Ένα φίνο, vintage, γιορτινό γλύκισμα!
Βλέπετε, εμείς οι κρητικοί και ιδιαίτερα οι Ηρακλειώτες γιορτάζουμε πανηγυρικά τον Άγιο Τίτο. Είναι ο πρώτος επίσκοπος Κρήτης (αναλυτικές λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της ενορίας του Αγίου Τίτου) και ο ναός του στο Ηράκλειο είναι από τις πιο αρχοντικές εκκλησίες που ξέρω. Μη παραλείψετε όσοι επισκεφτείτε την πρωτεύουσά μας να περάσετε από τον Άγιο Τίτο.
Άλλωστε είναι τόσο κεντρικά! Πιο κεντρικά δεν γίνεται! Λίγο πιο κάτω από την πασίγνωστη πλατεία Λιονταριών που γνωρίζουν όλοι οι επισκέπτες της πόλης, στην οδό 25ης Αυγούστου (σημαδιακή μέρα για το Ηράκλειο η 25η Αυγούστου για τους γνωρίζοντες στοιχειωδώς κρητική ιστορία. Πληροφορίες εδώ).
Παρόλο που το πρώτο κτίσμα του ναού χρονολογείται στα 961 (επί Νικηφόρου Φωκά) ο σημερινός ναός άρχισε να κατασκευάζεται το 1869 καταρχάς ως τζαμί (Γενί Τζαμί). Ως ορθόδοξη εκκλησία αποδόθηκε στους Hρακλειώτες το 1925 και από το 2013 έχει ανακηρυχθεί καθεδρικός ναός της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Πολλές λεπτομέρειες για το ναό μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα που προανέφερα.
Τον γιορτάζω που λέτε κι εγώ τον Άγιο Τίτο όπως όλοι οι ηρακλειώτες αλλά και για ένα πιο προσωπικό λόγο αφού σαν χθες πριν από κάποια χρόνια-Σάββατο και τότε- έγινα μάνα για πρώτη φορά. Το έλεγε η μάνα μου εκείνη την ημέρα και το τηρώ: «Θες δε θες θα εορτάζεις τον Άγιο Τίτο σ’ όλη σου τη ζωή». Κι όπως η γέννα εξελίχθηκε πολύ δύσκολη, έκαμε κι αυτή το τάσιμό της και τον γιορτάζει κι αυτή!
Για τη χθεσινή λοιπόν γιορτή το σημερινό κέρασμα. Μια εξαιρετική αμυγδαλόπιτα που όσοι δοκίμασαν αναρωτήθηκαν αν έχω στο site τη συνταγή για να τη βρούνε, κι αν όχι, πότε θα τη βάλω; Από τα επίσημα παλιά γλυκά, φινετσάτο και ευγενικό, που έχει όμως υποστεί κάποιες σύγχρονες επεμβάσεις.
Η συνταγή είναι παμπάλαια, από το «φύλλο και φτερό» τετράδιο της μάνας μου και τα υλικά δίνονται στη μορφή: 24 κουταλιές αμύγδαλα, 24 κουταλιές ζάχαρη κλπ κλπ κλπ. Έτσι τα μετρούσε και η μαμά μου όταν την έφτιαχνε στο παρελθόν. Με δεδομένο ότι η κουταλιά είναι 15 ml έκαμα τους λογαριασμούς μου σε όγκο (360ml είναι οι 24 κουταλιές, αλλά σε γραμμάρια υπάρχει διαφορά για κάθε υλικό), ζύγισα τα στερεά υλικά, και την παραδίδω εκσυγχρονισμένη σε όσους τη ζήτησαν όταν την δοκίμασαν αλλά και σε όσους μας διαβάζουν και επιλέξουν να τη φτιάξουν.
Ο άλλος εκσυγχρονισμός ( η σαντιγί της επικάλυψης) δεν είναι δικός μου. Αναφερόταν στο παλιό κιτάπι και μάλιστα με κρέμα-κονσέρβα συγκεκριμένης μάρκας διάσημης πάλαι ποτέ. Προφανώς είναι αντικαταστήσει την γλυκιά κρέμα με αλεύρι και γάλα που επικάλυπταν ακόμη πιο παλιά αυτά τα γλυκά.
Υλικά
210gr αμύγδαλα με τη φλούδα (όχι το τσόφλι)
245gr ζάχαρη
145gr φρυγανιά αλεσμένη σε σκόνη
9 μέτρια αυγά χωρισμένα
5 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου
1-2 κουταλιές βούτυρο για το σκεύος που θα ψήσουμε το γλυκό
(δείτε και την 1η παρατήρηση)
Για το σιρόπι:
440 gr ζάχαρη
625 ml νερό
Φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή ξύλο κανέλας
Για την επικάλυψη:
250ml κρέμα γάλακτος με 35%λιπαρά
3-4 κουταλιές άχνη
2-3 κουταλιές αμύγδαλα καβουρδισμένα
Προαιρετικά, κεράσι ή βύσσινο ή δαμάσκηνο γλυκό του κουταλιού
Επί το έργον
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο multi με κοφτά πατήματα ώστε να μη γίνουν σκόνη.
Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια των αυγών σε ένα μπολ με μια κουταλιά από τη ζάχαρη ώστε να γίνουν μαρέγκα προσθέτοντας σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους ένα ένα και την εσάνς, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Ανάβουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς. Αφήνουμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, την φρυγανιά και τα αμύγδαλα.
Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο σκεύος. Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 35- 40 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα το πρώτο μισάωρο (αν χρειάζεται τότε, την σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος). Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει εντελώς.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και περιχύνουμε στην κρύα πίτα με το καυτό σιρόπι (στην αρχή με ένα κουτάλι και εν συνεχεία κατευθείαν με την κατσαρόλα). Αφήνουμε πάλι να κρυώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί και την στρώνουμε πάνω από την αμυγδαλόπιτα. Πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού τα αλέσουμε ελαφρά. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο και το σερβίρουμε κρύο, γαρνιρισμένο αν θέλουμε με κάποιο γλυκό του κουταλιού.
Παρατηρήσεις
- Επειδή εγώ είμαι λίγο παράξενη με τα γλυκά που έχουν αυγά, πρόσθεσα αν και δεν αναφερόταν ξύσμα ενός λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ στο μείγμα των αυγών. Επίσης αύξησα λίγο την εσανς αμυγδάλου.
- Η δόση είναι μεγάλη. Το σκεύος που χρησιμοποίησα έχει διαστάσεις 28Χ28 αλλά μάλλον θα ήταν καλύτερο ένα μεγαλύτερο.
- Πολύ ικανοποιητικό μέγεθος θα μας δώσει και η μισή δόση (όλα μοιράζονται εκτός από τα αυγά, αλλά εγώ θα έβαζα στη μισή δόση 4 μεγάλα ή 5 μικρά), και θα έψηνα την πίτα σε 24 νούμερο ταψάκι ή φόρμα.
- Αν έχουμε κατάλληλου μεγέθους σκεύος σιλικόνης δεν είναι αναγκαίο το βούτυρο.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Βρείτε μας:
[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]
Ενώ φτιάχνω καρυδόπιτα, αμυγδαλόπιτα πρώτη φορά έφτιαξα , τη δική σου! Πολύ ενδιαφέρον γλύκισμα, τόσο όσο γλυκό, ευχαριστώ! Μόνο που δεν βρήκα άρωμα πικραμύγδαλου κι έβαλα άρωμα αμυγδάλου. Να είσαι καλά, ωραίο και μπόλικο κέρασμα.
Ειρήνη μου Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα! Χαίρομαι που εμπιστεύτηκες τη συνταγή γιορτινές μέρες! Ναι, τα παλιά γλυκά, εκτός των άλλων φτουρούσαν 😉 !
Κυρία Ευαγγελία, καλημέρα σας. Σας ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες συνταγές σας, που έχουν εξασφαλισμενη επιτυχία! Σχετικά με την αμυγδαλόπιτα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τα 245γρ ζάχαρη, που γράφετε αρχικά στη συνταγή, θα πρέπει να προστεθούν την ώρα που χτυπάμε τη μαρέγκα, ή όταν αναμιγνύουμε τη φρυγανιά και τα αμύγδαλα στην μαρέγκα; Σας ευχαριστώ πολύ
Ευχαριστώ που επισημάνατε την ασάφεια! Συμπληρώθηκε η συνταγή, δείτε την! Καλή επιτυχία!
Καλημέρα σας ,στο γλυκό δεν μπαίνει καμμία λιπαρή ουσία ,παρά μόνο στο ταψί;. Ευχαριστώ
Ακριβώς! Δεν περιέχει καμιά λιπαρή ουσία. Εϊναι ένα “παντεσπάνι” αμυγδάλου! Χρόνια Πολλλά!
Κ. Ευαγγελία καλησπέρα σας. Επειδή θέλω να φτιάξω την αμυγδαλόπιτα μπορείτε σας παρακαλώ να κοιτάξετε λίγο τις αναλογίες στο σιρόπι γιατί στο τετράδιο φαίνεται 2 ζάχαρη και 2,5 νερό. Με δεδομένο ότι η ζάχαρη με το νερό ζυγίζουν περίπου το ίδιο (όπως βλέπω στους δοσομετρητές) δεν βγαίνουν τα γραμμάρια που δίνετε.Σας ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα σας! Η ζάχαρη δεν ζυγίζει το ίδιο με το νερό. Κάθε κούπα είναι 210-220 γρ ενώ κάθε κούπα νερό είναι 250ml. Έχετε δίκιο στην ποσότητα του νερού, είναι 625ml. Είχα κάνει λα΄θος το λογαριασμό 🙂 ! Συμβαίνει και στους μαθηματικούς καμιά φορά κι επειδή εγώ συνηθίζω τη μέτρηση με όγκους, δεν φάνηκε στο αποτέλεσμα για το γλυκό μου! Καλή επιτυχία, θα χαρώ να σας αρέσει και σας ευχαριστώ για την επισήμανση!
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση .θα την φτιάξω σήμερα και πιστεύω ότι θα είναι τέλεια. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ
Θα χαρώ πολύ να σας αρέσει! Ευχαριστώ που διαλέξατε τη συνταγή!
κ.Βαγγελιώ καλησπέρα . Έφτιαξα την πορτοκαλόπιτα κι έγινε τέλεια. Αύριο θα την ξαναφτιάξω γιατί μου τη ζητούν.Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Καλό βράδυ
Εννοείτε την αμυγδαλόπιτα, ναι; Χαίρομαι που σας άρεσε και σας πέτυχε! Να είστε καλά!
Μοιαζει με το παντεσπανι της μαμας μου και εκει βαζουμε ενα σφηνακι κονιακ,τον χυμο απο μισο πορτοκαλι για να μην μυριζουν τα αυγα και ενα κουτ γλυκου σοδα.
Πολύ ωραία ιδέα και η χρήση της για παντεσπάνι σε τούρτα! Ευχαριστούμε που τη μοιραστήκατε!