Vegan/vegetarian

Λικέρ μανταρίνι

Λικέρ μανταρίνι

Λικεράκι η πρώτη συνταγή για την καινούρια χρονιά, έτσι για το καλό!

Η διαδικασία βέβαια ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, αλλά επειδή τα μανταρίνια θα τα έχουμε τουλάχιστον για 3 μήνες ακόμη, υπάρχει χρόνος για να το φτιάξουμε. Τα λικέρ, παρά την ξενική ονομασία τους, είναι στην παράδοσή μας ανέκαθεν. Η ελληνική λέξη «ηδύποτο» σπάνια χρησιμοποιείται γι αυτά τα γλυκόπιοτα συνήθως χρωματιστά  οινοπνευματώδη,  που τις περισσότερες φορές -ιδιαίτερα τα σπιτικά- έχουν άρωμα φρούτων .
Λικέρ μανταρίνι
Λικέρ φτιάχνουμε με όλα σχεδόν τα φρούτα, με κουκούτσια διάφορων φρούτων και με πολλά αρωματικά φυτά. Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται τα περίτεχνα μπουκάλια  στους μπουφέδες και στις σερβάντες με τα έντονα τριανταφυλλί, πράσινα, πορτοκαλί και κίτρινα χρώματα. Ροσόλια τριανταφυλλένια,  μέντες καταπράσινες , βαθυκίτρινες μπανάνες και διαφανή λικέρ μαστίχας, απαραίτητα σε κάθε χαρά και γιορτή , συνόδευαν τα κλασικά σοκολατάκια και άλλα μικρά γλυκίσματα.
Λικέρ μανταρίνι
Στην Κρήτη τα λικέρ τα έφτιαχναν κυρίως με ρακή –τι άλλο-και κάποιες φορές με κονιάκ, όταν το χρώμα δεν ενδιέφερε και πάρα πολύ. Η ρακή προσφέρεται για την παρασκευή λικέρ γιατί έχει ουδέτερο άρωμα (δεν αλλοιώνει το άρωμα του φρούτου), και διαφανές χρώμα (οπότε αποκτά απόχρωση του χρώματός του). Επί πλέον, ακόμη και όσοι δεν έχουν ρακή δική τους παραγωγής βρίσκουν ρακή σε πολύ συμφέρουσα τιμή. Σε συνταγές που βρήκα σε τετράδια της δεκαετίας του 60, διαπίστωσα ότι οι νοικοκυρές  προσέθεταν πολλές φορές
ελάχιστες ποσότητες εσάνς και χρώματος από το φαρμακείο. Γι αυτό τα χρώματα που θυμάμαι ήταν υπερβολικά έντονα, υπερφυσικά θα τα έλεγα…
Τα λικέρ εσπεριδοειδών είναι από τα αγαπημένα μου. Είναι αρωματικά, με ωραία χρώματα και φτιάχνω οπωσδήποτε κάθε χρόνο τουλάχιστον ενός είδους. Πάντα με ρακή γιατί εδώ βρίσκουμε άφθονη και φθηνή  όπως λέω παραπάνω. Στη θέση της βέβαια μπορεί να
χρησιμοποιηθεί άλλο λευκό ποτό με ουδέτερο άρωμα.
Λικέρ μανταρίνι
Δεν βάζω κονιάκ γιατί μ’ αρέσουν τα πορτοκαλοκίτρινα χρώματά τους. Αν τα θέλω πιο «δυνατά» δεν προσθέτω νερό, μόνο σκέτη ρακή. Αν τα θέλω πιο ήπια, κάνω σιρόπι με νερό  και τη μισή ζάχαρη και έτσι είναι πιο ελαφριά. Όπως κι αν τα προτιμάτε, τα λικέρ αυτά είναι εύκολα και γλυκόπιοτα, και κλείνουν ευχάριστα ένα καλό γεύμα!
Λικέρ μανταρίνι

Παρατηρήσεις

1)Αν προτιμήσουμε την εκδοχή με την προσθήκη νερού, βάζουμε 2 ολόκληρα μανταρίνια στο βάζο μας. Αλλιώς ένα μεγάλο μανταρίνι είναι αρκετό.

2)Εννοείται ότι τα μανταρίνια δεν πρέπει να είναι κερωμένα και αν έχουμε τη δυνατότητα να είναι αράντιστα.

3)Δεν χρειάζεται να βάλουμε παραπάνω γαρύφαλλα για να μην «επισκιάσουν» το άρωμα του μανταρινιού.

4)Το χρώμα του λικέρ γίνεται πιο έντονο αν τα μανταρίνια είναι πολύ ώριμα και έχουν έντονο χρώμα οι φλούδες τους.Τα δικά μου ήταν ανοιχτόχρωμα αλλά επειδή ήταν από περβόλι γνωστού και όχι του εμπορίου, τα προτίμησα κι ας είχα ένα μικρό κόστος στο χρώμα… Εξάλλου και το βαθύ κίτρινο που έχει το λικέρ μου, δεν είναι άσχημο!

Και πάλι καλή χρονιά σε όλους! Υγεία, ευτυχία και αντοχές…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο