Γιορτινά

Βασιλόπιτα-κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα-κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Κάθε χρόνο, καινούρια πρόταση!

Το έχω καθιερώσει πια! Σχεδόν κάθε χρόνο προτείνω μια καινούρια βασιλόπιτα. Λίγο πριν, λίγο μετά από την Πρωτοχρονιά (βασιλόπιτες ως γνωστόν κόβουμε μέχρι τις Απόκριες 😉 …), είναι πια έθιμο η πρόταση για τη βασιλόπιτα της νέας χρονιάς. Μόνο πέρυσι, μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για μένα, δεν ήμουνα συνεπής. Έτσι δεν πρότεινα νέα συνταγή αλλά παρέπεμψα στις ιδιαίτερα δημοφιλείς παλιές μας βασιλόπιτες, όπου περιγράφεται κι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της περιοχής μου.

Βασιλόπιτα-κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Φέτος λοιπόν επανέρχομαι με μια ολοκαίνουρια βασιλόπιτα, κάπως ιδιαίτερη αφού είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ φρούτων και βασιλόπιτα. Εμείς τη δοκιμάσαμε πιο νωρίς, αλλά από την ώρα που την έφτιαξα ως χριστουγεννιάτικο κέικ, σκέφτηκα τη συνταγή ως βασιλόπιτα.  Δεν έφτιαξα για τα φετινά Χριστούγεννα το κλασικό μου–«μακράς ωρίμανσης»-κέικ φρούτων γιατί την εποχή που έπρεπε να το φτιάξω ήμουν-ακόμα είμαι- πνιγμένη από άλλες δουλειές, κι έτσι αυτό εδώ το κέικ το αντικατέστησε…

Βασιλόπιτα-κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Στην ουσία η συνταγή είναι μια παραλλαγή εκείνου του κέικ, τέτοια ώστε να «ξεμπερδεύουμε» πιο γρήγορα. Θέλει όμως την προετοιμασία της. Η Βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς αξίζει να έχει λίγο παραπάνω κόπο! Υπότιτλοι του τύπου «η πιο εύκολη βασιλόπιτα του κόσμου», «Βασιλόπιτα με 3 υλικά», δεν ταιριάζουν με την ημέρα. Ας φτιάξουμε κάτι πιο εκλεκτό…

Βασιλόπιτα-κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Δεν ξέρω αν η φετινή πρόταση υποσκελίσει τις «πρωταγωνίστριες» βασιλόπιτες του site, αλλά σε μας άρεσε πάρα πολύ. Άλλωστε, ακόμη και αν δεν δείτε ως βασιλόπιτα τη σημερινή συνταγή, μπορείτε πάντα να τη δοκιμάσετε ως κέικ με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Όλο και κάποια θα περισσέψουν από τις προμήθειες των ημερών!

Βασιλόπιτα-κέικ με αποξηραμένα φρούτα

Κι αν πάλι θέλετε κάτι πιο κλασικό, δείτε τις συνταγές  «Βασιλόπιτα με μανταρίνια της μαμάς μου», «Βασιλόπιτα Κρήτης», «Βασιλόπιτα με μαγιά», «Βασιλόπιτα Σμυρναίικη». Η μια συναγωνίζεται την άλλη σε επισκέψεις αυτές τις μέρες και η επισκεψιμότητά τους έχει φτάσει ήδη πολύ ψηλά! Δεν έχω ούτε εγώ καταλήξει ακόμη ποια έχει τα πρωτεία για φέτος! Τα στατιστικά αλλάζουν συνεχώς…

Παρατηρήσεις

  1. Δεν ξεχνάμε το νόμισμα!
  2. Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι της απόλυτης επιλογής μας. Μπορούμε μάλιστα να αντικαταστήσουμε μέρος τους με ψιλοκομμένα φρουί γλασε. Γενικά θέλουμε 300-350gr φρούτα-ξηρούς καρπούς, ψιλοκομμένα με το χέρι γιατί αν τα αλέσουμε θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις ποσότητες υγρών ή αλευριού. Φέτος έτυχε να έχω κράνα οπότε τα χρησιμοποίησα, άλλες χρονιές σ’ αυτές τις συνταγές βάζω σταφίδες.
  3. Στην παρασκευή της ανάρτησης έφτιαξα μισή δόση από αυτήν που δίνω στα υλικά και έτσι η φόρμα μου ήταν η κλασική μακρόστενη 25Χ10. Το κέικ ψήθηκε σε 50 λεπτά αφού ήταν σε μικρότερη ποσότητα. Είναι βέβαια προτιμότερες οι στρογγυλές φόρμες για τις βασιλόπιτες, αλλά δεν είχα στον χώρο που έφτιαξα το κέικ κατάλληλου μεγέθους στρογγυλή, και βέβαια δεν απαγορεύονται οι μακρόστενες!
  4. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα απλό γλάσο με ζάχαρη άχνη και λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μαστίχα υποβρύχιο. Πάντως το άρωμα της μαστίχας ταίριαξε τέλεια με τα φρούτα που είχα επιλέξει (αυτά που αναγράφονται στα υλικά).

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο