Κάθε χρόνο, καινούρια πρόταση!
Το έχω καθιερώσει πια! Σχεδόν κάθε χρόνο προτείνω μια καινούρια βασιλόπιτα. Λίγο πριν, λίγο μετά από την Πρωτοχρονιά (βασιλόπιτες ως γνωστόν κόβουμε μέχρι τις Απόκριες 😉 …), είναι πια έθιμο η πρόταση για τη βασιλόπιτα της νέας χρονιάς. Μόνο πέρυσι, μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για μένα, δεν ήμουνα συνεπής. Έτσι δεν πρότεινα νέα συνταγή αλλά παρέπεμψα στις ιδιαίτερα δημοφιλείς παλιές μας βασιλόπιτες, όπου περιγράφεται κι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της περιοχής μου.
Φέτος λοιπόν επανέρχομαι με μια ολοκαίνουρια βασιλόπιτα, κάπως ιδιαίτερη αφού είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ φρούτων και βασιλόπιτα. Εμείς τη δοκιμάσαμε πιο νωρίς, αλλά από την ώρα που την έφτιαξα ως χριστουγεννιάτικο κέικ, σκέφτηκα τη συνταγή ως βασιλόπιτα. Δεν έφτιαξα για τα φετινά Χριστούγεννα το κλασικό μου–«μακράς ωρίμανσης»-κέικ φρούτων γιατί την εποχή που έπρεπε να το φτιάξω ήμουν-ακόμα είμαι- πνιγμένη από άλλες δουλειές, κι έτσι αυτό εδώ το κέικ το αντικατέστησε…
Στην ουσία η συνταγή είναι μια παραλλαγή εκείνου του κέικ, τέτοια ώστε να «ξεμπερδεύουμε» πιο γρήγορα. Θέλει όμως την προετοιμασία της. Η Βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς αξίζει να έχει λίγο παραπάνω κόπο! Υπότιτλοι του τύπου «η πιο εύκολη βασιλόπιτα του κόσμου», «Βασιλόπιτα με 3 υλικά», δεν ταιριάζουν με την ημέρα. Ας φτιάξουμε κάτι πιο εκλεκτό…
Δεν ξέρω αν η φετινή πρόταση υποσκελίσει τις «πρωταγωνίστριες» βασιλόπιτες του site, αλλά σε μας άρεσε πάρα πολύ. Άλλωστε, ακόμη και αν δεν δείτε ως βασιλόπιτα τη σημερινή συνταγή, μπορείτε πάντα να τη δοκιμάσετε ως κέικ με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Όλο και κάποια θα περισσέψουν από τις προμήθειες των ημερών!
Κι αν πάλι θέλετε κάτι πιο κλασικό, δείτε τις συνταγές «Βασιλόπιτα με μανταρίνια της μαμάς μου», «Βασιλόπιτα Κρήτης», «Βασιλόπιτα με μαγιά», «Βασιλόπιτα Σμυρναίικη». Η μια συναγωνίζεται την άλλη σε επισκέψεις αυτές τις μέρες και η επισκεψιμότητά τους έχει φτάσει ήδη πολύ ψηλά! Δεν έχω ούτε εγώ καταλήξει ακόμη ποια έχει τα πρωτεία για φέτος! Τα στατιστικά αλλάζουν συνεχώς…
Υλικά
4 μέτρια αυγά
200-220 gr ζάχαρη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
180 ml (12 κουταλιές) ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο (αλλά σε θερμοκρασία δωματίου)
120 ml (8 κουταλιές) γάλα
2 κουταλιές μέλι ή πετιμέζι
320 gr αλεύρι + 2 κουταλιές ακόμη για τα φρούτα (περίπου 25 gr)
3 κουταλάκια μπέικιν
2 σωληνάκια βανίλιας
80 gr σταφίδες ή κράνα
80 gr αποξηραμένα σύκα
80 gr αποξηραμένα βερίκοκα
80 gr καρύδια ή αμύγδαλα
Για το στόλισμα, 4-5 κουταλιές γλυκό «υποβρύχιο» με άρωμα μαστίχας
2-3 κουταλιές αποξηραμένα φρούτα και ξηροκάρπια ή χρωματιστά κουφετάκια ή σταγόνες χρωματιστής σοκολάτας ή ό,τι τέλος πάντων μας αρέσει!
Tα κουτάλια μου είναι δοσομετρικά: 15ml η κουταλιά, 5ml το κουταλάκι
Επί το έργον
Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα καρύδια σε πολύ μικρά κομματάκια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τις 2 κουταλιές αλεύρι. Προσθέτουμε στο υπόλοιπο αλεύρι το μπέικιν και τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις).
Χτυπάμε με το μίξερ του χεριού τα αυγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα να αποκτήσουν ένα υποκίτρινο χρώμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι (ή το πετιμέζι) και το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα των φρούτων. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Ενσωματώνουμε και το μείγμα του αλευριού. Βάζουμε σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα 24-26 νούμερο (ή σε φόρμα σιλικόνης) το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας, λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 60-65 λεπτά την πίτα μας σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για ψήσιμο κέικ. Αν χρειάζεται, την σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος μετά τα πρώτα 45 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε καμιά 10αριά λεπτά και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Την τοποθετούμε σε δίσκο ή πιατέλα σερβιρίσματος από την πλευρά που στέκει καλύτερα. Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί το υποβρύχιο μαστίχας να αποκτήσει κάποια ρευστότητα και καλύπτουμε το κέικ μας. «Γράφουμε» την χρονιά με αμύγδαλα ή κομματάκια αποξηραμένων φρούτων.
Παρατηρήσεις
- Δεν ξεχνάμε το νόμισμα!
- Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι της απόλυτης επιλογής μας. Μπορούμε μάλιστα να αντικαταστήσουμε μέρος τους με ψιλοκομμένα φρουί γλασε. Γενικά θέλουμε 300-350gr φρούτα-ξηρούς καρπούς, ψιλοκομμένα με το χέρι γιατί αν τα αλέσουμε θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις ποσότητες υγρών ή αλευριού. Φέτος έτυχε να έχω κράνα οπότε τα χρησιμοποίησα, άλλες χρονιές σ’ αυτές τις συνταγές βάζω σταφίδες.
- Στην παρασκευή της ανάρτησης έφτιαξα μισή δόση από αυτήν που δίνω στα υλικά και έτσι η φόρμα μου ήταν η κλασική μακρόστενη 25Χ10. Το κέικ ψήθηκε σε 50 λεπτά αφού ήταν σε μικρότερη ποσότητα. Είναι βέβαια προτιμότερες οι στρογγυλές φόρμες για τις βασιλόπιτες, αλλά δεν είχα στον χώρο που έφτιαξα το κέικ κατάλληλου μεγέθους στρογγυλή, και βέβαια δεν απαγορεύονται οι μακρόστενες!
- Μπορούμε να φτιάξουμε ένα απλό γλάσο με ζάχαρη άχνη και λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μαστίχα υποβρύχιο. Πάντως το άρωμα της μαστίχας ταίριαξε τέλεια με τα φρούτα που είχα επιλέξει (αυτά που αναγράφονται στα υλικά).