Γλυκάκια από το …τίποτα στο άψε σβήσε!
Υλικά
2 κούπες τριμμένα παξιμαδάκια ή κουλουράκια ή μπισκότα
1 κούπα μαρμελάδα της αρεσκείας μας (συνήθως βάζω πορτοκαλιού)
½ κούπα καρύδια χοντροκομμένα ( ή αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια κλπ)
¼ κούπας ελαιόλαδο
¼ κούπας βούτυρο
100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
2-3 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ
Για την επικάλυψη:
½ κούπα ζάχαρη άχνη
1 καλή κουταλιά κακάο
1 κοφτή κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές νερό
Για το γαρνίρισμα τριμμένη σοκολάτα, ή τρούφα σοκολάτα, ή καρύδα ή κοπανισμένοι ξηροί καρποί.
Επί το έργον
Τρίβουμε τα βουτήματα να γίνουν σκόνη . Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τη μαρμελάδα, και το κονιάκ. Βάζουμε σε σκεύος που μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων το λάδι, το βούτυρο και τη σοκολάτα και τα λιώνουμε σε μεσαία ένταση για ένα λεπτό πάνω κάτω, ίσα να λιώσει το βούτυρο και να μαλακώσει η σοκολάτα. Τα ανακατεύουμε μέσα στο σκεύος με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθούν και τα αδειάζουμε στο μείγμα των μπισκότων.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή καλύτερα ζυμώνουμε με το χέρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά μας .Στρώνουμε το μείγμα σε σκεύος που έχουμε καλύψει με μεμβράνη ώστε να έχει πάχος 2-3 εκατοστά και ισιώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια.Το δικό μου σκεύος είναι 25x15x3. Βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα, να σφίξει.
Φτιάχνουμε την επικάλυψη, ανακατεύοντας σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη , το νερό , το βούτυρο και το κακάο ίσα να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αδειάζουμε πάνω στο γλυκό μας και το απλώνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
Αφήνουμε να στερεοποιηθεί για κανένα δεκαπεντάλεπτο και πασπαλίζουμε με τρούφα ή φλούδες σοκολάτας ή καρύδα. Βγάζουμε προσεκτικά μαζί με τη μεμβράνη το γλυκό μας από το σκεύος και κόβουμε σε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια.
Παρατηρήσεις
1)Βάζω τη σοκολάτα μαζί με το λάδι και το βούτυρο στην δοσομετρική κούπα γιατί μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων . Επί πλέον, είναι εύκολο να μετρηθεί το βούτυρο ακόμη κι αν δεν έχει λιώσει Βάζω 1/4 κούπας ελαιόλαδο και μετά το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Όταν η στάθμη του λαδιού φτάσει στη μισή κούπα έχω τη σωστή ποσότητα. Η διαδικασία του λιωσίματος μπορεί να γίνει και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία σε κατσαρολάκι.
2)Το γλυκό σερβίρεται πολύ ωραία και όταν το βάλουμε σε κυκλικό σκεύος. Τότε το κόβουμε σε τριγωνικές φέτες όπως την πίτσα.
3)Τώρα το Χειμώνα τα γλυκάκια μας δεν χρειάζονται ψυγείο κατά τη δική μου κρίση. Είναι σταθερά και εκτός ψυγείου. Αλλά και στο ψυγείο δεν σκληραίνουν πολύ και σε λίγα λεπτά αποκτούν ωραία υφή λόγω του ελαιολάδου.
4)Μπορούμε να παραλείψουμε το βούτυρο και να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο και λίγο χυμό πορτοκαλιού. Αν και τα βουτήματά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι νηστίσιμα , έχουμε υπέροχα νηστίσιμα γλυκάκια!
Εξαιρετικό Βαγγελιώ…Αν και ως γνωστόν οτιδήποτε γλυκό δεν γλυτώνει από τα δόντια του Λύκου…
Η μισή τούρτα που ανακύκλωσα εγώ και την έκανα τρουφάκια, μας την είχαν φέρει από ζαχαροπλαστείο και έτσι δεν την τίμησε ο σύντεκνος δεόντως,αφού έχει μάθει στα σπιτικά…
Η δική σου εκδοχή μου αρέσει πολύ…
Πολλές φορές μας μένουν σπασμένα κουλουράκια που δεν είναι οτι καλύτερο γιοα σερβίρισμα…
Καλό απόγευμα κοριτσάκι,ευχαριστούμε για την ιδέα…-:))
Είσαι μεγάλη μαστόρισσα!!
Καλό απόγευμα.
ΤΙ ΟΜΟΡΦΗ ΣΥΝΤΑΓΗ VITA ΜΑΣ.!!!!!..ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ .!!!!!…ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΣΥΝΤΟΜΑ…ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ …..
Ανακύκλωσες τα παξιμαδάκια με τον πιο νόστιμο τρόπο Βαγγελιώ μου, και έφτιαξες μια σοκολατένια λιχουδιά!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!
Πολύ ωραία! Εμένα αυτά της φωτογραφίας με φτάνουν… για την ώρα. χιχιχιχιχι!
Λιχουδοφιλιά
Νομίζω ότι η ανακύκλωσή σου στέφτηκε με επιτυχία! Τα υλικά εξαιρετικά, λαχταριστή εμφάνιση και φαντάζομαι υπέροχη γεύση!
Μπράβο, βαγγελιώ, για την πρωτότυπη ιδέα σου!
Καλή σου μέρα.
Τα ανακυκλωμένα μου αρέσουν πάαααααρα πολύ!!!!!!!
Αμ, σε εμάς δεν "φτουράνε" κουλουράκια Βαγγελιώ μου!
Πρέπει να φτιάξουμε ειδικά … για να κάνουμε το σκανδαλιστικό σοκολατένιο γλυκισμά σου :-)))
Απίθανα τα κερασματάκια σου Βαγγελιώ! Πολύ εμφανίσιμα, εύκολα και οικονομικά! Ευχαριστούμε για την ωραία ιδέα!
Εμπνευσμένη η ανακύκλωση σου Βαγγελιώ!
Και σε νηστίσιμη εκδοχή θα είναι φανταστικά!
Φιλιά πολλά!
Τέλεια η ιδέα … μπράβο για την πραγματοποίηση !
Φιλιά
έτσι είναι,δεν πετάμε τίποτα,ο χρυσός κανόνας όταν μπαίνεις στην κουζίνα….αυτά εδώ έχουν καταπληκτική εμφάνιση,θέλω να είχα ένα επιτοπου….
Τα ζήλεψαααααα και τα κόπιαρα!
Υπέροχη συνταγή ανακύκλωσης!!! Καταπληκτική η ιδέα σου!!! Μπράβο!!!
Να δω πότε θα τα δοκιμάσω!! χιχι!
Φιλιά!!!
Σε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #23 🙂
Καλή εβδομάδα!!!