Διατροφή & υγεία

Έλεγχος σωματικού βάρους στην ενήλική ζωή

Έλεγχος σωματικού βάρους στην ενήλική ζωή

Η επιλογή ποιοτικής τροφής και η συστηματική σωματική άσκηση είναι το τέλειο όπλο απέναντι στο συχνότερα εμφανιζόμενο διατροφοεξαρτώμενο πρόβλημα των ενηλίκων, την αυξημένη πρόσληψη σωματικού βάρους.

 

Ιδιαίτερα στις Ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική η τάση των υπέρβαρων ατόμων να συνεχίζουν να αυξάνουν το βάρος τους καθώς και των ελλειποβαρών ατόμων να συνεχίζουν να μειώνουν το βάρος τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελλειποβαρείς αφορούν το 1/5 του Ευρωπαϊκού πληθυσμού.

 

Θεωρείται σημαντικό το άτομο να έχει υιοθετήσει ένα σταθερό και φυσιολογικό βάρος μέχρι την ηλικία των 21 ετών. Πολλά άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος στην ηλικία αυτή προέχει να υιοθετήσουν και τις κατάλληλες συνήθειες έτσι ώστε να μπορούν και να το διατηρήσουν. Όσα από αυτά τα άτομα τελικά αυξήσουν  το σωματικό τους βάρος κατά τη νεαρή και μέση ενήλική ζωή τους συχνά το θεωρούν αναμενόμενο και μη αναστρέψιμο.

 

Ο υπέρβαρος ή ο παχύσαρκος είναι  σημαντικό να μάθει να περιορίζει το μέγεθος της μερίδας του, ώστε να νιώθει ικανοποίηση αλλά όχι κορεσμό. Δεν θα πρέπει όμως η συνολική ενεργειακή του πρόσληψη να είναι λιγότερη από 1200 θερμίδες διότι έτσι θα είναι δύσκολο να καλύψει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λάβει μέσα στην ημέρα.

 

Ως προς την απώλεια βάρους, βραχυπρόθεσμα επιτυγχάνονται τα ίδια αποτελέσματα μεταξύ των διαφόρων ισοθερμιδικών διαιτών, ανεξάρτητα από την σύνθεση τους (δηλ. με υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη).

 

Συνοπτικά, θεωρείται σημαντικότερο να υιοθετηθούν σωστές διατροφικές συνήθειες προκειμένου να διατηρηθεί το σωματικό βάρος, παρά ειδικές δίαιτες για απώλεια βάρους.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο