Μυρωδάτη, υγιεινή και ιδιαίτερα οικονομική !
από την κλασική και πολύ γνωστή πορτοκαλόπιτα με το φύλλο τα αυγά και το γιαούρτι. Σε μερικούς μάλιστα μπορεί να αρέσει και περισσότερο.
Υλικά
2 μεγάλα πορτοκάλια
2,5 κούπες ζάχαρη
¾ κούπας ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
¼ κούπας ρακή ή κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας
1 κουταλάκι σόδα
3 κουταλάκια μπέικιν
1 ,5 κούπα αλεύρι
1,5 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
Προαιρετικά , περίπου 100 γραμμάρια κουβερτούρα
Επί το έργον
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και αφού βγάλουμε το μέρος που ήταν το κοτσάνι τους τα βάζουμε να βράσουν. Όταν βράσουν 5 λεπτά αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά (συνολικά δηλαδή βράζουν 3 φορές από 5 λεπτά). Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Αλέθουμε το ένα πορτοκάλι στο multi να γίνει λείος πολτός αφού αφαιρέσουμε όσες περισσότερες από τις λευκές μεμβράνες γίνεται και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 1,5 κούπα πολτό. Χτυπάμε με το χέρι σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη 1 κούπα από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα. Προσθέτουμε και το ποτό.
Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα μας , όπως και το σιμιγδάλι. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι και το αδειάζουμε σε ταψί Νο 30. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για μία ώρα ( μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο της ). Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι:
Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό και το άλλο πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες. Βράζουμε το σιρόπι (στο max της θερμοκρασίας του ματιού ) και μετράμε 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Αποσύρουμε από το μάτι και σιροπιάζουμε την πίτα μας (Κρύα πίτα, ζεστό σιρόπι), χωρίς να αφήσουμε τις φέτες πορτοκαλιού να πέσουν πάνω της. Κόβουμε τις φέτες πορτοκαλιού στα δύο και γαρνίρουμε Στολίζουμε και με λιωμένη κουβερτούρα (αν θέλουμε) .Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και απολαμβάνουμε.
Παρατηρήσεις
1) Με την παραπάνω σύσταση του σιροπιού η πίτα είναι αρκετά σιροπιασμένη και νωπή. Αν δεν μας αρέσουν τα πολύ σιροπιαστά
γλυκά, μπορούμε να βάλουμε τη 1,5 κούπα της ζάχαρης στο μείγμα και να φτιάξουμλιγότερο σιρόπι (1 κούπα ζάχαρη-3/4 κούπας νερό).
2) Αρωματίζουμε το σιρόπι με ξύλο κανέλας αν θέλουμε
3) Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή για 1-2 λεπτά στη μεσαία ένταση του φούρνομικροκυμάτων.
4) Αντί του δεύτερου πορτοκαλιού μπορούμε νχρησιμοποιήσουμε γλυκό πορτοκάλι που θα αραιώσουμε με λίγο νερό και θα το
βράσουμε για 1-2 λεπτά. Έτσι θα έχουμε σιρόπι και γαρνιτούρα για την πίτα μας.
Πως τα βλέπω κάθε φορά που πεινάω ή κάτι τέλος πάντων θέλω να φάω δεν ξέρω.
Υπέροχο θα το φτιάξω αν και δεν νηστεύουμε αλλά προτιμώ αυτή την εκδοχή της πορτοκαλόπιτας.
Καλή εβδομάδα.
Πραγματικά ήταν πολύ καλή Ξανθή μου. Δεν έμεινε ψίχουλο!
Ευχαριστώ,εκ μέρους των.. εορταζουσών! Αναρωτιέμαι πως θα ήταν το σιρόπι αν αρωματιζόταν με ανθόνερο πορτοκαλανθού! Το σιμιγδάλι πάντως, θα ήταν ισορροπημένα ευτυχισμένο!
-Δελεαστική συνταγή και πολύτιμος πρόλογος!
Να είσαι καλά Κατερίνα! Υποθέτω ότι οι προτάσεις σου θα δίνουν ακόμη πιο αρωματικό αποτέλεσμα!
Φαίνεται υπέροχη αυτή η πορτοκαλόπιτα και σίγουρα θα είναι πολύ μυρωδάτη! Μου άρεσε πολύ και η διακόσμηση με τις φέτες πορτοκαλιού και το σοκολατένιο γλάσο!
Καλή εβδομάδα!
Η διακόσμηση προέκυψε στην τύχη :-). Κάποιος άλλος θα την έκανε μάλλον καλύτερη!
Βαγγελιώ μου καταπληκτική.Η διακόσμιση άπαιχτη!!!
Φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!!!
Χαίρομαι που σας άρεσε η διακόσμηση :-). Δεν είμαι καλή σ' αυτή!
Και την νηστίσιμη εμείς την λατρεύουμε.
Και το στόλισμά της την κάνει ακόμη πιο λαχταριστή καλή μου Βαγγελιώ.
Ο μικρός με "δαχτυλάκι" θα το σήκωνε όλο από πάνω της :-)))
Πώς μ' αρέσουν και πόσο μου λείπουν αυτά τα μικρά δακτυλάκια! Έτσι έκαναν και τα παιδιά μου!
Την ερχόμενη Κυριακή έχω καλεσμένους που νηστεύουν. Ήμουν σίγουρη ότι σε σένα θα βρω κάτι νηστίσιμο και νόστιμο. Ανυπομονώ να την φτιάξω και να την δοκιμάσω. Τα φιλια μου
Κι εγώ ανυπομονώ για τις εντυπώσεις σου και τις παρεμβάσεις σου Βασιλική μου!
Καλημέρα Βαγγελιώ μου και καλή εβδομάδα!
Εξαιρετική η πορτοκαλόπιτά σου! Προσωπικά προτιμώ τη νηστίσιμη βερσιόν, έτσι όμορφα σιροπιασμένη και με λίγη σοκολάτα στην επιφάνειά της! Νομίζω ότι χωρίς φύλλο αναδεικνύονται περισσότερο οι γεύσεις και τα αρώματα, ενώ το σιμιγδάλι θα της δίνει πολύ ωραία υφή!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ερμιόνη. μακάρι να γινόταν να δοκιμάσεις. Εμένα μ' αρέσει και η εκδοχή με το φύλλο αλλά δεν το έχουμε πάντα στο σπίτι. Τούτη είναι και υγιεινότερη…
Απίθανη η πορτοκαλόπιτα .. αν και έχω κολλήσει σε μία συνταγή … κάτι με κάνει να θέλω να δοκιμάσω τη δικιά σου.
Φιλιά
Κόννα πάω να ψάξω στο blog για τη συνταγή σου!
Καλή βδομάδα Βαγγελιώ μου με τις πάντα ενδιαφέρουσες και νόστιμες προτάσεις σου!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Έλενα. Να είσαι καλά!
Poly wraia protasi Vaggeliw ayti i tourta-keik. O syndyasmos portokali-sokolata einai toso klasikos kai petyximenos poy eimai vevaih pws tha einai yperoxi!
Και για μένα το πορτοκάλι-σοκολάτα είναι απόλυτα επιτυχημένος συνδυασμός. Έχεις δίκιο Μάγδα!
Πραγματικά πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη και μυρωδάτη!!
Φιλιά πολλά.
ναι, ναι Μαρί όπως τα λες! Νόστιμη και μυρωδάτη!
Πολύ ωραία Βαγγελιώ μου.
Δεν υστερεί σε τίποτα από την ''κανονική'' πορτοκαλόπιτα.
Τα ολόκληρα πορτοκάλια δίνουν όλα τα αρώματά τους.
Μ αρέσει που βάζει και σιμιγδάλι.
Φιλιά πολλά
Ναι και σε κέικ η προσθήκη πορτοκαλιού ταιριάζει πολύ. Από εκεί η ιδέα Μάριον
Πολυ ωραια φαινεται αυτη η πορτοκαλοπιτα Βαγγελιω μου!
Καλη εβδομαδα!
Ευχαριστώ Μαρίνα! Ωραία ήταν πράγματι!
αχ αχ αχ κι έχω καιρό να φάω γλυκό και μου άνοιξες την όρεξη με τις ευωδιές του πορτοκαλιού! Κι αχ ναι, και τη λιωμένη κουβερτούρα την θέλουμε!!! Καλησπέρες! 🙂
Όλγα κι εγώ μετά από καιρό έφαγα γλυκό! Δεν άντεξα τα αρώματα και το συνδυασμό 🙂
την εκανα αλλα δεν φουσκωσε σαν λασπη εγινε
Μάλλον κάτι κάνατε λάθος. Η συνατγή είναι πολυδοκιμασμένη…
Μπράβο…πολύ καλή συνταγή…ακολούθησα ακριβώς τα βήματα και πάθαμε πλάκα οικογενειακώς…σήμερα θα τη ξαναφτιάξω αλλά με λεμόνι, έτσι από περιέργεια. Σε ευχαριστούμε για τις καταπληκτικές συνταγές σου.
Χαίρομαι που την απολαύσατε. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Γιατί όχι και με λεμόνι; Λίγο ξεπίκρισμα παραπάνω και θα είναι τέλεια!
Εκανα την νιστισιμη πορτοκαλοπιτα πολυ ωραια αλλα μου επεσε πολυ λιγο τοαλευρι και το σιμιγδαλη ενα πεμπτο της φλιτζανας μιπος θελει λιγι παραπανο;
Μα δεν είναι καλή μου 1/5! Είναι 1,5 κούπα από το καθένα! Συνολικά 3 κούπες! Αρκετά. Επί πλέον αφήνουμε το μείγμα να μείνει κανένα εικοσάλεπτο πριν το ψήσουμε και φουσκώνει το σιμιγδάλι. Καλή επιτυχία!
Πολυ νοστιμη η πορτοκαλοπιτα. Χθες την εκανα δευτερη φορα. Την πρωτη εξαφανιστηκε με τη μια. Δυο-δυο φευγαν τα κομματια. Την εκανα με λιγοτερο σιροπι γιατι ειναι υγρη απο μονη της. Την σερβιρα με παγωτο βανιλια… Πολυ ωραια… Συγχαρητηρια… Σοφια-Φλωρινα
Μάλλον πρέπει να βγάλει κανείς τη φλούδα από τα πορτοκάλια. Θεόπικρο έγινε!!!
Προφανώς δεν τα ξεπικρίσατε αρκετά. Αν κρίνω από τα προηγούμενα σχόλια, συνέβη μόνο σε σας… Λυπάμαι….
Συγχαρητήρια για την πορτοκαλόπιτα . Την έφτιαξα εχθές το απόγευμα για το κυριακάτικο τραπέζι .Αυτή τη στιγμη (Κυριακή απόγευμα) δεν υπάρχει ούτε ψίχουλο και έγινε ανάρπαστη .Η δοσολογία και οι οδηγίες ήταν ακριβώς .Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις υπέροχες συνταγές σας. Αθηνά .
τέλεια!!θα την δοκιμάσω!
Έκανα την πρώτη και ήταν σχεδόν τέλεια! Έκανα λοιπόν και μία δεύτερη με 1/2 κούπα χοντρό σιμιγδάλι και 1 κούπα ψιλό. Για τα δικά μας γούστα το δεύτερο ήταν το ΤΕΛΕΙΟ!! Ευχαριστώ πολύ για το μεράκι σου. Να σημειώσω επίσης, πως δεν διακόσμησα με το πορτοκάλι αλλά το άλεσα στο μούλτι με λίγο νεράκι, χρησιμοποίησα δύο κουταλιές της σούπας σε κρέμα ζαχαροπλαστικής και έφτιαξα το πρώτο μου και υπέροχο “εκμέκ πορτοκάλι”.
Ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή και αφιέρωσες χρόνο να μας πεις τη γνώμη σου. Θα δοκιμάσω την εκδοχή σου. Ανακατεύω ψιλό και χοντρό σιμιγδάλι στον κλασικό σιμιγδαλένιο χαλβά και μας αρέσει κι εμάς καλύτερα. Η πορτοκαλένια εξέλιξη του εκμέκ επίσης ενδιαφέρουσα! Ευχαριστώ πολύ και πάλι!
Καλησπέρα!! δεν πρόλαβε ούτε να κρυώσει η πορτακαλόπιτα…το μισό ταψί φάγαμε…..μοσχομύρισε το σπίτι αρώματα….σας ευχαριστούμε για τις παραδοσιακές συνταγές που μοιράζεστε μαζί μας …όσες έχω φτιάξει δεν έχει “σφάλλει” καμμία…..
Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σας άρεσε!
Καλησπέρα,μήπως θα μπορουσα να αντικαταστησω το κονιάκ με κάτι που δεν περιεχει αλκοόλ?ευχαριστω εκ των προτέρων.
Παρόλο που το αλκοόλ εξατμίζεται όταν μαγειρεύεται, μπορείτε να βάλετε όποιο υγρό θέλετε στη θέση του (υγρό άρωμα βανίλιας, ανθόνερο, μαστιχόνερο ή και σκέτο νεράκι. Κι εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!
Καλη σπερα…. Προσπαθω να φτιαξω τη πορτοκαλοπιτα και μολις τελειωσα με τη ζυμη. Ειναι αναμενομενο η ζυμη να ειναι σφιχτή; Για να καταλαβαιτε ειναι σα ζυμη ψωμιου… ευχαριστω…
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Ελπίζω να σας πέτυχε. Ναι, αφρατεύει με το σιρόπι!
εξαιρετική !! γευστικότατη!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Ευχαριστώ πολύ!
Το σχόλιό σας θα διαγραφεί σε μισή ώρα από τώρα. Γκρίζα διαφήμιση δεν κάνουμε… Αν θέλετε να διαφημιστείτε επικοινωνείστε μαζί μας…
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά! Έφτιαξα την πορτοκαλόπιτα, αλλά έκανα πατέντα και μεθαύριο (γιατί αύριο θα την κεράσω) θα σας γράψω τα αποτελέσματα: Έκανα σιρόπι με κακάο (αντί απλό σιρόπι και επιπλέον κουβερτούρα – αν βγει καλό θα σας πω ακριβώς δοσολογία) και ολίγον σπιτικό λικέρ μανταρίνι. Επίσης, για να βγει η ποσότητα του πολτού συμπλήρωσα στυμμένο μανταρίνι, αντί νερού…Ας ελπίσουμε ότι δεν “σκότωσα” το γλυκό σας και θα είναι όσο καλό το φαντάζομαι! Ευχηθείτε μου καλή τύχη
Καλησπέρα σας, καλή χρονιά και σε σας! Υπέροχες ακούγονται οι παρεμβάσεις σας, θα χαρώ να είναι καλό το αποτέλεσμα!
Γειά σας και πάλι Είπα να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα: Γευστικά βγήκε πολύ καλό, αλλά μου λάσπωσε λίγο. Ίσως βιάστηκα να το σιροπιάσω; Ίσως ήταν πολύ το σιρόπι; Ίσως επειδή το ταψί μου ήταν λίγο μικρότερο από αυτό της συνταγής (28 εκ – δεν είχα 30άρι) και μπορεί κάπου να κρατούσε υγρασία το γλυκό; Ίσως επειδή δεν άφησα το πορτοκάλι να κρυώσει καλά πριν κάνω τον πολτό;…Θα σας γελάσω…Σε κάθε περίπτωση, σας γράφω τις αναλογίες στο σιρόπι, αν θελήσετε να πειραματιστείτε: 1,5 κούπα ζάχαρη – 3 κούπες νερό – 3/4 της κούπας κακάο – 1 σφηνάκι λικέρ μανταρίνι σπιτικό – 1 πρέζα αλάτι. Έφτιαξα και καραμελωμένο/ ζαχαρωμένο ξύσμα πορτοκαλιού για διακόσμηση. Πάντως η συνταγή σας πολύ καλή από μόνη της (όπως και όσες συνταγές σας έχω δοκιμάσει) – μου άρεσαν οι εκρήξεις φλούδας πορτοκαλιού από τον πολτό
Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ -έστω και καθυστερημένα- για την ενημέρωση! Ναι, σηκώνει πειράματα η συνταγή και κάθε συνταγή με σιρόπι για να πετύχουμε τη σωστή αναλογία. Το μεγαλύτερο ύψος που είχε το γλυκό σας ίσως ήθελε περισσότερο ψήσιμο για να μη λασπώσει…