Για νηστεύοντες και μη νηστεύοντες!
Ένα από τα γνωρίσματα της παραδοσιακής κρητικής διατροφής είναι η τήρηση των νηστειών που ορίζει η Χριστιανική Εκκλησία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τετάρτες, Παρασκευές, Σαρανταήμερο Χριστουγέννων, Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα, Δεκαπενταύγουστος, Νηστεία των Αγίων Αποστόλων, καθώς και κάποιες μεμονομένες ημέρες νηστείας (όπως 29 Αυγούστου, 14 Σεπτέμβρη, 5 Γενάρη κ.ά.) άφηναν ελάχιστες τελικά ημέρες «κατάλυσης των πάντων». Νήστευαν, δηλαδή δεν έτρωγαν “λερ(γ)ιά” όπως λέμε στην Κρήτη τις μη νηστίσιμες τροφές, γύρω στις 200 ημέρες κάθε χρόνο!
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η θρησκεία ναι μεν μας έχει παραδώσει ένα κατάλογο από «απαγορευμένες» τροφές αλλά θεωρώ ότι το βαθύτερο νόημα της νηστείας είναι η εγκράτεια, η λιτή και απλή διατροφή. Σε καμμία περίπτωση δεν νοούνται ως νηστίσιμα τα υπερπολυτελή τραπέζια με τις γαρίδες και τους αστακούς και τα άλλα πανάκριβα και πολυτελή εδέσματα που συνηθίζουμε στα σαρακοστιανά μας τσιμπούσια…
Πιστεύω ότι εκείνοι που καθιέρωσαν τις νηστείες, είχαν περισσότερες γνώσεις από τον «μέσο άνθρωπο» της εποχής τους και επειδή γνώριζαν ότι η τήρηση κάποιων κανόνων ήταν πιο πιθανή αν αυτοί οι κανόνες ήταν επιταγή της εκκλησίας, διαμόρφωσαν το πλαίσιο των νηστειών που ακολουθούμε ακόμη και σήμερα. Αυτό όμως είναι εντελώς προσωπική άποψη και δεν μπορώ να το τεκμηριώσω.
Θεωρώ όμως ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιτρέπονται οι ελιές ενώ απαγορεύεται το λάδι, ότι στη νηστεία των Χριστουγέννων επιτρέπονται τα ψάρια που αφθονούν αυτή την εποχή, ότι επιτρέπονται τα σαλιγκάρια και τα υπόλοιπα οστρακοειδή που θεωρούνται καλές πηγές ασβεστίου ενώ απαγορεύεται το γάλα που στη νηστεία των Χριστουγέννων δεν υπήρχε μιας και τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα κυοφορούσαν τα μικρά τους αυτή την εποχή και στη νηστεία του Πάσχα χρησιμοποιούνταν για τη διατροφή των νεογέννητων μικρών τους.
Καλή επιτυχία!
Υλικά
4 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια (τα δικά μου ήταν 1200 γραμμάρια)
1 κιλό και μια κούπα ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
1 λεμόνι (το χυμό)
Γενικά, όσο βάρος έχουν τα πορτοκάλια, τόση ζάχαρη θα χρειαστούμε και για κάθε κιλό ζάχαρη 2 κούπες νερό
Επί το έργον
Δείτε στο video που ακολουθεί όλη τη διαδικασία βήμα-βήμα:
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Αν μαλακώσουν πολύ, μετά το τρίτο βράσιμο τα αφήνουμε σε κρύο νερό για 2-3 ώρες, και το αλλάζουμε όσες φορές χρειαστεί .Επειδή εμένα μ΄αρέσει η ελαφριά μυρωδάτη πικράδα του συνήθως δεν κάνω αυτή τη φάση. Δοκιμάζουμε ένα κομματάκι φλούδας κοντά στο μέρος του κοτσανιού για να ελέγξουμε πόσο πικρό είναι.
Κόβουμε τα πορτοκάλια σε όγδοα και απομακρύνουμε με ένα ψαλίδι ό,τι μπορούμε από τις άσπρες μεμβράνες. Βάζουμε τη ζάχαρη με τις 2,5 κούπες νερό να βράσει 5 λεπτά και ρίχνουμε τα κομμάτια του πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά σε μεγάλη θερμοκρασία και το κατεβάζουμε.
Αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 24 ώρες και τελειώνουμε το δέσιμο του γλυκού μας αφού προσθέσουμε το χυμό του λεμονιού. Δηλαδή βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Πάντως το τελευταίο απόκτημά μου , μου δημιουργεί πρόσθετη ασφάλεια στο δέσιμο των σιροπιών και των μαρμελάδων !
Στους 104-105 βαθμούς έτοιμο το σιρόπι! |
Παρατηρήσεις
1)Στα γλυκά με εσπεριδοειδή δεν συνηθίζω άλλο άρωμα. Είναι τόσο έντονο το δικό τους. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε βανίλια.
