Vegan/vegetarian

Σιροπιαστή καρυδόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας

Σιροπιαστή καρυδόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας

ΤΟ   γ λ υ κ ό !

Δεν θα γράψω πολλά λόγια σήμερα. Ευχές για Καλό Πάσχα μόνο θα δώσω σε όλους, και τη συνταγή για το δικό μας πασχαλιάτικο γλυκό. Δεν ξέρω κανένα που θα μπορούσε να αρνηθεί ένα κομμάτι  όσο χορτάτος κι αν είναι!
Σιροπιαστή καρυδόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας
Άλλωστε όταν το φαγοπότι κρατά ώρες όπως συνήθως γίνεται στα πασχαλιάτικα τραπέζια η αίσθηση του κορεσμού υποχωρεί σιγά σιγά και όλοι πριν να σηκωθούμε από το τραπέζι θέλουμε και το γλυκό μας.
Σιροπιαστή καρυδόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας
Μια σιροπιασμένη καρυδόπιτα που θα  καλύψουμε με γκανάς σοκολάτας και θα συνοδέψουμε με παγωτό (αν ζεστάνει επιτέλους ο καιρός!) είναι η δική μου πρόταση. Μια καρυδόπιτα με βούτυρο και αυγά, πλούσια σε γεύση. Συνδυάζει τη γλύκα της παραδοσιακής καρυδόπιτας με τη σοκολατένια γεύση ενός brownie…

Παρατηρήσεις

1)Για να μη γίνουν σκόνη τα καρύδια βάζουμε λίγα κάθε φορά στο multi και αλέθουμε με κοφτά πατήματα.

2)Παίρνω βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας και με το μάτι χωρίζω σε 5 ίσα μέρη την πλάκα (πολλές μάρκες εξάλλου έχουν διαχωριστικές γραμμές στο περιτύλιγμα). Χρησιμοποιώ τα 4/5 για την πίτα, το μισό  από το υπόλοιπο για το πυρέξ και  άλλο μισό για την γκανάς. Επίσης παίρνω 1 μεγάλο πορτοκάλι και παίρνω το ξύσμα από τη μισή φλούδα. Την άλλη μισή τη βάζω στο σιρόπι.

3)Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι  ή/και στην γκανάς  κάποιο ποτό αν το γλυκό δεν θα καταναλωθεί
από παιδιά.

4)Όπως έχω ξαναγράψει, 1 κουταλιά από τη ζάχαρη της συνταγής και 2-3 σταγόνες  ξύδι ή λεμόνι βοηθούν στο να γίνει σφικτή η μαρέγκα.

5)Αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κόπο της γκανάς μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με έτοιμο άλειμμα σοκολάτας. Το θεωρώ κάπως γλυκό γι αυτή τη δουλειά, αλλά είναι σίγουρα πιο εύκολη επιλογή…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο