Λικεράκι η πρώτη συνταγή για την καινούρια χρονιά, έτσι για το καλό!
ελάχιστες ποσότητες εσάνς και χρώματος από το φαρμακείο. Γι αυτό τα χρώματα που θυμάμαι ήταν υπερβολικά έντονα, υπερφυσικά θα τα έλεγα…
χρησιμοποιηθεί άλλο λευκό ποτό με ουδέτερο άρωμα.
Υλικά
Φλούδες από 10 μεγάλα μανταρίνια που έχουμε πλύνει πολύ καλά
1-2 ολόκληρα μανταρίνια πλυμένα
5-6 καρφάκια
γαρύφαλλο
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες ρακή (ή άλλο ουδέτερου αρώματος διαφανές ποτό)
Προαιρετικά, 2 κούπες νερό (δείτε στο “επί το έργον” )
Επί το έργον
Αφήνουμε τις φλούδες να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί κουζίνας . Πλένουμε και τα ολόκληρα μανταρίνια και καρφώνουμε τα γαρύφαλλα στη σάρκα τους. Βάζουμε τις φλούδες, όλη ή τη μισή ζάχαρη (δείτε παρακάτω) και 2 κούπες ρακή σε βάζο που κλείνει καλά και τα αφήνουμε σε μέρος χωρίς έντονο φως για 25 μέρες. Ένα σκοτεινό δωμάτιο ή ένα ντουλάπι είναι ό,τι πρέπει.
Ταρακουνάμε συχνά το βάζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά από 25 μέρες, προσθέτουμε την υπόλοιπη ρακή στο βάζο.
Στη φάση αυτή , αν θέλουμε το λικέρ μας πιο ελαφρύ, βράζουμε την υπόλοιπη μισή ζάχαρη με 2 κούπες νερό για 7 λεπτά και προσθέτουμε και αυτό το σιρόπι στο βάζο αφού κρυώσει εντελώς. Αφήνουμε το λικέρ μας για 10 μέρες ακόμη να ωριμάσει και το σουρώνουμε ως εξής: βάζουμε βαμβάκι ανάμεσα σε δυο κομμάτια πολύ λεπτό τούλι και στρώνουμε σε σουρωτήρι όλο αυτό το «μαξιλαράκι».
Διηθούμε το υγρό του βάζου και το βάζουμε σε μπουκάλια ή καράφες που κλείνουν καλά.
Παρατηρήσεις
1)Αν προτιμήσουμε την εκδοχή με την προσθήκη νερού, βάζουμε 2 ολόκληρα μανταρίνια στο βάζο μας. Αλλιώς ένα μεγάλο μανταρίνι είναι αρκετό.
2)Εννοείται ότι τα μανταρίνια δεν πρέπει να είναι κερωμένα και αν έχουμε τη δυνατότητα να είναι αράντιστα.
3)Δεν χρειάζεται να βάλουμε παραπάνω γαρύφαλλα για να μην «επισκιάσουν» το άρωμα του μανταρινιού.
4)Το χρώμα του λικέρ γίνεται πιο έντονο αν τα μανταρίνια είναι πολύ ώριμα και έχουν έντονο χρώμα οι φλούδες τους.Τα δικά μου ήταν ανοιχτόχρωμα αλλά επειδή ήταν από περβόλι γνωστού και όχι του εμπορίου, τα προτίμησα κι ας είχα ένα μικρό κόστος στο χρώμα… Εξάλλου και το βαθύ κίτρινο που έχει το λικέρ μου, δεν είναι άσχημο!
Και πάλι καλή χρονιά σε όλους! Υγεία, ευτυχία και αντοχές…
Βρείτε μας:
Καλή Χρονιά!!Πολύ ωραίο χρώμα.
Καλά που μου το θύμησες γιατί το περσινό το ήπιε όλο το κέικ.
Είναι ο καιρός τους Ξανθή! Θα φτιάξουμε ό,τι μπορούμε ακόμη και με τα φλούδια :-)!
Καλή Χρονιά, με υγεία και ό,τι καλό!!!
Με βάζεις στα αίματα, το ζήλεψα το λικέρ σου, ακέρωτα μανταρίνια δεν ξέρω πού θα βρω μόνο… 🙁
Ευχαριστώ Μπέττυ, επίσης. Βιολογικά ή αράντιστα έστω; Κι αυτά είναι δύσκολο;
Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και χαρά!!! Πολύ ωραίο το λικέρ μανταρίνι!!! Γεια στα χέρια σου Vita μου! :-))
Ευχαριστώ Κική μου. Νάσαι καλά!
Καλόπιοτο, καλή χρονιά με ενδιαφέρουσες αναρτήσεις… όπως πάντα!
Ε.
Ευχαριστώ Ε. χαίρομαι που σου αρέσει το blog. Ό,τι επιθυμείς!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΜΑΡΕΙΑ!!
Τώρα που τελειώνουν τα αποθέματα μου σε λικέρ, να η ευκαιρία να το φτιάξω.
Μόνο να δω που θα βρω τα κατάλληλα μανταρίνια, αύριο και τα ξαναλέμε!!
Καλό Βράδυ!
Ευχαριστώ Δύσπιστε! Και τα δυό ζητούμενα διακαώς… Και η υγεία και η ευμάρεια. Αντεύχομαι ομοίως.
Καλή χρονιά Βαγγελιώ μου!
Στην υγειά σου, με ένα από τα πιο αγαπημένα μου λικεράκια!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Έλενα. Είναι πολύ αρωματικό και για πολλές χρήσεις…
Πραγματικά πολύ ωραίο λικέρ. Και το χρώμα του μου αρέσει πολύ!! Θεσπέσιο θα είναι!
Ευχαριστώ Χρυσαυγή! Να είσαι καλά!
ωραιος τροπος να χρησιμοποιουμε και τις φλουδες!!!
πολυ ωραιο το λικερ, πρεπει να δωσω την συνταγη στην μαμα μου, αυτη ειναι η εξπερ!
καλη χρονια.
Εκείνες κυρίως έχουν το άρωμα, γιατί να πηγαίνει χαμένο; Να μας δώσεις τη συνταγή της μαμάς σου κάποια στιγμή…
Πολύ καλά έκανες και προτίμησες τα σπιτικά μανταρίνια! Άλλωστε το χρώμα του λικέρ σου είναι μια χαρούλα! Και φαντάζομαι το άρωμά του…
Στην υγεία σου λοιπόν!
Ευχαριστώ πολύ. Τα λέμε την Κυριακή 🙂
Καλόπιοτο Βαγγελιώ μου.
Μέρες τώρα σκέφτομαι να ξεκινήσω ένα με μανταρίνια, μιας και το περσινό με τα πορτοκάλια τελειώνει.
Και τώρα που σε διάβασα, μου άρεσε η όλη διαδικασία και η χρήση των υλικών και θα το κάνω, μιας και μια μπουκάλα τσίπουρο ήδη υπάρχει.
Έ, Πηνελόπη είναι καιρός για καινούριο. Άφθονα τα πορτοκαλομαντάρινα 🙂
Ενδιαφέρον ….θα το φτιάξω (μάλλον θα βάλω να το φτιάξουν :P)
Καλημέρες πολλές!
Περιμένω εντυπώσεις Καμικάζι από τη δοκιμή 🙂
το ίδιο λικεράκι ετοιμάζει αυτή τη στιγμή η μανούλα μου με ούζο όμως! άντε στην υγειά μας να πάνε κάτω τα φαρμάκια του 2012!
Με γλυκάνισο Πέλα; Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ! Ποιό άρωμα επικρατεί;
Καλή χρονιά Βαγγελιώ μου με υγεία!!!Πολύ ωραίο το λικεράκι!!!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ελένη μου. Επίσης!
Καλή χρονιά, Βαγγελιώ μου!
Πολύ αρωματικό αυτό το λικεράκι σου και λατρεύω το μανταρίνι!
Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω αλλά εδώ είναι απαγορευμένα όλα αυτά!
Πάντως σ' ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο κέρασμα.
Φιλάκια.
Τόσο πολύ; Και τα σχεδόν αθώα λικεράκια απαγορεύονται;Για θρησκευτικούς λόγους υποθέτω, έτσι;
Kαλημέρα και καλή χρονιά! Μου έδωσες ιδέα γιατί έχουμε μανταρινιά στην αυλή μας! Φιλιά πολλά!
Καλώς όρισες Λουλού. Να μας πεις την συνταγή σου ή τις εντυπώσεις σου αν φτιάξεις αυτό.
Καλή χρονιά Βαγγελιώ με Υγεία, Αγάπη κι Ευτυχία!!! Μακάρι να είναι τόσο γευστική και αρωματική η νέα χρονιά, όσο φαίνεται πως είναι το λικέρ που μας έχεις σήμερα!!!
Φιλιά!!
Ευχαριστώ κοπελιά μου, νάσαι καλά! Τι ωραία ευχή!
Καλή χρονιά Βαγγελιώ μου, με υγεία και χαρά!
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είναι ευτυχισμένη και δημιουργική και σε σένα ότι καλύτερο!!
Πολλά φιλιά!
Ερμιόνη μου ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω τις ευχές σου. Ό,τι επιθυμείς!
Επανέρχομαι…απλώς για να σου πω, ότι χθες το έβαλα κι' εγώ στην γυάλα!!!
Άντε με το καλό σε καμμιά 30-40 μέρες θα είναι έτοιμο.
Σ' ευχαριστώ που με έβαλες στα "αίματα" Βαγγελιώ μου.
Καλημέρες πολλές και καλό ΣΚ εύχομαι.
Καλή επιτυχία Πηνελόπη! Περιμένω εντυπώσεις ή συνταγή 🙂
Να είσαι καλά
Καλή χρονιά και μεθυστική!!!!!
Φιλάκια
Μανουσίνα μου ευχαριστώ πολύ! ΝΑ χαίρεσαι την οικογένειά σου!
Σας ευχαριστώ πολύ για τις νοστιμιές που μου έχετε χαρίσει.
Είστε καταπληκτική !
Kαλή χρονιά Βαγγελιώ μου, με υγεία και δημιουργία.
Πολύ ωραίο χρώμα έχει το λικερ..
Κι εγώ τις πετάω τις φλούδες..:(
Θα αρχίσω να τις μαζεύω μάλλον. Φαίνεται ωραίο λικεράκι.
Φιλιά
………και το κέφι μου γιά να το φτιάξω χαλάει στο πρώτο κι όλας συστατικό > φλούδες μανταρινιού! Που να τις βρω αγάπη μου που όλα τα εσπεριδοειδή εδώ μας φτάνουν κερωμένα. Οσο κι αν προσπαθησα, όσο κι αν έψαξα στο ιντερνετ δεν βρήκα τρόπο να ξε-κερώσω τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Μισώ τους παραγωγούς. Το χειρότερο είναι πως τουλαχιστον τα πορτοκάλια στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μας έρχονται εδώ από Ελλάδα (και από Ισπανία τα υπόλοιπα). Φιλιά
Μόλις τώρα βγάλαμε το λικεράκι μανταρίνι. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !!!!
Σας ευχαριστώ πολύ !
Ευχαριστώ που το δοκιμάσατε! Χαίρομαι που σας άρεσε!
Πάει, τελείωσε το μανταρίνι, ήπιε όλο το χωριό!
Επειδή πέτυχε πολύ, μήπως μπορώ να κάνω τώρα το ίδιο-ίδιο με φλούδες λεμονιού; Θα ταιριάζουν γαρύφαλλα και κανέλα ή να τα αφαιρέσω;
SYGXARHTHRIA GIA TIS KATAPLHKTIKES SYNTAGES POYMAS XARIZEIS. THELO NA SE ROTHSO TO LIKER PORTOKALI POS GINETAI? ME TON IDIO TROPO? SORY GIA TA AGGLIKA GRAMMATA.
Καταπληκτικό λικέρ και πόλη γευστικό… Μπράβο το δοκίμασα και μου άρεσε πολύ θέλω να σχολιάσω ότι έχει και πολύ ωραίο μπουκάλι στην φωτογραφία…
[…] Λικέρ μανταρίνι […]