Vegan/vegetarian

Γλυκό πορτοκάλι (VIDEO)

Γλυκό πορτοκάλι (VIDEO)

Για νηστεύοντες και μη νηστεύοντες!

Ένα από τα γνωρίσματα της παραδοσιακής κρητικής διατροφής είναι η τήρηση των νηστειών που ορίζει η Χριστιανική Εκκλησία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τετάρτες, Παρασκευές, Σαρανταήμερο Χριστουγέννων, Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα, Δεκαπενταύγουστος, Νηστεία των Αγίων Αποστόλων, καθώς και κάποιες μεμονομένες ημέρες νηστείας (όπως 29 Αυγούστου, 14 Σεπτέμβρη, 5 Γενάρη κ.ά.) άφηναν ελάχιστες τελικά ημέρες «κατάλυσης των πάντων». Νήστευαν, δηλαδή δεν έτρωγαν “λερ(γ)ιά” όπως λέμε στην Κρήτη τις μη νηστίσιμες τροφές, γύρω στις 200 ημέρες κάθε χρόνο!

DSC_1242

 Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει καθένας για την θρησκευτική επιβολή της νηστείας, όλοι σήμερα συμφωνούν ότι η αποχή από ζωικές τροφές για κάποια χρονικά διαστήματα, λειτουργεί σαν αποτοξίνωση για τον ανθρώπινο οργανισμό και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

DSC_1232

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η θρησκεία ναι μεν μας έχει παραδώσει ένα κατάλογο από «απαγορευμένες» τροφές αλλά θεωρώ ότι το βαθύτερο νόημα της νηστείας είναι η εγκράτεια, η λιτή και απλή διατροφή. Σε καμμία περίπτωση δεν νοούνται ως νηστίσιμα τα υπερπολυτελή τραπέζια με τις γαρίδες και τους αστακούς και τα άλλα πανάκριβα και πολυτελή εδέσματα που συνηθίζουμε στα σαρακοστιανά μας τσιμπούσια…

DSC_1237
Πιστεύω ότι εκείνοι που καθιέρωσαν τις νηστείες, είχαν περισσότερες γνώσεις από τον «μέσο άνθρωπο» της εποχής τους και επειδή γνώριζαν ότι η τήρηση κάποιων κανόνων ήταν πιο πιθανή αν αυτοί οι κανόνες ήταν επιταγή της εκκλησίας, διαμόρφωσαν το πλαίσιο των νηστειών που ακολουθούμε ακόμη και σήμερα. Αυτό όμως είναι εντελώς προσωπική άποψη και δεν μπορώ να το τεκμηριώσω.

DSC_1238

Θεωρώ όμως ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιτρέπονται οι ελιές ενώ απαγορεύεται το λάδι, ότι στη νηστεία των Χριστουγέννων επιτρέπονται τα ψάρια που αφθονούν αυτή την εποχή, ότι επιτρέπονται τα σαλιγκάρια και τα υπόλοιπα οστρακοειδή που θεωρούνται καλές πηγές ασβεστίου ενώ απαγορεύεται το γάλα που στη νηστεία των Χριστουγέννων δεν υπήρχε μιας και τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα κυοφορούσαν τα μικρά τους αυτή την εποχή και στη νηστεία του Πάσχα χρησιμοποιούνταν για τη διατροφή των νεογέννητων μικρών τους.

DSC_1219

 Η νηστεία των Χριστουγέννων είναι «εύκολη».Αρχίζει 15 Νοεμβρίου (χθες) και κρατάει μέχρι την πραμονή των Χριστουγέννων.Επιτρέπεται το ψάρι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Έτσι εύκολα μπορεί να τηρηθεί. Υπάρχουν τόσα  νόστιμα νηστίσιμα  να τρώει κανείς !Προσωπικά, για να μπορέσω να την τηρήσω, καταναλώνω και γαλακτοκομικά.
DSC_1220
Η σημερινή μου συνταγή είναι ένα απολύτως νηστίσιμο γλυκάκι αφού καταναλώνεται ακόμη και τις μέρες που νηστεύουμε το λάδι. Το γλυκό πορτοκάλι το έφτιαξα φέτος νωρίς και η ποικιλία των πορτοκαλιών που χρησιμοποίησα δεν ήταν η συνήθης. Υπήρχε βέβαια κάποιος ιδιαίτερος λόγος γι αυτή μου τη βιασύνη.Κάπου το περίμεναν και ελπίζω να είναι το ίδιο νόστιμο με τις άλλες φορές…

DSC_1244-001

 

Καλή επιτυχία!

Παρατηρήσεις

1)Στα γλυκά με εσπεριδοειδή δεν συνηθίζω άλλο άρωμα. Είναι τόσο έντονο το δικό τους. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε βανίλια.
2) Το γλυκό πορτοκάλι είναι πολύ νόστιμο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κέικ κομμένο σε κομματάκια καθώς και σε σκαλτσούνια νηστίσιμα (η συνταγή προσεχώς)

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο