Αυγά

Βασιλόπιτα κέικ με κρεμόριο

Βασιλόπιτα κέικ με κρεμόριο

Μια καινούρια βασιλόπιτα για το 2024!

Ελάχιστες είναι οι χρονιές που δεν έχω προτείνει μια καινούρια βασιλόπιτα από το site. Έχω τόσες πολλές συνταγές μαζέψει που «με παίρνει», για τα υπόλοιπά μου χρόνια να βάζω όχι μια κα΄θε χρόνο, αλλά δυο και τρεις μη σας πω… Οι πιο δημοφιλείς θα έλεγα ότι είναι η κρητική βασιλόπιτα με τα πολλά πορτοκάλια, η βασιλόπιτα με μανταρίνια της μαμάς μου, η βασιλόπιτα με μαγιά και τα τελευταία χρόνια και η τριφτή σμυρναίικη βασιλόπιτα.

Βασιλόπιτα κέικ με κρεμόριο

Όχι ότι οι υπόλοιπες δεν έχουν τους «fans» τους, για όλες έχω πάρει καλά σχόλια και ευχαριστίες. Μπορείτε να τις δείτε όλες με σχετική αναζήτηση της λέξης βασιλόπιτα, εκεί στο φακό πάνω δεξιά στο site.  Εξάλλου όπως λέμε «περί ορέξεως» …βασιλόπιτα στην προκειμένη περίπτωση. Έτσι έχω καθιερώσει αυτές τις μέρες-στο ενδιάμεσο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς- να δημοσιεύω κάποια συνταγή βασιλόπιτας που έχω δοκιμάσει και για μας.

Βασιλόπιτα κέικ με κρεμόριο

Γιατί κι εμένα μου αρέσει να αλλάζω συνταγές από χρόνο σε χρόνο. Να μην έχουμε τα ίδια και τα ίδια. Άλλωστε συνήθως φτιάχνω περισσότερες από μία. Τα τελευταία χρόνια έφτιαχνα και για τη μάνα μου αφού εκείνη είχε αναλάβει τα πιο παραδοσιακά της Πρωτοχρονιάς, και για να μην είναι ίδιες –αφού έτσι κι αλλιώς μαζί θα τις απολαμβάναμε-έφτιαχνα δυο διαφορετικές συνταγές. Το ωραίο είναι, ότι μετά που είχα φτιάξει τούτην εδώ μου έστειλε φίλη της σελίδας κι άλλη συνταγή με κρεμόριο, η οποία θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε τιμής ένεκεν, και πιθανόν να δημοσιευτεί έστω και μετά την Πρωτοχρονιά. Μέχρι τον Φλεβάρη δεν κόβουμε βασιλόπιτες 😉 ;

Φέτος λοιπόν δοκίμασα μια ακόμη συνταγή από το δικό της τετράδιο που δεν την είχα ξαναφτιάξει γιατί πάντα ξεχνούσα να πάρω κρεμόριο, και όταν είχα δεν ήταν εποχή για βασιλόπιτα! Το κρεμόριο ή αλλιώς κρεμοτάρταρο είναι μια λευκή σκόνη που υπάρχει στα ράφια με τα μπαχαρικά στα σούπερ μάρκετ. Πολύ συνηθισμένο και καθόλου δυσεύρετο. Η χημική του ονομασία είναι «όξινο τρυγικό κάλιο» και είναι παραπροϊόν της οινοποίησης (προκύπτει από τον μούστο). Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη σόδα για τις ζύμες για να δίνει όγκο, αλλά και σε κάποια μείγματα (μαρέγκα, σαντιγί, κλπ). Δηλαδή είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να πετύχουν τα μαρεγκάκια, και είναι φυσικό προϊόν!

Βασιλόπιτα κέικ με κρεμόριο

Πολλές συνταγές βασιλόπιτας περιέχουν κρεμόριο και πάντα ήθελα να το δοκιμάσω. Πραγματικά δίνει εξαιρετική υφή στις βασιλόπιτες τύπου κέικ. Και όπως θα ξέρετε οι παλιότεροι φίλοι και φίλες του site, έχω δηλώσει και σε άλλες συνταγές πως δεν θέλω τις βασιλόπιτες μου συνηθισμένα κέικ, θέλω να διαφέρουν από τα κέικ της καθημερινότητας. Κάποια πιο ιδιαίτερα υλικά, ξεχωριστό χτύπημα κρόκων ασπραδιών, κάτι τέλος πάντων που να κάνει τη διαφορά! Μια φορά τον χρόνο είναι Πρωτοχρονιά, ας δώσουμε λίγη σημασία παραπάνω στην πίτα που την χαρακτηρίζει!

Παρατηρήσεις

  1. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ! Πριν το ψήσιμο, ή μετά αν πρόκειται να καλύψουμε με κάποιο γλάσο…
  2. Για τα 180ml γάλα, επειδή δεν χρησιμοποιώ συχνά εβαπορέ, παίρνω ένα μικρό κουτί και συμπληρώνω στη δοσομετρική κούπα με νερό ως τα 180ml.
  3. Για να λίγει επίπεδη η επιφάνεια της βασιλόπιτα, πριν τη φουρνίσουμε χτυπάμε λίγο το ταψί σε μια επίπεδη επιφάνεια (στο τραπέζι ας πούμε), και χαράζουμε με με ένα μαχαίρι ένα κύκλο στον χυλό. Ακόμη όμως και αν είναι πιο υπερυψωμένη στο κέντρο (προσωπικά που αρέσει ελαφρά ανυψωμένη…) μπορούμε να την ισιώσουμε κόβοντας το «ύψωμα» οριζόντια και εμφανίζοντας ως πάνω πλευρά εκείνη που ακουμπούσε στο ταψί, δηλαδή αναποδογυριμένη.
  4. Στη βασιλόπιτα των φωτογραφιών παραπάνω, η διακόσμηση έγινε με γλάσο λεμονιού και ινδοκάρυδο: σε 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού διέλυσα ζάχαρη άχνη μέχρι να έχω ένα πηκτό αλλά ρευστό μείγμα. Το άπλωσα στην πίτα μου αφού κρύωσε και μετά την πασπάλισα με ινδοκάρυδο. Οι γεύσεις ταίριαξαν τέλεια και επί πλέον είχε μια «χιονάτη»εμφάνιση που ταιριάζει με το κλίμα των ημερών!

 

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο