Ένα πολύ ιδιαίτερο στιφάδο!
Ο Φεβρουάριος είναι αποκριάτικος μήνας. Όπως δεν λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή, έτσι ο Φλεβάρης δεν λείπει από τις Απόκριες! Φαγητά με κρέας λοιπόν επιβάλλονται για όσους δεν είναι vegan ή vegetarian. Σήμερα ένα τέτοιο κρεατένιο πιάτο που προέκυψε από συνδυασμό 2-3 παλιότερων συνταγών και εμείς το απολαμβάνουμε κάθε φορά που το φτιάχνω. Ένα στιφάδο με κοτόπουλο, ή για να ακριβολογώ ένα κοτόπουλο με σάλτσα κρεμμυδιών!
Θα το έλεγα στιφάδο, αλλά το στιφάδο όπως το ξέρουμε έχει περισσότερα κρεμμύδια αναλογικά και –τουλάχιστον στη δική μου κουζίνα- άλλα «οινοπνεύματα». Πατώντας λοιπόν στο κλασικό πια και αγαπημένο μας κουνέλι στιφάδο, αλλά και συνδυάζοντας τη βασική συνταγή για κρητικό στιφάδο, προέκυψε τούτη η συνταγή.
Όπως έχω ξαναγράψει, οι παλιότερες συνταγές στιφάδου ΔΕΝ περιέχουν ντομάτα! Χαρακτηριστική είναι η απορία που διατυπώνει ηλικιωμένη συντοπίτισσα μου σε διάλογο που είχα καταγράψει σε παλιότερη ανάρτηση «ντα βάνουνε μπρε ντομάτα στο στιφάδο;». Και ναι, δεν βάζανε ντομάτα, ιδιαίτερα φρέσκια! Πελτές ή σπιτική σάλτσα ντομάτας σφικτή και καλοβρασμένη, είναι ένας νεωτερισμός που πάει, δεν λέω, αλλά εξίσου νόστιμα είναι και τα «λευκά» στιφάδα!
Εδώ λοιπόν βάζω λίγο πελτέ για να κόψω την «κοτοπουλίλα» αλλά ποτέ φρέσκια ντομάτα, ακόμη και το καλοκαίρι. Ο πελτές μαζί με τα κρασόξυδα και το κονιάκ και ιδιαίτερα η φλούδα πορτοκαλιού που προσθέτω, κάνουν αυτό το πιάτο πολύ νόστιμο, ακόμη και γι αυτούς που δεν αγαπούν το μαγειρευτό κοτόπουλο. Εμείς το έχουμε καθιερώσει, ειδικά αυτή την εποχή που οι χειμωνιάτικες ντομάτες δεν προσφέρονται για κοκκινιστό.
Δοκιμάστε το κάποια στιγμή, θα εκπλαγείτε από τα αρώματα που βγάζει το πιάτο! Ο τρόπος μαγειρέματος και ο συνδυασμός των υλικών μετατρέπουν κάνουν αυτό το πιάτο με το απλό και οικονομικό κοτόπουλο, κυριακάτικο και γιορτινό! Μπορεί να σταθεί σε κάθε είδους τραπέζι. Συνοδεύεται τέλεια με τηγανητές πατάτες ή πιλάφι.
Υλικά
Περίπου 1 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
500 gr κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο με την φλούδα
125 ml ελαιόλαδο
50 ml κρασί
50 ml κοινό ξίδι
50 ml κονιάκ
50 ml βαλσάμικο ξίδι
Αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
2-3 φύλλα δάφνη
1 κουταλάκι κύμινο
Φλούδα πορτοκαλιού, περίπου 10 cm
Επί το έργον
Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε για κανένα εικοσάλεπτο να μαριναριστεί σε ξιδόνερο (1 κουταλιά ξίδι στο νερό που καλύπτει το κοτόπουλο). Σε ρηχή κατσαρόλα ή πλακερό βάζουμε το κοτόπουλο με το κρασί, το ξίδι και το κονιάκ να βράσει. Αλατίζουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει ένα δεκάλεπτο.
Μετά την ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια σε φετούλες, το σκόρδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη δάφνη, την πορτοκαλόφλουδα και τον πελτέ διαλυμένο σε ½ κούπα νερό (125ml). Μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε πολύ τη θερμοκρασία (στο 3 με μέγιστο το 9) και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, να μαλακώσει εντελώς το κοτόπουλο και να αποκολλάται από τα κοκκαλάκια με ένα πιρούνι.
Δεν ανακατεύουμε, κουνάμε μόνο πέρα δώθε την κατσαρόλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Αφήνουμε να ησυχάσει στην κατσαρόλα για ένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Αν δεν έχουμε πελτέ, χρησιμοποιούμε ½ κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή σπιτική σάλτσα ντομάτας ή ντομάτα από κονσέρβα αλεσμένα όμως πολύ καλά στο multi.
- Λέμε στον χασάπη μας να κόψει το κοτόπουλο σε μερίδες όπως πρέπει για να μην έχει μικρά κοκκαλάκια το φαγητό μας και να απολαύσουμε την εξαιρετική σάλτσα που προκύπτει. Εδώ χρησιμοποίησα το μισό από ένα κοτόπουλο 2 περίπου κιλών.
- Ο συνδυασμός των μπαχαρικών που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι διαφορετικός (π.χ. μπαχάρι αντί κύμινο), αλλά δεν παραλείπουμε την πορτοκαλόφλουδα. Κάνει την διαφορά!
- Τα ποτά θέλουμε να είναι συνολικά 200-220 ml αν το κοτόπουλο είναι πάνω από 1 κιλό. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις επιμέρους ποσότητές τους.
Πιο ελαφρύ μαγείρεμα δεν υπάρχει! Χωρίς να τσιγαρίσεις τίποτα, με σιγό βράσιμο. Θα το δοκίμαζα με ένα κοκοράκι οπότε μιλάμε για τουλάχιστον 2,5 κιλά. Τι ποσότητες από υγρά είναι σωστό να βάλω; Πάντα τέτοια νόστιμα!
Και το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο παρά το ελαφρύ μαγείρεμα! Νομίζω ότι θα αρκούσε να διπλασιάσεις τα υγρά Πόπη μου!
Απίθανες συνταγές, δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλεξεις. Η περιγραφή της συνταγής είναι τόσο τέλεια που από πείρα μπορώ να σου πω ότι έχεις 100% επιτυχία. Συγχαρητήρια και γειά στα χέρια σου.
Σας ευχαριστώ πολύ για ένα ακόμη επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά!