Αλμυρά

Κρασάτο κοτόπουλο στο τηγάνι

Κρασάτο κοτόπουλο στο τηγάνι

Το κοτόπουλο ταιριάζει με το κρασί!

Δεν το λέω τηγανητό κοτόπουλο γιατί στην ουσία δεν τηγανίζεται μόνο με ελαιόλαδο, αλλά σιγομαγειρεύεται με κρασί και με νερό στη τηγάνι. Δηλαδή θα μπορούσε να γίνει και σε κάποιο πλακερό κατάλληλου μεγέθους. Κοτόπουλο στο τηγάνι λοιπόν, με κρασί και με τα αρωματικά και μπαχαρικά της επιλογής μας. Παραδοσιακό πιάτο, μια τηγανιά με κοτόπουλο θα το λέγαμε!

Κρασάτο κοτόπουλο στο τηγάνι

Είναι πολλοί που δεν συμπαθούν το κοτόπουλο, ειδικά το άγευστο σε πολλές περιπτώσεις κοτόπουλο της αγοράς. Παρόλο που υπάρχουν πια αρκετοί μικροί ή μεγάλοι παραγωγοί με καλής ποιότητας κοτόπουλα, ο τρόπος μαγειρέματος παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, στο πιάτο που θα σερβίρουμε στο τραπέζι μας!

Κρασάτο κοτόπουλο στο τηγάνι

Θα μου πείτε «μα μόνο στο κοτόπουλο;». Όχι βέβαια, αλλά κυρίως στο κοτόπουλο! Μερικές φορές η «κοτοπουλίλα» είναι τόνο έντονη που αποτρέπει ακόμη και τους φιλικά προς το κοτόπουλο διακείμενους να το απολαύσουν. Η αλήθεια είναι πως κάποια κοτόπουλα δεν διανοούμαι να τα μαγειρέψω βραστά όπως π.χ. θα έκανα με μια καλή ντόπια κότα!

Κρασάτο κοτόπουλο στο τηγάνι

Συνηθίζεται λοιπόν για τα κοτόπουλα του εμπορίου το μαρινάρισμα, η προσθήκη χυμών εσπεριδοειδών, τα καρυκεύματα, το σβήσιμο με κρασί ή κονιάκ ή άλλο ποτό για να μετριαστεί η βαριά μυρουδιά και να αποκτήσει γεύση.

Κρασάτο κοτόπουλο στο τηγάνι
Εδώ με ρίγανη και λιγότερο ελαιόλαδο για λιγότερες θερμίδες!

Τελευταία, 2-3 φορές και υπό πίεση χρόνου έφτιαξα το κοτόπουλό μας με τον τρόπο της σημερινής συνταγής και μπορώ να πω πως έμειναν μόνο τα κοκκαλάκια! Μαλακό, ζουμερό, αρωματικό και πολύ γευστικό. Επιπλέον, μαγειρεύτηκε σχετικά γρήγορα, γεγονός που μας επέτρεψε να φάμε φαγάκι της ώρας, μαγειρεμένο μετά την επιστροφή από τη δουλειά.

Κρασάτο κοτόπουλο στο τηγάνι

Παρατηρήσεις

  • Το πιάτο μπορεί να είναι και ωραιότατος κρασομεζές στη μέση του τραπεζιού. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε αντί νερό κάποιες φορές να προσθέτουμε κρασί όταν απορροφούνται τα υγρά του. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ ροζέ κρασί στα μαγειρέματα με κοτόπουλο.
  • Προτιμούμε γι αυτήν τη συνταγή νεαρά κοτόπουλα μετρίου μεγέθους. Το δικό μου ήταν λίγο παραπάνω από 2 κιλά και ζήτησα από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού. Χρησιμοποίησα περίπου το 1/3.
  • Αν θέλουμε να το μαγειρέψουμε το μεσημέρι. Βάζουμε τις μερίδες τους κοτόπουλου με 1-2 κουταλιές ξύδι σε ένα μπολ το πρωί πριν φύγουμε για τη δουλειά και τις ξεπλένουμε καλά το μεσημέρι για να το μαγειρέψουμε.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο