Vegan/vegetarian

Χορτοκεφτέδες με βλίτα

Χορτοκεφτέδες με βλίτα

Καλοκαιρινά πεντανόστιμα ψευτοκεφτεδάκια! 

Οι ψευτοκεφτέδες και γενικά τα τηγανητά λαχανικά σε πολλές και διάφορες εκδοχές είναι από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά του καλοκαιριού. Προσφέρονται τα καλοκαιρινά λαχανικά για τηγάνι. Κολοκύθια τηγανητά αλλά και κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες τραγανές ή σαβόρε ή με σάλτσα ντομάτας και ξινομυζήθρα ή φέτα, όλα νοστιμίζουν με ένα πέρασμα από το τηγάνι. Και φυσικά οι χορτοκεφτέδες με τα βλίτα, το κατεξοχήν χόρτο του καλοκαιριού! Κι αν το τηγάνισμα γίνεται σε ελαιόλαδο, μπορούμε να τα απολαμβάνουμε χωρίς πολλές τύψεις.

Χορτοκεφτέδες με χόρτα γιαχνερά και με σπανάκι φτιάχνω την Άνοιξη και το Χειμώνα, συχνά ως κουταλίτες-τηγανίτες με αραιό μείγμα. Τούτοι εδώ οι καλοκαιρινοί είναι καλοσχηματισμένοι και πιο συμπαγείς και οφείλουν την εμφάνισή τους στην πατατούλα που προσθέτω στο μείγμα τους.

Χορτοκεφτέδες με βλίτα

Μου τους θύμισε προχθές μια φίλη που μου ζήτησε τη συνταγή και της υποσχέθηκα ότι θα είναι στις προσεχείς αναρτήσεις, μιας και ο κηπάκος μας φέτος έχει κυρίως βλίτα και κολοκύθια… Η καραντίνα είχε τις συνέπειές της και στις ερασιτεχνικές καλλιέργειες. Αργά φυτέψαμε αργά θα γίνουν όσα γίνουν!

Χορτοκεφτέδες με βλίτα

Χθες λοιπόν που έβρασα για άλλη μια φορά τα βλίτα με κολοκύθια και πατάτες όπως τα φτιάχνουμε εμείς στην Κρήτη, φρόντισα να κρατήσω την πρώτη ύλη που χρειάζεται γι αυτά τα χορτοκεφτεδάκια. Δεν είναι τυχαία η χρήση της πατάτας λοιπόν στο μείγμα τους. Εμείς ΠΑΝΤΑ βράζουμε τα βλίτα με πατάτες και κολοκύθια άρα αν περισσέψουν θα γίνουν μαζί κεφτέδες!

Χορτοκεφτέδες με βλίτα

Πρόταση λοιπόν αξιοποίησης περισσεύματος και τούτη η συνταγή αλλά τα κεφτεδάκια είναι τόσο νόστιμα που κανείς δεν θα πει πως δεν θα τα ετοίμαζε ευχαρίστως και εξαρχής. Αφήστε που είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φάνε βλίτα τα παιδιά. Ποιο παιδάκι αντιστέκεται σε ένα κεφτεδάκι απ’ ό,τι κι αν είναι φτιαγμένο αυτό!

Χορτοκεφτέδες με βλίτα

 

Παρατηρήσεις

Με τις παραπάνω ποσότητες έφτιαξα 20 κεφτέδες κανονικού μεγέθους.

  • Για το τηγάνισμα καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε πολύ μεγάλο τηγάνι. Ένα 24-26 νούμερο είναι πιο κατάλληλο. Και σπατάλη λαδιού δεν γίνεται και δεν βάζουμε πολλούς μαζεμένους οπότε η θερμοκρασία τηγανίσματος δεν πέφτει και έτσι έχουμε ωραία κρούστα στα κεφτεδάκια μας. Επίσης πατάμε λίγο τους κεφτέδες πριν τους βάλουμε στο τηγάνι, να μην είναι σφαιρικοί αλλά πεπλατυσμένοι. Τηγανίζονται καλύτερα.
  • Στούς κεφτέδες αυτούς προτιμώ τη φέτα από τα άλλα τυριά. Έχω την εντύπωση ότι ταιριάζει με τα βλίτα περισσότερο από ένα κίτρινο τυρί. Μια καλή εναλλακτική είναι κι εδώ η ξινομυζήθρα.
  • Αν θέλουμε να φτιάξουμε τα χορτοκεφτεδάκια βράζοντας εξαρχής τα υλικά και όχι από περισσεύματα, θα βράσουμε πρώτα τις πατάτες κομμένες σε φέτες και όταν πέφτουν από το πιρούνι θα προσθέσουμε τα βλίτα. Έτσι κι αλλιώς δεν μας πειράζει να λιώσουν αφού για λιώσιμο τις προορίζουμε!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο