Ξεχασμένη συνταγή με παράξενο όνομα!
Για να είμαι ειλικρινής ούτε το όνομα απ’ αυτή τη συνταγή δεν είχα ξανακούσει! Παλιά, ξεχασμένη, τοπική συνταγή για άλλο ένα απλό πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί σαν ζεστή σαλάτα. Δεν την είδα σε κανένα site με τα υλικά που γινόταν στα μέρη μας. Βρήκα ότι στην Κύθνο φτιάχνουν παπά γιαχνί με ψάρι, ότι υπάρχει μικρασιατικό φαγητό παπά γιαχνί με κρέας, αλλά παπά γιαχνί
με χόρτα δεν βρήκα πουθενά. Μπορεί βέβαια σε κάποια μέρη να μαγειρεύουν έτσι τα χόρτα και να ξέρουν με άλλο όνομα αυτή τη συνταγή. Γιατί στα μέρη μου το γιαχνί αυτό σχετίζεται με τον παπά, δεν γνωρίζω.
Εγώ το έφτιαξα ( τη δεύτερη φορά) και με άλλα άγρια χόρτα (όχι όμως πικρόχορτα) και ήταν εξίσου νόστιμο. Τα χόρτα ούτως ή άλλως κρατάνε μια ελαφριά πικράδα αφού μαγειρεύονται χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό και έτσι υποθέτω ότι αν είναι πικρόχορτα θα γίνονται πολύ πικρά. Μια παλιά λοιπόν συνταγή που αξίζει να καταγραφεί για την απλότητά της , την ευκολία της και τα ελάχιστα υλικά της.
1 κιλό λαψανίδες
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Λεμόνι για το σερβίρισμα
Καθαρίζουμε τις λαψανίδες και αφαιρούμε και τα τραχιά φύλλα. Πρέπει να μείνουν μόνο τα βλασταράκια και τα τρυφερά φυλλαράκια. Τις πλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε σε λεκάνη (όχι σε στραγγιστήρι) με όσο νεράκι συγκρατήσουν.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα. Τα χόρτα μας θα κατεβάσουν νερό και θα χαμηλώσουν. Αφήνουμε να μαγειρεύονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν , να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να μείνουν με το λαδάκι τους.
1)Τα χόρτα μαγειρεμένα μ’ αυτόν τον τρόπο έχουν διαφορετική
γεύση από τα βρασμένα. Πιο έντονη, πιο μεστή. Οι γνώμες και πάλι διχάστηκαν. Εγώ, δηλωμένη λάτρης των χόρτων , ενθουσιάστηκα με το πιάτο, αλλά μερικοί απ’ όσους το δοκίμασαν είπαν ότι ήταν απλώς μια καλή ζεστή σαλάτα, εναλλακτική των βραστών χόρτων.
2)Οι ποσότητες χόρτων-λαδιού είναι ενδεικτικές. Ξέρετε δα πως δίνονται αυτές οι συνταγές… Όλα με το μάτι τα έβαζαν. Πάντως δεν νομίζω ότι χρειαζόταν περισσότερο λάδι. Τα χόρτα ήταν 1 κιλό ακαθάριστα οπότε έμειναν λιγότερα μετά το “βαρύ” καθάρισμα.
3)Αν κάποιοι από τους κρητικούς αναγνώστες έχουν κι άλλες πληροφορίες
για το παπά γιαχνί ας τις μοιραστούν μαζί μας. Αξίζει να καταγράφονται αυτές οι συνταγές .Ευχαριστώ πολύ τη γειτόνισσα και φίλη που μου την έδωσε, ακόμη κι αν δεν δει τις ευχαριστίες μου, αφού δεν είναι της τεχνολογίας…
Καλημέρα!!
Προσπαθώ από τη φωτογραφία να καταλάβω ποιες είναι οι λαψανίδες;; κάπως αλλιώς ίσως το λέμε εμείς.
Όπως κι αν είναι πάντως είναι μια ωραία σαλάτα.
Ξανθή λέγονται και λαψάνες και είναι ένα από τα είδη του άγριου σιναπιού. Ψάξε το σαν "λαψάνα" στις εικόνες της google και είμαι βέβαιη πως θα το αναγνωρίσεις!
Εγώ ντρέπομαι που το λέω, αλλά τα χόρτα δεν ξέρω να τα ξεχωρίζω.
Τα τρώω όμως με ευχαρίστηση!!!
Νοτούλα μου με το καιρό, αν αρχίσεις να μαζεύεις με κάποιον ου τα ξέρει, τα μαθαίνεις 🙂
Καλημέρα,Βαγγελιώ μου…Πολύ μου άρεσε η συνταγή…Τα χόρτα είναι απο τα αγαπημένα μου φαγητά…Γιαχνί τα τρώω ρίχνοντας και 1-2 αυγά…Θα τα φτιάξω κι έτσι…Να είσαι καλά…Σε φιλώ…
Α! κι εγώ ακόμη και στα γιαχνιστά φασολάκια σπάω 1-2 αυγά 🙂
Το όνομα του πιάτου το ακούω πρώτη φορά, αλλά τα χορταράκια τα τρώω πολύ ευχάριστα! Δεν θα πω όχι σε ένα πιάτο!
Κι εγώ Αναστασία δεν το είχα ξανακούσει! Αλλά είναι πολύ νόστιμη σαλάτα!
Είμαι σίγουρη ότι θα είναι πεντανόστιμα, μια και βράζουν με το ζουμί τους και μόνο! Το ξέρω γιτί τα κάνω ακριβώς έτσι όταν κάνω πίτες!
Είμαι και εγώ πολύ του χόρτου και τα λατρεύω και σαν κυρίως και σαν σαλάτα!!!
Έχεις δίκιο Μαρίνα. Κάπως έτσι κάνουμε τα χόρτα για τις πίτες. Μόνο που εδώ δεν βάζουμε ούτε κρεμμύδι ούτε ποικιλία χόρτων!
Βαγγελιώ μου προσπαθώ να καταλάβω ποια χόρτα είναι αυτά και αν τα ξέρω με άλλο όνομα ή δεν τα έχω δει ποτέ μου!
Οποια κι αν είναι, δίνουν ένα ξεχωριστό πιάτο με τον ιδιαίτερο τρόπο που τα μαγείρεψες!
Φιλιά!
Έλενα , όπως λέω και στην Ξανθή παραπάνω, ψάξτε σαν σαν λαψάνες στις εικόνες της google. Είναι πολύ συνηθισμένα!
Εμείς ( στο Ηράκλειο) τα λέμε βρούβες λαψανιδες.
Μα κι εμείς στο νομό Ηρακλείου είμαστε, κι έτσι τις λέμε!
Μπράβο σου βρε Βαγγελιώ που ξετρυπώνεις συνταγές λιγότερο γνωστές και μας τις παρουσιάζεις!
Ωραία και σεμνή η σαλάτα σου!
Πολλά φιλιά!
Ερμιόνη σ' ευχαριστώ! Έχει γίνει πλέον χόμπι το ψάξιμο 🙂
όπως πάντα, εξαιρετική ανάρτηση. είσαι σαν να ποσάρονται σε λάδι τα χόρτα! δεν τα έχω φάει ποτέ έτσι. τι σοφή (αλλά και "μοντέρνα" τελικά) η συνταγή σου. τα χόρτα ποια είναι ακριβώς, σα βλαστάρια βρούβας;
(βάλε κι άλλες χορτοαναγνωριστικές αναρτήσεις- το είχα σχολιάσει και άλλη φορά-πολύ παιδαγωγικό το ιστολόγιό σου).Μπράβο και πάλι
Φανατική αναγνώστρια
Ωχ ! Με κάνεις και κοκκινίζω! Τι όμορφο σχόλιο! Σ' ευχαριστώ πολύ! Όλο λέω ότι θα κάνω ένα post αποκλειστικά με χόρτα αλλά δεν το αποφασίζω…
Α, εδώ σήμερα με "βρίσκεις διαβασμένη" αγαπημένη μου Βαγγελιώ.
Και στα δικά μας τα μέρη, της Πελοποννήσου, τούτα τα χόρτα προσφέρονται ως ζεστή σαλάτα. Και ονομάζονται σχεδόν όμοια: Λαψάνες.
Σχεδόν πάντα κρατάμε τα τρυφερά τους μέρη. Βράζονται και σερβίρονται με μπόλικο λεμόνι και λάδι. Αν είναι δε, αγουρέλαιο ακόμη καλύτερα!
Και για συνοδεία ότι τραβά η ψυχή σου, αν και προσωπικά μου αρέσουν περισσόερο μ' ένα καλό κομμάτι φέτας και ζεστό ξεροψημένο ψωμάκι :-)))
Καλό μεσημέρι, εύχομαι τώρα πια.
Κι εμείς Πηνελόπη όταν τα βράζουμε, όπως τα λες τα σερβίρουμε!Μόνο τη φέτα θα σου αλλάξω :-). Τα προτιμώ με βραστό σφικτό αυγό!
Ναι είδα ότι τα λέτε λαψάνες, σχεδόν ίδια ονομασία
Βαγγελιώ μου υπέροχο πιάτο, πάρα πολύ νόστιμο!Λατρεύω τα χορταρικά.Προσπαθώ να καταλάβω αν είναι κάποια απο τα χορταρικά που ξέρω και τα γνωρίζω με άλλη ονομασία μα δε μου ρχεται κάτι στο μυαλό αυτή τη στιγμή!!!
Φιλιά πολλά!!!
Ελένη ψάξε τα σαν λαψάνες. Θα λύσεις μάλλον την απορία σου…
εγώ πάλι δεν είχα ακούσει κανένα πιάτο με παπά!! και μόνο για το παράξενο όνομα αξίζει μια δοκιμή!
τα καλημερούδια μου 🙂
Κι όμως Πέλα φτιάχνουν κι αλλού παπά γιαχνί, αλλά με άλλα υλικά! Είδες παράξενο όνομα που έχει η συνταγή; Κι εγώ δεν την ήξερα!
υπέροχο και με φρέσκο ψωμάκι και φέτα ανεκτίμητο!
Ευχαριστώ πολύ! Ν' αλλάξω τη φέτα με αυγουλάκι; 🙂
Νομίζω θα μου αρέσει!! Δεν μπορώ να το σκεφτώ σαν συνοδευτικό ή σαν φαγητό αλλά σαν σαλάτα! Το όνομά τους, πάντως, περίεργο!! χιχι! Χόρτα μια φορά τρώω με πολύ όρεξη, άρα θα το "τσάκιζα" το πιάτο σου!!!
Φιλιά!!
ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΧΑΚΙ ΤΗΣ ΒΡΟΥΒΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΒΡΟΥΒΕΣ ΣΟΦΕΓΑΔΕΣ
Καλησπέρα,θέλω να σας συγχαρώ για την θαυμάσια δουλειά σας, και να προσθέσω ότι το παπά γιαχνί που στο χωριό μου λέμε βρούβες παπαδικές είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα από παιδάκι.
Ευχαριστώ πολύ! Πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία σας. Έχετε δίκιο είναι ένα πιάτο εξαιρετικό μέσα στην απλότητά του. Αν δεν σας πειράζει μπορείτε να μου πείτε σε ποιο χωριό έχει αυτή την ονομασία;