2) Το γλυκό πορτοκάλι είναι πολύ νόστιμο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κέικ κομμένο σε κομματάκια καθώς και σε σκαλτσούνια νηστίσιμα (η συνταγή προσεχώς)
Μπράβο!!
Είσαι τυχερή που έχεις πορτοκάλια τόσο νωρίς.
Με αυτό τον τρόπο έφτιαξα πέρσι αλλά τα πορτοκάλια δεν ήταν και τόσο καλά και δεν έμεινα απόλυτα ευχαριστημένη.Θα προσπαθήσω φέτος αλλά αργότερα τώρα δεν υπάρχει χρόνος.
Όσο για τα της νηστείας συμφωνώ απόλυτα.
Καλό βράδυ.
Την ίδια ακριβώς συνταγή έκανα και εγώ πέρυσι.
Φέτος δεν νομίζω να φτιάξω μιας και έχω ακόμα. Ήτανε και πάρα πολύ βέβαια. Μέχρι και στο κέικ, στον χαλβά, έκοβα και έβαζα από αυτό.
Είναι υπέροχη συνταγή.
Καλό βράδυ.
Καλόφάγωτο!!
Και εγω θα κάνω με πορτοκάλια από το Άργος..περιμένω να μου τα φερουν!!
Φιλάκια !!!
Πόσο θα' θελα έστω ένα μικρό κομματάκι από αυτό το υπέροχο γλυκάκι, αυτή τη στιγμή….
Το πήρα απόφαση, θα κάνω κι εγώ….
Μπράβο σου!!!
Ωραίο…αν και χθες ολοκλήρωσα το γλυκό μήλο φυρίκι, οπότε δεν με "παίρνει" να φτιάξω και πορτοκάλι, γιατί θα τα φάω όλα μόνη μου!!
Αλλά είναι πολύ ωραίο και μυρωδάτο Vita μου.
Νόστιμο καιιιιι μυρωδάτο!!!!! θα σου πάω το πιατάκι όπως είναι αλλά και το σεμεδάκι από κάτω του χεχεχε
Φιλάκιαααααααααααααααααααα
Ωραίο γλυκό. Ότι πρέπει για την νηστεία.
Δεν στέλνεις κανένα βαζάκι προς τα εδώ….
Vita μου, ολο μόνη σου θα το φάς???Φύλαξε κανένα βαζάκι και για μένα!!!
Καλό Βράδυ!
Καλησπέρα σε όλες!
Ξανθή δεν ήταν αυτά που χρησιμοποιώ συνήθως αλλά ήθελα να το στείλω κάπου και βιάστηκα.Πάντως δεν έγινε κακό.
Λίνα αυτό είναι το καλό του.Ότι πάει σε πολλά γλυκά οπότε χρησιμοποιείται όλο κάθε χρόνο.
Εύα καλή επιτυχία και στο δικό σου.Μοιάζουν οι συνταγές μας;
Νατάσα μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω 🙂
Πηνελόπη έφτιαξα κι εγώ φιρίκι.Αλλά έφυγε όλο! Τούτο δω για πεσκέσι το έφτιαξα περισσότερο παρά για μας…
Αστέρι δεν αξίζει και πολλά το σεμεδάκι 🙂 Από μπουμπουνιέρα είναι με χοντρή κλωστή.
Ellada και για τους νηστεύοντες και για τους μη τους νηστεύοντες!
Μανουσίνα έλα να πάρεις 🙂 Πρόσβαση στην Κρήτη έχεις , έτσι δεν είναι;
Ριρή ούτε κομματάκι δεν έφαγα :-(. Έχω πάρει την πάνω βόλτα και κάνω ότι δεν βλέπω τα γλυκά…
Ωραίο γλυκάκι και νόστιμη λύση για τη νηστεία! Δηλάδη ούτε στη νηστεία δεν κάνουμε αποχή από τα γλυκά, μήπως και χάσουμε κανένα κιλό…Είναι παρατηρημένο ότι όποτε νηστεύω καταλύγω πιο παχιά. Πάντως φεύγοντας από την Ελλάδα η μαμά μου φρόντισε να με εφοδιάσει με μερικά βάζα από το περγαμόντο της και αυτό μάλιστα απολαμβάνω αυτή τη στιγμή….μμμμμμ……
Vita μου καλημέρα!
Λίγο χρονοβόρα η διαδικασία αλλά το άρωμα και η γεύση των εσπεριδοειδών δεν με αφήνει ασυγκίνητη!
Άριστα!
Ζ.
Συμφωνώ περί εγκράτειας και όλων όσων είπες. Κάποιος λόγος υπήρχε που έγινε η νηστεία, πάντως όχι για να καταναλώνουμε αστακούς! Μπορείς να κάνεις νόστιμη νηστεία, χωρις υπερβολές! Το γλυκό σου το αγαπώ και το θαυμάζω κι εγώ!
Την ίδια θερμοκρασία χρησιμοποιείς για το δέσιμο σε όλα τα γλυκά; Το έχεις δοκιμάσει το θερμόμετρο και σε άλλα;
ααα θερμομετρο είναι!εγώ σκέφτομαι να πάρω ένα timer,δε μπορω να παραβράζουν τα ζυμαρικά χαχαχα καλό θα ήταν να μην κάνω 2-3 πράγματα μαζί βασικά 😉
καλό σ/κ
χχχ
Μαρίνα το ίδιο μου συμβαίνει κι εμένα :-(.
Τουλάχιστον τα γλυκά του κουταλιού είναι πιο ανώδυνα όσον αφορά τις θερμίδες
Ζαμπία ειδικά το πορτοκάλι μπορούμε και να μη το τρίψουμε.Άλλα είναι πιο κοπιαστικά για μένα…
Κική είναι σχετικά νέο απόκτημα και για την ώρα το χρησιμοποιώ μάλλον για επιβεβεβαίωση.Όταν δω ότι έχει δέσει με τους παλιούς καλούς τρόπους βλέπω και τη θερμοκρασία και είναι 105 βαθμοί!
🙂
Και λοιπόν κλπ.Έχω γεμίσει το σπίτι με gadgetάκια αμφιβόλου χρησιμότητας 🙂
Εχω κι εγώ ένα δύο χρόνια και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα! Μάλλον ήρθε η ώρα, από περιέργεια! Ευχαριστώ!
Κική θα ήθελα τα συμπεράσματά σου για τις εναλλαγές της θερμοκρασίας στα διάφορα γλυκά…
vita καλησπέρα ! η θερμοκρασία 105- 106 βαθμοί , ισχύει το ίδιο για όλα τα γλυκά και τις μαρμελάδες??
Αν το γλυκό είναι από φρούτο χωρίς ζουμερή σάρκα (π.χ. φλούδες, φιστίκι, αμύγδαλο,κυδώνι κλπ μπορούμε να το δέσουμε και στους 103. Εγώ σε όσα είναι πιθανόν να αφήσουν εκ των υστέρων υγρά όπως το πορτοκάλι το πάω λίγο πιο πάνω. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια πια χρησιμοποιώ θερμόμετρο…
[…] πορτοκαλένια που θέλω να έχω στο ντουλάπι μου. Πορτοκάλι γλυκό, μαρμελάδα με δύο τρόπους (επιφυλάσσομαι για το […]
[…] . Μ’ αρέσει να το διαφοροποιώ από το νεράντζι και το πορτοκάλι. Εξάλλου έτσι ξεπικρίζει πιο εύκολα και γίνεται πιο […]
[…] δέσιμο όπως στα υπόλοιπα γλυκά του κουταλιού (π.χ. στο πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού) Λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε τα ασπρισμένα […]
[…] αλέθουμε στο multi, ή χρησιμοποιούμε ½ κούπα ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκάλι μαζί με το σιρόπι του, ελαττώνοντας λίγο τη […]
ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΟΣΗ ΖΑΧΑΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΤΑ ΖΥΓΗΣΩ ΠΡΙΝ ΤΑ ΒΡΑΣΩ.
ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΤΑ ΖΥΓΗΣΩ ΠΡΙΝ ΤΑ ΒΡΑΣΩ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΗ ΖΑΧΑΡΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, ήμουνα εκτός σπιτιού και δεν είχα πρόσβαση στο ίντερνετ. Για κάθε 4 πορτοκάλια εγώ βάζω περίπου 1200 γρ ζάχαρη οπότε βάλτε 3 κιλά στα 10 πορτοκάλια.Καλή επιτυχία!
[…] . Μ’ αρέσει να το διαφοροποιώ από το νεράντζι και το πορτοκάλι. Εξάλλου έτσι ξεπικρίζει πιο εύκολα και γίνεται πιο […]
[…] να αγοράσουμε ό,τι τραβούσε η όρεξή μας. Δοκιμάσαμε γλυκά του κουταλιού, πορτοκαλόπιτα, κουλουράκια με πορτοκάλι, […]
καλησπερα. μπορεί να γίνει και με αλλα εσπεριδοειδη (γιατι είναι πολυ περισσοτερο πικρα, και καποια δεν τρωγονται) και ποιες παρεμβάσεις μπορουν να γινουν
Παρόλο που έχω χρησιμοποιήσει σάρκα νεραντζιού και λεμονιού και νεραντζιού σε μαρμελάδα, δεν τα έχω φτιάξει γλυκό οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω εγγυημένα!