Άλλες γιορτές

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με σάλτσα κρεμμυδιών

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με σάλτσα κρεμμυδιών

Ένα πολύ ιδιαίτερο στιφάδο!

Ο Φεβρουάριος είναι αποκριάτικος μήνας. Όπως δεν λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή, έτσι ο Φλεβάρης δεν λείπει από τις Απόκριες! Φαγητά με κρέας λοιπόν επιβάλλονται για όσους δεν είναι vegan ή vegetarian. Σήμερα ένα τέτοιο κρεατένιο πιάτο που προέκυψε από συνδυασμό 2-3 παλιότερων συνταγών και εμείς το απολαμβάνουμε κάθε φορά που το φτιάχνω. Ένα στιφάδο με κοτόπουλο, ή για να ακριβολογώ ένα κοτόπουλο με σάλτσα κρεμμυδιών!

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με σάλτσα κρεμμυδιών

Θα το έλεγα στιφάδο, αλλά το στιφάδο όπως το ξέρουμε έχει περισσότερα κρεμμύδια αναλογικά και –τουλάχιστον στη δική μου κουζίνα- άλλα «οινοπνεύματα». Πατώντας λοιπόν στο κλασικό πια και αγαπημένο μας κουνέλι στιφάδο, αλλά και συνδυάζοντας τη βασική συνταγή για κρητικό στιφάδο, προέκυψε τούτη η συνταγή.

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με σάλτσα κρεμμυδιών

Όπως έχω ξαναγράψει, οι παλιότερες συνταγές στιφάδου ΔΕΝ περιέχουν ντομάτα! Χαρακτηριστική είναι η απορία που διατυπώνει ηλικιωμένη συντοπίτισσα μου σε διάλογο που είχα καταγράψει σε παλιότερη ανάρτηση «ντα βάνουνε μπρε ντομάτα στο στιφάδο;». Και ναι, δεν βάζανε ντομάτα, ιδιαίτερα φρέσκια! Πελτές ή σπιτική σάλτσα ντομάτας σφικτή και καλοβρασμένη, είναι ένας νεωτερισμός που πάει, δεν λέω, αλλά εξίσου νόστιμα είναι και τα «λευκά» στιφάδα!

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με σάλτσα κρεμμυδιών

Εδώ λοιπόν βάζω λίγο πελτέ για να κόψω την «κοτοπουλίλα» αλλά ποτέ φρέσκια ντομάτα, ακόμη και το καλοκαίρι. Ο πελτές μαζί με τα κρασόξυδα και το κονιάκ και ιδιαίτερα η φλούδα πορτοκαλιού που προσθέτω, κάνουν αυτό το πιάτο πολύ νόστιμο, ακόμη και γι αυτούς που δεν αγαπούν το μαγειρευτό κοτόπουλο. Εμείς το έχουμε καθιερώσει, ειδικά αυτή την εποχή που οι χειμωνιάτικες ντομάτες δεν προσφέρονται για κοκκινιστό.

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με σάλτσα κρεμμυδιών

Δοκιμάστε το κάποια στιγμή, θα εκπλαγείτε από τα αρώματα που βγάζει το πιάτο! Ο τρόπος μαγειρέματος και ο συνδυασμός των υλικών μετατρέπουν κάνουν αυτό το πιάτο με το απλό και οικονομικό κοτόπουλο, κυριακάτικο και γιορτινό! Μπορεί να σταθεί σε κάθε είδους τραπέζι. Συνοδεύεται τέλεια με τηγανητές πατάτες ή πιλάφι.

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με σάλτσα κρεμμυδιών

Παρατηρήσεις

  • Αν δεν έχουμε πελτέ, χρησιμοποιούμε ½ κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή σπιτική σάλτσα ντομάτας ή ντομάτα από κονσέρβα αλεσμένα όμως πολύ καλά στο multi.
  • Λέμε στον χασάπη μας να κόψει το κοτόπουλο σε μερίδες όπως πρέπει για να μην έχει μικρά κοκκαλάκια το φαγητό μας και να απολαύσουμε την εξαιρετική σάλτσα που προκύπτει. Εδώ χρησιμοποίησα το μισό από ένα κοτόπουλο 2 περίπου κιλών.
  • Ο συνδυασμός των μπαχαρικών που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι διαφορετικός (π.χ. μπαχάρι αντί κύμινο), αλλά δεν παραλείπουμε την πορτοκαλόφλουδα. Κάνει την διαφορά!
  • Τα ποτά θέλουμε να είναι συνολικά 200-220 ml αν το κοτόπουλο είναι πάνω από 1 κιλό. Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις επιμέρους ποσότητές τους.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο