Χειμωνιάτικο- χριστουγεννιάτικο-ελληνικό-αγαπημένο πιάτο!
Μη μου πείτε ότι δεν είναι από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα σε όλη την Ελλάδα! Φυσικά και στην Κρήτη κάνουμε τις τηγανιές μας, με πιο χαρακτηριστική το φουκάκι.
Τηγανιές με μπουκίτσες από χοιρινό κρέας, κρασάτες , λεμονάτες, ριγανάτες, με πράσα, με κρεμμυδάκια, πικάντικες ή πιο ελαφριές πιστεύω ότι θα φτιάξουμε όλοι τις γιορτινές (και όχι μόνο) μέρες. Εμείς τουλάχιστον 2-3 φορές τις μέρες των εορτών και αρκετές όλο το Χειμώνα…
Και για να μην έχουμε μονοτονία, αλλάζουμε τη συνταγή κάθε φορά. Μια από τις πιο αγαπημένες εκδοχές η πρασοτηγανιά.
Τρυφερές μπουκιές χοιρινού κρέατος , που σιγομαγειρεύεται στο τηγάνι με πράσα και μελώνει.
Η μάνα μου την έφτιαχνε με ελάχιστο πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό, η πεθερά μου με κοκκινοπίπερο. Η όψη παρόμοια, η γεύση διαφορετική. Κράτησα το κοκκινοπίπερο (πάει το χειμώνα) και πρόσθεσα κι εγώ τα δικά μου.
Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και – ειδικά αν το κοκκινοπίπερο μας είναι καυτερό- μια κουταλιά καλό συρωτό γιαούρτι ή κάποιο τυρί κρέμα όπως το κρητικό ξύγαλο θα δώσει τη δροσεράδα που θα χρειαστούμε!
Υλικά
750 gr χοιρινό για τηγανιά σε μπουκιές μεγέθους καρυδιού
60ml – 80ml (¼ -1/3 κούπας) ελαιόλαδο, ανάλογα πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας
100ml κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
½ κιλό ή λίγο περισσότερο πράσα (ζυγισμένα καθαρισμένα)
1 κουταλάκι γλυκό κοκκινοπίπερο
Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
Προαιρετικά, λίγο καυτερό κοκκινοπίπερο
Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ¼ κούπας νερό .
Επί το έργον
Πλένουμε καλά το κρέας, το αφήνουμε να στραγγίξει και το αλατίζουμε ελαφρά. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι να κάψει και ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές.
Αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά που θα κατεβάσει κι όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει σβήνουμε με το κρασί. Μόλις το απορροφήσει, προσθέτουμε λίγο νερό και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (από το 9 στο 6).
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα μας. Περιμένουμε να μαλακώσει αρκετά το κρέας προσθέτοντας όταν χρειάζεται νερό και όταν έχει μαλακώσει αρκετά (όχι όμως τελείως), αφήνουμε να απορροφήσει το νερό του και προσθέτουμε τα πρασάκια, χωρίς να τα στραγγίσουμε, με όσο νερό κρατούν όταν τα βγάζουμε από τη λεκάνη.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό μας.
Όταν υπολογίσουμε ότι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα πιπέρια, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Αφήνουμε να μελώσει, αποσύρουμε από την εστία και σε 5 λεπτά σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Εμείς δεν έχουμε παιδιά στο σπίτι και προτιμούμε οι μπουκιές μας να έχουν κοκκαλάκια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα μερίδα από το λαιμό, που είχε και λίγο λίπος και έγινε πολύ μαλακό στο ψήσιμο.
2)Συνήθως στους συνδυασμούς κρέας-λαχανικό οι ποσότητες των δύο υλικών είναι πάνω κάτω ίσες. Μπορούμε λοιπόν να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα των πράσων.
3)Το κρασί που βάζω συνήθως, είναι ροζέ.
4)Μπορούμε λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από την εστία να προσθέσουμε μια χούφτα ξινομυζήθρα ή σκληρή φέτα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο.
5) Αν βάλουμε πελτέ θα τον προσθέσουμε στο τηγάνια μαζί με τα πράσα. Μπορούμε να παραλείψουμε τα πιπέρια, ή να τα βάλουμε και αυτά.
[…] ή πρασοτηγανιά […]