Καλοκαιρινά πεντανόστιμα ψευτοκεφτεδάκια!
Οι ψευτοκεφτέδες και γενικά τα τηγανητά λαχανικά σε πολλές και διάφορες εκδοχές είναι από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά του καλοκαιριού. Προσφέρονται τα καλοκαιρινά λαχανικά για τηγάνι. Κολοκύθια τηγανητά αλλά και κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες τραγανές ή σαβόρε ή με σάλτσα ντομάτας και ξινομυζήθρα ή φέτα, όλα νοστιμίζουν με ένα πέρασμα από το τηγάνι. Και φυσικά οι χορτοκεφτέδες με τα βλίτα, το κατεξοχήν χόρτο του καλοκαιριού! Κι αν το τηγάνισμα γίνεται σε ελαιόλαδο, μπορούμε να τα απολαμβάνουμε χωρίς πολλές τύψεις.
Χορτοκεφτέδες με χόρτα γιαχνερά και με σπανάκι φτιάχνω την Άνοιξη και το Χειμώνα, συχνά ως κουταλίτες-τηγανίτες με αραιό μείγμα. Τούτοι εδώ οι καλοκαιρινοί είναι καλοσχηματισμένοι και πιο συμπαγείς και οφείλουν την εμφάνισή τους στην πατατούλα που προσθέτω στο μείγμα τους.
Μου τους θύμισε προχθές μια φίλη που μου ζήτησε τη συνταγή και της υποσχέθηκα ότι θα είναι στις προσεχείς αναρτήσεις, μιας και ο κηπάκος μας φέτος έχει κυρίως βλίτα και κολοκύθια… Η καραντίνα είχε τις συνέπειές της και στις ερασιτεχνικές καλλιέργειες. Αργά φυτέψαμε αργά θα γίνουν όσα γίνουν!
Χθες λοιπόν που έβρασα για άλλη μια φορά τα βλίτα με κολοκύθια και πατάτες όπως τα φτιάχνουμε εμείς στην Κρήτη, φρόντισα να κρατήσω την πρώτη ύλη που χρειάζεται γι αυτά τα χορτοκεφτεδάκια. Δεν είναι τυχαία η χρήση της πατάτας λοιπόν στο μείγμα τους. Εμείς ΠΑΝΤΑ βράζουμε τα βλίτα με πατάτες και κολοκύθια άρα αν περισσέψουν θα γίνουν μαζί κεφτέδες!
Πρόταση λοιπόν αξιοποίησης περισσεύματος και τούτη η συνταγή αλλά τα κεφτεδάκια είναι τόσο νόστιμα που κανείς δεν θα πει πως δεν θα τα ετοίμαζε ευχαρίστως και εξαρχής. Αφήστε που είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φάνε βλίτα τα παιδιά. Ποιο παιδάκι αντιστέκεται σε ένα κεφτεδάκι απ’ ό,τι κι αν είναι φτιαγμένο αυτό!
Υλικά
150 gr βλίτα ζυγισμένα βρασμένα και στραγγισμένα
1 μέτρια πατάτα βρασμένη (περίπου 120 gr ήταν άβραστη)
1 ξερό κρεμμύδι (περίπου 60 gr )
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας (30 ml) ελαιόλαδο
80-100 gr φέτα ή άλλο τυρί της επιλογής μας
5 μικρές φρυγανιές
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά μια μικρή ντομάτα (περίπου 120 gr ζυγισμένη ολόκληρη) και 1-2 σκελίδες σκόρδο
Αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Κρατάμε από τη βραστή μας σαλάτα τα βλίτα και τις πατάτες και τα στραγγίζουμε. Σε μπολ ανάμειξης λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι ή με την κουτάλα του πουρέ και προσθέτουμε τα στραγγισμένα βλίτα.
Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το μαϊντανό και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν βάλουμε ντομάτα αφαιρούμε σπόρους και υγρά και την τρίβουμε στο μείγμα μας. Αν χρειάζεται μια ακόμη φρυγανιά, την προσθέτουμε.
Το μείγμα πρέπει να διαμορφώνεται σε κεφτέδες. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για μια ώρα πάνω κάτω. Πλάθουμε κεφτέδες στο μέγεθος που μας αρέσει και τους αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (7 με μέγιστο το 9) και από τις δυο πλευρές, να ροδίσουν.
Σερβίρουμε συνοδεύοντας με ένα dip γιαουρτιού ή με τζατζίκι ή με σκέτο καλό γιαούρτι. Αν θέλουμε ραντίζουμε με λίγο λεμόνι.
Παρατηρήσεις
Με τις παραπάνω ποσότητες έφτιαξα 20 κεφτέδες κανονικού μεγέθους.
- Για το τηγάνισμα καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε πολύ μεγάλο τηγάνι. Ένα 24-26 νούμερο είναι πιο κατάλληλο. Και σπατάλη λαδιού δεν γίνεται και δεν βάζουμε πολλούς μαζεμένους οπότε η θερμοκρασία τηγανίσματος δεν πέφτει και έτσι έχουμε ωραία κρούστα στα κεφτεδάκια μας. Επίσης πατάμε λίγο τους κεφτέδες πριν τους βάλουμε στο τηγάνι, να μην είναι σφαιρικοί αλλά πεπλατυσμένοι. Τηγανίζονται καλύτερα.
- Στούς κεφτέδες αυτούς προτιμώ τη φέτα από τα άλλα τυριά. Έχω την εντύπωση ότι ταιριάζει με τα βλίτα περισσότερο από ένα κίτρινο τυρί. Μια καλή εναλλακτική είναι κι εδώ η ξινομυζήθρα.
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε τα χορτοκεφτεδάκια βράζοντας εξαρχής τα υλικά και όχι από περισσεύματα, θα βράσουμε πρώτα τις πατάτες κομμένες σε φέτες και όταν πέφτουν από το πιρούνι θα προσθέσουμε τα βλίτα. Έτσι κι αλλιώς δεν μας πειράζει να λιώσουν αφού για λιώσιμο τις προορίζουμε!