Είναι η εποχή του!
δεν γίνεται με μεγάλες μελιτζάνες. Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε μικρά μελιτζανάκια παρόμοιου μεγέθους που δεν έχουν ακόμη σποριάσει.
κομμάτια 7-8 cm και έτσι είχα πάλι 35 κομμάτια γλυκό.Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ξαναδεί τέτοιες μελιτζάνες. Ήταν τρυφερές και δεν είχαν σπόρους. Αυτή τη φορά δεν τις καθάρισα.
Υλικά
35-40 μελιτζανάκια
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
½ κούπα μέλη
1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο καρφάκια γαρύφαλλο ή 3-4 ξυλάκια κανέλας ή 3 σωληνάκια βανίλιας ή 3-4 φυλλαράκια αρμπαρόριζα.
2 λεμόνια (το χυμό)
Αμύγδαλα ασπρισμένα, τουλάχιστον όσα τα μελιτζανάκια.
Επί το έργον
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια (αν θέλουμε ή αν μας φανεί τραχύ το φλούδι τους) και τα χαράζουμε με δυο τομές κάθετες μεταξύ τους στη σάρκα τους (χωρίς να τα κόψουμε όμως). Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει το χυμό του ενός λεμονιού, και τα αφήνουμε για μια ώρα περίπου.
Τα βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα με αρκετό νερό για 5 λεπτά. Χύνουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε άλλα 5 λεπτά (από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός). Επειδή είναι πολύ τρυφερά αυτό το βράσιμο συνήθως αρκεί για να μαλακώσουν αρκετά. Αν όχι, τη δεύτερη φορά τα βράζουμε λίγο παραπάνω. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό για μια ώρα.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε γαλαζόπετρα , σ’ αυτή τη φάση διαλύουμε μια ποσότητα (όση ένα ρεβίθι) σε 2,5-3 λίτρα νερό και βυθίζουμε τα μελιτζανάκια για μισή ώρα σ’ αυτό το διάλυμα. Τα βγάζουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονα νερά 2-3 φορές και τα σφίγγουμε ελαφρά να φύγει αρκετό από το νερό που έχουν κρατήσει στη σάρκα τους, προσέχοντας να μη τα σπάσουμε.
Τα απλώνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το άρωμα που θα χρησιμοποιήσουμε να
βράσουν, και μετράμε 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσουν να κοχλάζουν. Προσθέτουμε τα μελιτζανάκια και τα βράζουμε για άλλα 7-10 λεπτά, να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε το γλυκό μας να μείνει για 24 ώρες περίπου. Τότε το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει. Όταν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, προσθέτουμε το μέλι, το λεμόνι και τα αμύγδαλα. Αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις όλα μαζί και αποσύρουμε οριστικά το γλυκό μας από το μάτι.
Το σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα προσέχοντας να μοιράσουμε ανάλογα και τα αμύγδαλα .
Παρατηρήσεις
1)Τα αμύγδαλα μπορούν να μπουν στις σχισμές που έχουμε χαράξει στα μελιτζανάκια, αλλά για να είμαι ειλικρινής το θεωρώ περιττή φασαρία. Βάζω πάντα περισσότερα αν είναι ελεύθερα και σερβίρω μαζί με το γλυκό αρκετούς αμυγδαλόκαρπους κάθε φορά… Πρέπει να είναι στεγνά όταν τα προσθέσουμε στο γλυκό.
2)Το δέσιμο του γλυκού έχω περιγράψει αναλυτικά πώς δοκιμάζεται εδώ, όπου δείχνω άλλη μια φορά τα κομπάκια σιροπιού που
δημιουργούνται από ένα καλοδεμένο σιρόπι, αν και το πιατάκι που το δοκίμαζα δεν προσφερόταν για φωτογραφία. Για πιο άπειρες νοικοκυρές το θερμόμετρο σιροπιού είναι πολύ καλό εργαλείο γι αυτή τη δουλειά (στους 105ο βαθμούς είναι καλά δεμένο).
3)Τα αρώματα μπορούν να μπουν και κατά ζεύγη. Θεωρώ ότι ταιριάζουν κανέλα με γαρύφαλλο και βανίλια με αμπερόριζα, αλλά είναι θέμα προσωπικής επιλογής.
Πολυ αναλυτικη αναρτηση Βαγγελιω μου, νομιζω οτι καλυψες πληρως το θεμα : μελιτζανακι γλυκο! Τετοιο γλυκο δεν εχω δοκιμασει ποτε, αλλα αν μου δοθει η ευκαιρια και βρω μελιτζανακια θα το φτιαξω!
Φιλια!
Μελιτζανάκι γλυκό παρόλο που το βλέπω δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Μου κίνησες την περιέργεια.. Και βέβαια ποτέ δεν είχα ξαναδει τέτοιες μελιτζάνες..
Ευχαριστο΄τμε για τις αναλυτικότατες οδηγίες!
Καλημέρα Βαγγελιτσα μου και καλό μήνα. Δηλώνω και εγώ λάτρης του μελιτζανακίου!!! Η συνταγή που το φτιάχνεις μοιάζει πάρα πολύ με αυτή που έχουμε και εμείς στο μπλοκ και επειδή την εχω φτιάξει άπειρες φορές μπορώ να δηλώσω ότι γίνεται τέλειο. !!!! με γαλαζόπετρα δεν εχει τύχει να φτιάξω μέχρι τώρα, πιστεύω κάποια φορά να το θυμηθώ και να αγοράσω για να την έχω πρόχειρη. Εφέτος δοκίμασα και έφτιαξα μελιτζανάκι απο φλάσκα μελιτζάνα που είχαμε στον κήπο μας. Την έκοψα μόλις είχε αρχίσει να στρογγυλεύει. Εμφανισιακα ήταν σαν το γλυκό σύκο, απο γεύση δε? πιο τέλειο απο το κανονικό μελιτζανάκι. !!!!!
σε φιλώ πολύ πολύ και ευχαριστούμε για το υπέροχο ποστ, όπως πάντα βέβαια !!!!
Καλό μήνα και γλυκό σαν το μελιτζανάκι σου!!
Ηρθε ο καιρός για το μελιτζανάκι !! Θα το κάνω οπωσδήποτε ( απαίτηση των κοριτσιών μου) αλλοιώς κινδυνεύω από τη μουρμούρα τους
Φιλάκια
Το αγαπημένο γλυκό των παππούδων μου!!
Μιας και στα χρόνια τα γλυκά κουταλιού ήταν το σπιτικό κέρασμα της κάθε καλο-νοικοκυράς.
Εύγε και πάλι Βαγγελιώ μου.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Ωσ τσακώνισσα που είμαι, καταλαβαίνεις ότι το μελιτζανάκι είναι μακράν το πιο αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού!
Εντύπωση μου έκαναν οι μακριές μελιτζάνες, δεν τις έχω ξαναδεί ποτέ!
Καλοφάγωτο το γλυκάκι σου Βαγγελιώ μου, και του χρόνου!
Φιλιά!
Καταπληκτικό γλυκάκι Βαγγελιώ μου, πολύ ωραία η ανάρτησή σου!!!
καλοφάγωτο!
Φιλιά!!!
Είσαι φοβερή δασκάλα και μαστόρισσα Βαγγελιώ μου, μπράβο σου, άξια!!!
Πολύ όμορφη και αναλυτική ανάρτηση για ένα εξίσου λατρεμένο γλυκάκι!
Καλοφάγωτο, Βαγγελιώ μου, σ' ευχαριστούμε!
Καλό σου απόγευμα!
Βαγγελιώ μου, το γλυκό σου είναι έργο τέχνης! Και οι οδηγίες σου αναλυτικές και άκρως κατατοπιστικές! Εξαιρετική ανάρτηση!!!
Πολλά φιλάκια!!!
παντα ειστε πολυ κατατοπιστικη και μας παρουσιαζετε πολυ ομορφες συνταγες.Να ειστε παντα καλα και να μας προσφερεται ολη αυτη την υπεροχη γνωση σας.
den to exw kanei polla xronia Vita mou…kai twra zilepsa =)