Όχι μόνο δεν έχουν κρέας οι κρητικοί καβρουμάδες, αλλά είναι εντελώς vegan!
Από καιρό την έψαχνα αυτή τη συνταγή! Είναι βλέπετε το σχολικό κολατσιό της δικής μου γενιάς, ένα οικονομικό και μυρωδάτο αρτοσκεύασμα που απολαμβάναμε σκέτο αλλά και με αλμυρή ή γλυκιά συνοδεία. Ένα από τα πιο εύκολα και οικονομικά βουτήματα του κρητικού εδεσματολόγιου! Θα έλεγα ότι είναι το κρητικό αντίστοιχο του κουλουριού Θεσσαλονίκης.
Καμιά σχέση με τους κρεάτινους καβουρμάδες της Θράκης. Τι σου κάνει η αλλαγή της θέσης ενός ρ! Εκεί που περιμένεις ότι κάτι παρόμοιο θα σημαίνουν οι δυο λέξεις απλά αλλάζει η προφορά τους από τον Βορρά στο Νότο της χώρας, σου βγαίνουν δυο παρασκευάσματα που απέχουν παρασάγγας και ως προς την εμφάνιση και ως προς τη σύσταση, και ως προς τη γεύση, και ως προς το κόστος τελικά!
Πιθανολογώ ότι οι λέξεις έχουν την ίδια καταγωγή… Τούρκικης προέλευσης η λέξη cavourma που σημαίνει καβουρδισμένος-ξεροψημένος και έδωσε το όνομα σε δυο τόσο διαφορετικά σκευάσματα. Ψάχνοντας μάλιστα βρήκα ότι εκτός από τον θρακιώτικο κρεατένιο καβουρμά υπάρχει και ηπειρώτικος καβρομάς (ή καβρουμάς) με ψιλοκομμένα κρεμμύδια και κοκκινιστό κρέας. Αυτή η διαπίστωση με οδηγεί στην κοινή προέλευση των λέξεων. Καβουρντισμένο κρέας, τραγανό κουλούρι, καβουρμάς-καβρουμάς-καβρομάς!
Αλλά ας πάμε στους δικούς μας καβρουμάδες. Μεγαλούτσικοι, ζεστοί ζεστοί από τον κουλουρά, με 2-3 πλακάκια σοκολάτας να λιώνουν από τη ζέστα τους όταν τα σπρώχναμε στο εσωτερικό τους, είναι από τις πιο γλυκές αναμνήσεις μου. Τραγανοί και ξεροψημένοι απέξω, αφράτοι από μέσα (κυρίως όσο είναι ζεστοί), να μοσχοβολούν ούζο από το γλυκάνισο που περιέχουν. Η υπόγλυκη γεύση τους όμως, ταιριάζει υπέροχα και με αλμυρή συνοδεία τυριών ή αλλαντικών. Το ταίριασμα με γραβιέρα είναι ιδανικό!
Κάτι σαν «απωθημένο» μου ήταν η εύρεση της συνταγής τους αφού αυτές που κυκλοφορούν στο internet καμιά σχέση δεν έχουν με αυτό που θυμάμαι. Μπορεί βέβαια σε άλλες περιοχές οι καβρουμάδες να είναι διαφορετικό βούτημα, οπότε δεν θα κάνω κριτική σε συνταγές άλλων. Βλέπω ότι κυκλοφορούν καβρουμάδες και από αρτοπωλεία αλλά προφανώς δεν τους έχω δοκιμάσει όλους για να ξέρω τι περιέχουν. Οι καβρουμάδες της μνήμης μου είναι μεγάλοι, τραγανοί απ’ έξω όπως προανέφερα και αφράτοι στο εσωτερικό τους. Φουλ –πιο φουλ δεν γίνεται- σουσάμι! Υπήρχαν όμως και τα μικρά καβρουμαδάκια εξίσου νόστιμα και πιο τραγανά.
Η συνταγή ήρθε στα χέρια μου από χωριανό μου που βρήκε ένα «θησαυρό» συνταγών σε παλιό του σπίτι που κατέρρευσε από τον σεισμό και μου τις παρέδωσε με την εμπιστοσύνη ότι θα τις αξιοποιήσω όπως πρέπει! Είμαι ευγνώμων για άλλη μια φορά για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε, για τη βεβαιότητά σας ότι θα χειριστώ με τον καλύτερο τρόπο ό,τι μου εμπιστεύεστε! Ήδη μου έχουν πει και άλλοι φίλοι και φίλες ότι πάνω στην “τακτοποίηση” που μας ανάγκασαν οι μετασεισμικές συνθήκες να κάνουμε στα σπίτια μας, βρίσκουν τετράδια και σημειωματάρια που ευχαρίστως θα μου δώσουν προς μελέτη!
Προσαρμόστηκαν βέβαια οι ποσότητες σε “ρεαλιστικές” για την εποχή δόσεις, γιατί αλλιώς στέλνεις λαμαρίνες στον φούρνο της γειτονιάς, κι αλλιώς ψήνεις στον φούρνο της κουζίνας… Οι καβρουμάδες λοιπόν έγιναν ένα από τα βουτήματα που έφτιαχνα το φετινό καλοκαίρι σχεδόν κάθε εβδομάδα γιατί άρεσαν πολύ και στις εγγονούλες μου. Τους απολαμβάναμε ζεστούς αλλά και αφού κρύωναν και ήταν το σνακ της παραλίας για φέτος, καθώς είναι εύκολοι, υγιεινοί και πολύ πολύ νόστιμοι. Ενώ είχα ετοιμάσει τη συνταγή μόνο με φωτογραφίες, θεωρήσαμε καλό να την τραβήξουμε και σε video για να απολαύσουν τους καβρουμάδες και οι φίλοι μας στο youtube!
Υλικά
250 ml νερό
250 ml ελαιόλαδο
200 gr ζάχαρη
1 φακελάκι των 30 gr αμμωνία
1/2 κουταλιά μπέικιν
1 ή περισσότερο κουταλάκι γλυκάνισο
1 κουταλάκι κόλιανδρο
Περίπου 770 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-1,5 κούπα λευκό (αποφλοιωμένο) σουσάμι
H κουταλιά και η κούπα είναι δοσομετρικές (15 ml η κουταλιά, 250 ml η κούπα)
Επί το έργον
Η παρασκευή είναι τόσο εύκολη που νομίζω ότι το video αρκεί, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορείτε να με ρωτήσετε με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας για κάθε απορία σας. Δείτε και τις παρατηρήσεις παρακάτω, πάντα βοηθούν!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Οι καβρουμάδες γίνονται σε διάφορα μεγέθη. Στο βίντεο αλλά και στις φωτογραφίες από άλλες παρασκευές, βλέπετε τους μεγάλους (10-12 χωράνε στο ταψί της κουζίνας) αλλά και τα μικρά καβρουμαδάκια. Γι αυτό και η διαφορά στους χρόνους ψησίματος. Ενδεικτικά, για τα μεγάλα έπαιρνα 90 gr ζύμης, για τα μικρά μόνο 25-30 gr.
- Για να κολλήσει το σουσάμι στα βουτήματα, το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και το απλώνουμε σε πετσέτα.
- Οι καβρουμάδες μας μυρίζουν ούζο! Μυρωδιά που εξασφαλίζει το γλυκάνισο. Το κόλιανδρο τους πάει αλλά δεν είναι απαραίτητο. Σε μια από τις παρασκευές, για να ενισχύσω τη γλυκανισάτη γεύση, έφτιαξα αφέψημα με αστεροειδή γλυκάνισο και το άφησα να κρυώσει. Περίσσιος κόπος, μια χαρά κάνει τη δουλειά του το γλυκάνισο σε σκόνη!
- Η αμμωνία δεν γίνεται καθόλου αισθητή στη γεύση. Μόνο στο άνοιγμα του φούρνου μας μυρίζει! Είναι όμως απαραίτητη για να δώσει τη χαρακτηριστική τραγανή υφή στους καβρουμάδες. Αν δεν τη συνηθίζετε, επιλέξτε άλλη συνταγή βουτημάτων από τις πολλές που υπάρχουν στο site. Δεν ξέρω αν σε άλλες περιοχές χρησιμοποιούν άλλα φουσκωτικά, αλλά οι δικοί μας καβρουμάδες είναι βουτήματα αμμωνίας!
- To αλεύρι στη συνταγή δεν αναφερόταν ούτε ως τύπος, ούτε ως ποσότητα. Ξέρετε, το γνωστό “όσο σηκώσει” η ζύμη. Τους έφτιαξα αρκετές φορές και είχα ζυγίσει από 765 ως και 780 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλά στα χέρια.
Απίστευτη η συνταγή σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορουσα να τους δώσω κ στρογγυλό σχήμα σαν το κουλούρι. Για κολατσιό των μικρών στο σχολείο θα ήταν ιδανικό. Σας ευχαριστω
Σας ευχαριστώ πολύ! Ναι, μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε! Θα χαρώ να σας αρέσουν, πράγματι είναι καλή ιδέα για κολατσιό. Εξάλλου και εμείς οι παλιότεροι ως κολατσιό το είχαμε!
Εξαιρετική συνταγή!
Αρέσκομαι να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω τις περιγραφές σας, τα αφηγήματα σας, τις πληροφορίες που δίνεται λαογραφικά, ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά ακόμη και οικονομικά.! Είστε εξαίρετη! Εύγε!!
Ο καβουρμάς μου θυμίζει την δεκαετία του ΄70 , στο πατρικό μου στο Μασταμπά παιρνούσε ένας Κύριος που έσερνε καρότσι και τους πούλαγε αποκλειστικά καβουρμάδες μεγάλους στρογγυλούς!! Τους παίρναμε για το σχολείο και βάζαμε σοκολάτα ΙΟΝ με αμύγδαλο!! Τι μου θυμίσατε.. θα σπίτι!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Και για το σχόλιο εδώ και για το σχόλιο στο youtube (που το είδα πρώτο 😉 )
Ξαφνιαστηκα οταν την ειδα ειχα ξεχασει την υπαρξη τους ενω ηταν το πρωινο μας την 10ετια του 70.
Δεν ζω κρητη οποτε δεν ξερω εαν θπαρχουν ακομα .Μπραβο ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ. ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΗΞΕΡΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥΣ