Κάτι απλό, κάτι δροσερό, κάτι νόστιμο!
Τι άλλο θα μπορούσε κανείς να προτείνει σήμερα; Εν μέσω καύσωνα, ένα… ορεκτικό να το πω; σαλάτα να το πω; ελαφρύ γεύμα να το πω; Σίγουρα ένα νόστιμο πιάτο που μπορεί να παίξει όλους τους παραπάνω ρόλους ειδικά τώρα το καλοκαίρι! Εμπνευσμένο από γαλλικό συνταγολόγιο με λιχουδιές από bistro, έχει προσαρμοστεί στα δικά μας γούστα με αναλογίες υλικών που δοκιμάστηκαν 2-3 φορές για να καταλήξω στις προτεινόμενες.
Και μη μου πει κανείς «είχες και αβοκάντο στο χωριό σου;», όπως συνηθίζουν οι puro παραδοσιακοί που ειρωνεύονται πολύ συχνά τέτοιες παρασκευές στη σελίδα μου, γιατί θα απαντήσω άμεσα: ναι, είχα –αν όχι στο χωριό μου, πολύ κοντά… Τα Χανιά δεν είναι σε άλλη ήπειρο, ούτε καν σε άλλο νησί, και τα χανιώτικα αβοκάντο είναι τα καλύτερα της αγοράς!
Και αλίμονο αν δεν αξιοποιήσουμε ό,τι παράγεται δίπλα μας… Διευκρινίζω για μια φορά ακόμη –οι τακτικοί αναγνώστες το ξέρουν- ότι στο site αυτό περιλαμβάνονται παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές της Κρήτης. Κι αν κάποιοι υποτιμούν τις σχετικά σύγχρονες καλλιέργειες της ευλογημένης κρητικής γης, ας γυρίσουν στην απολύτως μινωική διατροφή που όμως παρεμπιπτόντως, δεν περιλαμβάνει ούτε πατάτες ούτε ντομάτες, ναι; Α, και προς Θεού, όχι μπανάνες! Μόνο 100 χρόνια είναι στην Κρήτη 🙂 🙂 . Εμείς πάντως και τα παραδοσιακά μας θα φτιάχνουμε και τα πιο σύγχρονα!
Και είναι πολύ υποκριτικό να υποστηρίζει κανείς ότι δεν δοκιμάζει π.χ. πίτσες και μιλφέιγ και σάντουιτς και προφιτερόλ, γιατί δεν τα έφτιαχναν και στο χωριό του… Εντάξει παίδες; Εμείς φροντίζουμε να αξιοποιούμε ό,τι μας βρίσκεται, και το βρισκούμενο το 2024 δεν είναι μόνο ψωμί κι ελιά. Θα απολαμβάνουμε καλιτσούνια, ξεροτήγανα, χοχλιούς και σφουγγάτα, αλλά και πάβλοβες, τιραμισού, πίτσες, κρεμμυδόσουπες , γκούλας και γαριδοσαλάτες με χανιώτικα αβοκάντο! Και θα βάλουμε και αβοκάντο στη ντοματοσαλάτα (μεγάλη ιντερνετική συζήτηση επ’ αυτού τελευταία), αλλά ΔΕΝ θα την πούμε χωριάτικη ;-).
Υλικά
Για 2 μέτρια ώριμα αβοκάντο
150 γραμμάρια μικρές γαρίδες (ζυγισμένες καθαρισμένες)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ή ένα φρέσκο κρεμμυδάκι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 κουταλιές (30ml) ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μουστάρδα
2-3 κουταλιές μαγιονέζα
Αλάτι
Πιπέρι
Για το σερβίρισμα, φύλλα μαρουλιού ή άλλες πρασινάδες…
Επί το έργον
Βράζουμε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό για 5-7 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να περιμένουν.Κρατάμε 8 ολόκληρες και κόβουμε τις υπόλοιπες σε πολύ μικρά κομματάκια (δείτε παρατηρήσεις). Κόβουμε στη μέση τα αβοκάντο, αφαιρούμε τα κουκούτσια και με ένα κουτάλι αρκετή από τη σάρκα τους, προσέχοντας να διατηρήσουμε ακέραιο το φλούδι. Θα αποτελέσει το μπολ για τη σαλάτα μας.
Βάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι. Την περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ελαιόλαδο, και τις ψιλοκομμένες γαρίδες. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τη μαγιονέζα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε μια πιατέλα στρώνουμε πράσινα λαχανικά πλυμένα και στεγνά και αραδιάζουμε τις φλούδες των αβοκάντο. Γεμίζουμε με το μείγμα της σαλάτας και γαρνίρουμε με τις ολόκληρες γαρίδες. Αφήνουμε για καμιά ώρα στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Η συνταγή οπως προανέφερα είναι εμπνευσμένη από γαλλικό βιβλίο συνταγών που περιέχει κυρίως συνταγές από bistro. Σας το είχα δείξει μετά το ταξίδι μας στο Παρίσι. Ψάχνοντας αντίστοιχες στο διαδίκτυο, διαπίστωσα ότι σε κάποιες εκδοχές αλέθουν στο multi όλα τα υλικά της γέμισης, ακόμη και τις γαρίδες! Θα τη δοκιμάσουμε κι έτσι κάποια στιγμή.
- Χρησιμοποίησα μικρές γαρίδες που είχα καταψύξει αφού τις είχα βράσει και καθαρίζει (υπόλοιπο της μεγαλοβδομάδας οπότε και πρωτοδοκιμάστηκε η συνταγή…). Αυτό σημαίνει ότι και οι κατεψυγμένες-αποφλοιωμένες του εμπορίου θα είναι κατάλληλες γι αυτήν τη συνταγή.
- Μπορούμε στο σερβίρισμα να περιχύσουμε τα αβοκάντο μας με λίγο ακόμη εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
- Αν το μείγμα είναι πολύ για τα αβοκάντο μας, μπορούμε να το σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμάκι που θα αραδιάσουμε στην πιατέλα μας μαζί με τα αβοκάντο.