Ποικιλία που την συναντάς κυρίως στα Χανιά και από την οποία προέρχεται το τοπικό κρασί Μαρουβάς. Το σταφύλι του είναι μεγάλο, με μικρού μεγέθους ρόγες και λευκή μαλακή σάρκα.
Ο Μαρουβάς είναι κρασί μακράς παλαίωσης σε μεγάλα δρύινα βαρέλια συνήθως 500 ή 600 λίτρων. Η παράδοση του θέλει τα βαρέλια να μην πλένονται απο χρονιά σε χρονιά ώστε να έχουν κατακάθι κρασιού απο τα προηγούμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό βρίσκεις βαρέλια με Μαρουβά ακόμα και 100 χρόνων. Ο Μαρουβάς έχει υψήλο αλκοόλ και συναντάς αρώματα αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, γλυκό κυδώνι και περγαμόντο.
Τελευταία, ορισμένοι οινοποιοί παράγωνουν φρέσκο κρασί από Ρωμέικο με ιδιαίτερη επιτυχία.
1. Ρωμέικο Μανουσάκης
Η μοναδική λευκή εκδοχή της συγκεκριμένης ποικιλίας. Μέτριο λεμονί χρώμα και εντυπωσιακά αρώματα, περγαμόντου, λεμονιού, αχλαδιού, φρέσκου αμύγδαλου και λευκών λουλουδιών. Ντελικάτο στόμα με μέτριο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και λουλουδάτη επίγευση.
Συνδυάστε το με μπίζα με πράσα.
2. Euphoria Ντουράκης
Από το οινοποιείο Ντουράκης στα Χανιά, επιλέγουμε Euphoria. Τα σταφύλια της ποικιλίας Ρωμέικο απλώνονται στον ήλιο για 9 ημέρες, για μερική αποξήρανση. Ο παχύρρευστος χυμός αποδίδει έναν φυσικώς γλυκύ οίνο με εξαιρετική πυκνότητα αρωμάτων από λουλούδια και εσπεριδοειδή (νεράντζι, μανταρίνι, πράσινο λεμόνι, κίτρο), καραμέλας βουτύρου και μελιού. Πλούσια, κομψή γεύση, μεταξένια γλύκα στο στόμα και με καλή ισορροπία γλύκας-οξύτητας.
Συνδυάστε το με αμυγδαλότουρτα.
Για περισσότερο κρασί, ακολουθήστε το προφίλ winetraveller_gr στο instagram!
Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.