Αν και η ντομάτα άρχισε να καλλιεργείται στη χώρα μας μόλις
το 19ο αιώνα, έχει εξέχουσα θέση στην κουζίνα μας. Πώς θα ήταν άραγε
το ελληνικό καλοκαίρι χωρίς ντοματοσαλάτα, πώς θα κοκκίνιζαν τα λαδερά μας και
τα κοκκινιστά μας, πώς θα απολαμβάναμε τους καγιανάδες και τα
σαχανάκια μας; Δύσκολα μπορούμε φανταστούμε αγαπημένα φαγάκια χωρίς ντομάτα! Γι αυτό και φροντίζουμε να έχουμε ντομάτες και το χειμώνα με διάφορους τρόπους. Τις λιάζουμε, τις καταψύχουμε , τις
βράζουμε.
το 19ο αιώνα, έχει εξέχουσα θέση στην κουζίνα μας. Πώς θα ήταν άραγε
το ελληνικό καλοκαίρι χωρίς ντοματοσαλάτα, πώς θα κοκκίνιζαν τα λαδερά μας και
τα κοκκινιστά μας, πώς θα απολαμβάναμε τους καγιανάδες και τα
σαχανάκια μας; Δύσκολα μπορούμε φανταστούμε αγαπημένα φαγάκια χωρίς ντομάτα! Γι αυτό και φροντίζουμε να έχουμε ντομάτες και το χειμώνα με διάφορους τρόπους. Τις λιάζουμε, τις καταψύχουμε , τις
βράζουμε.
Τώρα το Σεπτέμβρη , όσο υπάρχουν υπαίθριες ντομάτες, τις «αποθηκεύουμε» όπως μπορούμε ή όπως μας
βολεύει. Συνήθως αυτή την εποχή είναι πολύ χαμηλή η τιμή τους και συμφέρει
ακόμη κι αν δεν έχουμε δική μας παραγωγή να ετοιμάζουμε τις χειμωνιάτικες μας
προμήθειες. Φέτος όμως οι ντομάτες δεν φτηνίσανε. Όλο το καλοκαίρι η
τιμή τους κινήθηκε γύρω στο 1 ευρώ ακόμη κι εδώ στην Κρήτη που υποτίθεται πως
είναι η «πηγή» τους.
βολεύει. Συνήθως αυτή την εποχή είναι πολύ χαμηλή η τιμή τους και συμφέρει
ακόμη κι αν δεν έχουμε δική μας παραγωγή να ετοιμάζουμε τις χειμωνιάτικες μας
προμήθειες. Φέτος όμως οι ντομάτες δεν φτηνίσανε. Όλο το καλοκαίρι η
τιμή τους κινήθηκε γύρω στο 1 ευρώ ακόμη κι εδώ στην Κρήτη που υποτίθεται πως
είναι η «πηγή» τους.
Κάποιοι όμως παραγωγοί τις ξεχωρίζουν κατά μεγέθη και κατά βαθμό ωριμότητας και ρίχνουν τις
τιμές στις μικρότερες και ωριμότερες που είναι και οι πιο κατάλληλες για σάλτσα. Αν και είναι σαφώς ευκολότερη η διατήρηση της ντομάτας στην κατάψυξη, η σάλτσα σε βάζα ή σε μπουκάλια είναι ένας παραδοσιακός τρόπος διατήρησης της ντομάτας. Είναι συμπυκνωμένη και νόστιμη, δεν χρειάζεται να βράσει πολύ ώρα γιατί
είναι ήδη βρασμένη και κοκκινίζει ακόμη και σε μικρή ποσότητα το φαγητό. Το
μόνο συντηρητικό που χρησιμοποιώ είναι αλάτι και φροντίζω να έχω καλά αποστειρωμένα βάζα, που να κλείνουν καλά.
τιμές στις μικρότερες και ωριμότερες που είναι και οι πιο κατάλληλες για σάλτσα. Αν και είναι σαφώς ευκολότερη η διατήρηση της ντομάτας στην κατάψυξη, η σάλτσα σε βάζα ή σε μπουκάλια είναι ένας παραδοσιακός τρόπος διατήρησης της ντομάτας. Είναι συμπυκνωμένη και νόστιμη, δεν χρειάζεται να βράσει πολύ ώρα γιατί
είναι ήδη βρασμένη και κοκκινίζει ακόμη και σε μικρή ποσότητα το φαγητό. Το
μόνο συντηρητικό που χρησιμοποιώ είναι αλάτι και φροντίζω να έχω καλά αποστειρωμένα βάζα, που να κλείνουν καλά.
Υλικά:
Ντομάτες
Αλάτι (ριζάτο κατά
προτίμηση)
προτίμηση)
Επί το έργον:
Διαλέγουμε ώριμες σφικτές ντομάτες χωρίς πολλά σπόρια και τις πλένουμε πολύ
καλά. Καλό είναι να τις αφήσουμε για
λίγο σε νερό και μετά να τις καλοπλύνουμε με ένα καθαρό σφουγγαράκι.
καλά. Καλό είναι να τις αφήσουμε για
λίγο σε νερό και μετά να τις καλοπλύνουμε με ένα καθαρό σφουγγαράκι.
Τις τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας ή στο multi, αφού βγάλουμε όσα σπόρια γίνεται. Μετράμε τον πολτό και για κάθε λίτρο προσθέτουμε 1 κουταλιά της
σούπας αλάτι (είναι πολύ εύκολη η μέτρηση με το δοχείο του multi γιατί το
γεμίζουμε μέχρι την ένδειξη των 500ml και
έτσι 2 γεμίσματα μας δίνουν το λίτρο).
σούπας αλάτι (είναι πολύ εύκολη η μέτρηση με το δοχείο του multi γιατί το
γεμίζουμε μέχρι την ένδειξη των 500ml και
έτσι 2 γεμίσματα μας δίνουν το λίτρο).
Βάζουμε τον πολτό να βράσει σε υψηλή
θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία .
θερμοκρασία. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία .
Αφήνουμε να βράζει μέχρι να συμπυκνωθεί και να μην υπάρχει υγρό μέσα στην
κατσαρόλα μας. Παίρνει περίπου 3 ώρες αυτή η διαδικασία και μένει περίπου ο
μισός πολτός από τον αρχικό.
κατσαρόλα μας. Παίρνει περίπου 3 ώρες αυτή η διαδικασία και μένει περίπου ο
μισός πολτός από τον αρχικό.
Το
τελευταίο μισάωρο χρειάζεται ανακάτεμα για να μη πιάσει. Επίσης το τελευταίο
μισάωρο, πλένουμε καλά τα βάζα μας με χλιαρή σαπουνάδα και τα αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα
στρωμένη πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψί.
τελευταίο μισάωρο χρειάζεται ανακάτεμα για να μη πιάσει. Επίσης το τελευταίο
μισάωρο, πλένουμε καλά τα βάζα μας με χλιαρή σαπουνάδα και τα αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα
στρωμένη πάνω στη σχάρα του φούρνου ή σε ένα ταψί.
Τα βάζουμε και τα καπάκια στο φούρνο
και τον ανάβουμε στους 120 βαθμούς. Όταν η σάλτσα
μας έχει γίνει, αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός και γεμίζουμε τα καυτά βάζα, προσέχοντας να μη
καούμε. Τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
και τον ανάβουμε στους 120 βαθμούς. Όταν η σάλτσα
μας έχει γίνει, αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός και γεμίζουμε τα καυτά βάζα, προσέχοντας να μη
καούμε. Τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα.
Κλείνουμε και
το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν ( μέσα στο φούρνο). Όταν κρυώσουν εντελώς τα γυρίζουμε ίσια και
τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο , διατηρούμε όση
σάλτσα μας περισσέψει στο ψυγείο αφού την καλύψουμε με λίγο ελαιόλαδο.
το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν ( μέσα στο φούρνο). Όταν κρυώσουν εντελώς τα γυρίζουμε ίσια και
τα αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο , διατηρούμε όση
σάλτσα μας περισσέψει στο ψυγείο αφού την καλύψουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Παρατηρήσεις:
1)Παλιότερα έβαζαν τη
σάλτσα ντομάτας σε μπουκάλια και τα έβραζαν για αποστείρωση μέσα σε μεγάλες
κατσαρόλες. Η διαδικασία της αποστείρωσης των βάζων στο φούρνο αλλά και το ότι
ξαναβάζω τα γεμάτα βάζα μου στους 120 βαθμούς έστω και για λίγη ώρα, μου
εξασφαλίζει καλή διατήρηση της σάλτσας μου.
σάλτσα ντομάτας σε μπουκάλια και τα έβραζαν για αποστείρωση μέσα σε μεγάλες
κατσαρόλες. Η διαδικασία της αποστείρωσης των βάζων στο φούρνο αλλά και το ότι
ξαναβάζω τα γεμάτα βάζα μου στους 120 βαθμούς έστω και για λίγη ώρα, μου
εξασφαλίζει καλή διατήρηση της σάλτσας μου.
2)Τα καπάκια από τα βάζα, εμφανίζουν ένα ανεπαίσθητο
βαθούλωμα αν έχουν κλείσει καλά και έχει γίνει καλή αποστείρωση. Αν εμφανίσουν
φούσκωμα σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά οπότε καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε
τη σάλτσα πριν ξινίσει. Σίγουρα δεν θα διατηρηθεί…
βαθούλωμα αν έχουν κλείσει καλά και έχει γίνει καλή αποστείρωση. Αν εμφανίσουν
φούσκωμα σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά οπότε καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε
τη σάλτσα πριν ξινίσει. Σίγουρα δεν θα διατηρηθεί…
3)Έφτιαξα δύο φορές τις τελευταίες μέρες. Ενώ ο πολτός μου
ήταν τρία λίτρα κάθε φορά , την πρώτη φορά γέμισα 2 βάζα τους ενός λίτρου με
σάλτσα, τη δεύτερη έφτασε για ένα βάζο του λίτρου και ένα μισόλιτρο. Προφανώς
οι πρώτες ήταν πιο σφιχτές…
ήταν τρία λίτρα κάθε φορά , την πρώτη φορά γέμισα 2 βάζα τους ενός λίτρου με
σάλτσα, τη δεύτερη έφτασε για ένα βάζο του λίτρου και ένα μισόλιτρο. Προφανώς
οι πρώτες ήταν πιο σφιχτές…
4) Συνηθίζω να καταψύχω κάθε φορά τις 2-3 ντομάτες που
παραωριμάζουν από κάθε προμήθειά μου,
αφού τις τρίψω σε πολτό. Έτσι βρίσκομαι με αρκετά σακουλάκια κατεψυγμένες στο τέλος του Καλοκαιριού. Όμως και η
βρασμένη σάλτσα είναι πολύ νόστιμη και πιο κατάλληλη για «γρήγορες εφαρμογές».
παραωριμάζουν από κάθε προμήθειά μου,
αφού τις τρίψω σε πολτό. Έτσι βρίσκομαι με αρκετά σακουλάκια κατεψυγμένες στο τέλος του Καλοκαιριού. Όμως και η
βρασμένη σάλτσα είναι πολύ νόστιμη και πιο κατάλληλη για «γρήγορες εφαρμογές».
Θα το κάνω! Ήθελα πολύ καιρό να μάθω πως γίνεται… 🙂
Περιμένω τις εντυπώσεις σου. Καλή επιτυχία!
αυτό για το βαθούλωμα στον βάζο μιλάτε για το κέντρο έτσι ;;
Ακριβώς!
Και εγώ Βαγγελιώ μου για πρώτη χρονιά έφτιαξα πολτό… ένοιωσα τόσο ωραία !!!
Βεβαια εκανα λίγες έτσι για να δω τη διαδικασία.
Τη Δευτέρα θα πάω λαική να προμηθευτώ καμμιά δεκαριά κιλά ντομάτες για να έχω σχεδόν όλο το χειμώνα !
Και του χρόνου λοιπον.
Φιλιά
Και του χρόνου Conna μου! Καλοφάγωτος!
Εμείς παλιά φυλάγαμε τις μπουκάλες της μπύρας, και με ένα ειδικό μηχανισμό, κάναμε την ίδια διαδικασία που λές, με το βράσιμό τους στην κατσαρόλα, της σφραγίζαμε. Και είχαμε ντομάτα για όλο το χρόνο. Τώρα φυλάμε τον πολτό στον καταψύκτ.η
Κι εγώ βάζω στον καταψύκτη αρκετές, αλλά και η σάλτσα ντομάτας είναι απαραίτητη γιατί τι να πρωτοχωρέσει πια κι αυτός 🙂 !
Οι ντομάτες δυστυχώς στην Αθήνα συνεχίζουν να είναι υπερτιμημένες αλλά και ακατάλληλες για πελτέ. Θέλω να κάνω κέτσαπ οπωσδήποτε και για τις ανάγκες του μπαζαρ και δεν ξέρω που θα βρω τελικά.
Αν βρω θα κάνω και μερικά βάζα σαν αυτές.
Καλό Σ/Κ
Ξανθή έχουν παίξει τα νεύρα μου φέτος ειδικά με τις ντομάτες! Ακριβές όλο το καλοκαίρι ακόμα κι εδώ!
Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
Saygılar..
Καλώς όρισες φίλε μου. Χαίρομαι για την επίσκεψή σου!
Βαγγελιώ,
15 κιλά ντομάτα έτριψα…Αλλά έχω και πελάτες βλέπεις…λολ
Αυτό με τα βάζα στους 120 ΚΑΙ μετά το γέμισμα,δεν το ήξερα,δεν το έκανα…
αλλά για να το λες,σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη…
αυτό ισχύει και για άλλες αποστηρώσεις βάζων…???…πχ για μαρμελάδες…???
φιλιά πολλά…-:))
( πότε θα σας γνωρίσω εσάς τις Κρητικές…???
Εσένα,τη Ρούλα,τη Ριρί,τη Κοπελούα που πρόσφατα ήρθε στη παρέα μας στο SIN RADIO…???…λολ )
Βιβή δεν το κάνω στις μαρμελάδες γιατί είναι πιο σφικτές ούτως ή άλλως και έχουν και ζάχαρη για συντηρητικό. Είχα την ιδέα να αντικαταστήσω το βράσιμο με το φούρνο και θεωρώ ότι "έπιασε"
Όσο για τη γνωριμία, η Κρήτη ειναι εδώ και σε περιμένουμε όποτε το αποφασίσεις!
Εσύ και η μαμά μου θα'πρεπε να είστε φίλες!!! Όλο βάζα φτιάχνει και εκείνη με ότι παράγει το κτήμα της!!!
Μαρίνα να μου γνωρίσεις τη μαμά σου 🙂
Βαγγελιώ μου, όπως είπε και η Ξανθή, εδώ οι ντομάτες και πολύ ακριβές είναι και δεν προσφέρονται να γίνουν σαλτσούλα… 🙁
Αναγκαστικά λοιπόν καταφεύγω σε έτοιμες λύσεις, αλλά που θα μου πάει, κάποια στιγμή θα φτιάξω κι εγώ τη δική μου πεντανόστιμη εκδοχή!
Φιλιά!
Ερμιόνη κι εγώ φέτος έφτιαξα λιγότερη για τον ίδιο λόγο. Φαντάζομαι όμως τις τιμές το χειμώνα αφού το καλοκαίρι ήταν έτσι…
Σωστή σε βρίσκω. Αν οι τομάτες είναι εύγεστες και προσφέρονται σε καλή τιμή, φτιάχνεις όσα βάζα θες!
Δυστυχώς Κάνθαρε φέτος η τιμή τους ήταν κάκιστη!
Οι οδηγίες σου πάντα αναλυτικές Βαγγελιώ μου, και πολύτιμες!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
ΈΛενα και οι δικές σου δεν πάνε πίσω 🙂
Πολύ αναλυτική και χρήσιμη η ανάρτησή σου. Σε ευχαριστούμε πολύ!
Καλή σου μέρα!
Ευχαριστώ Ελένη! Να είσαι καλά!
πολύ χρήσιμη ανάρτηση μιας και η φρέσκια και σπιτική είναι πάντα καλύτερη από τη συσκευασμένη των σούπερ μάρκετ!
φιλιά και καλό σ/κ!
Δεν υπάρχει αμφιβολία Πέλα, αλλά παραήταν ακριβές φέτος για μεγαλες ποσότητες!
Καλημέρα! Υπέροχη ντοματούλα… εγώ, να σου πω, φτιάχνω με διάφορες παραλλαγές.. (παραδοσιακό πελτέ, σάλτσα, πολτό, κλπ..), αλλά τελευταίως, για να γλιτώσω το πολύωρο βράσιμο (ειδικά για τον πελτέ), βάζω πρώτα τον ωμό πολτό σε μια μαξιλαροθήκη κρεμασμένο να στραγγάει (κι όντως βγαίνει μόνο νερό από κάτω) και με διευκολύνει πολύ! Φιλιά!
Περιμένω τη συνταγή σου για πελτέ Όλγα. Η δική μου παραείναι χρονοβόρα και όλο τον αναβάλω 🙂
Καλημέρα,Βαγγελιώ μου…Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο διατηρεί τη σάλτσα και η μητέρα μου…Έφτιαξε αρκετά βάζα το καλοκαίρι από τα οποία επωφελήθηκα κι εγώ…Καλό χειμώνα σου εύχομαι…
Η μαμά σου είναι κρητικιά Μαρία μου ή ο μπαμπάς σου; Γιατί έτσι την έφτιαχνε και η δική μου από παλιά οπότε μάλλον είναι ίδια τεχνική
Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!! Εμείς στο σπίτι, έχουμε φτιάξει εδώ και κάμποσο καιρό! Τις βάζουμε στην κατάψυξη για τις δύσκολες μέρες του Χειμώνα!! χιχι!
Καλή σου ημέρα!!
Τίνα ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Έβαλα και στην κατάψυξη αλλά πόσα να χωρέσει πια κι αυτή :-)!
Ωραία να έχουμε σπιτική σάλτσα ντομάτας.
Εγώ όλο το καλοκαίρι ωραίες ντομάτες δεν βρήκα στη λαϊκή. Πως γίνεται δεν ξέρω..
Καλοφάγωτη Βαγγελιώ και καλά (χειμωνιάτικα) μαγειρέματα.
Φιλιά
Μάριον εγώ ωραίες βρήκα, αλλά ακριβές για τέτοια εποχή οπότε δεν έφτιαξα πολλή σάλτσα φέτος. Ας είναι, υγεία να έχουμε και σάλτσα θα βρούμε :-)…
μου άρεσει παρα πολυ η σπιτικια σάλτσα κι οπως ελεγα στην Ξανθη μπορείς να βάζεις βασιλικό μεσα,ενας φίλος Ιταλός μου το'χε μάθει
καλημερούδια
Μάριον έχω κουμπάρρα ιταλίδα που μένει στην Κρήτη και μου έχει δείξει τη δική τους σάλτσα που μ' αρέσει πράγματι πολύ. Ο συνδυασμός ντομάτα-βασιλικός είναι τέλειος!
γεια σας…πολυ ωραιο το η αναρτηση…θα ηθελα να ρωτησω αν μπορουμε στην σαλτσα ντοματας να προσθεσουμε και κρεμμυδι ξερο… να το τσιγαρισουμε,να το βρασουμε μηπως;; αν ξερετε θα ηθελα πολυ να μαθω…ευχαριστω
Έχω μια φίλη Ιταλίδα που βάζει όχι μόνο κρεμμύδι, αλλά πολλά λαχανικά (πιπεριά, σέλινο, καρότο). Δεν το έχω κάνει ποτέ αλλά λέει ότι διατηρείται πολύ καλά σε αποστειρωμένα βάζα βέβαια. Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσεις.
σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση… Πρωτα ο Θεος,ελπιζω το καλοκαιρακι να μπορεσω να το δοκιμασω…
Καλημέρα. Να ρωτήσω κάτι? Αυτή η σάλτσα είναι ίδια με τον πελτέ? Αν όχι ποια η διαφορά τους?
Και κάτι ακόμα, σχετικά με τα βάζα … την μόνη προσπάθεια που έχω κάνει να διατηρήσω κάτι είναι τα σύγλινα που είχατε σε παλιότερη ανάρτηση. Είχαν μεγάλη επιτυχία και ήταν πεντανόστιμα! Όμως δυστυχώς το ένα βάζο τελικά το πέταξα γιατί ήταν αδύνατο να το ανοίξουμε … Είχε κλείσει τόσο ερμητικά – δεν άνοιγε με τίποτα. Και από τότε φοβάμαι να ξαναχρησιμοποιήσω βάζα γυάλινα. Εσείς το παθαίνετε ποτέ αυτό? Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να σφραγίζεις τα βάζα?
Ευχαριστώ που δοκιμάζεις τις συνταγές μου.Λοιπόν αυτή εδώ η σάλτσα δεν είναι πελτές. Είναι πιο συμπυκνωμένη από τη φρέσκια αλλά όχι ο πελτές. Βάζουμε λιγότερη ποσότητα από τη φρέσκια αλλά όχι κουταλιές όπως τον πελτέ. Τα βάζα πρέπει να σφραγίζουν καλά για να μη χαλά το περιεχόμενο. Εγώ για να ανοίξω βάζα που έχουν σφραγιστεί τόσο σφικτά,τα βάζω για λίγη ώρα ανεστραμμένα μέσα σε καυτό νερό ώστε να είναι βυθισμένο μόνο το μεταλλικό καπάκι. Έτσι διαστέλλεται το μέταλλο περισσότερο από το γυαλί και με μια πετσέτα το ανοίγω πολύ εύκολα. Αν βαριέμαι αυτή τη διαδικασία, ανασηκώνω με το ανοιχτήρι λίγο το καπάκι ώστε να μπει αέρας και μετά ανοίγει πολύ εύκολα. Ελπίζω να βοήθησα…
Σας ευχαριστώ για την απάντηση! Τη σάλτσα θα την φτιάξω πρώτα ο Θεός, κρίμα όμως το σύγλινο που πήγε χαμένο, δεν το σκέφτηκα καθόλου αυτόν τον τρόπο … Δεν πειράζει θα το ξέρω από δω και πέρα.
Και μια παράκληση – θα μπορούσατε να ανεβάσετε κάποια στιγμή πώς φτιάχνετε εσείς τον πουρέ πατάτας? Χωρίς να θέλω να κάνω κοπλιμέντο ό,τι συνταγή δίνετε είναι τόσο ψαγμένη και νόστιμη με βέβαιη επιτυχία, που προσωπικά την ακολουθώ με κλειστά τα μάτια.
Σας ευχαριστώ και καλά να περνάτε!
χμμ… τίποτε δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο!. Με ένα μαχαίρι "προσπαθείς" να βγάλεις το καπάκι ανασηκώνοντάς το ελαφρά. Το βάζο παίρνει αέρα και ιδού! Το καπάκι ανοίγει πανεύκολα.
Παρατήρηση: Τα καπάκια στα γυάλινα βάζα κλείνουν αεροστεγώς με δυο τρόπους. 1. καθώς τα σφίγγουμε στρέφοντάς τα μέχρι να τερματίσουν και 2, Καθώς το δοχείο κρυώνει λόγω υγροποίησης των περιεχόμενων ατμών (που δεν φαίνονται) δημιουργείται κενό που κάνει κοίλο το καπάκι στο κέντρο και το σφραγίζει περισότερο
Την ίδια συνταγή έκανε και η γιαγιά μου (Αχεντριανή)…έτσι την κάνω και εγώ!!!
Μπράβο σας,που μοιράζεστε τις υπέροχες συνταγές σου και τα "κολπάκια" σου!!!
Θα δοκιμάσω τις παραλλαγές με τα λαχανικά και το κρεμμύδι!!!
(Την συνταγή για τον πελτέ την θέλω και εγώ)!!!
Αργυρώ Π.
φέτος πέθανε η γιαγια μας που εφτιαχνε σαλτσα γ όλη την οικογενεια και ανελαβα να φτιάξω εγώ , ευελπιστώ να είναι ισάξια της δικιάς της! ευχαριστώ για τις οδηγίες!
αγαπητη vita ειμαι καινουργια στην παρεα μολις σε ανακαλυψα κ θελω να σε συγχαρω για τις υπεροχες συνταγες σου αλλα κ για ολη την παρουσια της σελιδας σου εχει, εξερετικο ενδιαφερον.Συγχαρητηρια κ καλη δυναμη.
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΉ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!! ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!!!!!!!!!!!!!!
Αγαπητη vitaπαρακολουθώ εδώ και κανα δυό χρόνια τις συνταγές σου και έχω φτιάξει και κάτι πίτες σου που έγιναν πολύ νόστιμες .Τώρα όμως θέλω να φτιάξω πελτέ ντομάτας , εκείνον που γίνεται σαν αλοιφή, που δεν τον βράζουμε αλλά τον βάζουμε στο τέλος σε μιά πάνινη σακούλα και τον αφήνουμε κάποιες μέρες να στραγγίσουν όλα τα υγρά. Σε παρακαλώ πολύ ,και όλες τις φίλες επίσης , αν ξέρετε τον τρόπο να με βοηθήσετε. Ευχαριστώ πολύ. Γκουμάκη – Τερζή Σοφία
Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Η επόμενη ανάρτηση θα είναι μάλλον για τον πελτέ και ελπίζω να σε βοηθήσει :-)!
Αρκετα μπουκαλια ξυνισαν . Μπορω να την κανω να μην ειναι ξυνη…?
Αχ! Γιατί; Δεν έπρεπε αν ήταν καλά αποστειρωμένα ή καλοβρασμένη η σάλτσα σας! Δεν νομίζω να μπορείτε να κάνετε κάτι…
πολυ καλο θα το δοκιμασω
Πέρσυ ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα σάλτσα ντομάτας. Ουσιαστικά ο τρόπος παρασκευής που ακολουθώ δεν έχει μεγαλες διαφορές με αυτόν που περιγράφεται παραπάνω. Το διαφορετικό κατά την προετοιμασία είναι ότι πρόσθεσα λίγο λάδι, λίγη ζάχαρη και λίγο κύβο λαχανικών σε σκόνη και ενώ η σάλτσα έβραζε.
Για την αποστείρωση των βάζων ακολούθησα έναν διαφορετικό τρόπο. Αρχικά επλυνα καλά τα βάζα και τα καπάκια τους. Τα σκούπισα και φρόντισα στα βάζα να μείνει λίγη υγρασία. Κατόπιν τοποθέτησα τα ΜΟΝΟ τα βάζα και ΟΧΙ τα καπάκια τους στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου ένα λεπτο. Αυτό έγινε κυριολεκτικά μια στιγμή πριν αποσύρω την κατσαρόλα με την σάλτσα από την φωτιά. Γέμισα τα βάζα, τα έκλεισα και τα τοποθέτησα στον πάγκο της κουζίνας πάνω σε μία πετσέτα ανάποδα. Τα βάζα έμειναν ακούνητα στην θέση αυτή για 24 ώρες.
Η σάλτσα ήταν αρκετή για να περάσουμε (τριμελής οικογένεια) όλο τον χειμώνα. Το τελευταίω βάζο ανοίχτηκε αρχές Ιουνίου. Οι σάλτσες ήταν υπέροχες και καμία απ αυτές δεν είχε αλλοιωθεί παρόλο που τα πώματα των βαζων δεν είχαν ουσιαστικά "αποστειρωθεί".
Λοιπόν ποιος/'α έχει το … κουράγιο να δοκιμάσει κάτι πιο απλό;
1. ετοιμάζουμε τον πολτό όπως βολεύει τον καθένα/μιά
2. τον βάζουμε σε κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά τον ζεσταίνουμε χωρίς να βράσει (80-90 βαθμούς) χωρίς αλάτι!!!
3. έχουμε πλύνει καλά και ετοιμάσει χωρίς να αποστειρώσουμε τα βάζα και τα καπάκια τους!!
4. Μοιράζουμε τον πολτό στα βάζα και τοποθετούμε τα καπάκια τους χωρίς να τα σφραγίσουμε (τα βιδώνουμε ελαφρά)
5. Σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βάλει νερό για να βράζει στο μεταξύ και μέσα στην οποία τοποθετούμε τα γεμάτα και μισόκλειστα βάζα (όρθια φυσικά)
6. όταν πάρει βράση το νερό (χωρίς να βράσει ο πολτός, απλά για να διατηρηθει σε υψηλή θερμοκρασία) κλείνουμε ένα ένα τα βάζα (σφύγγουμε τα καπάκια μέχρι να τερματίσουν) και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν
7. όταν πέσει αρκετά η θερμοκρασία ακουγεται ο χαρακτηριστικός ήχος ("κλακ") των καπακιών που ασφαλίζουν και η διαδικασία έχει τελειώσει
Πληροφορία: Τα βάζα έχουν καπάκια που σφραγίζουν με δύο τρόπους 1. με το βίδωμα που είναι και το "αρχικό", απαραίτητο αλλά όχι σίγουρο σφράγισμα και 2. με υποπίεση που δημιουργείται κατά την ψύξη του βάζου όταν το έχουμε αναποδογυρισμένο για να κρυώσει, που είναι και το τελικό ασφαλές σφράγισμα. Αν δεν πετύχει το πρώτο σφράγισμα (δεν σφίξουμε καλά το καπάκι) τότε καθώς αναποδογυρίζουμε το βάζο θα αρχίσει να "χάνει" πολτό (ψυχραιμία δεν έγινε κάτι ανεπανόρθωτο). Το ξεβιδώνουμε και το ξαναβιδώνουμε! Αν το πρώτο σφράγισμα πετύχει (συμβαίνει στο 99,99% των περιπτώσεων) τότε το δεύτερο πετυχαίνει στα σίγουρα και σφίγγει το καπάκι πάνω στα χείλη του βάζου, τόσο που καμιά φορά μας δυσκολεύει να το ανοίξουμε. Σε μια τέτοια περίπτωση με ένα μαχαίρι ανασηκώνουμε πολύ ελαφρά το καπάκι να περάσει αέρας στο βάζο και τότε το καπάκι ξεβιδώνεται πανεύκολα (αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση … πεισματάρικου βάζου δικού μας ή του εμπορίου).
Έχουμε και λέμε λοιπόν, τοματοπολτός που δεν έχει βράσει (φρέσκος σχεδόν όπως τον πήραμε από τις ντομάτες), χωρίς αλάτι ή άλλα πρόσθετα και που συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου!! Θέλουμε κάτι άλλο;
Θα αναρωτιέστε φυσικά πως συντηρείται χωρίς την προτεινόμενη συμπύκνωση και χωρίς το αλάτι της … γιαγιας. Μα επειδή αποστειρώθηκε αυτός και το δοχείο (και το καπάκι φυσικά όταν αναποδογυρίσαμε το βάζο) με τη θερμοκρασία που αρκεί να είναι κάτι πιο πάνω από 60 βαθμούς (εμείς το κάναμε στους 80-90 για … σιγουριά!!!
Καλή επιτυχία (περιμένω κι εγώ σχόλια)
Το βήμα 6, λίγο δύσκολο και επικίνδυνο. Πες ένα κόλπο να μη καούμε…Όλα τ άλλα εύκολα, γρήγορα και απλά!!!
Καλημέρα! Το κόλπα να μην καούμε είναι δύο: 1. Προσέχουμε 2. Έχουμε ένα χωνί για μαρμελάδες (1,5 ευρώ πήρα ένα πρόσφατα) που έχει άνοιγμα όσο τα βάζα και την βάζουμε με την κουτάλα της σούπας. Μετά πιάνουμε τα βάζα με μια πετσέτα της κουζίνας . Καλή επιτυχία!
Το βήμα 6, λίγο δύσκολο και επικίνδυνο. Πες ένα κόλπο να μη καούμε…Όλα τ άλλα εύκολα, γρήγορα και απλά!!!
Κρατάω το ''προσέχουμε''!!! Το κόλπο πως να βιδώσω το καπάκι ενώ καίει και το βάζο και το καπάκι, μάλλον μόνη μου πρέπει να το βρω.
επιθυμώ να λαμβάνω όλα τα άρθρα στο email μου
Σας πρόσθεσα στη λίστα αποδεκτών. Δείτε το email σας, και αποδεχτείτε την εγγραφή. Καλή σας μέρα και ευχαριστώ!
πολύ ωραίες και λεπτομερείς οι συνταγές σας!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Τα βαζα αποστειρωνονται και μονο με την ντοματα που ειναι
σε σημειο βρασμου αν τα αναποδογυρισουμε και τα αφησουμε να κρυωσουν πανω στον παγκο της κουζινας Δεν χρειαζονται αποστειρωση πριν Το εχω κανει πολλες φορες χρειαζεται μονο ενα κουταλι μεσα για να μην σπασουν
ευχαριστουμε για τις συνταγες σας
Σήμερα λοιπόν τελείωσα κι εγώ με τις σάλτσες μας για φέτος! Πέρυσι έκανα 120 βάζα και δεν έφτασαν. Φέτος έκανα 150! Δεν τις βράζω τόσο πολύ και φτιάχνω και με παραλλαγές! Με πιπεριά καυτερή, για ζυμαρικά με διάφορα λαχανικά μέσα κλπ….Η κονσερβοποίηση είναι ίδια. Όσο για το κλείσιμο των καυτων βάζων; ; Πολύ απλά, το κάνει. . . .ο ήρωας του σπιτιού! !
Μπράβο υπομονή! 150 βάζα! Με την υγειά σας! Καλοφάγωτα, και του χρόνου!
Ξέχασα να πω πως τις σάλτσες τις έφτιαξα σταδιακά. Μην με περάσετε όλοι φίλοι και φίλες για super woman! ! Κάθε βδομάδα 2 κλουβακια 25 κιλά έκαστο!
Όπως και να το κάνουμε 150 βάζα είναι 150 βάζα! Πάντα να είσαι άξια και ικανή για τόση δουλειά!
ΥΣ. Δεν είναι κακό να σε περνάνε πότε πότε για superwoman αλλά όχι μόνο για τις δουλειές 😉
[…] Η ντομάτα μπορεί να είναι φρέσκια, σάλτσα έτοιμη ή σπιτική, ή κατάψυξης. Το τυρί παραλείπεται σε περιόδους […]
[…] αγαπημένη, που ήταν ευπρόσδεκτη και το χειμώνα, με σπιτική σάλτσα ντομάτας ή ντοματάκια από κονσέρβα ή σκέτο […]
καλησπέρα!αρχικά συγχαρητηρια για τις συνταγές σας, έχω κάνει πολλές και όλες με επιτυχία!να σας ρωτήσω κάτι: ετοίμασα πριν κανένα μήνα κάποια βάζα με ντομάτα για τον χειμώνα. Δυστυχώς διαπίστωσα ότι κάποια βάζα φούσκωσαν και η σάλτσα ξύνισε… Υπάρχει περίπτωση να διορθωθούν;ή να τις πετάξω 🙁 ; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Όχι! Μην τα χρησιμοποιήσετε! Δυστυχώς δεν πέτυχε η κονσερβοποίηση και δεν πρέπει να καταναλωθούν. Λυπάμαι πολύ. Κάτι δεν έγινε σωστά και δεν πρέπει να τα καταναλώσετε.
Καλημέρα!σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση
Υποχρέωσή μου! Να είστε καλά!
γεια και χαρά και ευχαριστώ για όλες τις λύσεις που μας δίνεις για το μαγείρεμα. Ήθελα να ρωτήσω κάτι θεωρητικό: αν έβαζες στη σάλτσα σου πολτό φραγκόσυκου, έτσι για τη γκουρμεδιά του πράγματος, θα τον έβαζες εξ αρχής στο βράσιμο; Μια ποσότητα φραγκόσυκου το 30% της τομάτας θα ήταν υπερβολική πιστεύεις;
Σε ευχαριστώ και πάλι
Με προβληματίσατε! Δεν μπορώ να τη φανταστώ σε μια κοινή σάλτσα ντομάτας παρόλο που θα το επιχειρήσω. Αντίθετα τη βλέπω πολύ θετικά εδώ: https://staging.cretangastronmy.gr/2017/10/%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%cf%8c%ce%be%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%ac/ . Δεν θα τα έβαζα από την αρχή, να απορροφηθούν πρώτα κάποια υγρά. Πάντως θα τους έδινα χρόνο να βράσουν για να μην μου χαλάσει η σάλτσα. Πάντως μου δώσατε πάσα για πειραματισμούς, είναι η αλήθεια!
Χαίρομαι! Το Chutney είναι μια καλή λύση για να μπει πολτός φραγκόσυκου και πολύ περισσότερο γκουρμεδιά εξ ορισμού. Απλώς θέλω να παίξω και με σάλτσα ντομάτας, να κάνω το απλό πιό σύνθετο! Θα δοκιμάσω άμεσα γιατί οι ντομάτες στο μποστάνι είναι άπειρες.
Ευχαριστώ πολύ!
Πείτε μου τα αποτελέσματα! Αν και σε μένα δεν περισεύουν ποτε φραγκόσυκα ;-)!
test
Τι ακριβώς θέλετε να τεστάρετε;
Καλησπέρα, έκανα μερικές ντομάτες σάλτσα, αλλά μου βγήκε κάπως τσιμπημένο στο αλάτι. Σας το εχει πει κανείς άλλος ή μόνο σε εμένα έτυχε? Δε θα παει χαμένο βέβαια. Απλα δε θα αλατίσω τα φαγητά που θα τη βάλω οπότε θα είναι εντάξει. Έβαλα την τομάτα στο μιξεράκι μεχρι τη γραμμή του 0,5l και το αλάτι με μεζούρα-κουταλι της σούπας κ όχι τέρμα πάνω. Απλά ήταν το αλάτι το λεπτό το Ζαρός. Να φταίει αυτό? Ότι ήταν λεπτό το αλάτι? Ευχαριστώ.
Καλό σας απόγευμα! Βάλατε ανά 500 ml 1 κουταλιά; Αν ναί είναι όντως πολύ αλλα και πάλι δεν πάει χαμένο όπως λέτε… Ανά λίτρο βάζω μια κουταλιά σ’ αυτήν την μέθοδο. Ίσως κι αυτή η ποσότητα να φαίνεται πολλή, αλλά το αλάτι λειτουργεί και ως συντηρητικό και είναι μάλλον αναγκαίο. Και ναι, το λεπτό αλάτι είναι πιο αλμυρό κατά τη γνώμη μου, γι αυτό σε όλα τα τουρσιά κλπ παστά συστήνεται από τους ειδικούς το χοντρό! Καλοφάγωτη η σάλτσα σας, έτσι κι αλλιώς θα χρησιμοποιηθεί, απλώς δεν θα αλατίζεται το φαγητό! Και του χρόνου!
Οχι οχι. 2 φορες μεχρι το 0,5l το μιξερακι κ μια κουταλια σουπας αλατι.
Όχι ανα 1 λιτρο έβαλα μια κουταλιά. Αλλιως θα το είχα κάνει παστό. Οπότε μάλλον φταίει το λεπτό αλάτι. Θα κανω ακόμα μερικές, γιατί μας έχουν δώσει αρκετές και θα βάλω χοντρό αλάτι. Ευχαριστώ πολύ!
Αυτή η μέθοδος το θέλει το αλατάκι της… Αν θέλετε λιγότερο φτιάξτε τα όπως περιγράφω εδώ (προσθέστε λίγο αλάτι, κι εδώ χρειάζεται κατά τη γνώμη μου αλλά πολύ λιγότερη ποσότητα) : https://www.cretangastronomy.gr/2018/09/diatirisi-ntomatas-se-vaza-video/
Ευχαριστώ πολύ! Θα το κάνω έτσι!
Θα χαρώ να σας πετύχει!