούμε να βάλουμε και δύο κούπες ζάχαρη αν μας αρέσουν τα «πολύ γλυκά» γλυκά. Αν διατηρήσουμε ίδια την ποσότητα του νερού θα το βράσουμε λιγότερο χρόνο για να μη δέσει πολύ και δεν απορροφάται. Επίσης μπορούμε να αυξήσουμε συνολικά την ποσότητα του σιροπιού αν μας αρέσουν τα πολύ σιροπιαστά γλυκά (2 κούπες και 1/4 κούπας ζάχαρη με 3 κούπες υγρό δηλ. νερό και χυμό, δίνουν περισσότερο σιρόπι και πιο “υγρό” γλυκό).
4)Αν δεν έχουμε ξύσμα πορτοκαλιού (π.χ. τα καλοκαιρινά βαλέντσια προσφέρονται μόνο για χυμό), βάζουμε 1 κουταλιά μαρμελάδα παραπάνω και αφαιρούμε μια κουταλιά ζάχαρη από την πίτα.
5)Το σιρόπιασμα μπορεί να γίνει και με κρύο σιρόπι-καυτό γλυκό. Προσωπικά με βολεύει να έχω ετοιμάσει το γλυκό και να κρυώνει, οπότε το εύκολο κομμάτι της δουλειάς είναι το σιρόπι και μπορεί να γίνει τελευταίο.
update: με έκπληξη είδα γνωστή τηλεοπτική μαγείρισσα να χρησιμοποιεί μαρμελάδα στο μείγμα της πορτοκαλόπιτας ονομάζοντάς το δική της επινόηση. Σε σχόλιό μου στο site της προφανώς δεν απάντησε… Ας είναι, άλλη μια απομυθοποίηση μιας διασημότητας 😉 !
Χρόνια πολλά να την χαίρεσαι Vita μου!
Πολύ όμορφη η πορτοκαλόπιτά σου! Και θα δοκιμάσω την πρότασή σου για το λάδι και την μαρμελάδα! Εγώ την φτιάχνω βάζοντας και φύλλο λίγο "πλισέ" στρωμένο στην βάση του πυρέξ που προεξέχει λίγο γύρω-γύρω στο ταψί (σαν τάρτα με βάση φύλλο και γέμιση όπως την δική σου)
Φαίνεται γευστικότατη!
καλημεραααααααααααααααααα!μοσχομύρισε η γειτονιαχιχι!!!!
χρονια πολλα…λοιπόν στις…….φωτεινούλες…!!!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!!δεν ήξερα καν για αυτή τη γιορτή τώρα.
Την πορτοκαλόπιτα την έχω φάει πολλές φορές σε εξαδέλφη η οποία μου την έφτιαξε και στο σπίτι αλλά με την προσθήκη ηλιελαίου.Θα δοκιμάσω κι αυτή την εκδοχή αλλά και την προσθήκη μαρμελάδας.
Σαν να έχω το άρωμα της πορτοκαλόπιτας στη μύτη μου αυτή τη στιγμή!
Χρόνια πολλά, να τη χαίρεσαι την αδελφούλα σου!
Χρόνια Πολλά στη Φωτεινή σας!
Φιλιά πορτοκαλένια να της δώσεις.
Παραλίγο σήμερα να "σερβιριζόμασταν" το ίδιο γλυκό. θα το βάλω από βδομάδα.
Αλλά αυτό με το γλυκό πορτοκάλι αν το ήξερα θα το πρόσθετα κι εγώ.
Εύγε Vita!
Εξαιρετική μου ακούγεται η προσθήκη μαρμελάδας!
Να χαίρεστε την Φωτεινούλα σας Vita μου!
Φιλιά!
Μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά…!!!
Παραδόσεις και του χαριστεί η ζωή.
Πόσες γεύσεις και πολλές αναμνήσεις για να απολαύσετε με τις ιστορίες σας. Ευχαριστώ.
Υπέροχη Vita μου!!!
Και τον άρτο σου ζήλεψα :))
Να τη χαίρεσαι την αδελφούλα σου
και του χρόνου να είστε καλά να ξαναγιορτάσετε 🙂
Φιλιά
Καλό μεσημέρι
Ξανθή μου σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Δεν περίμενα ότι είναι άγνωστη στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή η γιορτή!
Pansofix το πορτοκάλι είναι από τα αγαπημένα μου αρώματα!
Ίριδα ναι μοσχομυρίζει πράγματι!
mia maria ευχαριστώ πολύ!
Ζαμπί σ' ευχαριστώ πολύ.
Περιμένω τη δική σου εκδοχή…
Έλενα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο της πηγαίνει!
Μαρίνα μακάρι να ρχότανε και ένα κομματάκι 🙂
Annamaria σχεδόν πάντα η γεύση έχει τη δική της μνήμη 🙂
Γιώργο θα τη δώσω και του άρτου τη συνταγή κάποια στιγμή. Ευχαριστώ για τις ευχές!
Αγγελική μου, μου ξέφυγε η απάντηση στο δικό σου σχόλιο, δεν ξέρω πώς! Ακόμη κι αν διστάσεις στο λάδι την μαρμελάδα δοκίμασέ τη οπωσδήποτε. Πηγαίνει πολύ.
Καθυστερημένες ευχές από εμένα, αλλα η γιορτή κρατά 40 μέρες, λένε στα μέρη μου. Χρόνια της πολλά λοιπόν Vita μου.
Τέλεια η πορτοκαλόπιτα κι την έχω κάνει κι' εγώ με δικό μας ελαιόλαδο Μεσσηνιακό, ήταν όντως καλή και χωρίς να "βαραίνει" ως αποτέλεσμα. Αντί για μαρμελάδα πορτοκαλιού, έχω βράσει και πολτοποιήσει πορτοκάλια (μανταρίνια κάποιες φορές) κάνοντας τα πολτό, κι είχαν επισης πολύ θετικό αποτέλεσμα στην γεύση.
Λοιπόν, επειδή η προτοκαλόπιτα είναι από τα αγπημένα μου γλυκά, αλλά δεν το έχω φτιάξει ποτέ, θα κάνω μια μέρα ένα crash test από όλες τις συνταγές που έχω μαζέψει! Μου αρέσει πάντως η δικιά σου με το ελαιόλαδο και τη μαρμελάδα. Πολύ ιδιαίτερη.
Χρόνια πολλά έστω και με καθυστέρηση. Μοσχοβόλυσε!!!
Πηνελόπη μου ευχαριστώ. Εμείς λέμε 8 άρα μέσα είσαι πάλι 🙂
Ιωάννα περιμένω τα αποτελέσματα του crash test όποτε το κάνεις. Μπορεί να με κάνεις να αλλάξω ή να βελτιώσω συνταγή…
Manousina ευχαριστώ πολύ. Να μας ζήσουν οι αδελφούλες μας 🙂
θα την φτιάξω αύριο ή μεθαύριο οπωσδήποτε .Συγχαρητήρια για τη χρησιμοποίηση ελαιολάδου κ όχι οποιουδήποτε άλλου ελαίου ή βουτύρου .Στην πατρίδα του πολύτιμου αυτού προιόντος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε έλαια αμφιβόλου ποιότητας κ προέλευσης .Συχγαρητήρια επίσης κ για τις ακριβείς ποσότητες στις συνταγές σας .Ο,τι έχω κάνει ,έχει απόλυτη επιτυχία .Μπράβο σας !
Ανώνυμη ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Κυρίως αυτό που λες είναι ο στόχος του blog και χαίρομαι που το επισημαίνεις: η προώθηση του υγιεινού προτύπου της κρητικής διατροφής.
Πολύ ωραία καταγραφή, όπως πάντα άλλωστε 🙂 Ναι είναι ίδια η συνταγή, της Ιωάννας έχει λίγο παραπάνω λάδι και μισό κεσέ γιαούρτι ακόμα. Πολύ καλή η ιδέα της μαρμελάδας αλλά και του αλεσμένου φρούρου. Συμφωνώ πως είναι καθοριστικό το σωστό ψήσιμο σ'αυτή την πίτα. Καλή χρονιά Βαγγελιώ μου, όλα καλά!
Aυτή την συνταγή θα την φτιάξω το απόγευμα οπωσδήποτε, μου ακούγεται υπέροχη! Αλλά βοηθήστε λίγο με τις κούπες… για πόσα ml ή γραμ. κούπα μιλάμε;;;
Καλησπέρα. Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι η κλασική πυρέξ δοσομετρική κούπα που είναι 250ml. Καλή επιτυχία!
[…] Πορτοκαλόπιτα […]
[…] τους σε διάφορα γλυκά. Έτσι βάζω μαρμελάδες στην πορτοκαλόπιτα, στα cakes μου και στα γιαουρτογλυκά […]
[…] Η προχθεσινή γιορτή της μητέρας άφησε να περάσει απαρατήρητη μια άλλη γιορτή , εκείνη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος. Σας οφείλω λοιπόν ένα κέρασμα για τη γιορτή της αδελφής μου αντίστοιχο της περυσινής πορτοκαλόπιτας. […]
[…] δικά μου υπόλοιπα 4-5 που περίσσεψαν έφτιαξα μια μικρή πορτοκαλόπιτα (την πρώτη φετινή) για […]
Καλησπερα, συγχαρητηρια για τις υπεροχες συνταγες σας! Αναρωτιεμαι αν θα μπορουσα να αντικαταστησω το σιροπι στην πορτοκαλοπιτα, με σιροπι που μου εχει περισεψει απο γλυκο πορτοκαλι, Αλλα θα πρεπει να το αραιωσω μαλλον & δεν ξερω ποσο. Μηπως μπορειτε να με βοηθησετε;
Βέβαια! Μπορείτε να το αντικαταστήσετε! Αραιώστε το με ελάχιστο νερό, βάλτε το να πάρει μια βράση και σιροπιάστε. Τώρα η υφή του σιροπιού, θα μπορούσε να δοκιμαστεί ως εξής. Αν έχετε εμπειρία σιροπιών θα βρείτε που θα σταματήσετε το βρασμό με το μάτι. Αν όχι, εγώ θα έκανα μια φορά την πορτοκαλόπιτα με το κανονικό σιρόπι για να δω την υφή του και μετά θα κανόνιζα την υφή σ’ αυτό που έχω. Είναι και ζήτημα γούστου. Εγώ στα γλυκά του κουταλιού θέλω λίγο πυκνό το σιρόπι και σίγουρα θα ήθελε αραίωση, ενώ άλλα τα βλέπω ήδη αραιά…
Ευχαριστω πολυ θα το δοκιμασω!
Θα χαρώ να αξιοποιήσετε το σιρόπι σας!
[…] τραβούσε η όρεξή μας. Δοκιμάσαμε γλυκά του κουταλιού, πορτοκαλόπιτα, κουλουράκια με πορτοκάλι, σιμιγδαλένιο χαλβά με […]
[…] σήμερα (της Σαμαρείτιδος) όπως έχω ξαναγράψει στη συνταγή της πορτοκαλόπιτας, που κέρασμα τη θεώρησα και τότε για τη σημερινή […]
[…] δικά μου υπόλοιπα 4-5 που περίσσεψαν έφτιαξα μια μικρή πορτοκαλόπιτα (την πρώτη φετινή) για […]
[…] ή μια ζουμερή Πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο […]
Την απολαύσαμε εχθές της τυρινής, νόστιμη και αρωματική! Καλή σαρακοστή να έχουμε!!
Ευχαριστώ πολύ, επίσης! Ναι, είναι η εποχής της τώρα που είναι πιο γλυκά τα πορτοκάλια! Χαίρομαι που την απολαύσατε!
Πολύ ωραία η πορτοκαλόπιτα με το ελαιόλαδο, μια πολύ ωραία και εύκολη συνταγή.
Το σχόλιό σας θα σβηστεί μετά από μισή ώρα. Γκρίζα διαφήμιση δεν επιτρέπεται εδώ. Άμεσα θα διαγράψω βέβαια το κομμάτι της διαφήμισης!