Vegan/vegetarian

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη, χωρίς φύλλο

Μυρωδάτη, υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική !

Τα πορτοκάλια άρχισαν να γλυκαίνουν και οι πορτοκαλόπιτες είναι αγαπημένο γλυκό της εποχής. Επειδή όμως αρκετοί νηστεύουν και άλλοι αποφεύγουν τα αυγά , πιο κατάλληλη για την εποχή είναι μια νηστίσιμη μυρωδάτη πορτοκαλόπιτα που δεν υστερεί σε τίποτα
από την κλασική και πολύ γνωστή πορτοκαλόπιτα με το φύλλο  τα αυγά και το γιαούρτι. Σε μερικούς μάλιστα μπορεί να αρέσει και περισσότερο.
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη απόπορτοκαλόπιτα  που βρήκα σε παλιό τετράδιο της οικογένειας, τότε που στα καθημερινά γλυκά δεν «χαράμιζαν» φύλλο κρούστας και τα κέικ δεν τα έλεγαν κέικ αλλά πίτες. Καρυδόπιτες, αμυγδαλόπιτες , σταφιδόπιτες, πορτοκαλόπιτες. Πιο επίσημα  τα λέγανε «κεκ» όπως εύστοχα επισημάνθηκε πρόσφατα  σε κυριακάτικο περιοδικό μαγειρικής !
 Επρόκειτο   για ένα κέικ λαδιού με χυμό πορτοκαλιού και αλεύρι που του «άλλαξα τα φώτα». Επιφυλάσσομαι και για την αυθεντική συνταγή την επόμενη Σαρακοστή, την Άνοιξη, όταν τανπορτοκάλια θα είναι πιο ζουμερά. Σε τούτη εδώ την εκδοχή  αντί χυμό πορτοκαλιού έβαλα ολόκληρο πορτοκάλι. Επίσης  έβαλα λιγότερη ζάχαρη στο μείγμα και την υπόλοιπη τη χρησιμοποίησα σε ένα ελαφρύ σιρόπι . Για να σιροπιαστεί καλά  το γλυκό αντικατέστησα μέρος του αλευριού με σιμιγδάλι   και  έτσι προέκυψε μια σιροπιαστή  πορτοκαλόπιτα πολύ νόστιμη, νηστίσιμη , υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική.

Παρατηρήσεις

1) Με την παραπάνω σύσταση του σιροπιού η πίτα είναι αρκετά σιροπιασμένη και νωπή. Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ σιροπιαστά
γλυκά, μπορούμε να βάλουμε τη 1,5 κούπα της ζάχαρης στο μείγμα και να φτιάξουμλιγότερο σιρόπι (1 κούπα ζάχαρη-3/4 κούπας νερό).

2) Αρωματίζουμε το σιρόπι με ξύλο κανέλας αν θέλουμε

3) Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή  για 1-2 λεπτά στη μεσαία ένταση του φούρνομικροκυμάτων.

4) Αντί του δεύτερου πορτοκαλιού μπορούμε νχρησιμοποιήσουμε γλυκό πορτοκάλι που θα αραιώσουμε με λίγο νερό και θα το
βράσουμε για 1-2 λεπτά. Έτσι θα έχουμε σιρόπι και γαρνιτούρα για την πίτα μας.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές